#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_571
❇️باغبان هستی، شما را چون گلی #پرورش داد
💠وَ اللَّهُ أَنْبَتَكُمْ مِنَ الْأَرْضِ نَباتاً
🌱بهراستی که خداوند شما را (همچون گیاهی) از زمین رویاند.
نوح - ۱۷
🔹سپس بار ديگر به آفرينش انسان باز میگردد، و میافزايد:" خداوند شما را همچون گياهی از زمين رويانيد"! (وَ اللَّهُ أَنْبَتَكُمْ مِنَ الْأَرْضِ نَباتاً).
🔹تعبير به" انبات" و رويانيدن، در مورد انسان، به خاطر آن است كه اولا آفرينش نخستين انسان از خاك است، و ثانيا تمام مواد غذايی كه انسان میخورد و به كمك آن رشد و نمو میكند از زمين است، يا مستقيما مانند سبزيها و دانههای غذايی و ميوهها، و يا به طور غير مستقيم مانند گوشت حيوانات، و ثالثا شباهت زيادی در ميان انسان و گياه وجود دارد و بسياری از قوانينی كه حاكم بر تغذيه و توليد مثل و نمو و رشد گياهان است بر انسان نيز حكمفرما است.
🔹اين تعبير در مورد انسان بسيار پر معنی است و نشان میدهد كه كار خداوند در مساله هدايت فقط كار يك معلم و استاد نيست، بلكه همچون كار يك باغبان است كه بذرهای گياهان را در محيط مساعد قرار میدهد تا استعدادهای نهفته آنها شكوفا گردد.
🔹در مورد حضرت مريم نيز در آيه ۳۷ آل عمران میخوانيم: وَ أَنْبَتَها نَباتاً حسنا" خداوند به طرز شايستهای گياه وجود مريم را آفريد و پرورش داد" اينها همه اشاره به همان نكته لطيف است.
📚تفسیر نمونه
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_571
❇️در #آمرزش خواهی از خداوند، مقدم داشتن خود بر ديگران كاری پسنديده است
💠رَبِّ اغْفِرْ لِي وَ لِوالِدَيَّ وَ لِمَنْ دَخَلَ بَيْتِيَ مُؤْمِناً وَ لِلْمُؤْمِنِينَ وَ الْمُؤْمِناتِ وَ لا تَزِدِ الظَّالِمِينَ إِلاَّ تَباراً (۲۸/نوح)
🌱پروردگارا، مرا و پدر و مادرم را و هركس كه با ايمان به خانهام وارد شود و همه مردان و زنان با ايمان را بيامرز و ظالمان را جز هلاكت نيفزا.
🔹در دعا و نفرين، از كلمه مباركه «ربّ» كمك بگيريم. رَبِّ لا تَذَرْ ... رَبِّ اغْفِرْ لِي
🔹انبيا با آن همه تلاش مغرور نمیشدند. پيامبری كه میگفت: «إِنِّي دَعَوْتُ قَوْمِي لَيْلًا وَ نَهاراً» میگويد: رَبِّ اغْفِرْ لِي ...
🔹در آمرزش خواهی از خداوند، مقدم داشتن خود بر ديگران كاری پسنديده است. اغْفِرْ لِي وَ لِوالِدَيَ ...
🔹بستگان سببی و نسبی، زمانی مشمول عنايت هستند كه وابسته فكری نيز باشند. «وَ لِمَنْ دَخَلَ بَيْتِيَ مُؤْمِناً»
🔹در دعا، برای مؤمنان رحمت و مغفرت و برای ظالمان، نابودی و هلاكت، طلب كنيد. رَبِّ اغْفِرْ ... لِلْمُؤْمِنِينَ ... وَ لا تَزِدِ الظَّالِمِينَ إِلَّا تَباراً و الحمد لله
📚تفسیر نور
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
♻️♻️♻️ #قرآنفهمیبرایهمه : تدبر در سوره های قرآن به ترتيب نزول
8⃣5⃣ تدبر در سوره #قصص
🔹نکات سوره قصص از تفسیر عبدالعلی بازرگان
قصص : ۷۶
إِنَّ قَارُونَ كَانَ مِن قَوْمِ مُوسَى فَبَغَى عَلَيْهِمْ وَآتَيْنَاهُ مِنَ الْكُنُوزِ مَا إِنَّ مَفَاتِحَهُ لَتَنُوءُ بِالْعُصْبَةِ أُولِي الْقُوَّةِ إِذْ قَالَ لَهُ قَوْمُهُ لَا تَفْرَحْ إِنَّ اللَّهَ لَا يُحِبُّ الْفَرِحِينَ
همانا قارون از قوم موسی بود، با اين حال بر [حقوق] آنها تجاوز کرد و [در اين تجاوز و ثروت اندوزی] به او از گنجها [ی ثروت و دارائی] آنچنان داده بوديم که [حمل] کليدها [يا صندوقها]ی آن بر گروهی نيرومند هم دشوار ميآمد. [با مشاهده چنين تکبر و غرور ناشی از ثروت و قدرت] قومش به او گفتند: سرمستی نکن که خدا سرمستان را دوست ندارد.
