♻️♻️♻️ #قرآنفهمیبرایهمه : تدبر در سوره های قرآن به ترتيب نزول
3⃣7⃣ تدبر در سوره #قصص
🔹نکات تفسیری سوره قصص
حدسیاتی از اوضاع و احوال آن روزها
از آیه های ۴۷ و ۴۸ فهمیده میشود قبل از ظهور آنحضرت مردم مکه آرزوی ظهور یک پیامبر را داشته اند، اما، پس از اینکه آرزویشان برآورده شد آن حضرت را تکذیب نمودند و از آیه ۵۰ فهمیده میشود علت تکذیب «اتباع اهواء» شان بوده است.
از آیه ۵۷ این مطلب هم فهمیده می¬شود که کفار که پیشرفت اسلام و فتح قلوب مردم نگرانشان کرده بود دست به توطئه های وسیع زده بودند و از جمله آدم ربائی را نیز بعنوان یک عمل تروریستیِ بازدارنده در برنامه های خویش گنجانده بودند.
از آیه ۵۱ این مطلب بسیار مهم فهمیده میشود که علیرغم اینکه مردم مکه مدتی طولانی بی پیامبر بوده اند اما از معارف وحیانی آنقدر که مورد نیازشان بود در بین آنها رایج بوده که نتوانند در قیامت ادعا کنند « ما که از حقایق بی خبر بودیم»
از آیات ۵۲ تا ۵۵ هم این نکته مهم فهمیده میشود که یهودیان و مسیحیانی که در مکه و دور و بر آن بوده اند پیشاپیش کاملا به آنحضرت ایمان داشتند و حتی به ایمانشان عمل هم میکرده اند.
از آیه ۶۱ (و با توجه به آن ، از آیه ۶۰ نیز) فهمیده میشود که مخالفان فعال آنحضرت (نسبت به پیروان آنحضرت) مالدار و قبیله دار، و اکثرِ پیروان آنحضرت از رده های فرودست جامعه بوده اند و خطاب دو آیه مذکور هم به دسته اول است.
از آیه ۶۹ فهمیده میشود مخالفان آنحضرت در باره تعالیم او نظری داشته اند ولی آنچه که در باره تعالیم او ابراز میکرده اند مطابق و منطبق با چیزی که در نهانی های ضمیر خویش داشته اند نبوده است.
اگر ایمان بیاوریم دچار مشکل می شویم
موضوع آیه ۵۷ را قبلاً در سوره های قریش و فجر دیده ایم. در سوره قریش مختصراً این مطالب را دیده ایم که کل زندگی شما براساس مجاورت با این حرم امن الهی (یعنی مکه) شکل گرفته است پس کفر چه معنی دارد و در سوره فجر بطور کامل این مطلب را دیده ایم که ارزش زندگی اقتصادی این جهانی ملاک و مناط اعتبار نیست و در مقابل حق و آخرت و ارزشهای واقعی چیزی نیست.
غفلت زدایی
آیات ۷۱ تا ۷۳ چشم ما را به این نکته باز می کند که چه نعمت های عظیمی وجود دارد که ما به آنها عادت کرده ایم ، و حتی یک دفعه هم این عادت نقض نشده ، و هر کدام از آن نعمت های عادی که اصلاً وجود آنها را هم احساس نمی کنیم چه تأثیر عظیمی در زندگی ما به عنوان انسان دارد ، و اگر اینطور که هست نبود، اصلاً انسانیت و تمدن انسانی ما حتی به آن قدم های اولیه نیز نمی رسید. و اگر متوجه این نکته بودیم کمی شاکر می شدیم.
