#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_582
❇️اين همه تكيه بر #معاد برای چيست؟
💠عَمَّ يَتَساءَلُونَ (۱) عَنِ النَّبَإِ الْعَظِيمِ (۲) الَّذِي هُمْ فِيهِ مُخْتَلِفُونَ (۳) كَلاَّ سَيَعْلَمُونَ (۴) ثُمَّ كَلاَّ سَيَعْلَمُونَ (۵/نباء)
🌱درباره چه از يكديگر میپرسند؟ از خبر بزرگ. همان كه ايشان در باره آن اختلاف دارند. چنين نيست؛ زود است كه بدانند. باز چنين نيست؛ زود است كه بدانند.
🔹گفتيم از مهمترين مسائلی كه در جزء سیام قرآن مجيد كه اكثريت قريب به اتفاق سورههای آن مكی است روی آن تكيه شده مساله" معاد" و شرح احوال انسان در روز رستاخيز است.
اين به خاطر آن است كه برای اصلاح انسان نخستين گام اين است كه بداند حساب و كتابی در كار است.
🔹دادگاهی وجود دارد كه چيزی بر دادرسان آن مخفی نمیماند.
محكمهای كه نه ظلم و جور در آن راه دارد و نه خطا و اشتباه.
نه توصيه و رشوه در آن كارساز است، و نه امكان دروغ و انكار و بالآخره هيچ راهی برای فرار از چنگال مجازات در آنجا نيست، تنها راه ترك گناه در اينجاست.
🔹ايمان به وجود چنين محكمه و دادگاهی انسان را تكان میدهد، و ارواح خفته را بيدار میكند، روح تقوی و تعهد و احساس مسئوليت را زنده میكند، و او را به وظيفهشناسی دعوت مینمايد.
اصولا در هر محيطی فساد رخنه كند عامل آن يكی از دو چيز است: ضعف نيروی مراقبت، يا ضعف تشكيلات قضايی اگر مراقبين تيزبين اعمال انسانها را زير نظر بگيرند، و دادگاهها دقيقا به جرائم متخلفان برسند، و هيچ" جرمی" بدون" جريمه" نماند، در چنين محيطی مسلما فساد و گناه و تجاوز و تعدی و طغيان به حد اقل خواهد رسيد.
🔹جايی كه زندگی مادی در پرتو مراقبين و دادگاههای آن چنين باشد تكليف زندگی معنوی و الهی انسان روشن است. ايمان به وجود مبدئی كه همه جا با او است لا يَعْزُبُ عَنْهُ مِثْقالُ ذَرَّةٍ:" به اندازه سنگينی ذرهای چيزی از علم او مخفی نمیگردد" (سبا- ۳) و ايمان به وجود معادی كه به مصداق فَمَنْ يَعْمَلْ مِثْقالَ ذَرَّةٍ خَيْراً يَرَهُ وَ مَنْ يَعْمَلْ مِثْقالَ ذَرَّةٍ شَرًّا يَرَهُ (زلزال- ۷ و ۸) ذرهای كار خوب و بد به دست فراموشی سپرده نمیشود، و در آنجا در برابر او قرار میگيرد، چنين ايمانی، چنان تقوايی در انسان ايجاد میكند كه در تمام زندگی میتواند راهنمای او در مسير خير باشد.
📚تفسیر نمونه
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_582
❇️به پيوندها و روابط #دنيوی دلخوش نباشيد كه روزی همه چيز گسسته میشود
💠إِنَّ يَوْمَ الْفَصْلِ كانَ مِيقاتاً (۱۷) يَوْمَ يُنْفَخُ فِي الصُّورِ فَتَأْتُونَ أَفْواجاً (۱۸) وَ فُتِحَتِ السَّماءُ فَكانَتْ أَبْواباً (۱۹) وَ سُيِّرَتِ الْجِبالُ فَكانَتْ سَراباً (۲۰/نباء)
🌱همانا روز جدايی، وعدهگاه (ما با شما) است. روزی كه در صور دميده شود و گروه گروه میآييد. و آسمان گشوده شود و به صورت درهايی باز درآيد. و كوهها روان شوند و چون سراب گردند.
🔹دنيا، مقدّمه قيامت است و اين همه نعمت عبث و بيهوده نيست. «إِنَّ يَوْمَ الْفَصْلِ كانَ مِيقاتاً»
🔹زمان قيامت از قبل نزد خداوند معلوم است. «كانَ مِيقاتاً»
🔹قيامت نيز نظامی دارد «يَوْمَ يُنْفَخُ فِي الصُّورِ»
🔹در قيامت، نظام آسمان و زمين دگرگون میشود. فُتِحَتِ السَّماءُ ... سُيِّرَتِ الْجِبالُ
🔹انسان با مرگ، رها و فراموش نمیشود. «يَوْمَ الْفَصْلِ كانَ مِيقاتاً»
🔹به پيوندها و روابط دنيوی دلخوش نباشيد كه روزی همه چيز گسسته میشود. «يَوْمَ الْفَصْلِ»
🔹ارتباط زمين و آسمان و اهل آنها، در قيامت توسعه میيابد. «فُتِحَتِ السَّماءُ»
📚تفسیر نور
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
♻️♻️♻️ #قرآنفهمیبرایهمه : تدبر در سوره های قرآن به ترتيب نزول
9⃣6⃣ تدبر در سوره #قصص
🔹نکات مهم تفسیری سوره قصص
قَالَ الَّذِينَ حَقَّ عَلَيهِمُ الْقَوْلُ رَبَّنَا هَؤُلاءِ الَّذِينَ أَغْوَيْنَا أَغْوَيْنَهُمْ كَمَا غَوَيْنَا(قصص ۶۳)
الهه اى كه مشركين آنها را شركاى خداى سبحان مى پنداشتند دو صنف بودند، يك صنف بندگان گرامى خدا بودند، از قبيل ملائكه مقرب ، و عيسى بن مريم (عليهماالسلام ) و صنف ديگر ياغيان جن ، و گردنكشان انس ، كه ادعاى الوهيت كردند، مانند فرعون و نمرود و غير آن دو، و خداى سبحان هر كسى هم كه در باطل اطاعت شود، ملحق به آنان كرده مانند ابليس ، و شيطانهايى كه قرين انسانها مى شوند، و پيشوايان ضلالت ، همچنان كه درباره ابليس و شيطانها فرموده : ((الم اعهد اليكم يا بنى آدم ان لا تعبدوا الشيطان انه لكم عدو مبين )) تا آنجا كه مى فرمايد: ((و لقد اضل منكم جبلا كثيرا)) و نيز درباره اطاعت هوى فرموده : ((افرايت من اتخذ الهه هويه ))و نيز درباره پيشوايان ضلالت فرموده : ((اتخذوا احبارهم و رهبانهم اربابا من دون الله ))
و آنهايى كه مورد نظر آيه مورد بحث هستند از صنف دوم مى باشند، چون صنف اول كه ملائكه و عيسى بن مريم (عليهماالسلام ) هستند، كسى را اغواء نكرده اند، و آيه مورد بحث سخن از ((اغواء)) به ميان آورده و فرموده كه : پيشوايان شرك گفتند كه ما آنان را اغواء كرديم و از عبادت آنان بيزاريم . پس مراد از ((الذين حق عليهم القول ))، كه از مشركين بيزارى ميجويند، پيشوايان شركند، هر چند كه مشركين هم مصداق ((الذين حق عليهم القول )) هستند، و عذابشان حتمى است ، به شهادت آيه ((حق القول منى لاملئن جهنم من الجنه و الناس اجمعين )) كه همه كفار را مصداق ((الذين حق عليهم القول )) مى داند، و ليكن مراد در آيه مورد بحث پيشوايانى است كه شرك و ضلالت به ايشان منتهى مى شو
معناى و مراد از جمله ((اءغوينا هم كما غوينا))
((اغويناهم كما غوينا)) - گمراهشان كرديم ، همان طور كه خود گمراه شديم ، يعنى درست است كه گمراهى آنان به اغواى ما بود، چون كه ما خود گمراه بوديم ، و ليكن آن طور نبود كه ما مجبورشان كنيم به گمراهى ، بلكه عين گمراه كردن خودمان بود، همچنان كه خود ما به اختيار خود گمراه شديم ، ايشان نيز به اختيار خود گمراه شدند، و به هيچ وجه پاى اجبار و زور در بين نبود
تفسیر المیزان
https://zaya.io/rffo8
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
💠اقدامات مشترك #طاغوتها
🔻🔻🔻دینی که در بند اسارت حاكمان باشد، پیروانی اسیر و بی اراده می پروراند.
1. جلوگيري از رشد #علم و حقيقت در جامعه
🔹 "قرآن کریم درباره هدف و برنامه رسمی طاغیان چنین می فرماید: اینان، پیش از هر کاری کوشیدند که #عقل مردم را تباه کنند و بدین منظور، از سویی افرادی چون «سامری» و «بلعم باعورا» را برای #شست_وشوی_مغزی مردم پرورش دادند
🔹 قرآن کریم درباره فرعون چنین فرموده است: ﴿ فاستخفّ قومه فأطاعوه ﴾ ؛ «فرعون با شست و شوی مغزی قوم خود در مصر، آنان را سبک و #تهی_مغز کرد تا توان به دست آوردن جزم علمی و عزم عملی نداشته باشند؛ آن گاه بر آنان مسلّط شد». خدا در این آیه نفرمود: مردم مصر مطیع فرعون بودند، زیرا افراد جامعه به راحتی زیر بار ستم نمی روند، بلکه فرمود: چون آنان بی خرد شده بودند، زیر بار زور رفتند... .
🔹 ملّتی که از #خردورزی برخوردار و از عزم ملّی بهره مند باشد، همان طوری که می کوشد پای خویش را از مرز گلیم #عدل بیرون ننهد، سعی می نماید دست خود را به نشان تسلیم در قبال #طاغی بالا نبرد و سر خود را به علامت تعظیم در برابر ظالمِ غاشم پایین نیاورد.
2. اسیر کردن دین
🔹 امویان و دیگران با #خانه_نشین کردن علی (علیه السلام)، حق و دین را به انزوا کشاندند و با ریسمان افکندن بر گردن علی (علیه السلام)، دین را به اسارت گرفتند
🔻🔻و دینی که در بند اسارت باشد، پیروانی اسیر و بی اراده می پروراند.
3. دین فروشی
: #پايمال_كردن_حق، نشان بي عقلي حاكمان است
🔹بعد از رحلت پیامبر ، امویان و همفکران آن ها نمی خواستند از همان آغاز، کفر و بی دینی خویش را آشکار کنند. از این رو، از محو علنی اسلام خودداری کردند و به عداوت با آن تصریح ننمودند بلكه با دین اسیر از راه فریب مردم و ریاکاری و تفسیر دین به رأی، میل و هوس خویش عمل می کردند.
امیرمؤمنان (ع) در عهدنامه خود به مالک اشتر فرمود: «فإن هذا الدین قد کان أسیراً فى أیدى الأشرار یعمل فیه بالهوی و تطلب به الدنیا»... .
🔹 سالار شهیدان (علیه السلام) عدم شایستگی حاکمان اموی را در قالب یک قیاس منطقی چنین بیان فرمودند: مگر نمی بینید که سردمداران و حاکمان جامعه از#حق پیروی نمی کنند و از #باطل روی نمی گردانند؛
«ألا ترون إلی الحق لا یعمل به و إلی الباطل لا یتناهی عنه»؟!
و در جای دیگر فرمودند: عقل، بدون پیروی از حق کامل نمی شود و ناقص است؛ «لا یکمل العقل إلّا باتباع الحق».
👈👈بنابراین، امویان از عقل کامل بی بهره اند. اینان، تنها دارای عقل ابتدایی اند که چنین عقل و خردورزی ضعیف برای اداره جامعه کافی نیست.
👈👈پس، اینان سزاوار حکومت بر مردم نیستند.
از این رو، پزشک، مهندس، مدیر، حاکم و... نیز باید دارای عقل کامل و تخصص مورد نیاز باشند و نصاب عقل برای تصدّی یک مسؤولیت مهم، بالاتر از نصاب عقل برای تکلیف ابتدایی است که در تازه بالغان ملحوظ می گردد.
📚 شکوفایی عقل در پرتو نهضت حسینی ص 155 تا 162
ايت اله جوادي املي
كانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
#دعاهای_روزانه
بار خدایا!
به پناه تو میروم از گمان آوری در راستی از پی یقین
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تعقل در شريعت
@quranpuyan
💠#تلاوت_روزانـہ یــڪ صفحـہ قرآטּ بـہ همراـہ ترجمـہ
📖#سوره_مبارڪه_نباء_نازعات
📄#صفحه_583
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan