#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_395
❇️نظام سراسر لطف الهی !
💠مَنْ جاءَ بِالْحَسَنَةِ فَلَهُ خَيْرٌ مِنْها وَ مَنْ جاءَ بِالسَّيِّئَةِ فَلا يُجْزَی الَّذِينَ عَمِلُوا السَّيِّئاتِ إِلاَّ ما كانُوا يَعْمَلُونَ (۸۴/قصص)
🌱هركس نيكی آورد، برای او (پاداشی) بهتر از آن خواهد بود، و هر كس بدی آورد، پس كسانی كه كارهای ناروا انجام دهند، جز (به اندازه) آنچه كردهاند، مجازات نمیشوند.
🔹كار نيك، مطلوب و پسنديده است، از هر كس و به هر مقدار كه باشد. «مَنْ جاءَ بِالْحَسَنَةِ»*
🔹مهمتر از انجام كار نيك، به سلامت رساندن آن به صحنهی قيامت است. «جاءَ بِالْحَسَنَةِ» (چه بسيارند كسانی كه كارهای خوبی انجام میدهند، ولی به واسطه گناه، منّت گذاشتن، عُجب و يا تحقير ديگران، آن را از بين میبرند و نمیتوانند كار خوب خود را به قيامت برسانند.)
۳- انسانها در انتخاب راه زندگی خود آزادند. «مَنْ جاءَ بِالْحَسَنَةِ- مَنْ جاءَ بِالسَّيِّئَةِ»
🔹حتّی در گفتار، سخن خويش را از خوبیها آغاز كنيم. (ابتدا كلمه «الحسنة» آمده، سپس «السيئة»)
🔹در نظام سراسر لطف الهی، پاداش نيكیها بيشتر از خود نيكیهاست هر چند به مرحله عمل نرسد و در حالت انديشه و طرح باقی بماند، ولی كيفر كار بد به اندازه كار بد و به شرطی است كه از درجهی فكر و انديشه بگذرد و لباس عمل بپوشد. «عَمِلُوا السَّيِّئاتِ»
🔹كار نيك ديگران را فراموش نكنيم، حتّی اگر يك عمل ساده باشد، «الحسنة» ولی بدكاران را وقتی جزا دهيم كه بركار بد خود اصرار داشته باشند. «ما كانُوا يَعْمَلُونَ»
🔹خداوند پاداش نيكیها را با فضل خود میدهد، ولی در كيفر بدكاران با عدل خويش رفتار میكند. فَلَهُ خَيْرٌ مِنْها- فَلا يُجْزَی ... إِلَّا ما كانُوا يَعْمَلُونَ
📚تفسیر نور
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
May 11
4_5845754470461348446.mp3
16.64M
«اصالت گزاره های #اخلاقی در قرآن»
🌾قرآن سه مجموعه آیات دارد:
آیات #اعتقادی
آیات #اخلاقی
آیات #احکام ( که کمترین تعداد آیات است، یعنی 5 تا 8 درصد آیات)
💢اگر جایی بین اجرای احکام و اخلاق#تزاحم ایجاد شد، اخلاق مقدم است و باید از اجرای احکام دست کشید.
🔹یکی از مهمترین فروع دین که نماز است، برای بازداشتن از افعال ضداخلاقی و منکرات است
🔹اگر ۹۹ صفت از صفات الله در قرآن ذکر شده، برای این است که ما به این صفات متصف شویم.
🔹این روزها برخی خطبا می گویند که هدف دین، برقراری حکومت است نه اخلاق، و سوال اینجاست که اگر شما سالها، حکومت دینی داشتید ولی اخلاق در جامعه سقوط کرد، آیا به هدفتان رسیده اید؟
✅حضرت عیسی : #دین برای #انسان است نه انسان برای دین
گاهی شنیده می شود که عده ای گفته اند ما حاضریم جان خود را فدا کنیم تا فلان احکام فقهی محفوظ بمانند!
☄️در قرآن مشاهده می کنیم که دین و احکام در خدمت انسان آمده است: بقره 213
☄️بنابراین تمام قرآن آمده است تا برای انسان یک خلق نیکو بسازد( و او نیز یک جامعه اخلاقی مبتنی بر عدل برپا کند. لیقوم الناس بالقسط حدید25)
دکتر محمدکاظم شاکر
@quranpuyan
#زندگي_قرآني
شماره 191
سوره #ال_عمران صفحه_66
💫#سنتهاي_الهی چيست؟
🔴قسمت اول
⭕️#شكست مسلمانان در #جنگ_احد و #عقب_ماندگی امروز انها يك ريشه دارد.
