#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_349
❇️كوتاهی #عمر اين #جهان
💠قالَ كَمْ لَبِثْتُمْ فِي الْأَرْضِ عَدَدَ سِنِينَ (۱۱۲) قالُوا لَبِثْنا يَوْماً أَوْ بَعْضَ يَوْمٍ فَسْئَلِ الْعادِّينَ (۱۱۳) قالَ إِنْ لَبِثْتُمْ إِلاَّ قَلِيلاً لَوْ أَنَّكُمْ كُنْتُمْ تَعْلَمُونَ (۱۱۴/مومنون)
🌱خداوند) میگويد چند سال در روی زمين توقف كردهايد.
در پاسخ میگويند: تنها به اندازه يك روز يا قسمتی از يك روز! از آنها كه میتوانند بشمارند سؤال فرما.
میگويد (آری) شما مقدار كمی توقف كرديد اگر میدانستيد!
🔹شما چند سال روی زمين توقف و زندگی كرديد"؟ (قالَ كَمْ لَبِثْتُمْ فِي الْأَرْضِ عَدَدَ سِنِينَ).
كلمه" ارض" در اين آيه و همچنين قرائنی كه در آيات بعد خواهد آمد نشان میدهد كه منظور سؤال از مقدار عمر آنها در دنيا با مقايسه به ايام آخرت است.
🔹و اينكه جمعی از مفسران گفتهاند منظور سؤال از مقدار توقف آنها در جهان برزخ میباشد بعيد به نظر میرسد، هر چند شواهد مختصری در
🔹بعضی ديگر از آيات برای آن ديده میشود
اما آنها در اين مقايسه زندگی دنيا را بقدری كوتاه میبينند كه" در پاسخ میگويند ما تنها به اندازه يك روز، يا حتی كمتر از آن، به اندازه بعضی از يك روز، در دنيا توقف داشتيم" (قالُوا لَبِثْنا يَوْماً أَوْ بَعْضَ يَوْمٍ).
🔹در حقيقت عمرهای طولانی در دنيا گويی لحظههای زودگذری هستند در برابر زندگی آخرت، كه هم نعمتهايش جاويدان است و هم مجازاتهايش نامحدود.
🔹سپس برای تاكيد سخن خود، يا برای اينكه پاسخ دقيقتری گفته باشند، عرض میكنند: خداوندا!" از آنها كه میتوانند درست بشمارند و اعداد را در مقايسه با يكديگر به خوبی تشخيص دهند سؤال كن" (فَسْئَلِ الْعادِّينَ).
🔹ممكن است منظور از" عادين" (شمرندگان) همان فرشتگانی باشد كه حساب و كتاب عمر آدميان و اعمال آنها را دقيقا نگاه داشتهاند، زيرا آنها بهتر و دقيقتر از هر كس اين حساب را میدانند.
👌اينجا است كه خداوند به عنوان سرزنش و توبيخ به آنها" میفرمايد: آری شما مقدار كمی در دنيا توقف كرديد اگر میدانستيد" (قالَ إِنْ لَبِثْتُمْ إِلَّا قَلِيلًا لَوْ أَنَّكُمْ كُنْتُمْ تَعْلَمُونَ).
📚تفسیر نمونه
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_349
❇️#آفرینش_هدفدار_انسان
💠أَ فَحَسِبْتُمْ أَنَّما خَلَقْناكُمْ عَبَثاً وَ أَنَّكُمْ إِلَيْنا لا تُرْجَعُونَ (۱۱۵/مومنون)
🌱پس آيا گمان میكنيد كه ما شما را بيهوده آفريدهايم، و شما به سوی ما بازگردانده نمیشويد؟
🔹قرآن برای آفرينش انسان اهدافی را بيان كرده است از جمله:
🔸 عبادت. «وَ ما خَلَقْتُ الْجِنَّ وَ الْإِنْسَ إِلَّا لِيَعْبُدُونِ» من جن و انس را نيافريدم جز برای اينكه عبادتم كنند (و از اين راه تكامل يابند و به من نزديك شوند).
🔸 آزمايش. «خَلَقَ الْمَوْتَ وَ الْحَياةَ لِيَبْلُوَكُمْ أَيُّكُمْ أَحْسَنُ عَمَلًا»(خداوند) مرگ و حيات را آفريد تا شما را بيازمايد، كه كدام يك از شما بهتر عمل میكنيد.
🔸 برای دريافت رحمت الهی. «إِلَّا مَنْ رَحِمَ رَبُّكَ وَ لِذلِكَ خَلَقَهُمْ مگر كسی كه پروردگارت به او رحم كند و (خداوند) برای همين (رحمت) مردم را آفريد.
🔹 آفرينش انسان، هدفدار است. «أَ فَحَسِبْتُمْ أَنَّما خَلَقْناكُمْ عَبَثاً»
🔹 همهی محاسبات انسان، واقع بينانه نيست. «أَ فَحَسِبْتُمْ»
🔹 در كار خداوند عبث و بيهودگی راه ندارد. أَ فَحَسِبْتُمْ ... عَبَثاً
🔹 زندگی دنيا بدون آخرت، بيهوده ولغو است. «عَبَثاً»
🔹 انسان مسئول و متعهّد است. (بايد خود را برای پاسخ گويی در قيامت آماده كنيم). أَ فَحَسِبْتُمْ ... لا تُرْجَعُونَ
🔹 هدف آفرينش انسان، در اين جهان خلاصه نمیشود. أَ فَحَسِبْتُمْ ... لا تُرْجَعُونَ
📚تفسیر نور
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
May 11
هدایت شده از اطلاع رسانی دوره های آموزشی روش ساده فهم قران
🌺🌺 منتخب نظرات قرآن آموزان 18 دوره اموزش #روش_ساده_فهم_قرآن
✅ بخش پنجم
✳سلام استاد خدارو شاکرم توفیق شرکت در این دوره را نصیبم کرد. چنان وصف ناپذیر #مجذوب و #مشتاق تلاوت قرآن شدم گویی آیات الان نازل شدن و #مخاطب اصلی آیات خودم هستم.
شما به خوبی راه را نشانمون دادین طوری که ترسی از تدبر در سوره های دیگر را ندارم.
هزاااااران بار شکر که با اين كانال آشنا شدم. #نگاهی_نو و متفاوت و سرشار از شعف بخاطر بررسی سوره و #کشف_مقاصد_ سوره و حس انس بیشتر باکلام وحی در من ايجاد شد.
♦من قبلا دوره تدبر استاد ... را شركت كردم. مثل کلاس درس دانش آموزیست یعنی دقیقاً همان مطالب را بدون کم و کاست باید حفظ کنیم که این اصلأ با روحیات من سازگار نیست ولی روش شما مثل استاد و #دانشجوست راه را نشان می دین و فرصت میدین دانشجو خودش به نتیجه برسه که همین امر باعث ذوق و شوق و عطش بیشتر میشه
دریک کلام با توجه به الگوی #جامع وکامل ارائه شده درروند دوره،حس خوب تجربه ی تدبر در آیات فراتر از مباحث درس، نقطه قوت دوره است.
👈کلاس را به هرکسی که طالب و تشنه آموزش تدبر اصولی است پیشنهاد می کنم.
✳با عرض سلام جناب آقای فرهنگ
من به عنوان یک معلم به شما تبریک میگویم با اینکه رشته شما مهندسی بوده ولی یک معلم موفق هستید الحمدالله شما در ارائه مطالب موفق بودید. #دلسوزانه و #فعالانه با استفاده از تکنولوژی مطالب تدبر در قرآن را بما یاد دادید.
✳خدای را شاکرم از این که #دری_جدید در فهم بیشتر آیات برایم گشوده شده و پاسخی برای سؤالاتم که چرا در سوره ها گاهی از موضوعی به موضوع دیگر می رود ...
