─┅═༅🍃📓📔🍃༅═┅─
📖◁شاید بیش از 34 سال پیش این حدیث پیامبر اسلام صلوات الله علیه که: "دانش اگر در ثریا هم باشد، مردانی از سرزمین پارس بدان دست خواهند یافت" چندان قابل درک نبود ولی امروز که مردم سرزمین پارس در بسیاری از علوم، مرزهای دانش را بهسرعت درمینوردند
💬سال 2012 میلادی برای ایران از این جهت مبارک بود که علیرغم تحریمهای علمی و اقتصادی، ایران رتبه اول تولید علم در منطقه را بهدست آورد؛ رتبهای که ایران باید تا سال 1404 بدان دست مییافت و این یعنی، تحقق افق چشمانداز 20 ساله، آنهم 14 سال زودتر.
─┅═༅1⃣༅═┅─
─┅═༅🍃📓📔🍃༅═┅─
🗞◁شاید بتوان یکی از علل موفقیت علمی ایران را، وجود نهادهای توانمندی همچون جهاد دانشگاهی دانست؛ نهادی که تنها یکی از زیرمجموعههایش یعنی پژوهشگاه «رویان» توانست انحصار غرب را در سلولهای بنیادی بشکند.
👤مقام معظم رهبری در یکی از دیدارهایی که اعضای جهاد دانشگاهی با ایشان داشتند، فرمودند که بعد از اینکه این حرکت زیست فناوری و بیوتکنولوژی •به این مضمون• شروع شد، غربیها گفتند که میخواهند
💬شورای حکام زیست فناوری را تشکیل دهند ولی خوشبختانه چون ما ورود پیدا کرده بودیم، این اتفاق نیفتاد و نتوانستند جلوی ایران را بگیرند.
─┅═༅2⃣༅═┅─
─┅═༅🍃📓📔🍃༅═┅─
📖◁بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، همت عالی که هم در افراد و هم مسئولین اجرایی، پیش آمد، زمینه را برای اینکه یک ارتقایی در زمینههای تحقیقاتی و کارهای آموزشی و پژوهشی پیش بیاید، فراهم کرد، منتها به آنچه توقع میرفت، هنوز دست نیافتیم، یعنی ما به صدرصد توقع نظام برای بسترسازی مناسب در کارهای علمی و تحقیقاتی نرسیدیم.الان هم ما پیشرفتهای علمی و پژوهشی خوب و چشمگیری داریم ولی در مباحث تبدیل علم به یک محصول هنوز جا برای کار داریم، ولی باز هم خدا را باید شکر کرد که در شرایط کنونی ما در تولید علم رتبههای بالایی را لحاظ کردیم.
─┅═༅3⃣༅═┅─
─┅═༅🍃📓📔🍃༅═┅─
🗞◁این رتبه فقط به خاطر بسترسازیای است که نظام جمهوری اسلامی ایران برای محققین، اندیشمندان و دانشمندان فراهم کرد، البته برای تولید علم به محصول بسترهایی لازم است؛ مانند پشتیبانیهایی که مقام معظم رهبری در رابطه با تخصیص درصد قابل توجهی از درآمد ناخالصی ملی به پژوهش داشتهاند.
👤حضرت امام خمینی به دستگاه پهلوی این انتقاد را داشتند که ما آنچنان عقب افتاده هستیم که برای عملهای سادهای مثل لوزه، به کشورهای خارجه میرفتیم. متأسفانه این اتفاق افتاده بود. علاوه بر این، رژیم سابق برای پرورش و تربیت نیرو در خارج از کشور بستر هم فراهم نمیکرد؛ اگر هم زمینه آموزش فراهم میشد، بیشتر افرادی به خارج میرفتند که وابسته به دستگاه پهلوی بودند.
─┅═༅4⃣༅═┅─
─┅═༅🍃📓📔🍃༅═┅─
📖◁از سویی دیگر کشورهای استعماری سعی میکردند در رشتههایی که به نظرشان خاص نیست، دانشجوی ایرانی را بپذیرند.
💬وقتی مقام معظم رهبری بحث جهاد علمی را در شرایط کنونی مطرح میکنند و بعد از این مساله برخی از نیروهای علمی ما در بحث هستهای شهید میشوند؛ علت شهادت این عزیزان هم این است که دست پیدا کردیم به منابعی که این منابع برای استعمار خطرآفرین است؛ این منابع امروز دستاوردهای زیستفناوری، نانو، علوم پزشکی، هوا فضا و یا هستهای است. دشمن وقتی میبیند این حوزهها از دستش در رفته است و توسط دانشمندان ایرانی به مرحله عمل میرسد، تنگناهایی را برای ما ایجاد میکنند.
─┅═༅5⃣༅═┅─
─┅═༅🍃📓📔🍃༅═┅─
🗞◁قبل از انقلاب هم این اتفاق افتاده بود؛ یعنی افرادی را برای تربیت نیرو به خارج میفرستادند که نتوانند مشکلی را حل بکنند یا بحثی را مطرح کنند که وابستگی را کمتر کند؛ هرچه وابستگی بیشتر، نیاز هم به کشورهای مثل آمریکا و اروپا بیشتر.
☄البته بودند کسانی که خود به کشور باز میگشتند و به مسائل ورود پیدا میکردند و نیازهای مملکت را حل میکردند. مثلا یکی از نیروهای خیلی مهم و اساسی کشور مرحوم دکتر قریب بود که اگر هم خارج تحصیل کرد ولی براساس توانایی خودش و اعتقادی که داشت، این اتفاق افتاد و برگشت.
─┅═༅6⃣༅═┅─
─┅═༅🍃📓📔🍃༅═┅─
📖◁در آن زمان یک سیستم و سامانه تعریف شده در نظام نبود و اگر افرادی برای تحصیل به خارج میرفتند، بازگشتشان براساس سلیقه شخصی خودشان بود. این را باید بگویم که دانشجویان به خارج رفته قبل از پیروزی انقلاب تحصیلاتشان مورد استفاده مملکت قرار نمیگرفت.
🌀درحالی که آنها باید به دنبال علمی میبودند که بتواند مشکل یا معضلی را در نظام حل کند.
خوشبختانه بعد از پیروزی انقلاب این تفکر که نیروهای ارزشی و نیروهای معتقد به نظام به دنبال این رفع معضل یا مشکل نظام باشند، نهادینه شده است.
─┅═༅7⃣༅═┅─
─┅═༅🍃📓📔🍃༅═┅─
🗞◁در همین جهاد دانشگاهی زندهیاد کاظم آشتیانی با دانش سلولهای بنیادی، تکنیکها و فنآوریهایی که برای خدمات تخصصی نیاز بود و کشور به آن نیاز داشت را حل کرد؛ چنین چیزی را ما قبل از انقلاب در کشور نداشتیم؛ خوشبختانه بعد از پیروزی انقلاب این اتفاق افتاد.
☄در اوایل انقلاب ما پزشک عمومی را از کشور هند میآوردیم. وقتی رجوع میکردیم به روستاها اکثرا پزشکان هندی در روستاهای ما حضور داشتند و متأسفانه به دلیل ارتباط نامطلوبی که با مردم داشتند، بعضی وقتها درمانهایشان هم درمانهای قابل قبولی نبود. مثلا بندهخدایی میآمد و میگفت دلدرد دارم این دکتر تصورش از دلدرد و پیچیدن دل یک چیز دیگری بود؛ بنابراین یک دارویی دیگر میداد.
─┅═༅8⃣༅═┅─
─┅═༅🍃📓📔🍃༅═┅─
📖◁قبل از انقلاب اگر فردی ادعا میکرد که در یک مسألهای نخبه هست، یا جلویش را میگرفتند یا به هر نحو مطلوب از ورود به همچون رشتهای ناآمیدش میکردند. سیستم و سامانهایی که در کشور وجود داشت، اجازه نمیداد این افراد پرورش پیدا کنند. اصلاً بسترها دستوری بود؛ یعنی کشورهای استعماری و استکباری به دنبال این بودند که جوانان و نخبگان و اندیشمندان ما به دنبال علمی نباشند که علم نافع و مورد استفادهی کشور باشد.
💬ستاد انقلاب فرهنگی که بعدها به شورای عالی انقلاب فرهنگی تغییر نام داد، به دنبال علمی بود که اثرگذار باشد و در آن جهاد علمی صورت بگیرد؛ به این نتیجه رسیدند که باید در کنار دانشگاهها مکانی وجود داشته باشد که خارج از قوانین و مقررات دولتی یا قوانین و مقررات آموزش عالی فعالیت علمی، تحقیقاتی و حتی فرهنگی کند.
─┅═༅9⃣༅═┅─
─┅═༅🍃📓📔🍃༅═┅─
🗞◁مبنای تشکیل جهاد دانشگاهی در نظام جمهوری اسلامی ایران از کارهای فرهنگی و انقلاب فرهنگی در دانشگاهها صورت گرفت. منافقین، تودهایها و چریکهای فدایی خلق میخواستند دانشگاه ستاد جنگ و مقابله با نظام کنند؛ نیاز به یک تحرک و انقلابی در دانشگاه بود تا دانشجویان به دنبال کسب علم نافع باشند، بنابراین به انقلاب فرهنگی نیاز بود؛ پایه انقلاب فرهنگی که گذاشته شد، جهاد دانشگاهی تشکیل شد.
☄در دورانهای اولیه تشکیل جهاد دانشگاهی، مدیریت دانشگاهها هم توسط جهاد دانشگاهی تعیین میشد؛ بعد که آموزش عالی شکل اصلیاش را گرفت و توانستند قوانین و مقررات را به نحو مطلوب تنظیم کنند،
─┅═༅🔟༅═┅─
─┅═༅🍃📓📔🍃༅═┅─
📖◁این مدیریت از جهاد دانشگاهی گرفته شد و توسط آموزش عالی که در وزارت بهداشت و درمان و بعد هم وزارت علوم شکل گرفت، به وزارتین داده شد.
💬بعدها شورای انقلاب فرهنگی مصوبهای داشت که پیگیرهای کار آموزشی و پژوهشی در دستور کار جهاد قرار گرفت، یعنی در اصل نیاز بود یک نهاد و جایگاهی باشد که خارج از سیستمهای دولتی، در کنار دانشگاه فعالیتهای علمی، تحقیقاتی و حتی فرهنگی هم داشته باشد، بر همین اساس جهاد دانشگاهی را تاسیس کردند.
🌀مسئولیتهایی که در طول چند سال اخیر به عهده جهاد دانشگاهی گذاشته شد، نشان میدهد که جهاد دانشگاهی واقعا در کنار دانشگاه، نیاز بود.
─┅═༅1⃣1⃣༅═┅─
─┅═༅🍃📓📔🍃༅═┅─
🗞◁ در طول دفاع مقدس ما پیشرفتهای علمی خوبی داشتیم، یعنی به خاطر نیازهایی که داشتیم، پیشرفتهایی هم داشتیم. در آن زمان تحریمهایی هم از بلوک شرق و هم از بلوک غرب داشتیم. ما هم داشتیم با آمریکا و فرانسه و آلمان و ایتالیا و شیخنشینهای خلیجفارس و عراق میجنگیدیم و هم به خاطر حمایت از مردم افغانستان، مورد غضب بلوک شرق بودیم.
شرایط به گونهای بود که در یکی از سخنرانیهای مقام معظم رهبری در نمازجمعه، ایشان فرمودند
☄ که ما حتی سیم خاردار هم که میخواستیم، بلوک شرق به ما کمک نمیکرد. در این زمینه نیروی نظامی، دفاعی و حتی مراکز تحقیقاتی و نظامی ما پیشرفتهای خوب و ارزندهای را در بعضی از نیازهای کشور داشتند و حتی بعضی از کارهای نوآورانه هم در دفاع مقدس داشتند.
─┅═༅1⃣2⃣༅═┅─