آنژیوپلاستی از دو کلمه آنژیو=رگ و پلاستی=ترمیم تشکیل شده است و یک روش درمانی جهت باز کردن عروق تغذیه کننده قلب و یا سایر اندامهاست.
در روند آنژیوپلاستی، گرفتگی عروق بواسطه بالون و یا استنت ( فنر) باز می شود.
در روش بالون آنژیوپلاستی با باز کردن بالون در محل گرفتگی رگ باز می شود.
@pezeshkbartar
آنژیوپلاستی از دو کلمه آنژیو=رگ و پلاستی=ترمیم تشکیل شده است و یک روش درمانی جهت باز کردن عروق تغذیه کننده قلب و یا سایر اندامهاست.
در روند آنژیوپلاستی، گرفتگی عروق بواسطه بالون و یا استنت ( فنر) باز می شود.
در روش بالون آنژیوپلاستی با باز کردن بالون در محل گرفتگی رگ باز می شود.
@pezeshkbartar
فشار خون و عوامل تشدید آن
با بالا رفتن جمعیت مسن کشور و افزایش شیوع چاقی، میزان فشار خون بالا بیش از پیش دیده می شود.
متاسفانه فشار خون بالا ممکن است هیچ عوارضی در فرد ایجاد نکرده و باعث صدمه شدید به قلب وعروق یا سایر اندام های بدن شود
@pezeshkbartar
دیواره عروق رسوب چربی های اضافی خون در دیواره عروق است. سه نوع چربی اساسی در خون وجود دارد: HDL، LDL و تری گلیسیرید. عامل اصلی ساخته شدن پلاک چربی در دیواره عروق LDL است که از آن به کلسترول بد نیز یاد می گردد. علاوه بر LDL، تری گلیسیرید نیز در تشکیل پلاک چربی نقش دارد. HDL که کلسترول خوب نیز نامیده می شود برعکس LDL نه تنها در دیواره عروق رسوب نمی کند بلکه باعث تجزیه بخش هایی از پلاک چربی و کاهش تنگی ناشی از آن نیز می گردد.
در افرادی که شرایط زیر را دارند شانس تشکیل پلاک چربی و در نتیجه بروز درد قلبی بیشتر است:
۱-افراد سیگاری
۲-افرادی که فشار خون بالا و کنترل نشده دارند.
۳-افرادی که چربی خون بالا و کنترل نشده دارند (به خصوص LDL و تری گلیسیرید بالا).
۴-افرادی که فعالیت فیزیکی محدودی دارند و ورزش نمی کنند.
۵-افرادی که رژیم غذایی پر چرب و بخصوص پر از کلسترول و چربی های غیر اشباع دارند.
۶-افراد چاق
۷-افراد دیابتی
۸-شخصیت های پر استرس و شرایط پر اضطراب
@pezeshkbartar
استرس و بيماريهاي قلب و عروق
يكي از سوالاتي كه هميشه در ذهن مخاطبين وجود دارد و بارها از من راجع به ان سوال شده اين است كه آيا استرس مي تواند باعث ايجاد بيماري قلب و گرفتگي رگهاي آن شود؟
زندگي شهري امروز سراسر مشغوليت ذهني و استرس به همراه دارد و در شرايط استرس هورمونهاي خاصي به داخل جريان خون ترشح مي شود، ترشح اين مواد كه هورمونهاي فرار و گريز نام دارند را بارها تجربه كرده ايد.
به عنوان مثال ؛گاهي انسان در شرايطي دچار ناراحتي شده و احساس تپش شديد قلبي مي كند اين موارد همان شرايط استرس بوده و ورود هورمونها بخصوص آدرنالين ضمن ايجاد تپش قلب و گشاد كردن عروق باعث افزايش ناگهاني فشار خون خواهد شد.
اگر چه در اين شرايط موقتاً كار قلب به شدت افزايش مي يابد ولي اثرات اين واكنش موقت ميتواند ناخوشايند باشد.
بارها بيماراني را ديده ام كه به دنبال استرس دچار سكته قلبي شده اند ، علت آن است كه بالا رفتن ناگهاني فشار خون موجب آسيب ناگهاني جدار عروق قلب شده و عبور خون از اين رگ تغذيه كننده قلب دچار اختلال ميشود و شخص متعاقباً دچار سكته قلبي مي شود.
از نظر علمي ثابت شده است كه استرس ميتواند عاملي براي مرگ ناگهاني باشد.
اگر چه علت مرگ ناگهاني در زمان استرس هنوز به طور قطعي مشخص نشده اما نظريه هايي مبني بر بروز آريتمي هاي قلبي به هنگام استرس وجود دارد.
پس نتيجه كلي آن است كه قطعاً استرس حاد و يا مزمن ميتواند عاملي براي صدمه قلب و عروق و يا مرگهاي ناگهاني باشد.
@pezeshkbartar
درد سينه
كمتر روزي سپري مي شود كه از اقوام و دوستان و غيره در مورد درد سينه اي كه به تازگي برايشان عارض شده سؤالي نشود. خانم جوان، مرد ميانسال، بانوي ميانسال ، نوجوان و.... جزيي از اين افراد هستند.
دردهاي سينه اغلب ذهن افراد را درگير مي كند كه آيا مرتبط با قلب است يا خير؟!
مردم نسبت به دردهاي ناحيه سينه توجه خاصي دارند زيرا بارها شنيده اند فلان دوست و آشنا چندين روز درد سينه داشته و بي تفاوت به آن سپري كرده و ناگهان دچار مرگ شده است.
اين حساسيت به دردهاي سينه پسنديده است چرا كه در ميان اين افراد گاهي بيماران شديد قلبي نيز وجود دارند.
نكته اساسي آنست كه تمام دردهاي از ناحيه فك فوقاني تا ناف درد قلبي است مگر خلافش ثابت شود، بخصوص اگر اين درد با فعاليت تشديد شده و با استراحت و يا قرصهاي نيترات زير زباني بهبود يابد.
بارها بيماراني را ويزيت كرده ام كه شكايتشان درد بازو يا ارنج دست راست بخصوص هنگام پياده روي بوده است ،در بررسي هاي بعدي گرفتگي عروق قلبي اين بيماران ثابت شده و پس از برطرف كردن تنگي به واسطه استنت و يا پس از عمل جراحي بهبود يافته اند.
توصيه اكيد آنست كه در هر سني و با هر شرايطي ، هر درد فك فوقاني ، تحتاني، دستها ، سينه ويا قسمت فوقاني شكم بخصوص اگر با فعاليت تشديد شود را جدي بگيريد و با متخصص قلب در ميان بگذاريد.
@pezeshkbartar
درمان سکته قلبی
سکته قلبی عبارتست از گرفتگی ناگهانی یکی از عروق تغذیه کننده بافت قلب. علامت واضح و رایج سکته قلبی درد شدید با شروع تدریجی است که طی یک تا دو دقیقه اوج می گیرد. بیمار ممکن است همزمان از تنگی نفس و تعریق سرد نیز شاکی باشد.
در موارد شک به سکته قلبی چه اقداماتی مفید است؟
در ابتدا از قرص های زیر زبانی نیترات استفاده نمایید. اگر این قرص ها در دسترس هستند ( قرص زیر زبانی) یک عدد به بیمار داده شود تا زیر زبان قرارداده شود چنانچه درد بیمار بهبود نیافت پنج دقیقه بعد دومین قرص در زیر زبان قرار داده شود و باز چنانچه درد هنوز وجود دارد سومین قرص پس از 5 دقیقه استفاده شود. اگر درد باقي مانده است با اورژانس تماس بگیرید. اگر تا رسیدن اورژانس بیش از بیست دقیقه زمان می خواهد، استفاده از وسایل شخصی جایز است.
فرد دچار درد سینه را به نزدیک ترین مرکز درمانی انتقال دهید.
نحوه برخورد با بیمار دچار سکته قلبی در بیمارستان:
جهت باز کردن رگ دچار انسداد از دو روش می توان استفاده کرد. بر اساس قابلیت بیمارستان ممکن است هر کدام از دو روش زیر استفاده شود:
الف: استفاده از داروهایی که از طریق ورید به بیمار تزریق شده و عملکردش از بین بردن لخته داخل رگ قلب است. در استعمال این داروها باید به نکاتی دقت شود تا مصرف دارو صدمه ای به فرد نزند. پزشک پیش از تجویز دارو از موارد زیر سوال خواهد کرد:
-آیا فرد خونریزی فعال گوارشی دارد؟
-آیا سابقه ای از سکته مغزی، تومور مغز و یا مشکلات داخل مغزي داشته است؟
-آیا فرد اخیرا عمل جراحی داشته است؟
ب: استفاده از آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی: در برخی از مراکز درمانی تسهیلات جهت آنژیوگرافی و پلاستی بیمار و باز کردن رگ دچار گرفتگی وجود دارد. این روش باز كردن رگ نسبت به داروهای باز کننده رگ شامل موفقیت به مراتب بیشتري است، همچنین شانس خونریزی نیز کمتر خواهد بود. مشکل اینجاست که تعداد بیمارستان هایی که بخش آنژيوگرافي و آنژيوپلاستي و وسایل مورد نیاز جهت آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی را در اختیار دارند چندان زیاد نیستند ولی در مجموع این روش قابل قیاس با روش دارویی نیست.
به همراهان بیمار دچار سکته قلبی توصیه می شود:
1-بیمار در اسرع وقت به نزدیک ترین مرکز درمان انتقال داده شود.
2-از اتلاف وقت به هر نحو ممکن اجتناب شود زیرا برای بیمار دچار سکته قلبی ثانيه ها تعیین کننده هستند.
@pezeshkbartar
شایعترین علت مرگ و میر ایرانیان دیگر تصادفات و سرطان نیست بلکه بیماری های قلبی و سکته قلبی رتبه اول مرگ و میر هموطنان ماست.
جای بسی تاسف است که پیش بینی می شود طی سال های آینده نظام درمان کشور با یک سونامی از بیماری های قلب و عروق و عواقب آن رو به رو خواهد بود.
اما سوال اساسی آنست که راه های پیشگیری از سکته قلبی و در مجموع بیماری های قلبی شامل چه اقداماتی است:
۱-کنترل و کاهش وزن:
از دشواری های امروز کشور ما افزایش شدید چاقی به خصوص در میان نسل جوان است. چاقی عاملی است برای افزایش فشار خون و ابتلا به بیماری قند که هر دو از عوامل خطر ایجاد بیماری قلب و عروق است. با کاهش وزن می توان از ایجاد سکته قلبی جلوگیری کرد.
۲-ترک سیگار:
از عوامل موثر در ایجاد سکته قلبی استعمال سیگار و قلیان است. متاسفانه در جامعه ما قبح قلیان از میان رفته ولی باید متذکر شد که هر قلیان طی تحقیقاتی که توسط پزشکان بیمارستان مسیح دانشوری به عمل آمده معادل ۲۰ نخ سیگار اثرات سو خواهد داشت.
۳-کنترل فشار خون:
@pezeshkbartar
درد قلبی چگونه است؟
درد قلبی در افراد متفاوت بسته به شرایط جسمانی، بیماری های همراه مثل دیابت و استانه تحمل درد متفاوت است، اما در اغلب افراد درد فشارنده در پشت قفسه سینه و بین دو کتف است که به بازوها انتشار پیدا می کند و اغلب همراه با احساس تنگی نفس است.
این درد اغلب حین فعالیت فیزیکی ایجاد می شود و با استراحت کاهش می یابد. این درد ممکن است به فک تحتانی یا بالای شکم نیز انتشار پیدا کند. درد قلبی ممکن است بعد از غذاخوردن، در هوای سرد یا حین استرس های جسمی و روحی ایجاد یا تشدید شود. توجه داشته باشید اغب دردهای قلبی پس از استراحت بهتر و یا برطرف می شود و این نکته گاهی باعث نادیده گرفتن درد و عدم پیگیری به موقع می شود.
@pezeshkbartar
حمله قلبی و سکته قلبی چیست؟
حمله قلبی زمانی اتفاق می افتد که قسمتی از عضله قلب دچار کاهش خونرسانی شود که منجر به درد شدید می شود و با مصرف قرص نیتروگلیسیرین درد قلبی بیمار خیلی کاهش پیدا نمی کند. اگر در مدت کوتاهی ( کمتر از نیم ساعت) این کاهش خونرسانی برطرف نشود، عضله قلب ممکن است دچار آسیب شود که به این وضعیت سکته قلبی می گویند.
@pezeshkbartar
دستورالعمل هایی برای بیماران دچار سکته قلبی:
معمولا در سکته قلبی مدت زمان اقامت بیمار در بیمارستان حدود ۵-۳ روز می باشد و پس از آن با دارو و پیگیری سرپایی مرخص خواهید شد. اما پس از سکته برای بهبود شرایط به بیمار چه توصیه هایی می شود؟
لازم است بدانید بهبودی پس از سکته قلبی ممکن است ۸-۶ هفته طول بکشد و در این مدت لازم است به توصیه های زیر به دقت عمل کنید:
۱-از فعالیت های سنگین و هر فعالیتی که باعث ایجاد درد قفسه سینه یا تنگی نفس و خستگی می شود خودداری کنید. توجه داشته باشید که مدت فعالیت اهمیتی ندارد بلکه شدت فعالیت اهمیت دارد.
@pezeshkbartar