گفتگوئی که در خلال آیات ۷۶ تا ۸۰ بین بنی اسرائیل صورت گرفته ، بی جهت در قرآن در اینجا نقل نشده ، قابل فهم است که می باید چنین تلقیی از خویش در هریک از گروه های موجودِ ثروتی در دوره معاصر نزول این آیات در اذهان وجود داشته باشد ، شکاف طبقاتی عمیق (آیه ۷۶) ، اعتراض به سوء رفتار سوپر متمکن ها (از ثلث آیه ۷۶ تا آیه ۷۷) ، توجیه آنان در دفاع از رفتار خویش (ثلث اول آیه ۷۸) ، آرزوی موقعیتی شبیه آنها در بین طبقات نابرخوردار (نیمه آخر آیه ۷۹) ، و دیالوگ داخلیِ تقابلیِ عده ای دیگر از همانها (آیه ۸۰)
از مجموع اینها فهمیده میشود در زمان نزول این آیات ، عده ای از طبقات فرودست چشم تحسین و تقلید به سوی مخالفان آنحضرت داشتند ، و عده ای دیگر به وضوح منتقد آنان بوده و با آنها وارد دیالوگ انتقادی می بوده اند.
تفسير مرحوم مهندس گنجه ای
https://zaya.io/rffo8
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
4_5821410222165462686.mp3
5.21M
👆👆👆👆👆👆
با گرامیداشت یاد و خاطره مرحوم طالقانی و شهدای 17 شهریور
🌹🌷بخشی از سخنرانی آیتالله #طالقانی بهمناسبت نخستین سالگرد #شهدای قیام ۱۷ شهریور، در کنار آرامگاه شهدای میدان ژاله...
.
نقد استبداد دینی. انتقاد از بی توجهی به رای و نظر مردم و اصل #شوراها
نمایندگان مجلس و خبرگان، وکلای مردم هستند و باید به انها گزارش دهند و نظر موکلان را رعایت کنند.
آیت الله سیدمحمود #طالقانی در هنگام مرگ رییس شورای انقلاب و ، عضو مجلس خبرگان قانون اساسی و نخستین امام جمعه تهران بود .
@quranpuyan
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
❤🕊
خدا میگه که
حق نداری نگران چیزی باشی
که هنوز اتفاق نیوفتاده
تو در حمایت کامل منی ...
@quranpuyan
💠#تلاوت_روزانـہ یــڪ صفحـہ قرآטּ بـہ همراـہ ترجمـہ
📖#سوره_مبارڪه_مطففین آیات 7 تا 34
📄#صفحه_588
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_588
❇️#گناهان زنگار دلهاست
💠كَلاَّ بَلْ رانَ عَلى قُلُوبِهِمْ ما كانُوا يَكْسِبُونَ
🌱به هیچ وجه (آیات ما خرافه نیست، بلکه حقیقت این است که) دستاورد (آلودهی) آنان، همچون زنگار، دلهایشان را سیاه کرده است.
مطففین - ۱۴
🔹قرآن در این آيه بار ديگر به ريشه اصلی طغيان و سركشی آنها اشاره كرده میافزايد:" چنين نيست كه آنها خيال میكنند، بلكه اعمال سوء آنها همچون زنگاری بر دلشان نشسته، و از درك حقيقت واماندهاند" (كَلَّا بَلْ رانَ عَلی قُلُوبِهِمْ ما كانُوا يَكْسِبُونَ).
🔹عجب تعبير تكاندهندهای؟! اعمال آنها زنگار بر قلبشان ريخته، و نور و صفای نخستين را كه به حكم فطرت خداداد در آن بوده گرفته، به همين دليل چهره حقيقت كه همچون آفتاب عالمتاب میدرخشد هرگز در آن بازتابی ندارد، و پرتو انوار وحی در آن منعكس نمیگردد.
🔹" ران" از ماده" رين" (بر وزن عين) به طوری كه" راغب" در" مفردات" میگويد: همان زنگاری است كه روی اشياء قيمتی مینشيند، و به گفته بعضی ديگر از ارباب لغت قشر قرمز رنگی است كه بر اثر رطوبت هوا روی آهن، و مانند آن ظاهر میشود كه در فارسی ما آن را" زنگ" يا" زنگار" میناميم، و معمولا نشانه پوسيدن و ضايع شدن آن فلز، و طبعا از بين رفتن شفافيت و درخشندگی آن است.
