۱۶ آبان ۱۴۰۰
✡️ نقد فیلم تلماسه (٣)
💥 «منجی موعود» به روایت گوسالهپرستان نوین!
1️⃣ بازیگر نقش منجی، #تیموتی_شالامی از طرف مادر #یهودی است. در داستان فیلم هم او بیش از پدر، به #مادر وابسته است و توسط مادر تربیت میشود. در #یهودیت، بر اساس #تلمود وراثت خون یهودی از مادر اصل است.
2️⃣ خاندان آتریدیس به حکم «امپراتور» به سیارهای سراسر بیابانی و لمیزرع منتقل میشود. یکی از مهمترین اسطورههای دینی #یهود، سرگردانی در بیابان (وادی تیه) به امر «یَهُوَه» است.
3️⃣ خط الحادی فیلم دنی ویلنوو دقیقاً همینجا عیان میشود. طبق روایت #عهد_عتیق، و تأیید قرآن کریم، خداوند بهخاطر نافرمانیها و بهانهگیریهای مستمر #بنیاسرائیل، ورود به #سرزمین_مقدس را تا ۴٠سال بر آنان ممنوع میکند و سرگردانی آنها در بیابان آغاز میشود.
4️⃣ در روایت الحادی فیلم #تلماسه، امپراتور، خاندان آتریدیس را به حکمرانی «آراکیس» (که بیابانی بی آب و علف و سوزان است) مأمور میکند و خیلی زود درمییابیم که این در واقع تنبیهی از جانب امپراتور بوده است.
5️⃣ یکی از بزرگترین گناهان بنیاسرائیل که خشم الهی را برانگیخت، گرد آمدن این قوم در غیاب موسی (ع) حول #گوساله_سامری و پرستش آن بود. اینجاست که تصویر «گاو» روی قبر بزرگ خاندان آتریدیس و تأکید بر سر گاو که در بالاترین ارتفاع در مقر حکمرانی لتو آتریدیس نصب شده و همچنین مجسمهٔ گاو خشمگین متعلق به پائول، معنا پیدا میکند.
✍️ نویسنده: سهیل صفاری
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
۱۶ آبان ۱۴۰۰
۱۶ آبان ۱۴۰۰
۱۶ آبان ۱۴۰۰
۱۶ آبان ۱۴۰۰
✡️ هاراو اورشرگا ؛ کابالیست ایرانی!
1️⃣ همهساله با فرا رسیدن ماه آبان و ٢۸مین روز از ماه عبری حِشوان، بهمناسبت سالگرد فوت #کابالیست یهودی، #هاراو_اورشرگا، تعداد زیادی از یهودیان از شهرهای مختلف ایران عازم یزد میشوند تا به رسم هرساله به زیارت آرامگاه او بروند.
2️⃣ هاراو اورشرگا فرزند ملا شِموئل، به ادعای یهودیان از نسل حضرت داوود (ع) و از اهالی سبزوار بود که به شهر یزد کوچ میکند و بهخاطر مقام و اطلاعات وسیعش در دانش #تورات و #کابالا بهعنوان #راو و رهبر دینی در یزد پذیرفته میشود.
3️⃣ هاراو اور شرگا، بهروایتی ١٣۵مین نواده از سلالهی حضرت داوود (ع) بوده و از بزرگترین مراجع دینی یهودیان در دوران خود بهشمار میرفت و بهخاطر کراماتی که به او منسوب میکردند و همینطور اطلاع از #کابالا بسیار مورد احترام یهودیان و حاکم یزد بود.
4️⃣ نکتهی قابل ذکر این که، #کابالا (قبالا) که شاخهی عملی آن بهنوعی از شعبههای #سحر_و_جادو بهشمار میرود، تعلیمگیرندگان خود را (همانند مرتاضان و سایر فرقههای انحرافی) قادر بر انجام برخی امور ماورائی میسازد که معمولاً از سوی برخی عوام، با #معجزه و #کرامت اشتباه گرفته میشود.
5️⃣ او مدام مشغول آموزش تورات بود و فقط روزهای جمعه یا قبل از یوم طُوو (اعیاد) برای خرید #شبات و #یوم_طوو از خانه خارج میشد. از افسانههای مربوط به او این است که وی تورات را مستقیماً و از دهان حضرت الیاس (ع) آموزش گرفته است!
6️⃣ از هاراو بَعَل شِم طُوو (بنیانگذار #حسیدیم) نقل شده که گفته است: «من دوستی در دوردستها دارم که هاراو اورشرگا نام دارد.» هاراو اورشرگاء در ٢۸ حشوان ۵۵۵۴ عبری (۱۱۷٢ شمسی) در یزد فوت نموده و در همانجا به خاک سپرده شد.
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
۱۶ آبان ۱۴۰۰
✡️ نقد فیلم تلماسه (۵)
💥 «منجی موعود» به روایت گوسالهپرستان نوین!
1️⃣ #فرانک_هربرت در عمق فکر خود به شدت تحت تأثیر #یهودیت است و این را در جای جای داستان او میتوان ردیابی کرد و در نسخهٔ سینمایی #دنی_ویلنوو، این تأثیر برجستهتر هم شده است. قطعاً در این برجستگی و نمادپردازی #یهودی، نقش نویسندهٔ فیلمنامه، #اریک_راث، فیلمنامهنویس #یهودی و برندهٔ جایزهٔ #اسکار (بهخاطر فیلم فارست گامپ) پُررنگ است.
2️⃣ برای مثال، لقب اصلی #منجی و «انسان کامل» (طبق آموزههای بنیجزریت)، «Kwisatz Haderach» (کویساتز هادراخ) یا «کوتاهکنندهٔ راه» است که بهشدت شبیه اصطلاح عبری «kefitzat haderech» با همان معناست. خود «فِرِمِن»ها که در شرایط بهشدت سخت و توانفرسای زیست در بیابان هستند و بزرگترین دغدغهٔ آنها «بقا» است، باز یادآور #آباء_یهود طبق روایات عهد عتیق هستند.
3️⃣ بازی با مفاهیم شیعی چون #ولایت، #انسان_کامل و #منجی در مهمترین پروژهٔ دوران پساکرونایی #هالیوود که در گزارشهای رسانههای آمریکایی القابی چون #ناجی_سینما به آن دادهاند، بهشدت قابلتأمل است.
4️⃣ مرد سیاهپوست فرمن خطاب به پائول میگوید: «وقتی تفنگ «مولایت» را خواهی داشت که تلاش کنی آن را بهدست بیاوری» و دقیقاً واژهٔ عربی #مولا را استفاده میکند. در همان سکانس مبارزهٔ پائول، وقتی که او «جامیس» را میکشد، فرمنها که #برگزیده بودن او را پذیرفتهاند، با او #بیعت میکنند.
5️⃣ حتی شیوهٔ مبارزهٔ «دانکن آیداهو»، جایی که میخواهد برای فرار «منجی» و مادرش، زمان بخرد، و نحوهٔ کشتهشدن او شبیه صحنههای #شهادت یاران ائمه در آثار سینمایی ما (مثلاً «مختارنامه») تصویر شده است و او مرگی «شهادتگونه» دارد.
6️⃣ اما گویی از این همه کدهای آشکار و پنهان، دل دنی ویلنوو از القای تطبیق با #منجی_شیعه به ذهن مخاطب، آرام نگرفته و از زبان «چانی» دختر فرمن، خطاب به پائول میشنویم:
👈 «میگن تو #مهدی هستی. ولی شبیه پسربچهها هستی!»
✍️ نویسنده: سهیل صفاری
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
۱۶ آبان ۱۴۰۰
✡️ نقد فیلم تلماسه (۴)
💥 «منجی موعود» به روایت گوسالهپرستان نوین!
1️⃣ عطف به روایت رسولالله (ص) که ذکر شد، حتی در باب مَرکب عجیب و هولناک #دجال، که بین دو گوش آن یک میل فاصله است، در سکانس پایانی #تلماسه کُدی نهچندان پوشیده برای مطابقت وجود دارد.
2️⃣ پائول و مادرش که اکنون عضوی از جامعهٔ فرمنها هستند، وقتی وارد محدودهٔ زیستی فرمنها (سیچ تبر) میشوند، یکی از رزمندگان فرمن را میبینند که سوار بر کِرم غولآسا در حال تاختن است. این کرمها آن اندازه عظیم و مخوف هستند که در هنگام تاختن، در صحرا طوفان بهراه میافتد (طول آنها به ۴٠٠متر هم میرسد).
3️⃣ در واقع، زمانی پائول از دید فرمنها، جلوهی یک #ابرانسان را مییابد که یکی از این کرمها در برابر او آرام میگیرد و بعد از کمی مکث راه خود را میگیرد و میرود، چنانکه گویی تحت فرمان پائول قرار گرفته است.
4️⃣ بر اساس نوول #فرانک_هربرت میدانیم که در نهایت پائول رام کردن و سواری گرفتن از این #هیولاها را فرامیگیرد و در هنگام #فتح_آراکیس سوار بر همین مرکب هیولایی است.
5️⃣ حتی بر اساس منابع مسیحی، بهویژه #مکاشفات_یوحنا، میدانیم که دو هیولا برای یاری #ضدمسیح ظهور میکنند که یکی از دریا بیرون میآید و دیگری از دل زمین.
6️⃣ و میدانیم که در زمان خیزش پائول آتریدیس بهعنوان #منجی، #شای_هولود و سایر هیولاهای کرمشکل به خدمتش درخواهند آمد.
✍️ نویسنده: سهیل صفاری
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
۱۶ آبان ۱۴۰۰
۱۶ آبان ۱۴۰۰
✡️ میدراش و زیارتگاه هاراو اورشرگا در یزد
1️⃣ هفتهای که منتهی به روز فوت #هاراو_اورشرگا میباشد، یهودیان یزد پذیرای مهمانان #یهودی از تهران، شیراز و اصفهان میباشند که به زیارت مقبره او میروند.
2️⃣ #کنیسه_ملا_آقا_بابا در یزد که به نام جد هاراو اورشرگا است از مکانهای تاریخی شهر یزد محسوب شده و بیش از ۱٠٠سال قدمت دارد.
3️⃣ یکی از کارهای حاخام اورشرگا تأسیس #میدراش (مکتبخانه) در شهر یزد بود.
4️⃣ بعدها شاگردان تربیتشده توسط او در سایر شهرهای ایران بهویژه اطراف یزد (کرمان، سیرجان، رفسنجان و…) بهعنوان #حاخام و یا پیشوای مذهبی مشغول به فعالیت شدند.
5️⃣ بدینترتیب، از زمان حاخام اورشرگا (۱۷۹۴ میلادی)، یزد مهد پیشوایان دینی #یهود گشت و به همین سبب آنجا را هم مانند کاشان، #اورشلیم_کوچک لقب دادند!
6️⃣ #مقبره هاراو اورشرگا و پسرانش در یک باغ بزرگ که پر از درختان زیتون و کاج است قرار دارد. یک اتاق مخصوص هم برای روشن کردن #شمع ساخته شده که زائرین بعد از زیارت در آن شمع روشن کرده و ادامهی حاجات خود را طلب میکنند!!
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
۱۶ آبان ۱۴۰۰
۱۷ آبان ۱۴۰۰
✡️ مریم مقدس خواهر هارون نیست! (۱)
1️⃣ در تورات، موسی و هارون (ع) خواهری بهنام #میریام دارند که در متون عربی غالباً بهصورت #مریم ضبط شده است. از سوی دیگر، در قرآن از #مریم_مقدس (مادر حضرت عیسی) بهعنوان #خواهر_هارون یاد شده است! (با اینکه مریم مقدس غیر از میریام خواهر هارون است و قرنها بعد از او زندگی میکرده.) این مسئله چگونه قابل توجیه است؟!
2️⃣ بسیاری از پژوهشگران مسیحی و یهودی این همنامی را خطای آشکار قرآن، و حاصلِ آمیختگیِ داستان مریم مقدس و میریام میدانند. این #شبهه آنچنان مشهور است که برخی آن را نخستین شبهه علیه قرآن میدانند که در قدیمیترین نوشتار بر جا مانده از آباء کلیسا علیه اسلام و قرآن مطرح شده است.
3️⃣ یوحنّای دمشقی در کتاب «دربارهٔ مرتدین» در فصل مربوط به اسلام مینویسد:
👈 [پیامبر اسلام] میگوید که #مسیح کلمهٔ خدا و روح اوست، اما مخلوق و عبد است و بدون واسطه از #مریم_باکره که «خواهر موسی و هارون است»! متولد شده است.
4️⃣ با وجودی که این شبهه از اساس بیپایه است، اما از آن زمان تا کنون همچنان پابرجاست! لذا در ادامه به پاسخ این پرسش میپردازم که چرا در قرآن از مریم مقدس (س) بهعنوان «خواهر هارون» یاد کرده است.
✍️ نویسنده: دکتر روزبه توسرکانی
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
۱۷ آبان ۱۴۰۰