#درسهایی از_نهج البلاغه
خلاصه مباحث کرسی نهج البلاغه
موضوع: دوستی و مشورت
حکمت ۳۸:
مصادقه و دوستی دو طرفه با چند نفر ممنوع:
(مصادقه از صدق و راستی و صداقت می آید. صدق در باب مفاعله رفته و معنای مشارکت و رابطه دو طرفه را دارد.)
۱. ایاک و مصادقه الاحمق ... : و بپرهیز از دوستی با احمق؛ زیرا می خواهد به تو سود برساند ولی زیان می رساند. یکی از ویژگیهای احمق این است که در جهل مرکب است؛ نمی داند و بر ندانستن خود پافشاری می کند.
۲. و ایاک و مصادقه البخیل ... : بپرهیز از دوستی با بخیل؛ زیرا چیزی را که سخت به آن نیاز داری از تو دریغ می کند. بخیل کسی است که دارایی دارد؛ اما خرج نمی کند.
۳. و ایاک و مصادقه الفاجر ... : و بپرهیز از دوستی با فاجر؛ زیرا تو را به کمتر چیزی می فروشد. فاجر کسی است که گناه علنی می کند و فسق او آشکار است. یا گناه را در خلوت انجام می دهد و ابراز می کند و یا در ملاء عام گناه می کند.
۴. و ایاک و مصادقه الکذاب ... : و بپرهیز از دوستی با کسی که بسیار دروغ می گوید؛ زیرا او مانند سراب است، چیزی که بسیار دور است را نزدیک و چیزی که بسیار نزدیک است را دور نشان می دهد. کاذب دروغگو و کذاب بسیار دروغگو است.
حکمت ۴۷۹:
شرّ الاِخوان من تُکُلِّفَ له ... : بدترین دوستان کسی است که برای او به رنج و زحمت و تکلف بیفتی.
نامه ۳۱:
و الصدیق من صدق غیبه ... : دوست واقعی کسی است که در نهان و غائب بودن (نبودن فرد)، آئین دوستی را رعایت کند.
و قطیعه الجاهل تعدل صله العاقل ... : اگر میخواهی دوستان عاقل پیدا کنی باید با دوستان جاهل قطع رابطه کنی. بریدن از جاهل، پیوستن به عاقل است.
حکمت ۲۹۵:
اصدقائک ثلاثه و اعدائک ثلاثه ... : دوستان تو سه گروهند: دوست تو و دوست دوست تو و دشمن دشمن تو؛ و دشمنان تو سه گروه هستند: دشمن تو و دشمن دوست تو و دوست دشمن تو.
نامه ۵۳:
با چه کسانی رابطه برقرار کنیم؟
و الصق باهل الورع و الصدق ... : با پرهیزکاران و درستکاران بیامیز.
با چه کسانی مشورت کنیم؟
و لا تدخلن فی مشورتک بخیلا ... : انسان بخیل را داخل مشورت خود نکن؛ زیرا تو را از کار خوب باز می دارد و به تو وعده فقر می دهد.
و لا جبانا ... : با انسان ترسو نیز مشورت مکن؛ زیرا تو را در انجام کارها سست می کند.
و لا حریصا ... : با انسان حریص نیز مشورت نکن؛ زیرا با ستمکاری، حرص را در نظرت زینت می دهد.
بخل و ترس و حرص، غریزه های مختلف و گوناگون اند؛ اما وجه اشتراک آنها سوءظن به خداست.
🆔@quranlive
#تدبر_در قرآن2
به نام خدا
خلاصه مباحث کرسی تدبر در قرآن (۹۹/۴/۲۳)
موضوع: سوره مبارکه واقعه
دورنمایی از سوره:
مجموعه اول؛ آیات ۱ تا ۵۶: توصیف روز قیامت و حال انسانها در آن روز.
مجموعه دوم؛ آیات ۵۷ تا ۷۴: توبیخ مکذبان معاد و اثبات قدرت خدا.
مجموعه سوم؛ آیات ۷۵ تا ۸۲: تاکید بر الهی بودن قرآن در راستای مقابله با مکذبان قیامت.
مجموعه چهارم؛ آیات ۸۳ تا ۹۶: تاکید بر حقانیت معاد و توصیف حال انسانها در عالم برزخ.
آیات ۱ - ۶:
اذا وقعت الواقعه ... : در ابتدای سوره، خداوند قیامت را توصیف میکند. حادثهای که حتما واقع خواهد شد و در آن دروغی نیست. قیامت، نظام کنونی دنیا را زیر و رو میکند؛ هم عالم هستی را و هم انسانها و ملاکهای ارزشی آنها را. آن هنگامی که زمین با لرزشی سخت لرزانده شود و کوهها به شدت متلاشی و همچون غباری پراکنده گردند.
آیات ۷ - ۱۰:
و کنتم ازواجا ثلاثه ... : و شما ای انسانها سه گروه میشوید: انسانهای سعادتمند که همنشینان یُمن و برکت و سعادت هستند، انسانهای شقاوتمند که همنشین شومی هستند و کسانی که در دنیا در مسیر تقرب به خدا از همه سبقت گرفتند و از اصحاب الیمین هم بالاتر هستند.
آیات ۱۱ - ۱۴:
اولئک المقربون ... : انسانهایی که در تقرب به درگاه خدا خیلی جلو رفتهاند، اولاً مقربون هستند و خیلی به خدا نزدیک شدهاند و ثانیاً در باغهای پرنعمت جای دارند. فراوانی مقربان در بهشت به این صورت است که گروهی انبوه از امتهای پیشین و گروهی اندک هم از امت اسلام هستند.
آیات ۱۵ - ۱۷:
علی سرر موضونه ... : آنان بر تختهایی کنار هم چیده شده، قرار دارند و روبروی یکدیگر، با کمال الفت بر تختها تکیه زدهاند. در بهشت پسرانی همواره نوجوان و شاداب با جامهایی پر از شراب طهور در اطراف بهشتیان طواف میکنند.
آیات ۱۸ - ۲۱:
باکواب و اباریق و ... : این نوجوانان زیبا با قدحها و کوزهها و جامهایی پر از شراب طهور که از نهرهای جاری بهشتی برداشته شده اطراف آنها میگردند و سیرابشان میکنند. نوشیدنی بهشتیان نه آنها را سردرد میکند و نه مست میکند به طوری که عقل خود را از دست بدهند. نوجوانان بهشتی هر نوع میوهای که بهشتیان اختیار کنند و هر گوشت پرندهای که بخواهند به آنها تقدیم میکنند.
به این دلیل میوه بر گوشت مقدم شده است که از نظر تغذیه بهتر است میوه قبل از غذا صرف شود.
آیات ۲۲ - ۲۴:
و حور عین ... : نعمت بعدی بهشتیان این است که در بهشت همسرانی پاک و زیبا دارند. همسرانی که همچون مروارید در صدف پنهان هستند. همنشینان بهشتیان چهرهای دارند که بهشتیان از دیدن آنها لذت میبرند. بعد از ذکر این شش موهبت جسمانی و مادی، میفرماید: اینها همه پاداشی است که خداوند به سبب عمل صالح پیوسته به آنها عنایت کرده است.
آیات ۲۵ - ۲۶:
لایسمعون فیها لغوا و ... : هفتمین و آخرین نعمت بهشتیان، جنبه معنوی دارد: در آنجا نه سخن لغو و بیهوده میشنوند و نه سخنان گناهآلود. تنها چیزی که میشنوند سلام است سلام. این سلام هم میتواند سلام و درود خدا باشد هم سلام ملائکه مقرب او و هم سلام خود بهشتیان به یکدیگر.
🆔@quranlive