🔹و گاه آن را به معنی غلبه و تسلط چيزی بر شیء ديگر يا افتادن در چيزی كه راه خلاص از آن نيست تفسير كردهاند كه در واقع اينها همه لازمه همان معنی اصلی است.
🔹آری بدترين اثر گناه و ادامه آن، تاريك ساختن قلب، و از ميان بردن نور علم و حس تشخيص است، گناهان از اعضاء و جوارح سرازير قلب میشود، و قلب را به يك باتلاق متعفن و گنديده مبدل میسازد، اينجاست كه انسان راه و چاه را تشخيص نمیدهد، و مرتكب اشتباهات عجيبی میشود كه همه را حيران میكند. با دست خود تيشه به ريشه سعادت خويش میزند و سرمايه خوشبختی خويش را به باد فنا میدهد.
📚تفسیر نمونه
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_588
❇️آن روز آنها مؤمنان را #مسخره میكردند، اما امروز ...
💠إِنَّ الَّذِينَ أَجْرَمُوا كانُوا مِنَ الَّذِينَ آمَنُوا يَضْحَكُونَ (۲۹) وَ إِذا مَرُّوا بِهِمْ يَتَغامَزُونَ (۳۰) وَ إِذَا انْقَلَبُوا إِلى أَهْلِهِمُ انْقَلَبُوا فَكِهِينَ (۳۱)
🌱(در دنیا،) گنهکاران همواره به مؤمنان میخندیدند. (۲۹) و زمانی که از کنار آنان میگذشتند، (برای استهزای آنان،) با چشم و ابرو به یکدیگر اشاره میکردند. (۳۰) و هنگامیکه نزد خانوادهشان بازمیگشتند، در حالی بازمیگشتند که (از رفتار زشت خود) سرمست و مغرور بودند. (۳۱)
مطففین [۲۹-۳۱]
🔹مؤمنان بايد آماده برخوردهای ناروای گنهكاران و مجرمان باشند. «إِنَّ الَّذِينَ أَجْرَمُوا»
🔹خنده، غمزه، نيش و نوشهای ديگران شما را دلسرد نكند، زيرا خود آنان مجرم هستند. «إِنَّ الَّذِينَ أَجْرَمُوا»
🔹تمسخر و تحقير، روش ديرينه مجرمان است. كانُوا ... يَضْحَكُونَ
🔹مجرم به گناه خود قانع نيست، پاكان را تحقير میكند و به آنان ضربه روحی میزند. «يَضْحَكُونَ، يَتَغامَزُونَ»
🔹ساختن طنز و فكاهی برای تمسخر مؤمنان از شيوههای مجرمان است.
«انْقَلَبُوا فَكِهِينَ»
📚تفسیر نور
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
♻️♻️♻️ #قرآنفهمیبرایهمه : تدبر در سوره های قرآن به ترتيب نزول
4⃣7⃣ تدبر در سوره #قصص
🔹نکات تفسیری سوره قصص
مطلب انتهای آیه ۸۵ به چه معنی است؟
قابل فهم است که آنحضرت مورد دعوتهای مکرری از سوی کفار بوده که «بیا یک جوری با هم کنار بیائیم. هیچ چیزی نیست که قابل حل نباشد. این قدر راجع به خدایان ما سخت گیری نکن. بالاخره پرستش آنها هم به نوعی پرستش خدای تو است و ... و ...»
در انتهای آیه ۸۵ یادآوری می نماید که اصلاً اینطور نیست. تو هدایت آورده ای و آنها از گمراهی آشکار دفاع می کنند و لذا مبادا هیچگونه سازشی کنی.
در صدر آیه نیز ابتدا نعمت بزرگی را که آن حضرت از آن برخوردار شده بود (ظرفیت پذیرش این رسالت) یادآوری نموده و سپس وعده ای به او داده که به دلخواهت میرسی و در آخر او را نهی نموده از اینکه کوچکترین سازشی نماید.
از جمله دوم آیه ۸۵ فهمیده می شود دلخواه آن حضرت این بوده که به «بازگشتگاه» برگردد.
خداوند به او می فرماید لازم نیست برای اینکه به بازگشتگاه برگردی، کوچکترین سازشی کنی. ما که تو را الزام کرده ایم این بار را بر شانه ات حمل کنی، خودمان تو را به آرزویت می رسانیم. چه بسا «بازگشتگاه» در اینجا «روزهایی که اینهمه مشکلات نباشد» بوده باشد ، یعنی همان روزهایی که آنحضرت فقط یک «محمد امین» بود و عزیز و محترم بود و بار اینهمه مشکلات (تکذیب و تحقیر و استهزاء و آزار و اذیت پیروان و . . ) را نداشت ، بوده باشد ، که در اینجا تلویحا وعده موفقیت و پیروزی به آنحضرت میدهد .
در آیات ۸۵ تا ۸۸ مطالب عجیبی خطاب به پیامبر اکرم(ص) عنوان شده است و شبیه به مطالبی است که در سوره اسراء مبنی بر «بر حذر داشتن آنحضرت از اینکه حتی به مقدار کمی هم که باشد بسوی مشرکان رغبت فرماید» نازل شده است.
آیا پیامبر اکرم(ص) پس از اینهمه سوره ها و آیاتی که بر او نازل شده، و پس از اینهمه رنج و تعبی که دیده، و پس از اینهمه موفقیتی که به آن نائل شده، در موقعیتی بود که بقول آیه ۸۷، «از مشرکان» باشد و «همراه با خدا»، «خدای دیگری را بخواند؟» البته که نه. پس سبب نزول آن مطالب چیست؟
«درس» و «درب» بما کمک می کند که موضوع فوق را بهتر بفهمیم.
پیامبر(ص) بار رسالتی را به دوش داشت که آنرا تا اینجای کار رسانده بود و مؤمنانی را تربیت کرده بود و مخالفان عجیبی هم ایجاد شده بودند که نه تنها هیچ طوری هیچ قدمی بطرف هدایت برنمی داشتند بلکه از تمام ظرفیت خویش برای از بین بردن آن استفاده می کردند و بزرگترین توطئه ها را و بدترین اعمال را مرتکب می شدند و حتی چنانکه در محل خویش دیده شد، حتی از آدم دزدی هم رویگردان نبودند.
پیامبر بود و بار رسالت و بقیه راه و این مؤمنان و آن موانع سخت.
هر کس دیگر که بود چه آرزوئی داشت؟
هر کس دیگر هم که بود آرزوئی جز برداشتن موانع نداشت.
یکی از بهترین راه های برداشتن این نوع موانع «معامله» است.
مثلاً پیامبر(ص) امتیاز کوچکی به آنان بدهد و امتیاز بزرگی از آنان بگیرد.
آنان چه نوع امتیازی را ممکن بود بخواهند؟
مشرکان و کفار آن روزها ظاهراً چیز زیادی نمی خواستند.
تفسير مرحوم مهندس گنجه ای
https://zaya.io/rffo8
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
🔴🔴ضرورت تحول در #حوزهها
✅حوزه،الا و لابد #قرآن، باید درس اصلی اش باشد
✅اينكه همان درس #صد_سال_قبل را با همان سبک بخواهید الآن در حوز هها بگویید این روا نیست.
🔹 وجود مبارک حضرت رسول به اميرالمومنين فرمود «أنا و انت ابوا هذه الأمة» ، وقتی فرزند اینها شدیم راه اینها را باید طی کنیم.
برای پیمودن این راه الآن که ما در آستانه شروع به تحصیل در سال جدید هستیم، باید ببینیم اینها حوزه ها را چگونه اداره کردند؟ #جامعه_فرهنگی را اینها چگونه اداره می کنند؟ قطب فرهنگی یک ملت به چیست؟ اینها وظیفه ماست... .
🔹 حضرت امیر در نهج البلاغه فرمود شما بچه هایتان را فشار نیاورید که مثل خودتان تربیت کنید «لا تقسروا أولادكم على آدابكم»، همان آداب و سنن و روشی که خودتان داشتید همان روش را بخواهید برای #فرزندانتان رعایت کنید
این درست نیست برای اینکه او برای #نسل_امروز خلق شده.
در حوزه ها و دانشگاه ها همین طور است!
🔹 همان درسی که صد سال قبل در حوزه ها می خواندند همان درس را با همان سبک بخواهید الآن در حوز ها بگویید این روا نیست. 😔
همان درس و بحثی که صد سال قبل در دانشگاه ها داشتند همان سبک را بخواهید در دانشگاه های فعلی عمل بکنید درست نیست.
بالاخره علم ترقی کرده، صنایع ترقی کرده جهان شناسی تغییر کرده، هر چند خطوط کلی و اصول اصلی ما لا یتغیر است، اما کیفیتش، خصوصیاتش، نحوه اش باید به سبکی باشد که مشکلات جامعه را حل کند.
ايت اله جوادي آملي
@quranpuyan
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#آیههاینور
بسم الله الرحمن الرحیم
هُوَ اللَّهُ الَّذِی لَا إِلَهَ إِلَّا هُوَ
عَالِمُ الْغَيْبِ وَالشَّهَادَةِ
هُوَ الرَّحْمَنُ الرَّحِيمُ
اوست خدای یکتایی که غیر او خدایی نیست
دانای نهان و آشکار عالم است ،
اوست بخشنده و مهربان.
🕊 سوره حشر ، آیه ۲۲
کانال قرآن پویان
🆔️ @quranpuyan
💠#تلاوت_روزانـہ یــڪ صفحـہ قرآטּ بـہ همراـہ ترجمـہ
📖#سوره_مبارڪه_انشقاق آیات 1 تا 25
📄#صفحه_589
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_589
❇️#تلاشی پر رنج به سوی #كمال_مطلق
💠يا أَيُّهَا الْإِنْسانُ إِنَّكَ كادِحٌ إِلى رَبِّكَ كَدْحاً فَمُلاقِيهِ
🌱ای انسان، تو راه رسیدن به مالک و صاحباختیارت را با تلاش و زحمت فراوان، طی میکنی، و پس از آن، با او روبهرو خواهی شد.
انشقاق - ۶
🔹اين آيه اشاره به يك اصل اساسی در حيات همه انسانها است، كه همواره زندگی آميخته با زحمت و رنج و تعب است، حتی اگر هدف رسيدن به متاع دنيا باشد، تا چه رسد به اينكه هدف آخرت و سعادت جاويدان و قرب پروردگار باشد، اين طبيعت زندگی دنيا است، حتی افرادی كه در نهايت رفاه زندگی میكنند آنها نيز از رنج و زحمت و درد بر كنار نيستند.
🔹تعبير به" ملاقات پروردگار" در اينجا، خواه اشاره به ملاقات صحنه قيامت كه صحنه حاكميت مطلقه او است باشد، يا ملاقات جزا و پاداش و كيفر او، يا ملاقات خود او از طريق شهود باطن، نشان میدهد كه اين رنج و تعب تا آن روز ادامه خواهد يافت، و زمانی به پايان میرسد كه پرونده اين دنيا بسته شود و انسان با عملی پاك خدای خويش را ملاقات كند.
🔹آری راحتی بیرنج و تعب، تنها در آنجا است.
خطاب به" انسان" كه همه نوع انسان را شامل میشود (با توجه به تكيه بر انسانيت انسان) بيانگر اين حقيقت است كه خداوند نيروهای لازم را برای اين حركت مستمر الهی در وجود اين اشرف مخلوقات آفريد.
🔹و تكيه بر عنوان" رب" (پروردگار) اشاره به اين است كه اين سعی و تلاش جزئی از برنامه ربوبيت و تكامل و تربيت انسان است.
🔹آری ما همه مسافرانی هستيم كه از سرحد عدم بار سفر بسته، و به اقليم وجود گام نهادهايم، ما همه رهرو منزل عشق او هستيم، و به طلبكاری مهر گياه رخ دوست آمدهايم.
📚تفسیر نمونه
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan