✡ سرپیچی از لشکر اسامه (٢)
1⃣ با نگاهی به تاریخ، بهروشنی میتوان دریافت که تخلف ابوبکر، عمر، ابوعبیدة بن جراح، سالم مولی ابیحذیفه و شماری دیگر از یاران ابوبکر بود که لشکر اسامه را از حرکت بازداشت!
2⃣ مطابق روایات تاریخی، ابوبکر، عمر و ابوعبیده، لشکر را ترک و بهسمت مدینه حرکت کردند. (١)
3⃣ مقداد سخنانی دارد که در بخشی از آن آمده است: «پیامبر اکرم (ص) خبر داد که تو (ابوبکر) و یارانت لشکر اسامه را ترک خواهید کرد.» (٢)
4⃣ از سوی دیگر، کسانی میتوانند به دستور رسول خدا (ص) اعتراض کنند و از حرکت سپاه جلوگیری نمایند که صاحبان نفوذ باشند و نیز انگیزهٔ مهمّی در سر داشته باشند. در این زمینه، به نام ابوبکر و برخی از یارانش در بعضی از کتابهای تاریخ اشاره شده است. (٣)
5⃣ از مطاب پیشگفته روشن میشود گروه معترض به کمیِ سن اسامه، ابوبکر و یارانش (عمر، عثمان، ابوعبیده، طلحه، عبدالرحمن بن عوف، سعد بن ابیوقاص، سالم مولی ابیحذیفه، بشیر بن سعد و…) بودند که میخواستند لشکر حرکت نکند تا در زمان رحلت پیامبر اکرم (ص) در مدینه باشند و بتوانند خلافت را به دست گیرند.
📚 منابع:
🔸١. تثبیت الامامة، ص١٩.
🔸٢. الاحتجاج، ج١، ص١٠٠؛ بحارالانوار، ج٢٨، ص١٩۶.
🔸٣. ارشاد القلوب، ج٢، ص٣٣٨؛ بحارالانوار، ج٢٨، ص١٠٧.
📖 متن كامل مقاله بههمراه مستندات:
👉 goo.gl/NV1Cuv
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
💥 شرح ماجرای دوات و قلم
1⃣ بنابر منابع تاریخی و روایی، هنگامیکه پیامبر اسلام (ص) در آخرین روزهای حیات خود در بستر بیماری بود، قلم و دواتی خواست تا سفارشی بنویسد که مانع گمراهی مسلمانان پس از خود شود.
2⃣ این خواسته، با مخالفت یکی از حاضران مواجه شد و وصیت پیامبر (ص) ناگفته ماند. یکی از حاضران گفت: «پیامبر هذیان میگوید و کتاب خدا ما را بس است»!! سپس میان اصحاب #اختلاف افتاد. پیامبر (ص) نیز با مشاهدهٔ اختلاف اصحاب از آنان خواست از نزد او بروند.
3⃣ بیشتر منابع شخص مخالفتکننده با پیامبر (ص) را، #خلیفهٔ_دوم معرفی کردهاند، اما برخی منابع نام وی را سانسور کردهاند.
4⃣ بنابر نظر علمای شیعه، پیامبر (ص) میخواست با حدیث دوات بر #جانشینی امام علی (ع) پس از خود تأکید کند. اما برخی از حاضران به این امر پی بردند و مانع آن شدند.
5⃣ خود خلیفهٔ دوم نیز در گفتوگویی که میان او و ابنعباس نقل شده، تصریح میکند که: پیامبر (ص) در بیماریاش میخواسته نام علی (ع) را برای #خلافت پس از خویش به زبان بیاورد ولی من از روی دلسوزی نسبت به اسلام و حفظ آن، مانع شدم!!!
6⃣ بر اساس نقل ابنعباس که در #صحیح_بخاری آمده است این واقعه در روز پنجشنبه رخ داده است و به همین مناسبت آن را رزیهٔ یوم الخمیس یا #فاجعهٔ_روز_پنجشنبه میخوانند.
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
📚 منابع:
📖 این ماجرا با جزئیات و عبارات متفاوتی در منابع روایی و تاریخی شیعه و سنی آمده است. از جمله در:
1⃣ برخی از کتب اهلسنت:
👈 #صحیح_بخاری، #صحیح_مسلم، مسند احمد، سنن بیهقی و طبقات ابن سعد.
2⃣ برخی از کتب شیعی:
👈 الارشاد، اوائل المقالات، الغیبة نعمانی و المناقب ابن شهرآشوب.
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
✡ اعتراف عُمَر به ممانعتش از مکتوب شدن دستور پیامبر اکرم (ص) مبنی بر خلافت امیرالمؤمنین (ع)
1⃣ ابن ابیالحديد معتزلى در شرح نهجالبلاغه (ج١٢، ص٢٠-٢١) از كتاب "تاريخ بغداد" تأليف احمد بن ابیطاهر بغدادى، از #عبدالله_بن_عباس نقل كرده است که گفت:
👈 در زمان خلافت عُمَر بر او وارد شدم و از من پرسید: پسر عمويت، بزرگ شما اهلبیت، را در چه حالى ترک كردى و پيش من آمدى؟
🔸 گفتم: در حالیكه با دَلو خود از چاه براى نخلستانهاى فلانى آب میكشيد و قرآن میخواند.
🔹 پرسيد: اى عبدالله ... آيا هنوز در دلش چیزی از امر #خلافت مانده است؟
🔸 گفتم: بله.
🔹 پرسيد: آيا هنوز گمان میكند كه رسول خدا او را نصب كرده است؟
🔸 گفتم: بله، و بالاتر اينكه از پدرم دربارهٔ آنچه او ادعا میكند پرسیدم و پدرم پاسخ داد: او راست میگويد.
🔹 عُمَر گفت: او نزد رسول خدا جايگاه والايى داشت، ولى اين چيزى نیست كه حجتى را اثبات كند یا عذرى را برطرف نمايد. پيامبر در زمانى جايگاه او را بالا میبرد و 👈 هنگام وفاتش تصميم داشت كه به اسم وى براى جانشينى خود تصريح كند اما من از آن جلوگيرى كردم بهخاطر دلسوزى نسبت به اسلام و نگهداشتن دین. [!!!!!] ...
2⃣ و در همان مصدر (ج١٢، ص٧٨-٧٩) باز به نقل از ابنعباس آمده است که:
👈 در سفر عُمَر به شام همراهش بودم و در راه به من گفت:
🔹 اى پسر عباس، از پسرعمويت گلايه دارم؛ از او خواستم كه همراهم بیاید اما نیامد. هنوز او را غمناک میبينم! بهنظر تو اندوهش بهخاطر چيست؟ گمان میكنم بهخاطر از دست دادن #خلافت هنوز دلخور است؟!
🔸 گفتم: همينطور است. او گمان میكند كه رسول خدا او را براى خلافت معين كرده.
🔹 عُمَر گفت: اى پسر عباس، رسول خدا خلافت را برای او میخواست اما چه میشود كرد كه خدای بلندمرتبه نخواست او خلیفه شود. [!!!!!] رسول خدا چيزى را خواسته بود و خدا چيز ديگرى را خواسته بود. [!!!!!] و خواستِ خدا محقق شد و خواستِ رسول خدا انجام نشد!.... 👈 رسول خدا در هنگام وفاتش خواست او را براى خلافت معين كند، امّا من از ترس فتنه و برای گسترش اسلام راه را بر او بستم!!!...
📚 موسوعة التاريخ الإسلامي ج٣ : ص۶٨٨-۶٨٩، في هامش حديث الدواة و الكتف
📚 تاريخ تحقيقى اسلام (ترجمهٔ موسوعه) ج۴ : ص۵۶٠، پاورقی حدیث دوات و کتف
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
✡ زید بن ثابت؛ مُهرهی نفوذی یهود (١)
1⃣ #زید_بن_ثابت در سال ١١ قبل از هجرت در مدینه متولد شد؛ اما در مکه رشد و پرورش یافت و هنگامی که ۶ساله بود پدرش در جنگ «بعاث» (بین اوس و خزرج) اتفاق افتاده بود، کشته شد.
2⃣ زید بعد از هجرت پیامبر به مدینه، دوباره به مدینه بازگشت. ظاهراً #جنگ_خندق اولین جنگی است که زید در آن حضور یافت. زید یکی از افراد تأثیرگذار #جبهه_نفوذ است.
3⃣ دربارهٔ پدر و برخی از مشخصات زید، اختلافاتی در منابع به چشم میخورد. بعضی او را فرزند ضحاک اشهلی میدانند که از منافقان و #جاسوسان_یهود بود.
4⃣ مادر مطلّقهٔ زید، با #عمرو_بن_حزم ازدواج کرد که شخصیتی قابل توجه است. برادر او، عمر بن حزم، توسط #ناذر_یهودی، همانند یک #یهودی تربیت یافت؛ وقتی که ناذر از مدینه اخراج شد، عمرو نوجوانی ١١ساله بود که با آنها رفت و در ضمن، یکی از پسران زید با دختر عمرو بن حزم ازدواج کرد. ناپدری زید بهعنوان یک فرد ماهر در امر #سحر شناخته میشد.
5⃣ زید بهعنوان متخصص در امر محاسبه تقویم، مورد توجه واقع شد؛ چراکه مهارت خود را از اساتید #یهودی فرا گرفته بود. زید همچنین به برخی #علوم_ممنوعه مختص یهودیان راه داشت که اثر آن را در برخی اقدامات ویژهٔ زید، مانند محاسبه تقویم میتوان دید. این علوم در صدر اسلام بین مسلمانان مرسوم نبود؛ لذا، افرادی مانند زید را در جایگاه ویژه و ممتاز اجتماعی قرار میداد و سبب میشد نظرات آنها در امور سیاسی، مورد توجه و قبول مردم قرار گیرد.
6⃣ زید آنقدر پسر داشت که تنها در ماجرای هجوم لشکر یزید به مدینه ، ٧تن از آنها کشته شدند! برای وی ٢٠ پسر و ٩ دختر نام برده شده است.
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
✡ زید بن ثابت؛ مُهرهی نفوذی یهود (٢)
1⃣ دربارهٔ #یهودی بودن #زید_بن_ثابت، دو قرینه در دست است:
💥 الف. ذُؤابه داشتن در کودکی
2⃣ #ذؤابه بخشی از موی سر است که یهودیان از کنار سر خود آویزان میگذارند. اُبَیّ بن کعب و عبدالله بن مسعود، بهگونهای کنایهآمیز ذؤابه داشتن زید را به رخ او کشیده بودند.
3⃣ ابنمسعود به انتخاب زید توسط #صاحبان_قدرت معترض بود و میگفت: «من قرآن میخواندم، وقتی زید هنوز کودک بود.»
4⃣ اقدامات گستردهای در راستای حذف #هویت_یهودی زید در طول تاریخ و توسط برخی از چهرههای سرشناس عالَم اسلام و یهودیت وجود داشته است که از آن جمله میتوان به حذف «فرزند یهودی با دو زلف آویخته از کنار گوشهایش» اشاره کرد.
5⃣ شواهد تاریخی نشان میدهد در آن زمان، این مدل مو مربوط به #یهودیان بوده است. چنانکه انس بن مالک وقتی جوانی را با این نوع از موها میدید، با آنها مشاجره میکرد و از آنها میخواست که موهای خود را سریع اصلاح نمایند؛ بهخاطر اینکه این طرز مو گذاشتن متعلق به یهودیان بود.
6⃣ موضعگیری تمام صحابهٔ همعصر زید بن ثابت در برابر او، دلالت بر نارضایتی آنان از او دارد. اما اینکه چرا تمام صحابه مخالفت علنی خود را مانند دو صحابی معروف (ابنمسعود و ابی بن کعب) ابراز نکردهاند، بهدلیل حمایت دستگاه حاکمیت از زید و #نفوذ او در دستگاه حکومتی بوده است.
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
✡ زید بن ثابت؛ مُهرهی نفوذی یهود (٣)
💥 ب. تسلط بر زبان عبری و سریانی
1⃣ بهگفتهٔ زید: «هنگامیکه رسولالله (ص) به مدینه آمد، ١١ساله بودم.» زید ادعا داشت: «وقتی رسولالله (ص) حافظهٔ مرا دید که توانسته بودم (با سنّ اندک) ١٧سوره را حفظ کنم، از من خواست نوشتن به #زبان_یهودی را فرابگیرم و من در کمتر از نصف ماه، آن را یاد گرفتم»!! تاریخِ این دستور را سال ۴هجری، یعنی زمانی که زید تنها ١۵سال داشته، گفتهاند!!
2⃣ او نوشتن به زبان #عبری را در مدارس ماسکه فراگرفته بود. جالب آنکه زید ادعا داشت (علاوه بر عبری) زبان #سریانی را نیز در مدت ١٧روز فراگرفته است!
3⃣ تسلّط زید بر دو گویش یهودیان، آنهم در این زمان اندک، تردیدی در ارتباط ویژهٔ وی با یهودیان نمیگذارد. در نمونهٔ مشابه تاریخی، یکی از سران یهود، وقتی تسلط شخصی را بر زبان عبری دید، گفت: «اگر سوگند بخورم که این شخص یکی از بزرگان یهود است، دروغ نگفتهام چرا که چنین تسلطی بر عبری، تنها از عهدهٔ کسی برمیآید که با این زبان، بزرگ شده باشد!»
4⃣ #میخائیل_لکر در رابطه با شخصیت #زید_بن_ثابت و آموزش وی توسط #یهودیان، مینویسد:
✍ «من اطمینان دارم که برای یک دورهٔ نامشخصِ زمانی - در حدود ۶ یا ٧ سال که این فاصله در حدود سالهای مرگ پدر زید در نبرد بعاث و هجرت بوده است - زید تحت تعلیم یهودیان قرار داشته و احتمالاً همانند یک #فرزند_یهودی رشد یافته است.»
5⃣ به نظر او، اعراب مدینه در مکتب یا #مدراس یا ماسکه یهودیان به تحصیل میپرداختند و از آنجا که باسوادان یهود میبایست از روی #عهد_عتیق به آنها عبری میآموختند، لذا تلاش میکردند تا دانشآموزان را به دین خود برگردانند، که بهنظر میرسد مورد زید بن ثابت یکی از این موارد بوده و زید، خط یهودی (یا سریانی یا آرامی) را در مدارس ماسکه فرا گرفت.
6⃣ جالب اینکه وقتی زید از دنیا رفت، #ابوهریره گفت: «امروز رِبّی این امت (حبر هذه الأمة) مُرد»! زید بعدها به یکی از بازیگردانان اصلی #جبهه_نفوذ تبدیل شد.
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter