🔸شروط آمریکا
علی امینی از جوانی عضو سیا بود ؛ درباره دخالت آمریکاییها در امور کشور میگوید : همیشه خارجیها افرادی را به شاه تحمیل میکردند چون شاه چیزی نبود. رزمآرا ( رئیس ستاد مشترک ارتش) و بعداً نخستوزیر را هم آمریکاییها به او تحمیل کردند.کمکهای مالی آمریکا در زمان کندی هم با شرط انتصاب علی امینی به نخستوزیری صورت میگرفت .در همین زمینه ملکه پهلوی میگوید: آمریکا برای دادن کمکهای اقتصادی شرط میگذاشت که باید فلان شخص بشود رئیس سازمان برنامه و بودجه. مثلاً ارتش ایران احتیاج به توپ و تانک داشت میگفتند میدهیم به شرط آنکه فلان کس بشود رئیس ارتش."
(خاطرات ارتشبد طوفانیان، نشر زیبا ؛ ص 81 و ریحانه درودی، دربار به روایت دربار ؛ ص31)
#پهلوی
#آمریکا
#امینی
#محمدرضاشاه
📌اندیشکده مطالعات تاریخ پهلوی
✅@phistorysin
🔸محدودیت آموزشی!
مستشاران آمریکایی که برای آموزش ارتش ایران و چگونگی استفاده و تعمیر این تسلیحات به ایران می آمدند، به نحوی عمل میکردند که هیچگاه وابستگی ایران از بین نرود؛ برای سیستمهای پیچیده تسلیحاتی که به ایران تحویل داده میشد، صرفاً نحوه استفاده از آنها توسط مستشاران نظامی تعلیم داده میشد و صد البته معلومات فنی در اختیار ایرانیان قرار نمیگرفت. بعضی از سیستمها هم، مثلاً سیستمهای کنترل الکترونیکی، به هیچوجه در اختیار ایرانیان گذاشته نمیشد، بلکه مستقیماً توسط مستشاران به کار گرفته میشد. در نتیجه افراد ارتش در ایران آگاهی لازم را کسب نکرده و در این زمینه رشد نمییافتند.
(اسناد لانه جاسوسی آمریکا ، ج 7، ص 503)
#لانه_جاسوسی
#پهلوی
#آمریکا
#آموزش
📌اندیشکده مطالعات تاریخ پهلوی
✅@phistorysin
🔸عملیات ظفار
رژیم پهلوی به آمریکا وابستگی نظامی داشت، نخستین یگانهای نظامی ایران با فرمان شاه در سال 1351 به ظفار اعزام شدند .عملیات ارتش ایران در ظفار، کاملاً محرمانه بود و تا اعلام رسمی آن از سوی رژیم پهلوی، کمترین انعکاسی در مطبوعات و رسانههای ارتباطجمعی کشور نیافت. مردم ایران شناختی از استان دور افتاده ظفار نداشتند.امیرعباس هویدا نخستوزیر رژیم پهلوی در جریان محاکمه در فروردینماه 1358 در دفاع از خود در برابر اتهام رئیس دادگاه که گفت: «به خاطر منافع امپریالیسم، جوانان ما را در ظفارکه مردمش به خاطر آزادی قیام کرده بودند، به کشتن دادید.» پاسخ داد: «باید بنده به اطلاع شما برسانم که وقتی قشون ایران به ظفار رفت، من یک ماه و نیم بعد مطلع شدم و آن هم بهوسیله یک سفیر خارجی صورت گرفت.»
(چمنکار، محمدجعفر، پهلوی دوم و عملیات در ظفار، ص 16
محمود طلوعی، بازیگران عصر پهلوی، از فروغی تا فردوست. ج 1، ص 532.
احمد سمیعی. طلوع و غروب دولت موقت ، ص 92)
#پهلوی
#آمریکا
#عملیات_ظفار
#نظامی
📌اندیشکده مطالعات تاریخ پهلوی
✅@phistorysin
🔸حکومت استبدادی پهلوی
هیچ یک از ابعاد حکومت پهلوی به اندازه ی بُعد استبداد داخلی رژیم مورد بحث و انتقاد قرار نگرفته است. سولیوان سفیر امریکا در آن دوران می گوید :ایران از نوع کشورهایی است که با حکومت متمرکز و استبدادی اداره می شوند و در آن اصول حقوق بشر رعایت نمی شود. به طوری که در اواخر دهه ی 1340 و اوایل دهه 1350نوعی حکومت ترور و وحشت بر ایران حکمفرما بود. پارسونز، سفیر انگلیس هم می نویسد: ما می دانستیم که حکومت استبدادی شاه و فشار و اختناق حاکم بر ایران موجب عدم رضایت و گسترش موجب مخالفت در میان روشنفکران و دانشجویان ایرانی شده بود»
(مأموریت در ایران،ص 25 و 118 و 96) (غرور و سقوط،ص 18)
#پهلوی
#سفیر_انگلیس
#استبداد
📌اندیشکده مطالعات تاریخ پهلوی
✅@phistorysin
🔸مشورت با غربی ها!
آذر برزین جانشین نیروی هوایی ارتش در رژیم پهلوی میگوید که محمدرضا شاه دربارهی انتخاب فرماندهان و بلندپایگان کشور بدون دلیل با مقامات آمریکایی و به خصوص با سفیر آمریکا در تهران تبادل نظر میکرد و به توصیههای آنها بیش از اندازه گوش میداد. رئیس افسران مستشاری خارجی هیچ مدرکی به مقامات ایرانی نمیداد و میگفت: «طبقهبندی شده است.» بنابر این مستشاران آمریکایی کلیهى عملیات و فعالیتهاى نیروهاى مسلح را هدایت مىکردند.» براى مثال «صورت ترفیعات افسران ارتش، پیش از آن که به دربار رفته و به تصویب شاه برسد، باید مورد تصویب مستشاران آمریکایى واقع مىشد.»
(فرماندهی و نافرمانی، حسین دهباشی، ص ۱۳۰ و ۴۱۸ - کتاب مستشاران آمریکایی در ایران به روایت اسناد ، سند شمارهى 120 و 7)
#پهلوی
#محمدرضاشاه
#آمریکا
#غرب
📌اندیشکده مطالعات تاریخ پهلوی
✅@phistorysin
🔸فساد خاندان پهلوی
سیا(سازمان جاسوسی آمریکا) در گزارشی درباره ی فساد خاندان پهلوی مینویسد: «اخیراً رئیس یکی از بزرگترین بانکهای ایران به یکی از مقامات سفارت گفته که چندی پیش، توجه شاه را به یکی از معاملات اشرف جلب کرده بود. گفته بود اگر جزئیات این معامله علنی شود، بازتاب منفی خواهد داشت. شاه به این گزارش توجهی نکرد. رئیس بانک میگفت اگر کسی جز اشرف این کار را کرده بود، ده سال حبس میکشید. به گفته یک اقتصاددان معتبر غربی، در چند سال آخر سلطنت مقدار بسیار زیادی پول احتمالاً به اندازه ۲ میلیارد دلارمستقیماً از درآمدهای نفتی به حسابهای مخفی خارج از کشور خاندان سلطنتی واریز شد. منابع غربی ثروت خانواده پهلوی در ایران و خارج را بین ۵ تا ۲۰ میلیارد دلار برآورد میکردند
(آبرهامیان، تاریخ ایران مدرن، صفحه 437)
#اشرف_پهلوی
#فسادپهلوی
#آمریکا
📌اندیشکده مطالعات تاریخ پهلوی
✅@phistorysin
🔸طبیب ویژه شاه
درباریان در بسیاری از معاملات مشکوک شرکت داشتند اما از همه غریب تر و مرموزتر، دکتر کریم ایادی بود که در گزارشهای سفارت آمریکا، به عنوان «طبیب ویژه شاه» نام گرفته است.در گزارش آمده او در شرکتهای متعدد از قبیل شرکت نفت پارس ، سهام دارد. معمولاً بین ۱۵ تا ۴۰ درصد سهام این شرکت از آن او است. او در اینگونه موارد از اسامی مختلفی استفاده میکند. گاه خود را عبدالکریم، کریم و برخی اوقات ایادی میخواند. تیمسار ایادی در عین حال از حق انحصاری بهرهبرداری از میگوی خلیج فارس برخوردار است.» سیا ، ایادی را کانال اصلی فعالیتهای اقتصادی شاه میداند.
(میلانی، معمای هویدا، 348-349.)
#کریم_ایادی
#طبیب_ویژه_شاه
#پهلوی
#نفت_پارس
📌اندیشکده مطالعات تاریخ پهلوی
✅@phistorysin
🔸ثروت رضا شاه
رضاشاه در دوران حکومتش، آن قدر ثروت تصاحب کرد که به ثروتمندترین فرد ایران تبدیل شد.ثروت او هنگام مرگ سه میلیون پوند و حدود ۱٫۵ میلیون هکتار زمین بود. بیشتر این زمینها در منطقه اجدادیاش مازندران قرار داشت. او همچنین صاحب مزارع گندم در همدان، گرگان و ورامین بود. بخشی از این املاک با مصادره مستقیم یا از طریق نقل و انتقال مشکوک اموال دولتی و یا با مجبور کردن زمین داران بزرگ و کوچک برای فروش زمینهایشان ، به دست آمده بود. سفارت آمریکا در گزارشی از فعالیتهای اقتصادی رضاشاه نوشته بود: «.رضا شاه معمولاً برای هر کدام از این املاک آنچه دلش میخواهد، میپردازد که اغلب یک دهم یا حتی یک بیستم قیمت واقعی آن ملک است.
(آبراهامیان، تاریخ ایران مدرن، 140-139. ، میلانی، نگاهی به شاه، 107.)
#رضاشاه
#پهلوی
#زمین
#ثروت
📌اندیشکده مطالعات تاریخ پهلوی
✅@phistorysin
🔸زمین خوار!
در اوایل سال 1311، سفارت بریتانیا گزارش داد که رضاشاه حرص غریبی نسبت به زمین دارد، طوریکه همه خانوادهها را روانه زندان میکرد، مگر اینکه با فروش املاکشان به او موافقت کنند: اشتهای سیری ناپذیر وی به اندازه ایی است که عجیب نخواهد بود اگر چند صباح دیگر کسی بپرسد چرا اعلی حضرت بیدرنگ همه ایران را به نام خود به ثبت نمیرساند؟» این گزارش در ادامه میافزاید: به رغم نارضایتی شمار چشمگیری از زمین داران، سایرین بر این باورند سراسر مملکت در واقع به وی تعلق دارد.
(آبراهامیان، تاریخ ایران مدرن، 140-139. ، میلانی، نگاهی به شاه، 107.)
#رضاشاه
#پهلوی
#زمین _خوار
📌اندیشکده مطالعات تاریخ پهلوی
✅@phistorysin
🔸ثروت موروثی یا چپاول پهلوی!
بعد از اخراج رضاخان از ایران، مسئله ابعاد ثروت رضاشاه به مسئله روز مملکت تبدیل شد. فروغی نخستوزیر وقت مملکت در مجلس اعلان کرد که «رضا شاه مبلغ باورنکردنی ۶۸ میلیون ریال (برابر با ۴٫۲۵ میلیون دلار) در حسابهای شخصی اش در بانکهای ایران داشت.» در آن زمان موجودی حسابهای رضا شاه برابر ۴۶ درصد نقدینگی کل کشور (جمع کل پول صادر شده از بانک ملی ایران) بود. برخی محققان میگویند در واقع فروغی فقط موجودی حساب پسانداز رضاشاه را اعلام کرده بود. میگویند مبلغی نزدیک به ۸۵ میلیون ریال (یا ۵٫۳ میلیون دلار) هم در حساب چکی رضاشاه موجود بود. در هر حال، این مبلغ که دست کم ۴۶ درصد نقدینگی ایران بود، پس از امضای سند رسمی به محمدرضا پهلوی تعلق گرفت.
(میلانی، نگاهی به شاه، 107.)
#ثروت
#پهلوی
#فروغی
#چپاول
📌اندیشکده مطالعات تاریخ پهلوی
✅@phistorysin
🔸حقوق بشر پهلوی
پارسونز، سفیر انگلیس درباره استبداد داخلی رژیم پهلوی می نویسد«سابقه رژیم شاه در مسائل مربوط به حقوق بشر بد بود. بازداشت های خودسرانه، زندانی کردن افراد بدون محاکمه، شکنجه و اعدامهای سریع و آزار و تعقیب دانشجویان و کارگزاران مخالف و ناراضی یک امر عادی به شمار می آمد». از میان سیاست مداران نیز علم، وزیر پرقدرت دربار و فرد دوم حکومت محمدرضا پهلوی به صراحت از «حکومت مطلقه، بی عدالتی آن» سخن می گوید و در جای دیگری از زبان شخص محمدرضا نقل می کند که «من و جانشینانم به عنوان قدرت فائقه ورای قوه مجریه باقی خواهیم ماند»
(گفتگوهای من با شاه،ص 99 ، 669 ) (غرور و سقوط،ص 18)
#محمدرضاشاه
#پهلوی
#انگلیس
#شکنجه
📌اندیشکده مطالعات تاریخ پهلوی
✅@phistorysin
🔸 وابستگی به غرب
نیکی کدی، مورخ امریکایی در مورد تبدیل ایران به بازار مصرف کالاهای امریکایی می گوید: محمدرضا وابستگی اقتصادی ایران به غرب را به شدت افزایش داد.خرید تسلیحات فوق مدرن و کالاهای مصرفی تفنّنی ایران را در موقعیتی قرار می داد که در بلندمدت به کشورهای غربی و به خصوص امریکا متکی باشد و منافع این خریدها را به جیب شرکتهای امریکایی سرازیر می کرد».آنتونی پارسونز، آخرین سفیر انگلیس می گوید: در فاصله سالهای 1353 تا 1357 ایران وسیع ترین بازار صادرات انگلستان در خاورمیانه به شمار می رفت و هزاران میلیون پوند ارز مورد نیاز انگلستان را در شرایط دشوار اقتصادی تأمین می کرد.
(ریشه های انقلاب، 4-253 - غرور و سقوط، 207)
#خاورمیانه
#پهلوی
#انگلیس
#غرب
📌اندیشکده مطالعات تاریخ پهلوی
✅@phistorysin