🔸قَدْ خَلَتْ مِن قَبْلِكُمْ سُنَنٌ فَسِيرُوا فِي الْأَرْضِ فَانظُرُوا كَيْفَ كَانَ عَاقِبَةُ الْمُكَذِّبِينَ ال عمران/137
پيش از شما سنّتهايي [=راه و روشهايي تجربه شده و عبرتآموز از اُمتهاي پيشين] گذشته است. پس در زمين سير كنيد و [در بررسي تاريخ ملتها] ببينيد سرانجام تكذيبكنندگان [=بياعتنايان به آن سنّتها] چگونه بوده است.
↩️منظور از «سنّت»، راه و روش و رويه و طريقه است. سنت خدا يا سنت رسول يعني رويه و شيوه خدا و رسول. سنت خدا را ميتوان همان نظاماتي که در جوامع انساني جاري کرده است شمرد. کلمة سنّت 9 بار در قرآن به خدا نسبت داده شده است [احزاب 38 و 62 ، فاطر 43 ، غافر 85، فتح 23، و اسراء 77].
↩️سنّتهاي الهي را كه به تصريح قرآن هرگز تبديل و تحويل كنندهاي بر آن نيست ميتوان همان نظاماتي شمرد كه در طول تاريخ جاري بوده و نسلهاي مختلف آن را آزموده و تجربه كردهاند [اسراء 77، احزاب 62 ، فاطر 43]. از جملة اين سنتها عواقب سوئي است كه تفرقه و اختلاف و ظلم پديد ميآورند.
👈اين آيه گويا پاسخي است به اين سؤال مقدّر كه چرا ما مسلمانان مؤمن به خداي قادر متعال و پيامبر او بايد از جمعي بُتپرست شكست بخوريم و خدا ما را ياري نكند؟ آنها از سنّتهاي الهي غافل بودند كه پيروزي و شكست تابع عمل خودشان و تاكتيكها و طريقههايي است كه در جنگ به كار ميبرند. بديهي است كساني كه بلنديهاي سوء الجيشي اُحد را به هواي كسب غنايم ترك كردند، عملا سنّتهاي الهي را تكذيب نموده و موجب شكست شدند: « قَدْ خَلَتْ مِن قَبْلِكُمْ سُنَنٌ فَسِيرُواْ فِي الأَرْضِ فَانْظُرُواْ كَيْفَ كَانَ عَاقِبَهُ الْمُكَذَّبِينَ».
⬅️معاصرين پيامبر اسلام و مسلمانان جهان تا حدود 4 قرن با پيروي از آن سنّتها به بزرگترين پيشرفتهاي نظامي، علمي، فرهنگي و هنري نايل شدند و از اروپاي عقب افتاده در قرون وسطي فرسنگها فاصله گرفتند. پس از آن با پشت كردن به اين #سنّتها، نه تنها قهقرا رفتند بلكه دنياي غرب، به خصوص بعد از رنسانس، با روي آوردن به اين سنّتها جبران مافات كرده و با انقلاب صنعتي و علمي و فلسفي بر كشورهاي اسلامي تسلط يافتند و جهان اسلام را قطعه قطعه كردند.
منظور از تكذيبكنندگان، نه كافران و مشركان، بلكه همان تخلّفكنندگاني هستند كه با ناديده گرفتن سنّتهاي الهي و نافرماني از رسول خدا موجبات شكست را فراهم كردند.
📚تفسير آقاے بازرگان
┄═❁🍃❈
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
🟩 اصرار قرآن کريم بر روي #کرامت بيش از عناوين ديگر است؛
ملّتي که اهل #قرآن_کريم است، کمرش براي کسي يا چيزي خم نميشود
♻مبدأ فاعلي #اکرم بودن است، حکيم بودن است، عليم بودن و عزيز بودن است؛
👈يعني محتواي قرآن درس عزّت و حکمت و کرامت و علم و عظمت میدهد، هدف قرآن هم که مشخص است؛ فرمود #عادل شدن، #عاقل شدن، به لقاي الهي رسيدن، با ورود به بهشت در جهان ابدی شدن، دنيا و آخرت شما حسنه، چنين هست.
پس مبدأ فاعلي مشخص است، مبدأ غايي مشخص است، مادّه و صورت مشخص است، اين چهار عنصر، يعني علل اربعه را در معرفي قرآن کريم ذکر کرده است؛
قهراً توقع قرآن کريم اين است ملّتي که اهل قرآن است ملّت «عزيز» باشد، ملّت «حکيم» باشد، ملّت «عليم» و «کريم» باشد.
