─┅═༅🍃🌸🌼🍃༅═┅─
🌐◁با توجه به اصول جهان بيني و نظام ارزشي اسلام، مي توان گفت هدف غايي اين نظام عبارت است از: كمال و سعادت واقعي انسان و نزديكي هر چه بيشتر به خدا، كه تنها از راه بندگي او به دست مي آيد.
☄بنابراين، هر آنچه زمينه ساز تحقق اين هدف باشد ،از اهداف متوسط نظام اسلام به حساب مي آيد. از اهم اين اهداف مي توان به موارد ذيل اشاره كرد:
💬شناخت خدا، شناخت هستي، شناخت انسان، شناخت معاد، شناخت ارزشهای الهی و انسانی، شناخت حقوق و وظايف فردی و اجتماعی، تزكيه و تربيت، عدالت اجتماعي، سياسي و اقتصادي، امنيت، رفاه دنيايي، رفع نيازهاي روحي و عاطفي و تحقق حكومت جهاني اسلام.
─┅═𖣔7⃣𖣔═┅─
─┅═༅🍃🌸🌼🍃༅═┅─
🌖◁این ۴۲ سال به همه آموخته که چه بسیار مدیران و مسئولانی این انقلاب به خود دیده ولی کدامشان به خوبی و نیکی یاد میبریم و در ذهن مردم به انقلابی بودن ماندگار شدن.
🌀این حرف درستی اما یک نکته را باید توجه داشت که آیا ما رو به جلو و به سمت اهدافمان حرکت می کنیم یا خیر؟
اگر حرکت عمومی جامعه رو به جلو باشد، وجود اینگونه افراد خللی به کارآمدی نظام وارد نمی کنند.
⛈درباره اهداف نظام اسلامی بايد به اين نكته توجه داشت كه ويژگيهاي ذكر شده براي نظام ارزشي اسلام، درباره اهداف آن نيز صادق است؛ يعني اهداف اين نظام مطابق فطرت و نيازهاي انسان اند و از جامعيت، هماهنگي، جهان شمولي، زمان شمولي، انعطاف پذيري و اعتدال برخور دارند.
─┅═𖣔8⃣𖣔═┅─
─┅═༅🍃🌸🌼🍃༅═┅─
🌐◁حالا یک سوال در مقام ارزيابي كارآمدي يك پديده مركب، نظير نظام سياسي، آيا مي توان بر اساس كارآمدي يا ناكارآمدي يك جزء، آن پديده را كارآمد يا ناكارآمد دانست؟ براي مثال، آيا مي توان به دليل كارآمدي يا ناكارآمدي يكي از قواي سه گانه يك حكومت آن حكومت را كارآمد يا ناكارآمد دانست؟ درباره يك دانشكده يا يك مدرسه، با توجه به زيرمجموعه هاي آنها چطور؟
☄این سوال انصافا محل اختلافات زیادی بین نیروهای مخالف و حتی موافق نظام اسلامی بوده و هست.
💬لذا کمی در پاسخ دادن تاخیر می کنم تا دوستان نظراتشان را بیان کنند تا به نتیجه بهتری دست پیدا کنیم.
─┅═𖣔9⃣𖣔═┅─
─┅═༅🍃🌸🌼🍃༅═┅─
🌖◁الان بخشی از هجمه دشمنان به کارآمدی نظام دقیقا به همین مسئله تکیه دارد. یعنی با بزرگ کردن یک فساد در یک بخش، طورب وانمود می کنند که کل نظام ناکارآمد و فاسد است!آیا اینطور نیست؟
🌀بر اساس تعريف كارآمدي، به لحاظ منطقي، پاسخ اين پرسشها منفي است؛ زيرا كارآمدي يك پديده مركب امري است مجموعي، كه از حاصل جمع •جبري •كارآمدي اجزا به دست مي آيد.
⛈توجه به اين نكته مي تواند راه را بر برخي مغالطات در باب ارزيابي كارآمدي نظام هاي سياسي، از جمله نظام سياسي جمهوري اسلامي ايران، مسدود كند.
─┅═𖣔🔟𖣔═┅─
─┅═༅🍃🌸🌼🍃༅═┅─
🌐◁بعضی عدالتخواران هم که عبارت فساد سیستمیک را استفاده میکنند که واقعا جفا در حق نظامه.من وقتی مقایسه میکنم با تمام موانعی که یکصدمش هم سر راه نظام های دیگه ی دنیا • مثل همین گاوهای شیرده در منطقه• نیست واقعا میگم قابل قیاس نیست.
☄این مقدار از بحث بیشتر مباحث نظری و اندیشه ای بود که البته خیلی فشرده و خلاصه بیان شد .
💬در ادامه بحث بررسی کارآمدی نظام اسلامی، یک نکنه مهم را عرض کردیم که نباید ضعف در یک جزء را به کل نظام سرایت داد و لذا ناکارآمدی یک بخش را نباید به کل مجموعه تعمیم داد.
🌧نکته دیگر هم این بود که ما کارآمدی را در مقایسه با سه موضوع باید مورد دقت و بررسی قرار دهیم: اهداف، امکانات و موانع
─┅═𖣔1⃣1⃣𖣔═┅─
─┅═༅🍃🌸🌼🍃༅═┅─
🌖◁یک نکته دیگر هم این است که باید بدانیم کارآمدی یک امر نسبی است و نباید آنرا مطلق بدانیم.
🌀یعنی اگر یک هدفی داریم که مثلا تأمین رفاه اجتماعی است، حتما نباید صد در صد تأمین شده باشد تا ما بگوییم آن نظام کارآمد بوده است و اگر ۱۰۰% به رفاه نرسیده بودیم بگوییم نظام ناکارآمد است.
⛈این نکته تأثیر بسیار زیادی در تحلیل ما خواهد داشت. چرا که معمولا هیچ کدام از نظامهای موجود و حتی نظامهای الهیای که در گذشته بوده مثل حکومت پیامبر اسلام و امیرالمؤمنین صلوات الله علیهم اجمعین هم به صورت 100% به اهداف خود نرسیده اند. الا حکومت الهی امام زمان ارواحنا فداه که به طور کامل به اهداف خود خواهد رسید.
─┅═𖣔1⃣2⃣𖣔═┅─
─┅═༅🍃🌸🌼🍃༅═┅─
🌐◁اما دشمنان و مخالفان نظام مقدس ما همیشه با مغالطه در این موضوع، سعی کرده اند که این حکومت را ناکارآمد نشان دهند.
☄شما توجه داشتن و توجه دادن به این نکته اساسی را مکرر در بیانات مقام معظم رهبری میتوانید ببینید. ایشان مکررا در بیانات گوناگون وقتی به این بحث رسیده اند تحلیلی امیدوارانه نسبت به آینده و دستیابی به اهداف دارند که مثلا اینگونه بیان شده که ما از کجا به کجا رسیدهایم.
💬حتی برای افراد و گروهای داخلی هم از این اشتباه، عمدا یا سهوا دور نبوده اند و با نادیده گرفتن نسبی بودن کارآمدی و موفقیت نظام، آنرا نقد میکنند.
─┅═𖣔1⃣3⃣𖣔═┅─
─┅═༅🍃🌸🌼🍃༅═┅─
🌖◁مثلا این گروههای به اصطلاح عدالتخواه، خواسته یا ناخواسته در این دام افتاده اند و پیروان خود را هم به اشتباه انداخته اند.
🌀مثلا در دوران طاغوت وضعیت عدالت اجتماعی در کشور ما در چه وضعی بوده اما الان در چه وضعی است. یا در خصوص گسترش علم آموزی و علم آفرینی در آن دوران کجا بودیم و امروز کجا هستیم.
⛈این نوع تحلیل، مسیر رشد را نشان میدهد که قطعا امیدآفرین و البته بسیار واقع بینانه هم هست.
🌧البته معمولا ایشان بعد از این بیان، این نکته را هم یادآور می شوند که تا رسیدن به قله راه زیادی باقی مانده است! یعنی ما نسبت به اهدافمان پیشرفت داشته ایم اما هنوز به نقطه کمال نرسیده ایم.
─┅═𖣔1⃣4⃣𖣔═┅─
─┅═༅🍃🌸🌼🍃༅═┅─
🌐◁مثلا در خصوص علم، ما پیشرفتهایی بسیار زیادی داشته ایم ولی یکی از اهداف انقلاب رسیدن به مرجعیت علمی در دنیا است که هنوز تا آنجا راه زیادی باقی مانده است.
☄حالا علاوه بر نکات گفته شده یک مسئله دیگر هم این است که پیشرفت بشر هیچگاه متوقف نشده و نمیشود لذا حرکت دائمی رو به قله ها لازم است و نمیشود به صورت قطعی بگوییم فلان نقطه نهایت علم یا ثروت یا حتی معنویت است که اگر ما به آن برسیم کارمان تمام شده است و یه مقصد رسیده ایم.
💬پس در تحلیل و بررسی کارآمدی نظام باید به این مقوله هم توجه تام و تمام داشت. این هم باز همان نسبی بودن است اما نسبت به اهداف مورد نظر
─┅═𖣔1⃣5⃣𖣔═┅─
─┅═༅🍃🌸🌼🍃༅═┅─
🌖◁پس منظور از قله چیه؟
تعریف قله در اهداف مثل قله یک کوه که ثابت و بدون تغییر است، فرق دارد. پیشرفت یک مسیر دائمی و بی انتهاست.
🌀حتی در اهداف معنوی هم کاملا همینطور است. حتی اهلبیت علیهم السلام هم هنوز که هنوز است در حال رشد و تعالی روز به روز هستند.
⛈حالا در بررسی کارآمدی نسبت به سه موضوع: اهداف، امکانات و موانع؛ به صورت مختصر کمی صحبت میکنیم اما با توجه به مبانی فکری که در خصوص روش تحلیل و بررسی کارآمدی یا ناکارآمدی نظام عرض کردیم، همه دوستان میتوانند تحلیل درستی از این مسئله داشته باشند.
─┅═𖣔1⃣6⃣𖣔═┅─
─┅═༅🍃🌸🌼🍃༅═┅─
🌐◁البته علاوه بر دانستن روش تحلیل درست، انصاف نیز لازم است که راه به خطا نبریم و واقعیات را آنطور که هست ببینیم.
☄استاد سند چشم انداز برای سال ۱۴۰۴ در هم همین مسیر قرار میگیرد؟
💬دقیقاً. سند ۱۴۰۴ تعیین یکسری اهداف میان مدت برای نظام بوده که راه را روشنتر کند.
اینجا فقط با اشاره به برخی شاخصه ها که معمولا در بیان حضرت آقا هم آماده، مسیر رشد و تعالی کشور در راه رسیدن به اهدافش را مورد توجه قرار میدهیم.
🌧به طور مثال در بحث رشد معنویت و معنویت خواهی مردم خصوصا جوانان، ما شاهدیم که با افزایش چشم گیر جلسات و محافل معنوی و مذهبی آنهم با کیفیت و کمیت غیر قابل مقایسه با گذشته روبرو هستیم.
─┅═𖣔1⃣7⃣𖣔═┅─
─┅═༅🍃🌸🌼🍃༅═┅─
🌖◁ما حقیقتا در مباحث قرآنی، رشد بی نظیری داشته ایم که اصلا قابل تصور نبوده اما واقعاً رخ داده و امروز به عنوان یک ارزش پذیرفته شده و متداول بین عموم مردم رایج شده است.جلسات مذهبی هفتگی در همه اقصا نقاط کشور به صورت هفتگی یا ماهانه و یا مناسبتهای مهم دینی همچون شبهای قدر، اعیاد یا محرم، به صورت بسیار قابل توجهی با رشدروبرو هست و این را ما نمیتوانیم در تحلیلمان نادیده بگیریم.
🌀این هم با توجه به همه دشمنی ها و مخالفتها و ترویج گناه و شهوت و ... است که واقعا حیرت آور است.
⛈اینها اتفاقات بسیار بزرگی است که دشمنان نمیخواهند و نمیگذارند که دیده شوند و یا آن را کوچک و کم اهمیت جلوه میدهند
.
─┅═𖣔1⃣8⃣𖣔═┅─