👇👇👇
♨️سوال:
🔰چرا تاریخ شهادت حضرت زهرا (س) نامشخص است؟
✍️پاسخ:
✅اختلاف و عدم ضبط تاريخ دقيق ولادت، وفات و يا شهادت شخصيت هاي صدر اسلام به ويژه خاندان عصمت و طهارت ـ عليهم السّلام ـ ناشي از چند دلايل است که به برخي اشاره مي شود .
۱. جلوگيري از نوشتن و منع تدوين و نقل احاديث پيامبر ـ صلّي الله عليه و آله ـ به دستور خلفا خلفاي اول و دوّم.
اين مسئله در اصل نوشتن تأثير منفي گذاشت و سبب گرديد که اصل نوشتن و تدوين سيره ي نبوي و ثبت ساير رويدادها و حوادث کاملا مغفول و بي توجه بماند؛ تا سالها(حدود يک قرن و اندي...) هيچ توجهي در جهان اسلام به رويدادها نبوده و با سردي کامل رويدادها و وقايع مهم و سرنوشت ساز در تاريخ اسلام به فراموشي سپرده شده و تا زمان ايجاد رويکرد جدي به ضبط وقايع قرنها فاصله افتاده؛ اين منع تا قرن دوّم هجري ادامه داشت تا اين كه عمر بن عبدالعزيز دستور نوشتن احاديث را صادر كرد.
۲. قرار گرفتن بني اميه در هرم قدرت و خصومت آنان با بني هاشم و اهل بيت ـ عليهم السّلام ـ و نيز با بسياري از انصار كه حامي و داعي پيامبر و اهل بيت بودند، اين عامل سبب مي شد که اهل بيت پيامبر به عنوان رهبران واقعي براي مردم ناشناخته باشند؛ از طرفي آنان دست به تحريف و جعل احاديث و فضيلت تراشي براي خلفا و مدح آنان و مذمت اهل بيت(ع) زدند.
۳. زبيريان در حكومت كوتاه خود و عباسيان نيز براي مشروعيت سلطنت خويش و سركوب علويان راه بني اميه را ادامه دادند.
۴. از طرفي در فرهنگ عرب نيز به ثبت مواليد و حيات زنان و دختران اهميتي وجود نداشت.
۵. سلطه طولاني حكومت مخالفان اهل بيت ـ عليهم السّلام ـ و حضرت علي ـ عليه السّلام ـ و مخالفان شيعه و اتهام رفض و الحاد به شيعيان در ترويج اباطيل و جعليات و تثبيت آنها بي تأثير نبود و قدرت نفوذ تفكر مكتب خلفا در معرفي منابعي كه در مسير افكار آنان بود و تضعيف منابع خلاف آنان اثر بسزايي داشت.
۶. تخريب و نابودي آثار تشيع حتي كتاب سوزي و آتش زدن كتاب هاي غني شيعه و طرفداران اهل بيت(ع) در قرون نخستين مثل كتابخانه هاي شيخ طوسي، صاحب بن عباد و ... ابهام و ترديد و اختلاف اقوال را بيشتر و پيچيده تر كرده است.
بنابراين طبيعي است كه مواليد، وفيات و شهادت معصومين از جمله فاطمه ـ سلام الله عليها ـ مورد اختلاف باشد.
تاريخ شهادت حضرت زهرا ـ سلام الله عليها ـ همانند ولادت آن بزرگوار به علل مذكور در هاله ابهام مانده و اقوال مختلفي ذكر شده است و اين اختلاف به ويژه در مورد فاصلة زماني رحلت پيامبر اسلام تا شهادت حضرت زهرا ـ سلام الله عليها ـ است.
عدهاي از علماي شعيه و سني شهادت آن حضرت را ۷۵ روز و عده اي ۹۵ روز بعد از وفات پيامبر ـ صلّي الله عليه و آله ـ مي دانند.
علاوه بر مواردي كه ذكر شد يكي از علل مهم كه موجب ايجاد اختلاف، در تاريخ شهادت دختر گرامي پيامبر اسلام دانست، اين است كه احتمال تصحيف (جابجايي نقطه) در رقم تاريخ شهادت آن حضرت وجود دارد؛ يعني نقطه رقم در پايان قرار بگيرد، مثل خمس و سبعون(۷۵ روز) يا در بالاي كلمه قرار بگيرد، مثل خمس و تسعون (۹۵ روز) كه اين موجب اشتباه خواهد گرديد.
معرفي منابع جهت مطالعه بيشتر:
۱. ششصد پرسش و پاسخ پيرامون حضرت فاطمه زهرا، مير علي محمد نژاد.
۲. پژوهشي نوين در تاريخ تولد حضرت زهرا – سلام الله عليها- ماهنامه زائر، سال ششم، شماره ۷، ص ۱۸ و ۱۹، علي اكبر حسني.
۳. حضرت زهرا روشني چشم مصطفي توسط حسن افتخارزاده سبزواري ترجمه شده.
🌐مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
🔹 @pasokhgoo1 👈
#تاریخی
سوال:
🔰وقتی خداوند فرمودن « لا اکراه في الدين» چگونه کسي که دين اسلام را اختیار نکرده باشد را مجازات می کند؟
✍️پاسخ:
✅علت این سوال این است که پرسشگر میان آزادی عقیده و آزادی بیان عقیده فرق نگذاشته است و این دو را یکی کرده است و همین سبب سردرگمی وی شده است .
این آیه به آزادی عقیده اشاره می کند و آن مسئله مجازات مربوط به بیان عقیده غلط است .
توضیح :
آنچه موجب ایجاد چنین شبههای در ذهن میشود، خلط و عدم تفكیك دو مقوله آزادی بیان و آزادی عقیده است. باید دقت كنید كه بین عقیده و بیان و طبعاً آزادی عقیده و آزادی بیان تفاوتهای زیادی وجود دارد:
«عقیده« امری «قلبی«، «درونی« و «شخصی« است. امری قلبی است زیرا تا قلب آدمی به آن ایمان نیاورد هیچ قدرت و عامل خارجی نمیتواند آن را در انسان ایجاد كند و هیچگاه با زور و اجبار، كسی به چیزی ایمان نمیآورد و بدان معتقد نمیشود.
همچنین عقیده، امری درونی است به آن دلیل كه در نهانخانه دل مأوا میگزیند و تا هنگامی كه اظهار نشده است هیچ كس جز خداوند متعال از آن خبر ندارد.
و نیز امری «شخصی« است، زیرا هرگونه تغییر و تحول در آن، در حوزه استحفاظی خود شخص اتفاق میافتد. آیة «لا اكراه فی الدین« مربوط به عالم عقیده و اعتقاد است. در حقیقت خداوند متعال بدین وسیله مؤمنان را از یك كار لغو و بیهوده كه هیچ فایدهای جز خراب كردن چهره دین ندارد، بازداشته است و به مؤمنان میفرماید: دین و عقیده اصولاً و تكویناً اكراه بردار نیست و با زور به وجود نمیآید.
بنابراین، تمسك به زور برای تبلیغ اسلام نه تنها لغو و بیهوده است، بلكه موجب تنفر و گریختن از دین میشود.
اما مقولة بیان، و همچنین آزادی بیان ـ به خلاف عقیده و آزادی عقیده ـ امری شخصی نیست، بلكه مقولهای اجتماعی است. به بیان دیگر، بیان و آزادی بیان، پدیدهای است كه تنها در جمع و اجتماع مفهوم و معنا پیدا میكند. لذا چون مانند همه مقولات و پدیدههای اجتماعی، به سرنوشت دیگران مربوط میشود، باید احساسها، نیازها و مصالح دیگران نیز در نظر گرفته شود. به همین علت، هیچكدام از پدیدهها و مقولات اجتماعی ـ از جمله بیان و اظهار عقیده ـ در هیچ جامعهای یله و رها نیستند، بلكه قانونمند و محدود به حدودی هستند كه در آن، نفع اكثریت جامعه لحاظ شده است.
اكنون این سؤال پیش میآید كه: آیا در جوامع غربی كه خود را مروّج آزادی بیان، میدانند، واقعاً بیان هر عقیده و اعتقاد آزاد است؟
مسلّماً خیر، نه در آنجا و نه در هیچ جای دیگر، آزادیِ مطلقِ بیان، نه ممكن است و نه سودمند. آیا كارشناسان نظامی این كشورها میتوانند به بهانة آزادیِ بیان، اسرار مهم نظامی پیرامون سلاحهای هستهای یا پروژههای فضایی را فاش كنند؟ همه جوامع (از خانه و خانواده گرفته تا جوامع بزرگ و كلان) به منظور حفظ منافع جمعی و گروهی، خطوط قرمزی دارند كه اجازه ورود و افشای آن را به هیچ كس نمیدهند. محدودیت بیان و تابعیت آن از مصالح فردی و گروهی، همان حقیقتی است كه در فرهنگ عامیانه نیز مورد تصدیق همگان قرار گرفته است. نظیر این ضربالمثل حكیمانه كه میگوید: «هر سخن جایی و هر نكته مكانی دارد.» اسلام نیز، همگام با این حكم عقلایی، بیان هر عقیده و مطلبی را در جامعه مفید ندانسته، از آزادی مطلق اطلاعات و بیان در جامعه اسلامی برحذر داشته است. یكی از مواردی كه آزادی بیان، در آنجا ممنوع است، اعلام ناامیدی و پشیمانی از دین است.
🌎 مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
🔷 @pasokhgoo1 👈
#اعتقادی
👇👇👇
♨️سوال:
🔰آيا شيطان ميتواند در قالب اولياي الهي در بيايد؟
✍️پاسخ:
✅در اين باره رواياتي از ائمه اطهار عليهم السلام به ما رسيده است؛ از جمله:
در روايت حسنه ابراهيم بن هاشم وارد شده که امام صادق عليه السلام در جواب سائلي که از افسانه خوابِ ابيّبن کعب سوال نموده فرمود:
«ان دين اللَّه أَعزّ أن يري في النوم.(1) امر دين عزيزتر و والاتر از اين است که بخواهيم با خواب آن را سامان دهيم.»
همينطور رسول گرامى اسلام (ص) ميفرمايد: «الرؤيا ثلاثة: بشرى من الله، و تحزين من الشيطان، والذين يحدث به الانسان نفسه فيراه فى منامه؛ (2)خواب و رؤيا سه گونه است. گاهى بشارتى از ناحيه خداوند است، گاه وسيله غم و اندوه از سوى شيطان و گاه مسائلى است كه انسان در فكر خود ميپروراند و آن را در خواب ميبيند؛
وقتي امر خواب بر اين مبنا استوار است، چگونه خواب رحماني را از روياي شيطاني ميتوان جدا کرد؟
امّا برخي براي حجيت بخشيدن به خواب در احكام به روايتي استدلال کرده اند که از پيامبر صلي الله عليه و آله و سلم به ما رسيده است كه حضرت فرموده است:
« من رآني في منامه فقد رآني فإن الشيطان لا يتمثل في صورتي ولا في صورة أحد من أوصيائي»" هر کس مرا در خواب ببيند ، حتما مرا ديده است؛ زيرا شيطان در خواب هم به صورت من يا به صورت يکي از اوليايم ، در نمي آيد."(3)
ولي در پاسخ بايد بگوييم كه ديدار معصوم در خواب فرع آن است که او را در بيداري ديده باشيم، و گر نه چگونه ميتوان گفت: آنکه را در خواب ديده معصوم است. لذا ممکن است که شياطين خودر ا جا ي امامان جا بزنند چون ما چهره معصوم را نمي شناسيم.
يعني اين روايت مي فرمايد كه شيطان در قالب و شكل پيامبر و ديگر معصومين نمي تواند ظاهر شود؛ ولي از كجا معلوم كه آني كه در خواب بر ما به اسم پيامبر يا ديگر امامان ظاهر شده است و اين ادعا را دارد ، واقعا در ادعاي خود صادق است؟ تشخيص اين امر براي ما كه پيامبر و ديگر ائمه را نديده ايم غير ممكن است ، چرا كه هيچ تصور صحيحي از حضرات معصومين عليهم السلام در ذهن خود نداريم تا آن را با آنچه در خواب ديده ايم تطبيق دهيم.
1. علامه مجلسي ، بحارالانوار ، ج 18 ، ص 354.
2. محمدي ري شهري ،ميزان الحكمه ، ج 4، ص 16.
3. مازندراني مولي صالح ، شرح اصول کافي ، ج 7 ، ص 377 .
🌐مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
🔹 @pasokhgoo1 👈
#اعتقادی
دل به دل راه داره؟ ⁉️
👇👇👇
♨️سوال:
🔰اينکه ميگن دل به دل راه دارد تا چه اندازه حقيقت دارد؟
✍️پاسخ:
✅در روایات شواهدی در تایید این جمله وجود دارد اما معنایش این نیست همه مواردی که مردم از جمله دل به دل راه داره نتیجه میگیرند درست است. همچنین افراد مختلف نیز با توجه به قوت نفس و تجرد آن مراتب بالاتری از این حقیقت را تجربه میکنند و همه انسان ها در این زمینه یکسان نیستند.
امام علی علیه السلام مى فرماید:
«کینه و بدخواهى دیگران را از سینه خود دور کن تا بدخواهى به تو از سینه دیگران ریشه کن شود»(1)
این روایت میتواند دلیل بر تاثیر و تاثر مرموز دلها بر یکدیگر باشد. البته احتمال دیگری نیز وجود دارد و آن این است که هرگاه انسان نیات بدى درباره دیگران داشته باشد خواه ناخواه در چهره یا سخنان و افعالش نمایان مى شود و همین امر سبب مى گردد دیگران در برابر او موضعى مشابه بگیرند.
در حدیث دیگری از امام صادق(علیه السلام)مى خوانیم که مردى خدمت آن حضرت عرض کرد:
شخصى به من مى گوید من تو را دوست دارم چگونه بدانم که او راست مى گوید و واقعاً مرا دوست مى دارد؟
امام(علیه السلام) در پاسخ فرمود:«اِمْتَحِنْ قَلْبَکَ فَإنْ کُنْتَ تَوَدُّهُ فَإنَّهُ یَوَدُّکَ ؛
قلب خود را بیازماى اگر تو او را دوست مى دارى او هم تو را دوست مى دارد». (قلوب با یکدیگر راه دارند).(2)
موفق باشید.
.......................................
(1) نهج البلاغه(صبحی صالح)، ص 501.
(2) اصول کافى، ج 2، ص 652، ح 2
🌐 مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
🔷 @pasokhgoo1 👈
#اخلاقی
👇👇👇
♨️سوال:
🔰اينكه گفته مي شود بعد از رحلت حضرت رسول (ص) فاطمه زهرا(س)چهل شبانه روز در خانه اصحاب را مي زد از آنها درباره غدير سوال و طلب استمداد و شهادت مي كرد در چه منابع اي ذكر شده است؟
✍️پاسخ:
✅در برخي كتاب ها چنين آمده است. بعد از رحلت نبي گرامي اسلام (ص) و غصب خلافت و كنار گذاشتن حضرت علي (ع) از صحنه سياسي و تصميم گيري در امور جامعه اسلامي، آن بزرگوار لحظه اي درنگ نكرد و براي باز پس گيري حق مسلّم خويش تلاش بسيار نمود.
امام علي - طبق گفته "ابن قتيبه دينوري" - شبها حضرت فاطمه را سوار بر چارپايي ميكرد و در مجالس انصار ميگردانيد. فاطمه(س) از آنها ميخواست از امام علي پشتيباني كنند، آنان در پاسخ ميگفتند:
اي دختر رسول خدا ! بيعت ما با ابوبكر انجام شده و كار از كار گذشته است. نميتوانيم نقض بيعت كنيم. اگر شوهر تو قبل از ابوبكر به سوي ما ميآمد، به او مراجعه كرده و رهبري او را مي پذيرفتيم. (۱)
پينوشت:
۱. ابن قتيبة الدينوري، ابومحمد عبداللّه بن مسلم، الامامة والسياسة، تحقيق الشيري، چاپ: اول، سال چاپ: ۱۴۱۳ - ۱۳۷۱ ش، انتشارات شريف الرضي، ج۱، ص۲۹.
🌐 مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
🔹 @pasokhgoo1 👈
#تاریخی
👇👇👇
♨️سوال:
🔰چگونه حاجت خود را از امام زمان عجل الله تعالي فرجه شريف بخواهيم و با چه دعايي براي گرفتاري ها به ايشان متوسل شويم؟
✍️پاسخ:
✅بهترین روش ارتباط و توسل به امام زمان (عج ) انجام واجبات و ترک گناهان است . بالاترین روش خشنود کردن ایشان همین است.
اما عملی که برای توسل به ایشان توصیه شده و مجرب هم هست به قرار زیر است:
برای استغاثه به حضرت زیر آسمان (جایی که سقف نداشته باشد بهتر است؛مانند پشت بام) بایست و دو رکعت نماز بخوان و ثوابش را هدیه حضرت کن، بعد دعای سلام الله الکامل التام الشامل العام... (که در اوایل مفاتیح الجنان آمده) را بخوان، سپس سه مرتبه با حضور قلب بگو: یا اباصالح یا بقیه الله ادرکنی.
دعاها برای فَرج و گشایش امور بسیار است که به چند نمونه در ذیل اشاره می شود:
1ـ 📍مداومت بر زیارت عاشورا:
هر روز صبح بعد از طلوع آفتاب بخوان تا در امور دنیا و آخرت فرج و گشایش بیابی.
2ـ 📍بعد از هر نماز بگو: اللهم اجعل لی فرجاً و مخرجاً وارزقنی من حیث أحتسب و من حیث لا أحتسب.
3ـ📍 بعد از نماز صبح، دست راست خود را روی سینة چپ بگذار و دست چپ را به سمت آسمان بلند کن و هفتاد مرتبه بگو یا فتاح و بعد از آن بگو لا حول و لا قوّة الاّ بالله، توکّلت علی الحیّ الذی لایموت و الحمدلله الذی لم یتّخذ ولداً و لم یکن له شریک فی الملک و لم یکن له ولیٌّ من الذی و کبّره تکبیراً سپس بخوان دعایی را که مفاتیح الجنان در تعقیبات نماز صبح ذکر کرده و اوّلش این است: بسم الله و صلّی الله علی محمدٍ و آله و أفوّض أمری إلی الله إنّ الله بصیرٌ بالعباد، فوقیه الله...
4ـ📍دعای فرج حضرت حجه بن الحسن(ع) را بخوان که در مفاتیح آمده و ابتدای آن این است: یا من تُحَلُّ عُقَد المکاره... .
🌎 مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
🔷 @pasokhgoo1 👈
#اخلاقی
👇👇👇
♨️سوال:
🔰آيا درست است که يکي از جهات غيبت امام زمان(ع) ترس از دشمنان است؟
✍️پاسخ:
✅بر اساس برخى روایات، ترس از کشتهشدن، یکی از عوامل غیبت امام مهدی(عج) است. چنانکه امام صادق(ع) فرمود: «قَالَ رَسُولُ اللهِ(ص) لَا بُدَّ لِلْغُلَامِ مِنْ غَیْبَةٍ فَقِیلَ لَهُ وَ لِمَ یَا رَسُولَ اللهِ قَالَ یَخَافُ الْقَتْل».[1]
ترس ایشان از کشته شدن نه به خاطر ترس از جان خویش است که این خاندان از مرگ هراسی نداشتند، بلکه هراس ایشان به این دلیل است که با کشته شدنش نتواند وظیفهای که خداوند جهت گسترش عدل در تمام زمین بر عهده او گذاشته را به خوبی به پایان برساند.
به بیان دیگر، ترس یاد شده هرگز «خوف مذموم» نیست که از ضعف نفس بر میخیزد، بلکه هراسى عقلى است که امرى بس پسندیده و در برخى موارد لازم و ضرورى است. ترس برخاسته از بستر «خود دوستى» که سبب گریز از خطر کردن به روز حادثه در مسیر حفظ دین و مکتب میشود، ضعف نفسانى صفتى ناپسند در برابر شجاعت است؛ امّا خوفى که سبب حفظ جان آدمى و هدر نشدن و بیاثر نمردن شود، ممدوح و عاقلانه، بلکه واجب است؛ زیرا مهم آن است که نثار خون نتیجه دهد و به ثمر بنشیند.
آنکه خون میدهد اما به مثمر بودنش نمیاندیشد، متهور است نه شجاع؛ زیرا شجاعت در سنجیده عمل کردن و به جا کارزار کردن است، همانگونه که وجود مبارک على(ع) در اوضاع خاصى از خطر کردن و هدر دادن جان خویش و خاندان مکرم و یاران اندکش حذر کرد.
امام علی(ع) خود در اینباره میفرماید: «نگریستم و دیدم نه مرا یارى است و نه مدافعى و مددکارى، جز کسانم که دریغم آمد به کام مرگشان برم، پس خار غم در دیده خلیده چشم پوشیدم و گلو از استخوان غصه آب دهان را جرعه جرعه نوشیدم و شکیبایى ورزیدم در خوردن خشمى که از حنظل تلختر بود و دل را از تیغ برنده، دردآورتر».[2]
ایشان در حالى از کشته شدن دورى میکردند در «لیلة المبیت» به تنهایى و بیهیچ سلاح و دفاعى در بستر رسول خدا(ص) خوابید. او چگونه از مرگ واهمه داشته باشد، در حالیکه خود میگوید: «اگر تمام عرب در صفى یگانه به جنگم آیند، هرگز به آنها پشت نخواهم کرد».[3]
بنابراین، منظور از ترس در اینگونه روایات، ترس عاقلانه است که عین شجاعت است؛ نه ترس برخاسته از ضعف نفس، پس باید گفت که حضرت ولىّ عصر(عج) از آن ترساناند که با ظاهر شدن در میان مردم، پیش از آنکه موعد الهى آن فرارسد، حضرتش را به قتل رسانند.
پی نوشت ها:
[1]. شیخ صدوق، علل الشرائع، ج 1، ص 243، قم، کتاب فروشی داوری، چاپ اول، 1385ش.
[2]. سید رضی، نهج البلاغة، ترجمه، شهیدی، جعفر، ص 49، تهران، علمى و فرهنگى، چاپ چهارم، 1378ش.
[3]. همان، ص 318.
🌎 مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
🔹 @pasokhgoo1 👈
#اعتقاداتی #مهدویت
👇👇👇
♨️سوال:
🔰آیا حیوانات هم روز قیامت محشور می شوند؟
✍️پاسخ:
✅آیاتی در قرآن کریم اشاره به حشر حیوانات دارد از جمله:
الف ـ "ما من دابة فی الارض ولا طائر یطیر بجناحیه الاّ امثالکم ما فرطنا فی الکتاب من شیء ثم الی ربّهم یحشرون".(۱)
"هیچ جنبنده ای در زمین و هیچ پرنده ای که با دو بال خود پرواز می کند نیست مگر این که امت هایی مانند شما هستند، ما هیچ چیز را در این کتاب فرو گذار نکردیم، سپس همگی به سوی پروردگارشان محشور می شوند.
ب ـ "و اذالوحوش حشرت".(۲)
وحوش جمع وحش است و وحش حیوانی است که هرگز با انسانها انس نمی گیرد.
ظاهر آیه از این جهت که در سیاق آیات توصیف کننده قیامت قرار دارد بیانگر این است که حیوانات وحشی هم در روز قیامت مانند انسانها محشور خواهند شد اما این که پس از محشور شدن چه وضعی خواهند داشت و سرانجام کارشان چه خواهد شد در کلام خدای تعالی و روایات معتبر چیزی نیامده است.
حال باید دید ملاک حشر و بازگشت انسان به سوی خدا چیست؟ و آیا همان ملاک در حیوانات نیز وجود دارد؟
ملاک حشر در انسان جز نوعی از زندگی ارادی و شعوری نیست، ملاک سعادت تنها همان داشتن شعور و فطرت انسانی است که به کمک پیامبران راه مشروعی از اعتقاد و عمل را به روی او باز می کند و انسان آن راه را می پیماید.
با تفکر عمیق در مراحل زندگی حیوانات و در نظر گرفتن حالات مختلفی که هر نوع از حیوانات در مسیر زندگی به خود میگیرند روشن میشود که حیوانات هم مانند انسان دارای آرا و عقاید فردی و اجتماعیاند و حرکات و سکناتی که در راه بقا و جلوگیری از نابود شدن از خود نشان میدهند همه بر مبنای آن عقاید است، حیوانات نیز مانند آدمیان تا اندازهای از موهبت اختیار برخوردارند و نیز دارای سطحی از فهم و شعوراند، فرض کنید حیوانی نزدیک مزرعه شما میآید، شما چوبی را بلند میکنید او فرار میکند، این فرار یعنی انتخاب کتک نخوردن بر سیر شدن، این انتخاب است گرچه بی شک به درجه قوت انتخاب انسان نیست و میتوان گفت، انتخابی نیمه آگاهانه است، هر چند همه انسان نیز کارهای خودشان را با اختیار آگاهانه انجام نمیدهند و برخی از انتخابها همانند فرار حیوان است.
به هر حال نمی توان ادعای قاطع کرد که حیوانات اختیاری ندارند زیرا به همان اندازه درک و شهور می توانند اختیار داشته باشند و در روایات نیز میتوان مطالبی را یافت که برخی از آنها تکلیف دارند.(۳)
در روایتی آمده است که بزی که به بز دیگر شاخ زده است در قیامت قصاص میشود. در هر صورت در این که حیوانات محشور میشوند بحثی نیست ولی در این که به بهشت و جهنم میروند در آیات و روایات تا آن جا که ما اطلاع داریم از آن بحثی نشده است.
پینوشتها:
۱. انعام آیة ۳۸.
۲. تکویر (۸۱) آیة ۵.
۳. تفسیر نورالثقلین، ج ۱، ص ۷۱۵ و ۷۱۶.
🌐مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
🔹 @pasokhgoo1 👈
#اعتقادی
👇👇👇
♨️سوال:
🔰هشام بن حَکَم کیست؟ آیا او واقعا با قلب و زبان و دست، ائمه را یاری کرده است؟
✍️پاسخ:
✅هشام بن حَکَم متکلم شیعی قرن دوم قمری و از اصحاب امام صادق(علیه السلام) و امام کاظم(علیه السلام) است. . بسیاری از دانشمندان شیعه و اهل سنت او را به لحاظ علمی ستودهاند.
🔹از امام صادق، امام کاظم، امام رضا و امام جواد علیهمالسلام روایاتی در ستایش هشام بن حکم وارد شده است.
🍀 بر اساس این روایات، وی پرچمدار حق ائمه، مؤید صدق، مدافع ولایت اهل بیت و اثباتکننده بطلان دشمنان آنان است. پیروی از او پیروی از ائمه و مخالفت با او مخالفت با آنان شمرده شده است[1]. او بنده خیرخواه خداوند و کسی است که به دلیل حسادت اصحاب، آزار دیده است[2]. هشام با قلب و زبان و دست یاور ائمه است[3]. امام صادق به او فرمود تا زمانی که ما را با زبانت یاری کنی، مؤید به روح القدس خواهی بود[4].
📚 منبع جهت مطالعه بیشتر:
احمد صفایی، هشام بن حکم متکلم معروف قرن دوم هجری و شاگرد مبرز مکتب جعفری، تهران ۱۳۸۳ش.
—---------------------------
1. کشی،اختیار معرفۀالرجال، ص ۲۷۸؛ ابن شهر آشوب،معالم العلما، ص ۱۲۸
2. همان، ص ۲۷۰
3. مامقانی،تنقیح المقال فی علم الرجال، ج۳، ص۲۹۴
4. شریف مرتضی،الشافی فی الامۀ، ج۱، ص۸۵.
🌎 مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
🔷 @pasokhgoo1 👈
#تاریخی
👇👇
♨️سوال:
✍️اینکه مهریه حضرت زهرا (سلام الله علیها) آب بود وغضب شد درسته و آیا ازاون روزبه بعد آب برتمام غیر شیعه حرام است؟
✅پاسخ:
مهریه ظاهری حضرت زهرا(سلام الله علیها)چهارصد درهم یا اندکی بیش تر یا کم تر بود, که با این پول وسایلی خرید:
پیراهنی به بهای هفت درهم. چارقدی به بهای چهار درهم . دستمال و قطیفه ای مشکی بافت خیبر . دو عدد تشک و چهارعدد بالش و پرده ای از پشم و یک تخته بوریا و یک آسیاب دستی و لگنی از مس و مشکی از چرم و یک ظرف چوبی و کاسه ای برای دوشیدن شیر .نیز یک آفتابه و یک خمره و چند عدد کوزه .
🔹وقتی این ها را نزد پیامبر آوردند, فرمود: خدا به اهل بیت برکت دهد.(1) از پیامبر گفتند: این مقدار مهر فاطمه روی زمین است ; مهر او در آسمان ها چه مقدار است ؟ فرمود: این سؤال ها را که دردی را از شما دوا نمی کند ، نپرسید. گفتند: نه ، برای ما اهمیت دارد؛ بفرمایید.
🍀فرمود: مهر فاطمه در آسمان ها یک پنجم زمین است . هر کس روی زمین راه برود, در حالی که به فاطمه و فرزندان او بغض و کینه داشته باشد, گناه کرده است .(2)
🍃از امام باقر(علیه السلام)نقل شده : مهریه زهرا(سلام الله علیها) یک پنجم دنیا و یک سوم بهشت و چهار نهر فرات و نیل و نهروان و بلخ است , ولی روی زمین پانصد درهم قرار داده شد, تا برای دیگران اسوه و مِلاک باشد.(3)
🌸اگر در روایات، آب و ثلث بهشت به عنوان مهریه حضرت بیان شده ، مهریه اصطلاحی و معروف نیست، بلکه مهریه معنوی است. مهریه متداول را باید شوهر از مال خود به همسرش بدهد، اما آب فرات و...و بهشت ملک امام علی نبود تا به حضرت زهرا بدهد، مگر اینکه از نوع ولایت تکوینی و به عنوان خلیفه الهی آن ها را مالک بر کل زمین بدانیم، اما این نوع مالکیت نیز از نوع مالکیت معنوی است.
💠این روایات حاکی از احترامی است که خدا برای بنده محبوبش حضرت زهرا قائل است . اما مهریه ظاهری حضرت زهرا خیلی کم بود . مسلمانان وظیفه دارند مهریه دختران شان را سبک بگیرند تا در امر ازدواج مشکل جوانان حل گردد.
🔺مداحان و شعرایی که برای حضرت زهرا شعر سروده اند، به این روایات توجه کرده اند. اما اینکه بهاین دلیل آب بر غیر شیعه حرام است و نجس هستند مطالبی است که نشنیده ایم.
1. سید جعفر شهیدی , زندگانی حضرت فاطمه (س) ص 59.
2. بحارالانوار،ج 43 ،ص 113.
3. همان .
🌎مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
🔷 @pasokhgoo1 👈
#اعتقادی
👇👇
♨️سوال:
🔰آیا برای نماز غفليه سند معتبر وجود دارد؟
✍️پاسخ:
✅نماز غفيله در منابع معتبر و درجه اول روايي ( مانند وسايل الشيعه) نقل شده است
هر چند از نظر سندي ضعفي دارد ولي ضعف سند آن با اعتماد علما جبران شده و و فتوا به استحباب نماز داده اند بعضي از علما هم سند را صحيح مي دانند1
وَ فِي الْمِصْبَاحِ عَنْ هِشَامِ بْنِ سَالِمٍ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ ع قَالَ: مَنْ صَلَّى بَيْنَ الْعِشَاءَيْنِ رَكْعَتَيْنِ يَقْرَأُ فِي الْأُولَى الْحَمْدَ وَ ذَا النُّونِ إِذْ ذَهَبَ مُغاضِباً- إِلَى قَوْلِهِ وَ كَذلِكَ نُنْجِي الْمُؤْمِنِينَ - وَ فِي الثَّانِيَةِ الْحَمْدَ وَ قَوْلَهُ وَ عِنْدَهُ مَفاتِحُ الْغَيْبِ لا يَعْلَمُها إِلَّا هُوَ «5» إِلَى آخِرِ الْآيَةِ فَإِذَا فَرَغَ مِنَ الْقِرَاءَةِ رَفَعَ يَدَيْهِ وَ قَالَ اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ بِمَفَاتِحِ الْغَيْبِ الَّتِي لَا يَعْلَمُهَا إِلَّا أَنْتَ أَنْ تُصَلِّيَ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ- وَ أَنْ تَفْعَلَ بِي كَذَا وَ كَذَا- وَ تَقُولُ اللَّهُمَّ أَنْتَ وَلِيُّ نِعْمَتِي وَ الْقَادِرُ عَلَى طَلِبَتِي تَعْلَمُ حَاجَتِي فَأَسْأَلُكَ بِحَقِّ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ لَمَّا قَضَيْتَهَا لِي- وَ سَأَلَ اللَّهَ حَاجَتَهُ أَعْطَاهُ اللَّهُ مَا سَأَلَ.2
هشام بن سالم از امام صادق(ع) ضمن بيان کيفيت خواندن اين نماز نقل ميکند: هر کس اين دو رکعت را بين نماز مغرب و عشاء بخواند
و حاجت خود را طلب نمايد خداوند حاجت او را بر آورده نمايد و آن چه را خواهد به او کرامت فرمايد.
1. سايت آيت الله ميرزا جواد تبريزي
2.وسائل الشيعة، ج8، ص: 121
🌐مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
🔹 @pasokhgoo1 👈
#قرآن_حدیث
حسادت يا غبطه؟
♨️سوال:
🔰فرق بين حسادت و غبطه چيست که ميگويند غبطه بخوريد اما حسادت نورزيد؟
✍️پاسخ:
✅حسد، يكي از گناهان كبيره بوده و عبارت است از اينكه شخص نتواند نعمتي را براي ديگري ببيند و دوست داشته باشد و آرزو كند كه اين نعمت از او گرفته شود.
🌸 غبطه به معني آرزو كردن نعمتي براي خويش مثل آن نعمتي كه به ديگري رسيده است، بدون اينكه از رسيدن نعمت به آن شخص بدش بيايد و آرزوي از بين رفتن آن را داشته باشد.
☘️خلاصه اينكه، غبطه آرزوي دارا شدن مثل همان نعمت است كه به ديگري رسيده و حسد آرزوي از بين رفتن نعمت از صاحبش است چه خودش دارا بشود چه نشود.
🌎 مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
🔷 @pasokhgoo1 👈
#اخلاقی
👇👇
♨️سوال:
🔰آيا با دعا و يا سحر و جادو کسي میتونه بين نامزدها و خانواده آنها اختلاف ايجاد کنه؟
يا اصلا اينکه چنين چيزي وجود داره؟
اتفاقاتي بين من و نامزدم و مادرش بوجود آمده که غير طبيعي و عقلاني هست.
رفتار مادر خانومم و نامزدم عجيبه و به هيچ عنوان از طرف کسي قابل قبول نبوده
به خاطر اختلاف کوچکي مادر و دختر بدون دليل موجهي حرف جدايي ميزنن بطوري که همه تعجب کرده اند.
آيا دعا و چشم زخم و جادو و... در اين گونه موارد ممکنه وجود داشته باشه اگر هست راه درمان و باطل کردن اين موارد چيه؟
✍️پاسخ:
✅نکته اولي که بايد به آن توجه کرد اين است که سحر و جادو و طلسم يک واقعيتي است که در عالم وجود دارد و همچنين سحر و جادو از نظر قرآن كريم و احاديث نيز ثابت شده و واقعيت دارد. به اين امر در آيه 102 سوره بقره و 4 سوره فلق اشاره شده است. از اين آيات و برخي روايات استفاده مي شود كه برخي از سحرها واقعا اثر گذارند. همچنان كه آيه 102 سوره بقره مي فرمايد: مردم سحرهايي را فرا مي گرفتند كه ميان مرد و همسرش جدايي مي افكند.
نکته دوم و مهم اين است که : گرچه سحر و جادو واقعيت دارد ولي غالب آنچه امروزه در ميان مردم در اين باره شايع است بىاساس مىباشد و افراد بیشتر به علت کمی تجربه یا نداشتن مهارت کافی در کارها ناکامی های خود را به سحر و جادو و چشم زخم و ... نسبت می دهند.(حتما برای رفع مشکلات با یک مشاور امین گفتگو کرده و راه حل کار خود را با بالا بردن سطح معرفت و توانایی برخوردی بیابید)
ولى اگر بر فرض موردى پيدا شد كه سحرى در كار بود راههايى براى بطلان آن وجود دارد.
آيتالله بهجت براي رفع آن دستوراتي را توصيه فرمودند که بيشتر بر مباني قرآني استوار است.
کسي که سحر شده باشد يا دچار چشمزخم شده باشد براي بطلان سحر و دفع چشمزخم بايد چه کند؟
در پاسخ فرمودند: موارد ذيل را مراعات و عمل نماييد:
1- قرآن کوچک هميشه همراه داشته باشيد.
2- معوذتين [سورههاي مبارکه فلق و ناس] را بخوانيد و تکرار نماييد.
3- آيةالکرسي را بخوانيد و در منزل نصب نماييد.
4- چهار قل [سورههاي مبارکه توحيد، کافرون، فلق و ناس] را بخوانيد و تکرار نماييد، خصوصاً وقت خواب.
5- در موقع اذان با صداي نسبتاً بلند اذان بگوييد.
6- روزي 50 آيه از قرآن کريم را با صداي نسبتاً بلند بخوانيد.(کتاب پرسشهاي شما و پاسخهاي آيتالله بهجت _ جلد اول)
رفع سحر و طلسم در روایات:
1. محمد بن عيسى گويد از حضرت رضا (ع) در باره سحر پرسيدم حضرت فرمود: سحر واقعيت دارد و به اذن خدا اثر مىکند هر گاه ترا سحر کردند دستت را تا مقابل صورتت بالا ببر و اين دعا را بخوان: باسم الله العظيم باسم الله العظيم رب العرش العظيم الا ذهبت و انقرضت. (مکارم الاخلاق، ص 403)
2. فردي که سحر شده آيات: قالَ مُوسى ما جِئْتُمْ بِهِ السِّحْرُ إِنَّ اللَّهَ سَيُبْطِلُهُ إِنَّ اللَّهَ لا يُصْلِحُ عَمَلَ الْمُفْسِدِينَ، وَ يُحِقُّ اللَّهُ الْحَقَّ بِکَلِماتِهِ وَ لَوْ کَرِهَ الْمُجْرِمُونَ[يونس،81و82.] و وَ أَوْحَيْنا إِلى مُوسى أَنْ أَلْقِ عَصاکَ فَإِذا هِيَ تَلْقَفُ ما يَأْفِکُونَ، فَوَقَعَ الْحَقُّ وَ بَطَلَ ما کانُوا يَعْمَلُونَ، فَغُلِبُوا هُنالِکَ وَ انْقَلَبُوا صاغِرِينَ.[اعراف،117و118و119.] را هميشه همراه خود داشته باشد.
3. اين آيه را هفت بار بر سحر شده بخوانند: سَنَشُدُّ عَضُدَکَ بِأَخِيکَ وَ نَجْعَلُ لَکُما سُلْطاناً فَلا يَصِلُونَ إِلَيْکُما بِآياتِنا أَنْتُما وَ مَنِ اتَّبَعَکُمَا الْغالِبُونَ[قصص، 35 .].[مکارم الاخلاق ص 415]
🌎 مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
🔷 @pasokhgoo1 👈
#اعتقادی
✅پرسش:
ببخشيد من يه مشکل بزرگ دارم الان چنين ساله دارم رنج ميبرم به کي پناه ببرم اخه
🌺پاسخ
همه ما در طول مدت زندگیمان کم و بیش با چالش های متفاوتی روبرو می شویم. اغلب افراد در مقابله با مشکلات زندگی سردرگم می شوند و اعتماد به نفس خود را از دست می دهند. این مشکلات می توانند در زندگی شخصی و یا کاری شما به وجود بیایند. افراد در مواقع مواجه با آنها سعی می کنند از مشکل فرار کنند تا از پذیرفتن واقعیت بگریزند. در واقع فرار از مشکلات، بدترین کاری است که می توانید انجام دهید و تنها راه عبور از مشکلات، روبرو شدن با آنها است .
- نکاتی را که در این مطلب می بینید می تواند به شما در گذر از مقاطع چالش برانگیز زندگی کمک کند.
1 - بیش از حد واکنش نشان ندهید
👈عکس العمل بیش از حد به مشکلات می تواند منجر به اتخاذ تصمیمات نادرست گردد. زمانی که شما درگیر احساسات شدید می شوید و در آن زمان برای موضوعی تصمیم میگیرید، به سبب اینکه منطق در این تصمیم گیری دخیل نبوده است، منجر به پشیمانی شما در زمان آینده خواهد گردید. از این به بعد زمانی که با یک مشکل برخورد کردید از گرفتن تصمیم در لحظات اول خودداری کنید و زمانی که آرام شدید به حل آن بیاندیشید.
2 - واقعیت زمان حال را بپذیرید
👈همه چیز را همان گونه که هست بپذیرید. خیلی از افراد سعی می کنند تا اشخاص و یا وضعیت های موجودی را که تحت کنترل آنها نیست، تغییر دهند و زمانی که نمی توانند به هدف خود برسند، احساس بدبختی می کنند. سعی کنید با واقعیت روبرو شوید و آنچه هست را بپذیرید، تا بتوانید راجع به آن به درستی تصمیم گیری کنید.
3 - دیگران را مقصر ندانید
👈بعضی از افراد عادت دارند تا اشتباهات خود را به گردن دیگران بیاندازند و دیگران را مسئول مشکلات پیش آمده برایشان تلقی کنند. بهتر است به جای اینکه انگشت اتهام را به سوی دیگران نشانه روید، به اصلاح اعمال خود بپردازید. مقصر دانستن دیگران تنها باعث پراکنده شدن افراد از دور شما می شود.
4 - جدا شدن را تمرین کنید
👈سعی کنید تا به نتایجی که در زندگی تان می بینید، وابسته نباشید. به خاطر داشته باشید که هر شخص سلیقه ای مختص به خودش را دارد و ممکن است او مخالف عقاید شما باشد. زمانی که کاری را در زندگی انجام می دهید، توقع نداشته باشید تا همه جریانات بر وفق مراد شما باشند.
5 - بیش از حد تجزیه و تحلیل نکنید
👈زمانی که شما در رابطه با یک وضعیت و یا یک واقعه بیش از حد فکر می کنید، موجب می شود تا شما نسبت به همه چیز و همه کس قضاوت کنید. همچنین بیش از حد فکر کردن راجع به یک مشکل سبب می شود تا شما اوقات سختی را سپری کنید و به جای دست به کار شدن و رسیدن به هدفتان، در پله اول درجا بزنید. این موضوع بیش از هر چیزی شما را نا امید خواهد کرد.
6 - تغییرات را در زندگی بپذیرید
👈در طول مدت زندگی، تغییرات جزو اجتناب ناپذیر آن محسوب می شوند. این شمایید که باید با آنها کنار بیایید. بسیاری از افراد از تغییر فرار می کنند و در مقابل آن مقاومت می نمایند. این موضوع به این سبب است که تغییر آنها را از راحتی شان برای مدتی خارج می نماید. ممکن است شما با آنها شاد و یا غمگین باشید، ولی پس از مدتی در خواهید یافت که آنها دائمی نیستند. پس بهتر است تلاشتان را برای پرورش ذهن به منظور حفظ آرامش در این مقاطع از زندگی بکنید.
7 - سبک زندگیتان را با دیگران مقایسه نکنید
👈یکی از کارهای مشکلی که پیش رو دارید، مقایسه نکردن خودتان با دیگران است. ولی هرچه بیشتر این کار را انجام دهید، از زندگی بیشتر نا امید خواهید شد. افراد زیادی هستند که از شما موفق تر بوده اند و کارهای بهتری در زندگی شان انجام داده اند. ولی این شمایید که داستان زندگی و موفقیت خودتان را رقم می زنید.
🌎 مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
🔷 @pasokhgoo1 👈
#مشاوره
👇👇👇
♨️ سوال:
🔰آیا اون دنيا خواهر و برادر ميتونن همديگرو ببينند؟
✍️پاسخ:
✅روایات متعددی ذکر شده که دلالت دارد که مؤمنان در برزخ و قیامت یک دیگر را میبینند و میشناسند که به چند روایت اشاره میکنیم.
شیخ مفید در کتاب امالی حدیثی از امام صادق (علیه السلام) نقل فرموده که امام صادق فرمود: هنگامی که خدا روحی را قبض میکند، آن روح را به شکلی همانند آنچه در دنیا داشته به بهشت میفرستد. این ارواح در آنجا میخورند و مینوشند و هنگامی که شخصی بر آنان وارد میگردد، آن ها را به همان شکلی که در دنیا داشته اند میشناسند.
آیت الله دستغیب در حدیث دیگری از امام صادق (علیه السلام) نقل میکند که ارواح با صفات اجساد در بستانی از بهشت قرار دارند یک دیگر را میشناسند و از یک دیگر سؤال میکنند؛ هنگامی که روح تازه ای بر آن ها وارد میشود، میگویند او را رها کنید؛ زیرا از هول عظیمی به طرف ما میآید (یعنی از وحشت مرگ) سپس از وی میپرسند فلان کس چه شد؟ اگر بگوید زنده بود اظهار امیدواری میکنند (که نزد آن ها بیاید) ولی اگر بگوید از دنیا رفته بود، میگویند سقوط کرد (اشاره به این که به دوزخ رفته است) .
بر اساس روایات انسان ها، اعم از مومن و کافر بعد از مرگ بستگان خود را دیدار خواهند کرد. در این باره روایات متعددی نقل شده که به دو نمونه از آن اشاره میشود:
1- در حضور امام صادق (ع) سخن از ارواح مومنان به میان آمد، حضرت فرمود: «ارواح المومنین یلتقون؛ ارواح مومنان در برزخ با هم ملاقات و دیدار میکنند».
آنگاه شخصی با تعجب و شگفتی از حضرت پرسید: آیا ملاقات میکنند؟ فرمود: «نعم و یتسائلون و یتعارفون حتی اذا رایته قلت: فلان؛ بلی، و با یک دیگر گفتگو مینمایند و همدیگر را میشناسند . وقتی کسی را دیدی ،میگویی فلانی است».
🌐 مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
🔷 @pasokhgoo1 👈
#اعتقادی
👇👇👇
♨️سوال:
🔰راه خلاصي از چشم شوري چيست بعضي مواقع خودم را هم چشم ميزنم
✍️پاسخ:
✅در روايات وارد شده که پيامبر براي امام حسن و امام حسين (ع) از »رقيه« گرفت و اين دعا را خواند:
«أعيذ کما بکلمات التامة و أسماء اللَّه الحسني کلّها عامة، مِن شر السامة و الْهامة، و مِن شرِّ کل عينٍ لامة، و مِن شر حاسدٍ إذا حسد؛
شما را به کلمات تامه و اسماي حسناي خداوند از شر مرگ و حيوانات موذي و هر چشم بد و حسود آن گاه که حسد ورزد ميسپارم«. (?)
حضرت امام صادق (ع) فرمود: «هرگاه بخواهيد با هيأتي آراسته و چشمگير از خانه بيرون رويد، معوذتين (قل اعوذ برب الفلق... و قل اعوذ بربّ النّاس...) را بخوانيد تا چشمي در شما اثر نکند». (?)
و در حاشيه کتاب مفاتيح الجنان، ادعيه چندي ذکر شده است.
گرچه بيشتر راه هاي مقابله با چشم زخم دعاهاي وارده است. ولي صدقه هم چون دفع بلا مي کند حتما موثر است
روايت داريم:
امام باقر عليه السلام فرمودند :
« إِنَّ الصَّدَقَةَ لَتَدْفَعُ سَبْعِينَ عِلَّةً مِنْ بَلَايَا الدُّنْيَا مَعَ مِيتَةِ السَّوْءِ إِنَّ صَاحِبَهَا لَا يَمُوتُ مِيتَةَ سَوْءٍ أَبَدا؛ (?)
صدقه 70بلا از بلاهاي دنيا و مرگ بد را برطرف مي کند به درستي صاحب صدقه هرگز به مرگ بد نمي ميرد».
موفق باشيد!
پينوشتها:
?. عروسى حويزى عبد على بن جمعه، تفسير نور الثقلين، انتشارات اسماعيليان - قم، چاپ چهارم، 1415 ق، ج 5، ص 400.
?. علامه مجلسى، بحار الأنوار، 110 جلد، مؤسسة الوفاء بيروت - لبنان، 1404 هجرى قمرى، ج92 ، ص 133.
?. همان، ج 93، ص 135 .
🌎 مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
🔷 @pasokhgoo1 👈
#قرآن_حدیث
قالَتْ فاطِمَةُ الزَّهْراء سلام اللّه علیها:
نَحْنُ وَسیلَتُهُ فى خَلْقِهِ، وَ نَحْنُ خاصَّتُهُ وَ مَحَلُّ قُدْسِهِ، وَ نَحْنُ حُجَّتُهُ فى غَیْبِهِ، وَ نَحْنُ وَرَثَةُ اءنْبیائِهِ.(شرح نهج البلاغه ابن ابى الحدید: ج ۱۶، ص ۲۱۱.)
:ما اهل بیت پیامبر(ص) وسیله ارتباط خداوند با خلق او هستیم، ما برگزیدگان پاك و مقدّس پروردگار مى باشیم، ما حجّت و راهنما خواهیم بود؛ و ما وارثان پیامبران الهى هستیم .
#فاطمیه
🔹 @pasokhgoo1 👈
#حدیث
👇👇👇
♨سوال:
🔰حکم دزدی از والدین چیست و چطور می شود جبران کرد؟
✍پاسخ:
✅باید توبه و استغفار کند و هر مالی که برداشته را برگرداند.
به مقداری باید برگرداند که یقین کنید دیگر چیزی برعهده او نیست. توجه داشته باشید که لازم نیست به پدر و مادر چیزی در این مورد بگوید بلکه همین که در اموال آنها قرار دهد، کفایت می کند.
🌎 مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
🔷 @pasokhgoo1 👈
#احکام