✳ استاد خدا خیرتون بده که به من #امید دادین خیلی ناامید شده بودم ولی الآن که نزدیک ۶۰ سالمه قرآن را مثل الان نفهمیده بودم
✳ با اینکه دوره #مترجمی زبان قرآن رفتم و خیلی احساس خوشایندی داشتم ولی انقدر #دقیق به آیات نگاه نکرده بودم و جزئیات رو بررسی نکرده بودم و دوباره برام معانی تداعی شد همراه با #وسعتدید
تدبر #خیلی_عالی بود حظ بردم
✳ #ذوقی که از تدبر برام ایجاد شده، واقعا لذت بخشه
من هر وقت به سوره غاشیه میرسیدم ارتباط آیات برام مبهم بود. الان خیلی #لذت بردم که متوجه این ارتباط شدم. واقعا همین تفکر اندک در این چند آیه، دروازه پرسشهای زیادی را به رویم گشود. چه #احساس_خوبی است
✳ سلام. بنده احساس #غيرقابل_وصفى دارم🌷🥰🥰يك درى به رويم باز شده كه با ورود به آن افق بسيار باشكوهى ديده ميشود كه بسيار زيبا و واقعى هست
البته نيك ميدانم كه ماندن در اين عرصه زيبا تلاش بسيار ميخواهد.
كاش زودتر وارد ميشدم🙏😔🙏
✳استاد محترم ،اولین باره که خودم یک سوره رو فراز بندی کردم. #خیلی_جالب بود، مطمئنم هربار جلوه ی جدیدی از ظرایف این کتاب و معجزه بودن آن، قلبم را به طپش، و هیجان خواهد آورد
احساس خوب و #جدیدی دارم ،
#نگاهی_نو و جذاب و پر سوال
♦♦♦ جهت اطلاعات بيشتر به كانال زير مراجعه نماييد
ايتا و تلگرام
@tadabbor_quranpuyan
https://chat.whatsapp.com/KmJSRCcMZvWDzIFaS7lv8T
در واتساپ
♻️♻️ #قرآنفهمیبرایهمه : تدبر در سوره های قرآن به ترتيب نزول
4⃣2⃣ تدبر در سوره #قدر
❓آيا ملائكه و روح، يكی هستند؟ آيا جبرييل و روح القدس و روح الامين، روح هستند يا فرشته؟
پاسخ : ۷
در آیات متعددی خداوند پیامبران را توسط روح امداد رسانی فرموده است
الف- روح القدس در جاى ديگر از قرآن به روح الامين تعبير شده و در جايى ديگر به جبرئيل كه يكى از ملائكه است و فرموده : ((نزل به الروح الامين على قلبك )) و نيز فرموده : ((من كان عدوا لجبريل فانه نزله على قلبك باذن الله ))
ب- و در تفسير برهان از سعد بن عبد اللّه روايت كرده كه به سند خود از ابى بصير روايت كرده كه گفت : با امام صادق (عليه السلام ) بودم كه سخن از پاره اى خصائص امام در هنگام ولادت به ميان آمد، فرمود: وقتى شب قدر مى شود امام مستوجب روح بيشترى مى گردد. عرضه داشتم فدايت شوم مگر روح همان جبرئيل نيست ؟ فرمود: روح از جبرئيل بزرگتر است ، و جبرئيل از سنخ ملائكه است ، و روح از آن سنخ نيست ، مگر نمى بينى خداى تعالى فرموده : ((تنزل الملئكه و الروح )) پس معلوم مى شود روح غير از ملائكه است .
ج- بعضى ديگر گفته اند: مراد از روح ، جبرئيل است ، و گفته خود را با آيه ((نزل به الروح الامين على قلبك : روح الا مين ، آن را به قلب تو نازل كرد)). تاييد كرده ، و گفته كه مسلما مراد از روح الا مين ، جبرئيل است ، و مراد از ((ملائكه ))، ملائكه وحى است كه از اعوان جبرئيلند ، و مقصود از كلمه ((امر)) واحد اوامر است و معنايش اين است كه خداى تعالى ملائكه وحى را به همراهى جبرئيل نازل مى كند تا اوامرش را به انبياء برسانند.
اشكال اين توجيه هم اين است كه آيه مورد بحث همان مطلبى را مى رساند كه آيه ((يلقى الروح من امره على من يشاء من عباده لينذر يوم التلاق )) در مقام بيان آنست ، و ظاهر اين آيه با جبرئيل بودن معناى روح نميسازد (چون اگر معناى روح جبرئيل باشد معناى آيه اين مى شود كه خداوند جبرئيل را از امر خود بر هر كه از بندگانش كه بخواهد القاء مى كند تا آن بنده مردم را در روز تلاقى بترساند، و چون اين معنا در اين آيه صحيح نيست قطعا در آيه مورد بحث هم صحيح نيست ).
تفسير الميزان
https://zaya.io/ajztn
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
#زندگي_قرآني
شماره 144
سوره #ال_عمران صفحه_63
#امت_برگزيده، به #سرنوشت #اجتماع حساس است👌
🔸كُنتُمْ خَيْرَ أُمَّةٍ أُخْرِجَتْ لِلنَّاسِ تَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَتَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنكَرِ وَتُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ ال عمران/110
شما گزيده اُمتي بوديد كه [در بستر تحوّلات جوامع بشري] براي مردم [از متن تاريخ] برآورده شديد؛ [با اين امتياز كه] مردم را به معروف [=ارزشهاي شناخته شده] فرا ميخوانيد و از منكر [=ناپسند] باز ميداريد و به خدا همي ايمان ميآوريد.
👈«خَيْر»دلالت بر گزيدگي نسلي جديد در مسير تكامل ميكند. فعل مجهول ماضي و متعدي «أُخْرِجَت» نشانگر عوامل مرموز و ناپيدايي ميباشد كه تحولي را در ساختار مغزي بشر، با 6 قرن فاصله با عيسي(ع)، پديدار ساخته است.
🔻«لِلنَّاس» به جاي عَلَي النّاسِ، نشان ميدهد اين گزينش به سود مردم، نه مسلط شدن بر آنهاست. نشانة اين برتري و امتياز بايد در برتر آمدن از منافع شخصي و دفاع از حقوق جمعي با ايفاي فريضه امر به معروف و نهي از منكر باشد.
🖍فعل كان [در: كُنتُمْ خَيْرَ أُمَّهٍ...] مستقل از زمان مشخص است و دلالت بر #تكوين حالتي در #شخص يا #ملت ميكند. نه اين كه شما #بهترين اُمت بوديد، بلكه گزيدگي و #خير_امه بودن شما ناشي از استعدادي جديد در بشر و مشروط بر تحقق آن ميباشد. افعال مضارع: تَأْمُرُون، تَنْهَوْن و تُؤْمِنُونَ نيز دلالت بر همين استمرار و شرط عملي ميكند و علت آن را نشان ميدهد.
📚تفسير بازرگان
┄═❁🍃❈
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
💠 #ام_البنين از #زنان_نمونه_تاریخ:
🌴🍁در شب عاشورا اول كسی كه نسبت به ابا عبد الله اعلام یاری كرد، همین برادر رشیدش #أبوالفضل بود. بگذریم از آن مبالغات احمقانه ای كه می كنند، ولی آنچه كه در تاریخ مسلم است، #أبو الفضل بسیار رشید، بسیار شجاع، بسیار دلیر، بلند قد و خوش رو و زیبا بود (وَ كان یُدْعی قَمَرَ بنی هاشم) كه او را «ماه بنی هاشم» لقب داده بودند. اینها حقیقت است. شجاعتش را البته از علی علیه السلام به ارث برده است.
📖 داستان مادرش حقیقت است كه علی به برادرش عقیل فرمود: عقیل! زنی برای من انتخاب كن كه «وَلَدَتْهَا الْفُحولَةُ» از شجاعان به دنیا آمده باشد. «لِتَلِدَ لی فارِساً شُجاعاً» دلم می خواهد از آن زن فرزند شجاع و دلیری به دنیا بیاید. عقیل، #امّ_البنین را انتخاب می كند و می گوید این همان زنی است كه تو می خواهی. تا این مقدار حقیقت است. آرزوی علی در أبو الفضل تحقق یافت.
امّ البنین یعنی مادر پسران (مادر چند پسر) ، ولی خود این كلمه مثل امّ كلثوم است كه حالا ما اسم می گذاریم. مخصوصاً در تاریخ دیدم كه یكی از جدّات یعنی مادر بزرگهای امّ البنین اسمش امّ البنین بوده و شاید به همین مناسبت اسم ایشان را هم امّ البنین گذاشته اند. همین دختر را برای امیر المؤمنین خواستگاری كردند و از او چهار پسر برای امیر المؤمنین متولد شد و ظاهراً دختری از او به دنیا نیامده است.
بعد این زن به معنی واقعی امّ البنین یعنی مادر چند پسر شد. امیر المؤمنین #فرزندان_شجاع دیگر هم داشت: اولاً خود حسنین (امام حسن و امام حسین) شجاعتشان محرز بود، محمّد بن حنفیّه از جناب أبو الفضل خیلی بزرگتر بود و در جنگ جمل شركت كرد و فوق العاده شجاع و قوی و جلیل و زورمند بود.
#امّ_البنین مادر حضرت أبو الفضل در حادثه ی كربلا زنده بود ولی در كربلا نبود، در مدینه بود. در مدینه بود كه خبر به او رسید كه در حادثه كربلا قضایا به كجا ختم شد و هر چهار پسر تو شهید شدند.
🍁🍂این بود كه این زن بزرگوار به قبرستان بقیع می آمد و در آنجا برای فرزندان خودش نوحه سرایی می كرد. نوشته اند این قدر نوحه سرایی این زن دردناك بود كه هر كه می آمد گریه می كرد، حتی مروان حكم كه از دشمن ترین دشمنان بود.
🌴این #زن گاهی در نوحه سرایی خودش همه ی بچه هایش را یاد می كند و گاهی بالخصوص ارشد فرزندانش را. أبو الفضل، هم از نظر سنی ارشد فرزندان او بود، هم از نظر كمالات جسمی و روحی.
من یكی از دو مرثیه ای را كه از این زن به خاطر دارم برای شما می خوانم. به طور كلی عربها مرثیه را خیلی جانسوز می خوانند. این مادر داغدیده در این مرثیه ی جانسوز خودش گاهی این گونه می خواند، می گوید:
💧 ای چشم ناظر، ای چشمی كه در كربلا بودی و آن مناظر را می دیدی، ای كسی كه در كربلا بودی و می دیدی، ای كسی كه آن لحظه را تماشا كردی كه شیر بچه ی من #أبوالفضل از جلو، شیربچگان دیگر من پشت سرش بر این جماعت پست حمله برده بودند، ای چنین شخصی، ای حاضر وقعه ی كربلا، برای من یك قضیه ای نقل كرده اند، من نمی دانم راست است یا دروغ، آیا راست است؟ به من اینجور گفته اند، در وقتی كه دستهای بچه ی من بریده بود، عمود آهنین به فرق فرزند عزیز من وارد شد، آیا راست است؟
💔بعد می گوید أبو الفضل، فرزند عزیزم! من خودم می دانم اگر تو دست می داشتی مردی در جهان نبود كه با تو روبرو بشود. اینكه آمدند چنین جسارتی كردند برای این بود كه دستهای تو از بدن بریده شده بود.
💫و لا حول و لا قوة الا بالله العلی العظیم.
📚مجموعه آثار شهید مطهری . ج17، ص: 100
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