قصص : ۷۷
وَابْتَغِ فِيمَا آتَاكَ اللَّهُ الدَّارَ الْآخِرَةَ وَلَا تَنسَ نَصِيبَكَ مِنَ الدُّنْيَا وَأَحْسِن كَمَا أَحْسَنَ اللَّهُ إِلَيْكَ وَلَا تَبْغِ الْفَسَادَ فِي الْأَرْضِ إِنَّ اللَّهَ لَا يُحِبُّ الْمُفْسِدِينَ
در آنچه خدا به تو بخشيده [با استفاده از امکاناتی که داری] سرای آخرت را طلب کن و نصيبت را از دنيا [در کار و تلاش برای ساختن آخرت] فراموش نکن ۵۷
و همانگونه که خدا به تو نيکی کرده، [تو نيز به ديگران] نيکی کن و در پی فساد در زمين مباش که مسلماً خدا مفسدان را دوست ندارد.
__
۵۷- امام علي(ع) شنيد کسی دنيا را نکوهش ميکند، در انتقاد از چنين نگرشی فرمود: ...دنيا سرای راستی است برای کسی که حقيقت آن را دريابد، سرای عافيت است برای کسی که از آن برای آخرتش توشه برگيرد... دنيا سجدهگاه دوستان خدا، مصلای فرشتگان، محل نزول وحی و تجارتخانه اولياء خداست که در آن کسب رحمت کنند و سود بهشت به دست آورند [حکمت ۱۲۶ يا ۱۳۱].
قصص : ۷۸
قَالَ إِنَّمَا أُوتِيتُهُ عَلَى عِلْمٍ عِندِي أَوَلَمْ يَعْلَمْ أَنَّ اللَّهَ قَدْ أَهْلَكَ مِن قَبْلِهِ مِنَ الْقُرُونِ مَنْ هُوَ أَشَدُّ مِنْهُ قُوَّةً وَأَكْثَرُ جَمْعًا وَلَا يُسْأَلُ عَن ذُنُوبِهِمُ الْمُجْرِمُونَ
ـ [قارون] گفت: آنچه به دستم آمده، فقط مرهون کاردانی خودم است! آيا ندانست که خداوند پيش از او مردمانی را که بسی نيرومندتر و ثروتمندتر از او بودهاند [به دليل همين تکبر و تکيه بر مال دنيا] هلاک کرده است و [هنگام نزول بلا يا عذاب] مجرمان را از گناهشان نپرسند [=نيازی به تحقيق نيست].
https://zaya.io/rffo8
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
🚩گزيده اي از #تاريخچه_عزاداری_حسيني در ایران
🛑قسمت سوم:
🚩🚩🔻دوره #تیموریان، تألیف #روضة_الشهدا، تسخیر دمشق به مثابه خونخواهی امام حسین
🔻با آنکه سلاطین و امرای تیموری اغلب مذهب #حنفی داشتند، اما با سایر مذاهب از جمله تشیع با مدارا رفتار میکردند. تیمور - در تفاوت آشکار با چنگیز – در اهتمام به امور دینی راسخ یا متظاهر به این امر بودند. او حتی خود را مسلمانتر از دیگران و از جملۀ مجددان دین میدانست. او همچنین گاهی تمایلاتی به تشیع ابراز میداشت.
از جمله در تصرف دمشق شیعیان را مورد تفقد قرار داد و حتی تسخیر دمشق را اقدامی به مثابه خونخواهی از یزید و گرفتن انتقام امام حسین اعلام کرد.
👈آخرین امیر تیموری سلطان حسن میرزا بود که در هرات و خراسان حکومت میکرد. عصر او را درخشانترین دورۀ سلسلۀ تیموریان دانستهاند. به تشویق مرشد الدوله عبدالله نوادۀ دختری این سلطان، کمال الدین حسین بن علی بیهقی (معروف به #واعظ_کاشفی) در سال 908 هجری مقتلی با نام #روضة_الشهدا فی مقاتل اهل البیت در ده باب تصنیف کرد.
