«إِنقَلَبَ عَلی وَجْهِهِ»: بازگشت میکند. از ایمان برمیگردد و به کفر میگراید
نكتهها:
شاید به خاطر آن كه ظلمِ كم نیز از خداوندِ عادل، ظلمِ بسیار محسوب میشود، در آیهی شریفه، كلمهی «ظلام» آمده است.
پیامها:
1- خداوند عادل است و قهر یا مهر او نتیجهی عملكرد ماست. «ذلِكَ بِما قَدَّمَتْ»
2- دیگران را عامل گناه و خلاف خودمان ندانیم، كه هرچه هست از خودماست. «قَدَّمَتْ یَداكَ»
3- ایمان بعضیها موسمی و سطحی است و حوادث تلخ و شیرین آن را تغییر میدهد. وَ مِنَ النَّاسِ ...
4- حساب عقیده و عملی كه بر اساس منطق است، از حساب فراز و نشیبهای مادّی جداست. (دین را برای نان نخواهیم) فَإِنْ أَصابَهُ خَیْرٌ ...
5- انسان در معرض هجوم حوادث تلخ و شیرین است. أَصابَهُ ... أَصابَتْهُ
6- فقر و ناملایمات وسائل آزمایشند. «أَصابَتْهُ فِتْنَةٌ»
7- ارتداد و بازگشت از راه خداوند، قهر شدید الهی و عذاب دوزخ را به دنبال دارد. «انْقَلَبَ عَلی وَجْهِهِ خَسِرَ الدُّنْیا وَ الْآخِرَةَ» @rahighemakhtoom
قسمت ۱
🍁 ترجمه آيات سوره عادیات 🍁
✳️ تفسیر المیزان
💠بنام خداوند بخشنده بخشايشگر💠
قسم به اسبانى كه (سواران در جهاد كفار تاختند تا جايى كه) نفسشان به شماره افتاد1⃣
و در تاختن از سم ستوران بر سنگ آتش افروختند2⃣
و (بر دشمن شبيخون زدند تا ) صبحگاهان آنها را به غارت گرفتند3⃣
و گرد و غبار ( از ديار كفار ) برانگيختند4⃣
و سپاه دشمن را همه در ميان گرفتند5⃣
كه انسان نسبت به پروردگارش كافر نعمت و ناسپاس است6⃣
و خود او نيز بر اين ناسپاسى البته گواهى خواهد داد7⃣
و هم او بر حب مال دنيا سخت فريفته و بخيل است8⃣
آيا نمیداند كه روزى (براى جزاى نيك و بد اعمال) از قبرها برانگيخته میشود؟9⃣
و آنچه در دلها (از نيك و بد پنهان است همه را پديدار مى سازد0⃣1⃣
محققا آن روز پروردگار بر (نيك و بد) كردارشان كاملا آگاه هست (و به ثواب و عقابشان مى رساند)1⃣1⃣
@al_mizan
@rahighemakhtoom
قسمت ۲
🍁 بيان آيات سوره #عادیات در تفسیر المیزان🍁
✅اين سوره درباره #ناسپاسى انسان و #كفران نعمت هاى پروردگارش و #حب شديدش نسبت به #خير سخن مى گويد، و نتيجه مى گيرد با اينكه #دوستدار خير خلق شد، و با اينكه خير را #تشخيص مى دهد، اگر انجام ندهد #حجتى بر خدا ندارد، بلكه خدا بر او حجت دارد، و به #زودى به حسابش مى رسند.
✅اين سوره به #شهادت سوگندهاى اولش در #مدينه نازل شده، چون #يكى از آن سوگندها جمله (والعاديات ضبحا) است، كه #ظاهرش به بيانى كه مى آيد اين است كه مراد از آن #اسبان سربازان و مجاهدين در جنگ است، و همه مى دانيم كه #جنگهاى اسلامى در #مدينه واقع شده، و اصولا مساله #جهاد بعد از #هجرت تشريع شد، رواياتى هم كه از طرق #شيعه از ائمه اهل بيت (عليهم السلام) رسيده #مؤيد اين نظريه است، چون در آن روايات آمده كه اين سوره درباره #على (عليه السلام) نازل شده، آن زمانى كه به #غزوه ذات السلاسل رفته بود. و نيز بعضى از روايات وارده از طرق اهل #سنت آن را تأييد مى كند.
@almizan
@rahighemakhtoom
#قرآن_شناسی
#قرآن_در_اسلام
#علامه_طباطبایی
📚 وحی و نبوت در قرآن-19
✅ امتياز انسان در پيمودن راه زندگى
امتيازى كه گروه جاندار موجودات جهانى از گروه بىجان دارند اين است كه فعاليت جانداران فعاليت علمى است و كارهاى خود را از راه درك و شعور انجام مىدهند .
🔹 و انسان در عينحال كه با ساير جانداران در فعاليت علمى شريك است امتيازى نسبت به ديگران دارد و آن اين است كه انسان با عقل و خرد مجهز است يعنى در كارهايى كه برايش امكان فعاليت هست به مجرد امكان فعاليت به انجام عمل نمىپردازد
🔹 بلكه خير و شر و نفع و ضرر كار را مىسنجد در صورتى كه نفعش غالب آيد به كار مىپردازد و اگر ضررش بيشتر بود خوددارى مىكند و در هر كارى كه انجام مىدهد به حسب تشخيصى كه داده از حكم عقل خود پيروى مىكند
🔹 و عقل نيز در جايى كه نفع بىمزاحم ديد حكم به لزوم فعل خواهد نمود و در جايى كه ضرر خالص يا ضرر مزاحم ديد حكم به لزوم ترك صادر خواهد كرد
✳ (البته منظور ما از حكم و قضاوت عقل اين است كه ضرورى بودن فعل يا ترك را درك كند اما دعوت به سوى فعل يا ترك و خواستن يكى از آن دو در حقيقت كار عاطفه و احساسى است كه عقل روى خواست آن عمل درك را انجام مىدهد و نفع بىمزاحم فعل را تصديق يا تكذيب مىكند آرى چون اين دركها اعتبارى و قراردادى است درك و قضاوت و حكم در آنها يكى است، دقت كافى شود).
✳
@rahighemakhtoom
#قرآن_شناسی
#قرآن_در_اسلام
#علامه_طباطبایی
📚 وحی و نبوت در قرآن-20
✅ نوع انسان به چه معنا اجتماعى است؟
🔹 در اين كه نوع انسان در خارج اجتماعى است و پيوسته در حال اجتماع و دستهجمعى زندگى مىكرده و مىكند و افراد دست به دست همديگر داده با تعاون به رفع حوايج مىپردازند ترديدى نيست،
🔹 ولى آيا اين تعاون و همدستى را به مقتضاى طبع اولى مىخواهد و از اول مايل است كه فعاليتهاى خود را آميخته با ديگران انجام دهد و از مجموع محصول كار به حسب وزن اجتماعى كه دارد براى خود سهم بردار؟
🔹 آنچه ما مىيابيم اين است كه طبيعت شخصى انسان حوايج و نيازمندىهايى دارد و عواطف و احساساتى نيز دارد كه با خواستهاى گوناگون خود قوا و ابزار خود را به كار مىاندازد و در اين مرحله از نيازها و خواستهاى ديگران بىخبر است.
@rahighemakhtoom
#قرآن_شناسی
#قرآن_در_اسلام
#علامه_طباطبایی
📚 وحی و نبوت در قرآن-21
✅ اجتماعی بودن انسان
🔹 انسان براى رفع نيازمندىهاى خود از همهچيز استفاده مىكند،
🔹 در راه وصول به مقاصد خود از بسايط و مركبات زمين كمك مىگيرد
🔹 اقسام نباتات و درختها را از برگ و ميوه گرفته تا ساقه و ريشه و انواع حيوانات و محصولات وجود آنها را به مصرف نيازمندىهاى خود مىرساند و همه را استخدام نموده از فوايد وجود آنها بهره برده نواقص خود را با آنچه به دست آورده تكميل مىكند.
✳✳ آيا انسانى كه حالش اين است و هرچه پيدا مىكند در راه منافع خود استخدام نموده از نتايج وجودش استفاده مىكند، وقتى كه به همنوعان خود رسيد احترام گذاشته رويهاى ديگر پيش خواهد گرفت و از راه صفا دست تعاون و همكارى به سوى آنها دراز كرده و در راه منافعشان از بخشى از منافع خود چشم خواهد پوشيد؟ نه هرگز.
@rahighemakhtoom
#قرآن_شناسی
#قرآن_در_اسلام
#علامه_طباطبایی
📚 وحی و نبوت در قرآن-22
✅ اجتماعی بودن انسان
🔹 انسان از يك طرف نيازمندىهاى بىشمار خود را كه هرگز به تنهايى از عهده برآوردن همه آنها نخواهد درآمد حس مىكند و امكان رفع بخشى از آن نيازمندىها را به دست همنوعان ديگر خود درك مىنمايد
🔹 و از طرف ديگر مشاهده مىكند كه نيرويى كه وى دارد و آرزوها و خواستهايى كه در درون وى نهفته است ديگران نيز كه مانند وى انسان هستند دارند و چنان كه از منافع خود دفاع مىكند و چشم نمىپوشد ديگران نيز همين حال را دارند.
🔹 اين جاست كه اضطراراً به تعاون اجتماعى تن مىدهد و مقدارى از منافع كار خود را براى رفع نيازمندى به ديگران مىدهد و در مقابل آن مقدارى كه براى رفع نيازمندىهاى خود لازم دارد از منافع كار ديگران دريافت مىكند.
🔹 و در حقيقت وارد يك بازار داد و ستد عمومى مىشود كه پيوسته سرپاست و همه گونه لوازم زندگى در آن به فروش مىرسد.
🔹 و در نتيجه محصول كار جامعه روى هم ريخته مىشود و هريك از افراد به حسب وزن اجتماعى خود يعنى به مقدار ارزش كارى كه به جامعه مىدهد از محصول نامبرده سهم مىبرد و با سهمى كه برده نيازمندىهاى زندگى خود را رفع مىنمايد.
@rahighemakhtoom
#قرآن_شناسی
#قرآن_در_اسلام
#علامه_طباطبایی
📚 وحی و نبوت در قرآن-22
✅ اجتماعی بودن انسان
🔹 ( پس)مقتضاى طبع اولى انسان كه منافع خود را مىخواهد اين است كه ديگران را در راه منافع خود استخدام كند و از بهره كار ايشان استفاده نمايد و تنها از راه اضطرار و ناچارى است كه به اجتماع تعاونى تن مىدهد.
✅ اين مسئله از مطالعه حال كودكان بسيار روشن است، زيرا كودك هر چه دلش مىخواهد بىچون و چرا و به طور گزاف درخواست مىكند و درخواست خود را با گريه تأكيد مىنمايد و كمكم كه با بالا رفتن سن به صحنه اجتماع نزديكتر و به اوضاع آشناتر مىشود از تقاضاهاى گزافى خود تدريجاً چشم مىپوشد تا كاملًا وارد جامعه شده گزافگويى را به شكلى فراموش مىنمايد.
🔹🔹 گواه ديگر مطلب اين كه عادتاً مىبينيم كه هر وقت انسان قدرتى كه فوق قدرت ديگران باشد به دست آورد بىمحابا به اجتماع تعاونى و لوازم آن پشتپا زده به استخدام افراد مىپردازد و منافع كارشان را بدون عوض به خود اختصاص مىدهد.
📚 خداى متعال در اشاره به اين اجتماع تعاونى مىفرمايد:
نَحْنُ قَسَمْنا بَيْنَهُمْ مَعِيشَتَهُمْ فِي الْحَياةِ الدُّنْيا وَ رَفَعْنا بَعْضَهُمْ فَوْقَ بَعْضٍ دَرَجاتٍ لِيَتَّخِذَ بَعْضُهُمْ بَعْضاً سُخْرِيًّا « زخرف، آيه 32 »
ما در زندگى دنيا مايه زندگىشان را در ميانشان قسمت كرديم و برخى از ايشان را بر برخى ديگر درجاتى تفوق داديم تا برخى از ايشان برخى ديگر را مسخر سازد.
✳ آيه كريمه اشاره مىكند به حقيقت اجتماع تعاونى انسان كه در آن هر يك از افراد در بخشى از مايه زندگى به ديگران فايق مىباشد و در نتيجه افراد با درجات مختلفى متفاوتند و هريك از ايشان در آنچه فايق است ديگران را مسخر خود ساخته و اعمالشان را به نفع خود برمىگرداند و در نتيجه افراد مانند تار و پود جامه به هم بافته شده يك واحد اجتماعى را تشكيل مىدهند.
🔹 و باز مىفرمايد:
إِنَّ الْإِنْسانَ لَظَلُومٌ « ابراهيم، آيه 34 »
به درستى انسان ستمگر است.
إِنَّهُ كانَ ظَلُوماً جَهُولًا « احزاب، آيه 72 »
زيرا او ستمگر و نادان بود.
@rahighemakhtoom
قسمت ۳
🍁 بیان آیه 1⃣ سوره عادیات🍁
✳️ تفسیر المیزان
وَالعادياتِ ضَبحا1⃣
🔹كلمه ( #عاديات ) از مصدر ( #عدو ) است، كه به معناى دويدن به #سرعت است، و كلمه ( #ضبح ) به معناى #صوتى است كه از #نفس نفس زدن #اسبان در حين دويدن شنيده مى شود، و آنچه #معهود در ذهن همه و معروف در بين اهل لسان است، اين است كه اين كلمه در #خصوص اسبان بكار مى رود، هر چند كه بعضى #ادعا كرده اند كه اين صدا براى بسيارى حيوانات ديگر نيز دست مى دهد، و به هر حال معناى آيه اين است كه:
سوگند مى خورم به اسبان تيزتك، كه نفس نفس مى زنند.
🍁🍁🍁🍁🍁
ولى #بعضى گفته اند: مراد از آن #شتران_حاجيان است، كه صاحبان خود را در روز #عيد_قربان از مشعر به منى مى برند.
🍁🍁🍁🍁🍁
#بعضى ديگر گفته اند: مراد شتران سربازان و #جنگجويان در راه خدا است.
ولى #صفاتى كه در آيات بعدى براى عاديات ذكر كرده با اين #دو قول كه عاديات را به شتران معنا كرده اند نمى سازد.
________________________________
🌹شادی روح علامه طباطبایی (ره) #صلوات
🌹🌹🌹🌹🌹
کانال قرآنی رحیق مختوم
👇👇👇 @rahighemakhtoom
هدایت شده از س.م.عبداللهی ابو مرتضی
✅اگر کسي ـ خداي ناکرده ـ خود را در آنچه که در تالار تشريح ميبيند، ببيند و تمام خواستههاي درمانياش را از آزمايشگاه موش بخواهد، اين چگونه آيه سوره مبارکه «مائده» را درمان کند؟
✅در اين آيه فرمود بعضيها يک بيماري دارند تا يک مشکل داخلي پيدا شد، فوراً ارتباط با خارج برقرار ميکنند و به آنها اطلاع ميدهند و از آنها کمک ميگيرند. فرمود اينها کساني هستند که ﴿يُسَارِعُونَ فِيهِمْ يَقُولُونَ نَخْشَي أَن تُصِيبَنَا دَائِرَةٌ فَعَسَي اللّهُ أَن يَأْتِيَ بِالْفَتْحِ أَوْ أَمْرٍ مِنْ عِنْدِهِ فَيُصْبِحُوا عَلَي مَا أَسَرُّوا فِي أَنْفُسِهِمْ نَادِمِينَ﴾
فرمود آنهايي که مريض هستند تا مشکلي پيدا شد، فوراً خارج! ميگويند شايد اوضاع داخلي برگردد، آنها بيايند ما چرا رابطه خودمان را با آنها قطع بکنيم؟! فرمود اينها مريض هستند.
✅ اين بيماري را که با آزمايشگاه موش نميشود حلّ کرد. اين با عزت و استقلال و با بيان نوراني حضرت امير حلّ ميشود.
✅حضرت فرمود: «لَا يَمْنَعُ الضَّيْمَ الذَّلِيلُ»؛ ستم را جز ملّت فرومايه کسي تحمّل نميکند.
✅بعد هم فرمود: «رُدُّوا الْحَجَرَ مِنْ حَيْثُ جَاءَ»؛سنگ را از آنجا که آمد برگردان، به کسي سنگ نزن؛ اما سنگخور هم نباش. اين علي است! قرآن و عترت، قرآن و عترت، يعني همين! فرمود به کسي سنگ نزنيد؛ اما «رُدُّوا الْحَجَرَ مِنْ حَيْثُ جَاءَ»، اين بيان نوراني حضرت است در نهج. سنگ را از آن جايي که آمد برگردانيد، همين! درس تفسیر سوره معارج @rahighemakhtoom
🕙درنگ تامل
سه چیز است که اجازه ترک آن به احدی داده نشده:
❶⇐ «یکی وفای به عهده»
که اجازه نداری خلاف عهد کنی،
چه طرفت خوب باشد چه بد باید به عهدت وفا کنی
❷⇐ «دوم ادای امانت»
اگر کسی چیزی پیش تو به امانت گذاشته،
چه طرف خوب باشد و چه بد، باید امانت را بدهی.
❸⇐ «سوم خوبی کردن به پدر و مادر»
چه پدر و مادر خوب و چه پدر و مادر بد. باید به پدر و مادرت احسان کنی.
📚 از بیانات آیت الله مجتهدی (ره) "
@rahighemakhtoom
🍁 بیان آیات 2⃣ و3⃣ سوره عادیات🍁
✳ تفسیر المیزان
فَالمورياتِ قَدحا2⃣
🔹كلمه ( #موريات ) #جمع اسم #فاعل از مصدر ( #ايراء) است، كه به معناى برون كردن #آتش (از سنگ #چخماق ) است، و كلمه ( #قدح ) به معناى زدن به #ضرب است وقتى گفته مى شود: (قدح فاورى ) معنايش اين است سنگ و چخماق را به #هم كوبيد، و #جرقه بيرون آورد. و منظور از اينكه #اسبان_عاديات را توصيف كرده به (موريات قدحا) اين است كه اين اسبان در هنگام دويدن در زمين #سنگزار جرقه هايى از #برخورد نعلهايشان به سنگ زمين بيرون مى جهد.
🍁🍁🍁🍁🍁
ولى #بعضى ها گفته اند: مراد از ( ايراء) #مكر جنگندگان در ميدان جنگ است.
#بعضى ديگر گفته اند: منظور آتش #افروختن است.
#بعضى ديگر گفته اند: منظور #زبان_مردان است كه آتشها مى افروزد، و با پاره #سخنان سخت و ناهنجار خود #فتنه ها مى انگيزند، ليكن اين اقوال سخنانى #ضعيف است.
🍁🍁🍁🍁🍁
🌹شادی روح علامه طباطبایی (ره) #صلوات
@rahighemakhtoom