♦اصرار قرآن کريم بر روي #کرامت بيش از عناوين ديگر است؛
ميفرمايد که خود انسان را من کريمانه خلق کردم: ﴿وَ لَقَدْ كَرَّمْنَا بَنِي آدَمَ﴾
👈 و خود خدا هم به عنوان اکرم دارد تدريس ميکند، که آغاز وحي قرآني است و در سوره «علق» اين است: ﴿اقْرَأْ وَ رَبُّكَ الأكْرَمُ ٭ الَّذِي عَلَّمَ بِالْقَلَمِ ٭ عَلَّمَ الْإِنسَانَ مَا لَمْ يَعْلَمْ﴾.
اين کتاب از مبدأ نزول تا مَهبط وحي که قلب مطهّر پيغمبر(ص) است، اين مسير و اين کانال ﴿بِأَيْدِي سَفَرَةٍ ٭ كِرَامٍ بَرَرَةٍ﴾ است. فرشتگان اوصاف و اسماي فراواني دارند؛ اما ذات اقدس الهي #کرامت اينها را ذکر کرده است؛ فرمود سفيران #کريمي در بين راه اين وحي را ميآورند
و اين کتاب قائم است و هرگز کمر آن خم نميشود: ﴿فِيهَا كُتُبٌ قَيِّمَةٌ﴾، هم قائم است و هم قيّم ديگران است.
♦♦ملّتي که اهل #قرآن_کريم است، کمرش خم نميشود؛ نه خودشان براي کسي يا چيزي خم ميشوند، نه بيگانهاي ميتواند کمر اين ملّت را خم بکند!
❓ببينيد قرآن کريم را به چه وصف کرد؟
فرمود کتابي را ذات اقدس الهي نازل کرد که ﴿غَيْرَ ذِي عِوَجٍ﴾ است، اين ﴿غَيْرَ ذِي عِوَجٍ﴾ غير از مستقيم بودن است، غير از قائم بودن است. بعضي از امور هستند که مستقيم هستند، ولي ميشود آنها را منحرف کرد؛ بعضي قائم هستند، ميشود آنها را به زانو درآورد؛ ولي بعضيها ﴿غَيْرَ ذِي عِوَجٍ﴾ میباشند!
﴿غَيْرَ ذِي عِوَجٍ﴾ يعني اصلاً نميشود اين را #کج کرد!
💫ملّت مسلمان هم بايد ﴿غَيْرَ ذِي عِوَجٍ﴾ باشند،
↩️ عزيز باشند،
↩️ حکيم باشند،
↩️ کريم باشند
و وصف فرشتهها را داشته باشند.
🎙ایت الله جوادی املی
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
#دعاهای_روزانه
💕 «السَّلَامُ عَلَى رَبِيعِ الْأَنَامِ وَ نَضْرَةِ الْأَيَّام»
🌱 سلام بر بهار مردمان و خرمی روزگاران.
🖌"در زیارتنامه امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) که از سيد بن طاوس
@quranpuyan
༻🍃🌸🍃༺
💝باسلام بہ همراهان عزیز در تلاوت روزانہ یڪ صفحہ از قرآن📖
🔷✨از آنجا ڪه هدف از این برنامہ، تلاوت آیات همراہ با ترجمہ و آگاهی از تفسیر ساده آن صفحہ است،
👈 روزهاے جمعه ، صفحہ جدیدے ارسال نمیشود تا دوستانیڪہ در طول هفتہ موفق بہ مطالعہ برخی پستها یا صفحات نشدند، فرصت ڪنند خود را باسایر عزیزان، همراه نمایند.
التماس دعا🙏
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
May 11
4_5884361325894702623.mp3
17.3M
⭕️اِقبال و اِدبار به #دین_سیاسی
♦عوامل سه گانه ادبار و روگردانی :
▫️تمرکز بر مذهب
▫️تمرکز بر فقه
▫️تمرکز بر قدرت
در سالهای انقلاب، خیلی از مردم و گروهها به اسلام سیاسی و حکومت دینی علاقمند شدند اما بتدریج این اشتیاق کم و حتی به ادبار و گریز منجرشد
✅یکی از عوامل، ایجاد #محدودیتهای اجتماعی برخی #احکام_فقهی بوده.
✅عامل دیگر ایجاد محدودیتهای #فرافقهی و #فراقانونی است که زیاد هم هست. مثلا طبق قانون اساسی، رهبر و رییس جمهور باید شیعه باشد اما طبق کدام قانون، وزیر نمی تواند از اهل سنت باشد؟!!
چرا حتی اهل سنت را نمیگذارند در هیات رییسه مجلس باشد؟!!
✅اما برخلاف این سختگیریهای غیر فقهی و غیر قانونی، از طرف دیگر، احکام مسلم فقهی مثلا چگونگی #نماز_میت بر اهل سنت، در اقامه نماز بر شهید هنیه، بدلایل سیاسی نادیده گرفته میشود.
استاد سروش محلاتی
مرداد ۱۴۰۳
@quranpuyan