🔻در این عصر همچنین سنت ذکر مناقب اهل بیت و مناقبخوانی رواج بسیار داشت و در اشعار شاعرانی همچون محمد خوافی (ابن حسام)، شمسالدین کاتبی نیشابوری، لطفالله نیشابوری، فغانی شیرازی، لسانی شیرازی قصایدی در مدح علی و اولاد او به چشم میخورد.
همچنین شعرای بسیاری هم در اشعار خود مراثی شهدای کربلا را ذکر میکردند؛ از جملۀ ایشان میتوان برندق خجندی، اهلی شیرازی و اوحدی سبزواری را نام برد.
👈البته بهتدریج و به موازات رونقیافتن #روضهخوانی، از رواج مناقبخوانی کاسته شد، تا آنجا که چندی بعد روضهخوانی کاملاً جایگزین #مناقبخوانی شد.
📚«عزاداری در تاریخ ایران» برگرفته از فصل اول کتاب رسانۀ شیعه نوشتۀ محسن حسام مظاهری
💫ادامه دارد
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━
✅بیانیه آیت الله ناظم زاده قمی در مورد ضرب و جرحِ زنان و دخترانِ بازداشتی
خدایا تو شاهد باش ما از این برخوردهای ظالمانه با هموطنانِ خود ناراضی هستیم و بر عاملانش نفرین و لعن می فرستیم و میترسیم که این ظلمها تار و پود کشور را به باد دهد
🔻متن پیام:
به تازگی گزارش تکان دهنده ای از ضرب و جرح دختران و زنان منتشر شده که در آن، وضع دل خراش این زندانیان، تشریح شده است.
این خبر را که خواندم در خود فرو رفتم که چرا باید در حق زنان و دختران این مملکت چنین ظلم هایی را روا دارند و از خود پرسیدم: آیا در هیچ کجای دنیا، چنین رفتارهای خشونت باری را انجام می دهند؟
راستی این همان وعده هایی است که قبل از پیروزی انقلاب در خصوص آزادی بیان و برچیدن خودسری ها و رفاه و امنیت و آسایش به مردم داده بودیم؟!
از مسئولان می پرسم: آیا این خبر تکان دهنده صحت دارد؟! در این صورت چرا جلوی این خودسری ها و ظلم ها گرفته نمی شود؟! و اگر دورغ است، چرا با سند و مدرکی که باورپذیر باشد، تکذیب نمی گردد؟
آیا وقت آن نشده که مسئولان رده بالای کشور، گروهی را منصوب کنند تا به این مسائل رنج آور و ضد انسانی رسیدگی و عاملین آن ها را مجازات کنند و نگذارند چنین حوادث تلخی همانند قتل های زنجیره ای تکرار شود.
آیا نباید عالمان حوزه های علمیه و امامان مساجد سکوت را بشکنند و به این خشونتها و بی عدالتی ها اعتراض کنند؟ زیرا پیشگام این اعتراض به ظلمها باید دلسوزان نظام باشند، چرا که سکوتشان انقلاب و نظام را به خطر میاندازد: "المُلکُ لا یَبقی مَعَ الظُّلم".
فراموش نکرده ایم درسال ۴۲ امام خمینی ـ ره ـ در سخنرانیِ انقلابیِ خود فریاد برآورد: "ای علمای اسلام به داد اسلام برسید" اکنون اگر ایشان در قید حیات بود فریاد می زد: "ای علمای اسلام به داد خودتان برسید که حوزه از دست رفت".
بی تردید با سکوتِ بی مورد شما، مردم ایران حتی علاقه مندان به روحانیت خصوصاً جوانان از نظام و روحانیت دور شده اند. امروز روحانیت و حوزه های علمیه از نظر مردمی بی پشتوانه شده و وضعی اتفاق افتاده که اگر دشمنانِ اسلام قصد آن را داشتند، موفق نمی شدند.
شما علما باید بدانید که این گناهِ بزرگ با ما روحانیون است که به فریاد و خواست مردم رسیدگی نکرده ایم.
اما شما نیروهای خودسر و تندرو، چرا از خدا نمی ترسید، مگر این متهمین مسلمان نیستند، گیرم که مجرم باشند و مسلمان هم نباشند، مگر هموطن من و شما نیستند؟ بر فرض هموطنِ ما نباشند به کدام قانون حق دارید با اسیرخود چنین رفتار غیر انسانی کنید؟!
مگر امیرالمومنین ـ ع ـ برای ظلمی که به بردنِ خلخال از پای زن یهودی شد، نفرمود: "اگر مسلمانی بشنود و از تاسف بمیرد قابل سرزنش نیست."(نهج البلاغه، خطبه ۲۷)
از غضب خدا و خشم مردم بترسید و ازاین کارها دست بردارید و بیش از این دین و روحانیت و نظام را زیر سوال نبرید. متاسفانه در کوچه و بازار ما طلبه ها باید جوابِ این خودسری ها و ظلم های شما را بدهیم.
خدایا تو شاهد باش که ما از این برخوردهای ظالمانه با هموطنانِ خود ناراضی هستیم و بر عاملانش نفرین و لعن می فرستیم و میترسیم که این ظلمها تار و پود کشور را به باد دهد و همان طورکه امیرمومنان ـ علیه السلام ـ فرمود: "یَومُ المَظلومِ عَلی الظّالمِ اَشدُّ مِن یَومِ الظّالمِ عَلی المَظلوم"(نهج البلاغه، حکمت ۲۴۱) به وقوع بپیوندد و خشک و تر با هم بسوزیم.
چه جالب است که برخی مسئولان برای زندانیانِ ایرانی در کشورهایِ دیگر دل سوزی می کنند، ولی به وضعِ زندانیان خودمان بی توجه اند؛ برای نمونه سخنگوی دولت در همین روزها گفته است مبادله زندانیان با آمریکا برای رفع ظلم از زندانیانِ ایرانیِ اسیر در امریکا بوده!
آقای سخنگو،
اولاً: آدرس غلط ندهید، مردم به خوبی می دانند که چرا زندانی های آمریکایی را آزاد کرده اید.
ثانیاً: شما که دلتان برای چند زندانیِ ایرانی در آمریکا سوخته ـ که خوب و به سزاست ـ چرا برای انبوهِ زندانیان سیاسی داخل کشور، که بیخ گوشتان هستند، دل نمیسوزانید؟
در پایان این نکته را هم به مسئولان کشور یادآور می شوم: شما که صدها میلیارد تومان از بیت المال را برای تشویقِ اعزام زائرین به عراق در اربعین حسینی ـ ع ـ هزینه می کنید، به این پیام سید الشهداء ـ ع ـ هم که موقع وداع با فرزندش امام سجاد ـ ع ـ گوش فرا دهیم که فرمود: "پسرم از ظلم به کسی که هیچ یاوری جز خدا ندارد بر حذر باش".
امیدوارم شما مسئولین که توان و قدرت هر کاری را دارید، همین کلامِ نورانی و تکان دهنده امام و حجت خدا را نصب العین قرار دهید و جلوی ظلم و بیداد بر زنان و مردانی که پشت دیوارهای بلندِ زندانها اسیرند و دادرسی جز خدا ندارند را بگیرید.
حوزه علمیه قم
سید اصغر ناظم زاده قمی
#دعاهای_روزانه
❤ بسم الله الرحمن الرحیم ❤
رَبِّ لَا تَذَرْنِی فَرْدًا
پروردگار من ، مرا تنها مگذار
سوره انبیاء ، آیه ۸۹
کانال قرآن پویان
🆔️ @quranpuyan
༻🍃🌸🍃༺
💐👌شما هم در 📖#قرائت_روزانه یک صفحه از قرآن به همراه #ترجمه با ما همراه شوید
❇️🌹بلطف خدا و استقبال مخاطبان عزیز
هر روز فایل صوتی🎧 قرائت #ترتيل يك صفحه از قران كريم را به همراه عکس متن عربی آن صفحه ، فایل صوتی تفسیر و توضیح صفحه وگزیده نڪات تفسیری ،از ابتداي قران، در كانال ارسال نموده ایم.
✍تاکنون سوره های :🔻
حمد-بقره-آلعمران-نساء-مائده-انعام-اعراف-انفال-توبه-یونس-هود-یوسف-رعد-ابراهیم-حجر-نحل-إسراء-کهف-مریم-طه-انبیاء-
حج-مومنون-نور-فرقان-شعراء-نمل-قصص-عنکبوت-روم-لقمان-سجده-احزاب-سباء-فاطر-یس-صافات-ص-زمر-غافر-فصلت-شوری-زخرف-دخان-جاثیه-احقاف-محمد-فتح-حجرات-ق-ذاریات-طور-نجم-قمر-رحمن-واقعه-حدید-مجادله-حشر-ممحنه-صف-جمعه-منافقون-تغابن-طلاق-تحریم-ملک-قلم-حاقه-معارج-نوح-
به اتمام رسیده که جهت دسترسی به آنها میتوانید از #هشتگ های زیر استفاده نمایید.
۱.#سوره_مبارڪہ_حمد
۲.#سوره_مبارڪہ_بقره
۳.#سوره_مبارڪہ_آلعمران
۴.#سوره_مبارڪہ_نساء
۵.#سوره_مبارڪہ_مائده
۶.#سوره_مبارڪہ_انعام
۷.#سوره_مبارڪہ_اعراف
۸.#سوره_مبارڪہ_انفال
۹.#سوره_مبارڪہ_توبه
۱۰.#سوره_مبارڪہ_یونس
۱۱.#سوره_مبارڪہ_هود
۱۲.#سوره_مبارڪہ_یوسف
۱۳.#سوره_مبارڪہ_رعد
۱۴.#سوره_مبارڪہ_ابراهیم
۱۵.#سوره_مبارڪہ_حجر
۱۶.#سوره_مبارڪہ_نحل
۱۷.#سوره_مبارڪہ_إسراء
۱۸.#سوره_مبارڪہ_کهف
۱۹.#سوره_مبارڪہ_مریم
۲۰.#سوره_مبارڪہ_طه
۲۱.#سوره_مبارڪہ_انبیاء
۲۲.#سوره_مبارڪہ_حج
۲۳.#سوره_مبارڪہ_مومنون
۲۴.#سوره_مبارڪہ_نور
۲۵.#سوره_مبارڪہ_فرقان
۲۶.#سوره_مبارڪہ_شعراء
۲۷.#سوره_مبارڪہ_نمل
۲۸.#سوره_مبارڪہ_قصص
۲۹.#سوره_مبارڪہ_عنکبوت
۳۰.#سوره_مبارڪہ_روم
۳۱.#سوره_مبارڪہ_لقمان
۳۲.#سوره_مبارڪہ_سجده
۳۳.#سوره_مبارڪہ_احزاب
۳۴.#سوره_مبارڪہ_سباء
۳۵.#سوره_مبارڪہ_فاطر
۳۶.#سوره_مبارڪہ_یس
۳۷.#سوره_مبارڪہ_صافات
۳۸.#سوره_مبارڪہ_ص
۳۹.#سوره_مبارڪہ_زمر
۴۰.#سوره_مبارڪہ_غافر
۴۱.#سوره_مبارڪہ_فصلت
۴۲.#سوره_مبارڪہ_شوری
۴۳.#سوره_مبارڪہ_زخرف
۴۴.#سوره_مبارڪہ_دخان
۴۵.#سوره_مبارڪہ_جاثیه
۴۶.#سوره_مبارڪہ_احقاف
۴۷.#سوره_مبارڪہ_محمد
۴۸.#سوره_مبارڪہ_فتح
۴۹.#سوره_مبارڪہ_حجرات
۵۰.#سوره_مبارڪہ_ق
۵۱.#سوره_مبارڪہ_ذاریات
۵۲.#سوره_مبارڪہ_طور
۵۳.#سوره_مبارڪہ_نجم
۵۴.#سوره_مبارڪہ_قمر
۵۵.#سوره_مبارڪہ_رحمن
۵۶.#سوره_مبارڪہ_واقعه
۵۷.#سوره_مبارڪہ_حدید
۵۸.#سوره_مبارڪہ_مجادله
۵۹.#سوره_مبارڪہ_حشر
۶۰.#سوره_مبارڪہ_ممتحنه
۶۱.#سوره_مبارڪہ_صف
۶۲.#سوره_مبارڪہ_جمعه
۶۳.#سوره_مبارڪہ_منافقون
۶۴.#سوره_مبارڪہ_تغابن
۶۵.#سوره_مبارڪہ_طلاق
۶۶.#سوره_مبارڪہ_تحریم
۶۷.#سوره_مبارڪہ_ملک
۶۸.#سوره_مبارڪہ_قلم
۶۹.#سوره_مبارڪہ_حاقه
۷۰.#سوره_مبارڪہ_معارج
۷۱.#سوره_مبارڪہ_نوح
✅ و به لطف پروردگار از امروز 👇
📖#سوره_مبارڪہ_جن
را شروع خواهیم نمود.
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
💠#تلاوت_روزانـہ یــڪ صفحـہ قرآטּ بـہ همراـہ ترجمـہ
📖#سوره_مبارڪه_جن آیات 1 تا 13
📄#صفحه_572
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_572
❇️به سخنی گوش دهيم كه ما را به #رشد رساند
💠قُلْ أُوحِيَ إِلَيَّ أَنَّهُ اسْتَمَعَ نَفَرٌ مِنَ الْجِنِّ فَقالُوا إِنَّا سَمِعْنا قُرْآناً عَجَباً (۱) يَهْدِي إِلَی الرُّشْدِ فَآمَنَّا بِهِ وَ لَنْ نُشْرِكَ بِرَبِّنا أَحَداً (۲/جن)
🌱بگو: بر من وحی شده است كه گروهی از جن (به قرائت من) گوش دادند، پس گفتند: همانا ما قرآنی شگفت شنيديم. كه به سوی رشد هدايت میكند، پس به آن ايمان آورديم و هرگز احدی را شريك پروردگارمان قرار نمیدهيم.
🔹پيامبر شخصاً جن را نديد بلكه از طريق وحی به استماع آنان آگاه شد. «أُوحِيَ إِلَيَّ أَنَّهُ اسْتَمَعَ»
🔹گرچه جن از خاك نيست ولی سخنان انسان را میشنود. «اسْتَمَعَ نَفَرٌ مِنَ الْجِنِّ»
🔹گوش دادن به تلاوت قرآن، در وجود انسان تاثيرگذار است. اسْتَمَعَ ... فَقالُوا ...
قُرْآناً عَجَباً
🔹قرآن از نظر الفاظ و محتوی با تمام كتب تفاوت دارد. «قُرْآناً عَجَباً»
🔹به سخنی گوش دهيم كه ما را به رشد رساند. سَمِعْنا قُرْآناً ... يَهْدِي إِلَی الرُّشْدِ
🔹قدرت شنيدن «سَمِعْنا»، گفتن «فَقالُوا» و تجزيه و تحليل «يَهْدِي إِلَی الرُّشْدِ» در جنّ وجود دارد.
🔹هدايت قرآن دائمی است. «يَهْدِي إِلَی الرُّشْدِ»
🔹رشد واقعی انسان، رشد معنوی است. «يَهْدِي إِلَی الرُّشْدِ»
🔹وسيله رشد داشتن كافی نيست، رشد كردن مهم است. «قُرْآناً عَجَباً يَهْدِي إِلَی الرُّشْدِ فَآمَنَّا بِهِ»
🔹نشانه رشد، ايمان و اخلاص است. «يَهْدِي إِلَی الرُّشْدِ فَآمَنَّا بِهِ وَ لَنْ نُشْرِكَ»
🔹اگر آمادگی باشد، با شنيدن چند آيه قرآن، انسان هم حقيقت را میفهمد، هم ديگران رادعوت میكند و هم موضعگيری قاطع دربرابر انحرافات میكند.
سَمِعْنا ... يَهْدِي إِلَی الرُّشْدِ فَآمَنَّا بِهِ وَ لَنْ نُشْرِكَ بِرَبِّنا أَحَداً
🔹ايمانی كامل است كه هرگز با شرك همراه نشود. «فَآمَنَّا بِهِ وَ لَنْ نُشْرِكَ بِرَبِّنا أَحَداً»
📚تفسیر نور
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_572
❇️#ايمان، تضمين كننده پاداش بی كم و كاست است
💠وَ أَنَّا لَمَّا سَمِعْنَا الْهُدى آمَنَّا بِهِ فَمَنْ يُؤْمِنْ بِرَبِّهِ فَلا يَخافُ بَخْساً وَ لا رَهَقاً
🌱و اینکه ما زمانی که (ندای) هدایت را شنیدیم، (بلافاصله) به آن ایمان آوردیم؛ زیرا هر کس به مالک و صاحباختیارش ایمان آورد، از اینکه از پاداشش کم گذاشته شود و (بهناحق) عذابی بر او تحمیل شود، ترسی نخواهد داشت؛
جن - ۱۳
🔹مؤمنان جن در ادامه كلام خود میافزايند:" ما هنگامی كه هدايت قرآن را شنيديم به آن ايمان آورديم" (وَ أَنَّا لَمَّا سَمِعْنَا الْهُدی آمَنَّا بِهِ).
و اگر شما را به هدايت قرآن فرا میخوانيم، قبلا خودمان به اين برنامه عمل كردهايم، بنا بر اين ديگران را به چيزی دعوت نمیكنيم كه خود آن را ترك گفته باشيم.
🔹سپس نتيجه ايمان را در يك جمله كوتاه بيان كرده میگويند: هر كس به پروردگارش ايمان بياورد، نه از نقصانی میترسد و نه از ظلم" (فَمَنْ يُؤْمِنْ بِرَبِّهِ فَلا يَخافُ بَخْساً وَ لا رَهَقاً).
🔹" بخس" (بر وزن شخص) به معنی" نقصان از طريق ظلم و ستم" است، و" رهق" (بر وزن شفق) چنان كه قبلا هم اشاره كردهايم به معنی" پوشانيدن چيزی به زور" است.
بعضی فرق ميان اين دو تعبير را چنين گفتهاند كه:" بخس" اشاره به اين است كه چيزی از" حسنات" آنها كاسته نمیشود و" رهق" اشاره به آن است كه چيزی بر" سيئات" آنها افزوده نخواهد شد.
بعضی نيز" بخس" را ناظر به كمبود" حسنات"، و رهق را به" تكاليف شاق" دانستهاند.
🔹به هر حال منظور اين است: مؤمنان هر كار كوچك و بزرگی را انجام دهند، اجر و پاداش آن را بیكم و كاست دريافت مینمايند.
🔹درست است كه عدالت پروردگار منحصر به مؤمنان نيست، ولی چون غير مؤمنان عمل صالحی ندارند سخنی از اجر آنان به ميان نيامده.
📚تفسیر نمونه
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
♻️♻️♻️ #قرآنفهمیبرایهمه : تدبر در سوره های قرآن به ترتيب نزول
9⃣5⃣ تدبر در سوره #قصص
🔹نکات سوره قصص از تفسیر عبدالعلی بازرگان
قصص : ۷۹
فَخَرَجَ عَلَى قَوْمِهِ فِي زِينَتِهِ قَالَ الَّذِينَ يُرِيدُونَ الْحَيَاةَ الدُّنْيَا يَالَيْتَ لَنَا مِثْلَ مَا أُوتِيَ قَارُونُ إِنَّهُ لَذُو حَظٍّ عَظِيمٍ
ـ [آنگاه قارون] با زيور های خويش [برای خودنمایی] بر همشهريانش درآمد. [با چنين نمایشی از تجملات] کسانی که دنيا را طلب ميکردند گفتند: ای کاش ما هم مانند آنچه به قارون داده شده ميداشتيم، که واقعاً او برخوردار از بهره عظيمی است. ۵۸
۵۸- قرآن دوبار از «حظ عظيم» سخن گفته است؛ يکی همين آيه که از چشم و دل مردم دنيابين حظ عظيم را نشان ميدهد، يکی هم آيه ۳۵ سوره فصلت (۴۱:۳۵) که از نظر خدا حظ عظيم را در تسلط بر نفس و بدی ديگران را با خوبی پاسخ دادن ارائه داده است. جالب اينکه در هر دو آيه، جملة: «وَلا یُلَقَّاهَا إِلَّا الصَّابِرُونَ» تکرار شده است. صبر اولی در برابر جاذبههای فريبنده دنيا و صبر دومی در برابر خشم و انتقامگيری است.
قصص : ۸۰
وَقَالَ الَّذِينَ أُوتُوا الْعِلْمَ وَيْلَكُمْ ثَوَابُ اللَّهِ خَيْرٌ لِّـمَنْ آمَنَ وَعَمِلَ صَالِـحًا وَلَا يُلَقَّاهَا إِلَّا الصَّابِرُونَ
و [اما] کسانی که [موهبت] دانش داده شده بودند گفتند: وای بر شما، بهره خدائی ۵۹
برای کسی که ايمان آورده و کار شايسته کند بهتر است و جز صابران [در برابر جاذبههای فريبنده دنيا] به آن نميرسند.
۵۹- معنای «ثواب» در قرآن، هر گونه نتيجه مثبت يا منفی است که از تلاش خود برای دنيا يا آخرت به دست ميآوريم، که البته با آنچه اکثر مردم ميپندارند تفاوت دارد. ر ک به: آلعمران ۱۴۵ (۳:۱۴۵) و ۱۴۸ (۳:۱۴۸) .
قصص : ۸۱
فَخَسَفْنَا بِهِ وَبِدَارِهِ الْأَرْضَ فَمَا كَانَ لَهُ مِن فِئَةٍ يَنصُرُونَهُ مِن دُونِ اللَّهِ وَمَا كَانَ مِنَ الْمُنتَصِرِينَ
پس [در عواقب غرق شدن در تجملات]، قارون و خانهاش را [با زلزله يا فرو نشست خاک] به زمين فرو برديم، ۶۰
و [در اين حادثه] هيچ گروهی را نداشت که در برابر [نظامات] خدا يارياش کنند و خود نيز نتوانست مقاومت نمايد.
