#شرح_ خطبه _غدیر
به نام خدا ⚡️➖⚡️➖⚡️➖⚡️➖⚡️➖⚡️
◀️خلاصه مباحث نشست قرآنی
🗓تاریخ:99/5/17
◀️موضوع:شرح خطبه غدیر ⚡️➖⚡️➖⚡️➖⚡️➖⚡️➖⚡️
🔴منتخبی از فرازهای خطبه غدیر
🔻معاشِرَ النّاسِ إنّی قَدْ بَینْتُ لَکُمْ وَأَفْهَمْتُکُمْ: ای مردم، من برایتان روشن کردم و به شما فهمانیدم.
پیامبر(ص) اتمام حجت می کند که من پیام الهی را به روشنی برایتان بیان کردم و شما هم منظور مرا فهمیدید پس کسی نمی تواند در قیامت پیام غدیر و ولایت امیرالمومنین(ع) را انکار کند.
🔻وهذا عَلِی یفْهِمُکُمْ بَعْدی: و این علی(ع) است که بعد از من به شما میفهماند و شما را آگاه می کند.
🔻ألا وَإنّی عِنْدَ انْقِضاءِ خُطْبَتی أَدْعُوکُمْ اءلی مُصافَقَتی عَلی بَیعَتِهِ وَالاْءقْرارِ بِهِ : در همین مکان،وقتی سخنانم تمام شد از شما می خواهم با من دست بیعت دهید که با علی (ع) بیعت می کنید و نزد من اقرار کنید و قول دهید که ولایت امام علی (ع) را می پذیرید.
ثُمَّ مُصافَقَتِهِ بَعْدی : سپس دست در دست علی (ع) بگذارید و با او بیعت کنید.
پس در واقعه غدیر، مردم یکبار با پیامبر (ص) بر پذیرش ولایت امام علی (ع) بیعت کردند و بار دیگر با امام علی (ع)، بر ولایتش بیعت کردند.
🔻ألا وَإنّی قَدْ بایعْتُ اللّهَ وَعَلِی قَدْ بایعَنی: بدانید که من با خدا بیعت کردهام و علی(ع) با من بیعت کرده است.
🔻وأَنَا آخِذُکُمْ بِالْبَیعَةِ لَهُ عَنِ اللّه عَزَّ وَجَلَّ. «إنَّ الَّذینَ یبایعُونَکَ إنَّما یبایعُونَ اللّه، یدُ اللّه فَوْقَ أَیدیهِمْ. فَمَنْ نَکَثَ فَإنَّما ینْکُثُ عَلی نَفْسِهِ، وَمَنْ أَوْفی بِما عاهَدَ عَلَیهُ اللّه فَسَیؤْتیهِ أَجْرا عَظیما»:و من وظیفه دارم از جانب خداوند برای او از شما بیعت بگیرم. «اِنَّ الَّذینَ یبایعُونَکَ اِنَّما یبایعُونَ اللّه...»: کسانی که با تو بیعت میکنند در واقع با خدا بیعت میکنند، دست خداوند بر روی دست آنان است. پس هر کس بیعت را بشکند بر ضرر خود اوست، و هر کس به آنچه با خدا عهد بسته وفادار باشد خداوند به او اجر عظیمی عنایت خواهد کرد.
این آیه شریفه که پیامبر(ص) در روز غدیر تلاوت می کند درباره عهد و پیمان است یعنی ای مردمی که با امام علی (ع) عهد بستید اگر عهدشکنی کنید به ضرر خودتان است.
🔻بعد رسول اکرم(ص) در ادامه خطابه اش به اهمیت حج می پردازد؛ چون مردم از حج برگشته بودند.
مَعاشِرَ النّاسِ، إنَّ الْحَجَّ وَالْعُمْرَةَ مِنْ شَعائِرِ اللّه...: ای مردم، حج و عمره از شعائر و آداب الهی هستند.
مَعاشِرَ النّاسِ، حِجُّوا الْبَیتَ، فَما وَرَدَهُ أَهْلُ بَیتٍ إلاَّ اسْتَغْنَوْا وَأُبْشِرُوا، وَلا تَخَلَّفُوا عَنْهُ إلاّ بُتِرُوا وَافْتَقَرُوا...: ای مردم، به حج خانه خدا بروید. هیچ خاندانی به خانه خدا وارد نمیشوند مگر آنکه مستغنی میگردند و شاد میشوند، و هیچ خاندانی آن را ترک نمیکنند مگر آنکه منقطع میشوند و فقیر میگردند...
🔻معاشِرَ النّاسِ، أَقیمُوا الصَّلاةَ وَآتُوا الزَّکاةَ کَما أَمَرَکُمُ اللّه عَزَّ وَجَلَّ...:
اقامه نماز و پرداخت زکات، همانطور که خدا دستور داده،حداقل دو معنا دارد: 1-نماز و زکاتی که با اعتقاد به ولایت باشد . 2-طبق دستور ولایت باشد.
🔻الَّذی نَصَبَهُ اللّه عزَّ وَجَلَّ لَکُمْ بَعْدی...:علی(ع) کسی است که خدا او را جانشین من قرار داده است.
🔻إنَّهُ مِنّی وَأَنَا مِنْهُ:یک معنایش این است که علی (ع) از نور من و من از نور او هستم و معنای دیگرش این است که ادامه راه نبوت با امامت است.
🔻وهُوَ وَمَنْ یخْلُفُ مِنْ ذُرِّیتی یخْبِرُونَکُمْ بِما تَسْأَلُونَ عَنْهُ وَیبَینُونَ لَکُمْ ما لا تَعْلَمُونَ: او و آنان که از نسل مناند از آنچه سؤال کنید به شما خبر میدهند و آنچه را نمیدانید برای شما بیان میکنند.
در طول بیست و چند سال، خانه نشینی امیرالمومنین (ع) هر وقت خلفا یا مردم سوال و مشکل داشتند امام علی (ع) پاسخ می داد و می فرمود: حقم را ضایع کردند اما نمی گذارم دینم ضایع شود.
🆔@quranlive