__
۶۰- معلوم نيست چه حادثهای موجب فرو رفتن قصر افسانهای قارون در زمين شده است! وقتی حمل کليدها يا صندوقهای جواهرات او بر گروهی مرد نيرومند سنگين ميآمده است، چه بسا زمين نيز سنگينی کاخ او را تحمل نکرده و طبقات زيرين آن نشست کرده و موجب سقوط و فروکش کردن ساختمان شده باشد [والله اعلم].
https://zaya.io/rffo8
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
🚩گزيده اي از #تاريخچه_عزاداری_حسيني در ایران
🛑قسمت چهارم:
🌱شکلگیری طایفه « #مداحان» در زمان صفويه؛
سروده شدن ترکیببند #محتشم
🔰در زمان برآمدن #صفویان مذهب رسمی اکثر مناطق ایران مذهب اهل سنت بود، البته به استثنای مازندران (طبرستان) که از دیرباز به تشیع متصف بود.
اما سرانجام شاه اسماعیل صفوی در سال 907 هجری سلسلۀ صفویه را بنیان گذارد و #تشیع را مذهب رسمی کشور اعلام کرد.
👈در همان زمان طایفهای حکومتی به نام «تبرائیان» شکل گرفتند که کارشان این بود که در گوشه و کنار و محلات میگشتند و با صدای بلند بر خلفای سهگانه و سنیان و دشمنان ائمه لعن و طعن میفرستادند. در مقابل، عابران و مستمعان هم وظیفه داشتند سخن آن طایفه را با «بیش باد و کم باد» همراهی و تأیید کنند و اگر کسی در این کار تجاهل میورزید و کوتاهی میکرد، بعید نبود که فیالفور به تیغ تبرائیان گرفتار آید و جانش را بستانند.
🔰همچنین به موازات تبرائیان کسانی هم بودند که در مدح امام علی اشعاری را میخواندند و سپس خلفای ثلاثه را سب میکردند؛ اینان « #مداح» نام گرفتند و گویا از همین دوران به بعد است که طایفهای به نام «مداحان» در ایران ظهور کردند.
👈در دورۀ شاه تهماسب اول #روضهخوانها و #نوحهخوانهای بسیاری ظهور کردند. شعرا نیز در این دوره به سرودن مراثی و مناقب پیامبر و خاندان او پرداختند که از آن میان #محتشم_کاشانی با ترکیببند معروف خود گوی سبقت را از دیگران ربود؛ ترکیببندی که به سفارش شاه تهماسب اول سروده شد.
↩️طبق روایت عالمآرای عباسی آنگاه که محتشم قصیدۀ غرایی را که در وصف شاه تهماسب سروده بود به محضر شاه عرضه کرد، برخلاف انتظار، با خشم وی مواجه شد، چراکه شاه تمایل نداشت شاعران او را مدح کنند، بلکه آنان را تحریض میکرد تا طبع خود را در مدح و ثنای اهل بیت به کار گیرند.
↩️البته درباره سبب سرایش ترکیببند #محتشم دو قول دیگر هم مشهور است. قول اول را ذبیحالصفا در تاریخ ادبیات ایران ذکر میکند، مبنی بر اینکه محتشم در اصل قصیدهای در مدح پریخان خانم – دختر شاه تهماسب – سروده بود، نه در مدح خود شاه که با آن رفتار وی مواجه شد.
↩️قول دوم را که مشهورتر از اولی است مدرس تبریزی در ریحانة الادب آورده است: محتشم پس از فوت برادرش عبدالغنی مراثی بسیاری در رثای او سروده بود. تا آنکه شبی در عالم خواب امیرالمؤمنین را دید که به او فرمودند: «چرا در #مصیبت برادرت مرثیه گفتهای، اما برای فرزندم حسین مرثیه نمیگویی؟». محتشم پاسخ داده بود که آغاز سخن را نمییابم و حضرت فرموده بودند که بگو: «باز این چه شورش است که در خلق عالم است».
📚«عزاداری در تاریخ ایران» برگرفته از فصل اول کتاب رسانۀ شیعه نوشتۀ محسن حسام مظاهری
💫ادامه دارد
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━
#آیههاینور
بسم الله الرحمن الرحیم
إِنَّ لِلْمُتَّقِينَ مَفَازًا
مسلماً برای پارسایان کامیابی بزرگی است
🌸 سوره النباء ، آیه ۳۱
کانال قرآن پویان
🆔️ @quranpuyan
💠#تلاوت_روزانـہ یــڪ صفحـہ قرآטּ بـہ همراـہ ترجمـہ
📖#سوره_مبارڪه_جن آیات 14 تا 28
📄#صفحه_573
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan