📝سهم پنهانکاری اساتید اصول فقه در پدیدههایی مانند کشتار سه میلیون جوجهٔ یکروزه!
🧮 ۶۰۰ کلمه
⏳زمان مطالعه: ۶ دقیقه
📆 ۳۱ فروردین ۱۳۹۹
بسم الله
🔰وقتی فکرش را میکنم که در هنگام تدریس اصول فقه، با چه زحمتی بحث دشوار «مشتق» را برای طلاب توضیح میدهم و آن بندگان خدا چه تلاشی میکنند تا این بحث را خوب بفهمند، از ترس اینکه مبادا مجتهد نشوند، سرم درد میگیرد. همهاش یکطرف، اثبات سودمند بودن این بحث در فرایند استنباط، یک طرف دیگر. بیچاره طلاب کلاس اصول امسالم؛ به دلیل پرسشی که با توجه به روایت «نهی از قضای حاجت در زیر درختان مُثمرة» طراحی کرده بودم، در جلسهٔ آزمون پایانی به چه زحمتی افتاده بودند.
🔰با خودم فکر میکنم باید پنهانکاری را کنار بگذاریم و راستش را به طلاب بگوییم. هرچند این اعتراف برایم سخت است و خجالت میکشم، باید به آنها بگوییم که بحث «مشتق» هیچ ثمرهای ندارد. آنها باید بدانند اینکه ما از روایات اهلبیت، حکم حرمت قضای حاجت را در زیر درختان میوهده استنباط کنیم، هیچ تأثیری در واقعیت ادارهٔ جامعه ندارد؛ همانطور که فتوا به حرمت قطع بیدلیل و بیرویهٔ درختان و فتوا به حرمت قتل بیهوده و بیدلیل حیوانات هم فقط به درد خودمان میخورد، نه به درد مدیران جامعه.
🔰انگار این حرفها که «احکام تابع مصالح و مفاسد هستند»، چیزی جز قیلوقالهای طلبگی برای گذراندن جلسات درس و گرم کردن سر طلاب به مباحثه نیست. انگار حتی خود ما هم باور نداریم که وقتی شارع ما را از قطع و سوزاندن درختان نهی کرده است، این عمل مبغوض او بوده و این بغض یک امر اعتباری نیست، که ریشه در واقعیت دارد. چرا پیش از آنکه در جلسههای اصول فقه این حرفها را به خورد طلاب بدهیم تا آنها را حفظ کنند، از مبانی هستیشناسی اسلامی چیزی برای آنها نمیگوییم تا بدانند که این نهیها برای جلوگیری از فسادهایی است که اگر در گوشهای از عالَم برپا شود، آتش آن به دیگر نقاط هستی هم سرایت میکند و سرانجام دودش به چشم خودمان هم میرود؟ چرا برای آنها توضیح نمیدهیم که این هستی، یک مجموعهٔ بههمپیوسته و مرتبط است و قوانینی دارد که اگر نادیده گرفته شوند، کمکم زندگی روی خوش خود را از انسان برمیگرداند؟ چرا او نباید احتمال بدهد که برخی از بلاهایی که بر سر کشور میآید، برخاسته از ظلمهای کارشناسان تصمیمگیری و اجرایی و بیاحترامی آنها به ناموس هستی است که بهسادگی هر طور که دلشان میخواهد با مخلوقات خدا رفتار میکنند؟
🔰دیگر بس است این همه پنهانکاری؛ چرا طلاب نباید بدانند که حتی اگر مجتهد و مرجع تقلید شوند، قرار نیست مدیران جامعه در افعال مدیریتی خود از آنها تقلید کنند. واقعیت این است: مرجع تقلید مدیران در عرصهٔ جامعه، ما نیستیم؛ دانشمندان و نظریهپردازان غربی هستند که کتابها و مقالاتشان در دانشگاهها تدریس میشود تا کارشناسان عرصهٔ تصمیمگیری و اجرا، تربیت شوند. اگر جز این بود، طرف در پاسخ به پرسش خبرنگار دربارهٔ علت کشتن سه میلیون قطعه جوجهٔ یکروزه اینطور جواب نمیداد؛ در مقابل دوربین سینه سپر نمیکرد و خیلی راحت نمیگفت: این یک رویهٔ معمول و مبتنی بر نظریات اقتصادی است، تنها اشتباهی که این بار رخ داده، فیلمبرداری و انتشار آن بوده است که ما از فرد خاطی شکایت کردهایم و او دستگیر شده است!
🔰آری، تقصیر ماست؛ تقصیر ماست که از همان آغاز به طلاب خود نمیگوییم که بحث «مشتق» و خیلی از بحثهای دیگر اصول فقه به درد نمیخورند و هیچ ثمرهای ندارند، چون ما اصلاً قرار نیست امتداد فتواهای فقهی خود را در عرصهٔ عینیت و اجرا دنبال کنیم. آنها باید بدانند که خیلی از ما طلاب، هنوز به سال ۱۳۵۷ نرسیدهایم و در دورانی به سر میبریم که فقه کاری به ادارهٔ جامعه ندارد. باید بدانند که احتمالاً آنها هم مثل خیلیهای دیگر مجبور خواهند بود که فقط استنباط کنند و در ادارهٔ عینیت جامعه هیچ دخالتی نکنند و کار را به کارشناسان تربیتشده در نظام آموزشی تمدن غربی بسپرند.
#فقه_حکومتی
#فقه_فردی
https://eitaa.com/joinchat/1379663915Ce68dbc3592
💥 جامعۀ مؤمنین تسلیمِ حکمرانیِ مجازی نخواهد شد.
💥 مساجد و هیئات نباید رخنهپوشِ دولت مدرن باشند.
🔴 آیتالله میرباقری:
🔹 این احتمال وجود دارد که برخی قدرتها، این توطئه خطرناک را طراحی کردند که از فضای به وجود آمده شیوع کروناویروس استفاده کنند. جنگهای جهانی اول و دوم هم با توطئه برخی کشورها پیریزی شد که پس از آن، جامعه جهانی طرح صلح پایدار و شکل گیری حاکمیت جدید با تاسیس سازمان ملل متحد را پذیرفتند.
🔹 احتمال قوی این است که در جهان پساکرونا پیامدهای خطرناکتر از شکل گیری سازمان ملل متحد و ایجاد نظم جهانی بعد از جنگ جهانی، در انتظار جوامع بشری باشد و آن حمکرانی مجازی دنیا است. یعنی #فضای_سایبر را کاملا در دنیا حاکم کنند.
🔹 غرب در دوره رنسانس، بشریت را از عالم غیب تنزل داد و انسان را در ذهن، محصور و ارتباطش را با خدا قطع کرد. این بار قدرتهای جهانی میخواهند انسانها را #از_چال_به_سیاهچال ببرند. بنابراین خطرناکترین پدیده در جهان #پساکرونا این است که جامعه بشری را به فضای #حکمرانی_مجازی ببرند؛ فضایی که حکمرانی آن در دست قدرتهای بزرگ است، مدیریتش به صورت شبکهای در جهان اداره میشود و ما هم #کاربران آن هستیم. اگر قدرتهای بزرگ در این کار موفق شوند، جهان را مستقیماً اداره میکنند.
🔹 میلیاردها انسان را به #قرنطینه بردند و #رزمایش_بزرگ_حضور_فعال_در_فضای مجازی را شکل دادند. آموزش استفاده از فضای_مجازی در دو ماه اخیر بیش از چند سال گذشته است.
🔹 جامعه مومنین تسلیم حکمرانی مجازی نخواهد شد و این طرح قدرتهای جهانی با شکست مواجه میشود.
🔹 در هر زمینهای که مسلمانان #مقاومت کردند، قدرتهای جهانی شکست خوردند. آنها جنگ 8 ساله را به ما تحمیل کردند و بعد از جریان 11 سپتامبر، داعش را خلق کردند ولی شکست خوردند و ما قدرتمندتر شدیم. الان هم اگر در این توطئهای که برای ما طراحی کردند مقاومت کنیم، آنها با شکست مواجه میشوند.
🔹 #جامعه_پزشکی_کشور ما #قابل_اعتماد هستند ولی #سازمان_بهداشت_جهانی همانند سایر نهادهای وابسته به سازمان ملل متحد #غیرقابلاعتماد هستند. بسیاری از طرحهای استعماری توسط این سازمانها در جهان اجرا میشود.
🔹 توطئهگران جهانی میخواهند دین را کمرنگ، زمینگیر و استحاله کنند. مسجد و هیأت نباید رخنهپوشِ دولت مدرن باشد.
🔹 فعال عمل کردن معنایش این نیست که #اصول_بهداشتی_مسلم را رعایت نکنیم اما اینکه محافل مذهبی و مساجد و هیأتهای مذهبی را تعطیل کنیم خطرناک است. آنها میخواهند مساجد و هیأتها را منزوی کنند؛ ما باید این پایگاهها و محافل را فعالتر کنیم.
🔹 #رزمایش_همدلی_و_مواسات که مورد تاکید رهبر معظم انقلاب است، نقش دین در عرصه حکمرانی را افزایش میدهد. این رزمایش یک اقدام عملی برای گسترده شدن نقش مثبت دین در اداره جامعه است و #مساجد میتوانند در اجرای این طرح فعال باشند.
🔹 مسجد باید به کانونی تبدیل شود که روی همه عرصههای اجتماعی سایه بیندازد. مسجد باید #محور_حیات_اجتماعی جامعه باشد و #ائمه_جماعات خودشان را برای کارهای بزرگ آماده کنند.
🔹 هیچ ضرورتی ندارد که با پروتکلهای #وزارت_بهداشت مقابله کنیم اما مسجد باید به نقطه کانونی ارتباط مردم و عرصههای اجتماعی تبدیل شود و آرام آرام #مدل فرهنگ، اقتصاد، سیاست و... را تحت تاثیر قرار دهد. (۹۹/۲/۲)
☑️ @mirbaqeri_ir
📝پاسخی به گزافهگویی جدید آمریکا علیه ایران
(به بهانهٔ یومالله شکست حملهٔ نظامی آمریکا در طبس)
🧮 ۳۰۰ کلمه
⏳زمان مطالعه: ۳دقیقه
📆 ۵ اردیبهشت ۱۳۹۹
بسم الله
🔰چرا در برابر «ایامالله» کم توجه هستیم و آنها را یادآوری نمیکنیم؟
آیا جز این است که هدف خدای متعال از امر «و ذَکِّرهم بأیام الله» در آیهٔ 5 سورهٔ ابراهیم، سازندگی جامعهٔ مؤمنان است؟
پس چرا ما سالروز شکست حملهٔ نظامی آمریکا را در طبس آن طور که باید و شاید جشن نمیگیریم و به فرزندانمان یادآوری نمیکنیم که چهل سال پیش، خدا با طوفان شن ما را امداد کرده است؟
نکند باور نداریم که آن روز یکی از ایامالله بوده است؟!
راستی، «یومالله یعنی چه؟ یعنی آن روزی که دست قدرت خدا را انسان در حوادث مشاهده میکند». (خطبههای رهبر معظم انقلاب در نماز جمعهٔ تهران در تاریخ ۱۳۹۸/۱۰/۲۷)
🔰یادتان هست امام خمینی (ره) در پیام خود برای شکست آمریکا در طبس چه فرمود؟
«حالا همه کشتیهایتان را هم بیاورید اینجا، همه طیارههایتان را هم بفرستید اینجا، مسئله حالا غیر سابق است. ما اتکال به خدا داریم. ما برای این جهان یک مدبّر را میدانیم هست. آنهایی که تاکنون توجه نداشتند خوب توجه پیدا بکنند که یک ملتی که هیچ نداشت جز اللهاکبر، و او همه چیز است، چطور همه قوا را کنار زد...
🔰این چه بود که این ملت ضعیف بدون تجهیز، بدون تدریب نظامی را بر این همه قدرتها غلبه داد؟ این جز این بود که رعبی را که خدا در دلهای این سران انداخت، ما را به رعب، به رعبی که خدا در قلب اینها انداخت پیروز کرد؟...این جز این بود که یک دست غیبی در کار است؟!
🔰نباید بیدار بشوند آنهایی که توجه به معنویات ندارند و به این غیب ایمان نیاوردهاند؟ نباید بیدار بشوند؟ کی این هلیکوپترهای آقای کارتر را که میخواستند به ایران بیایند ساقط کرد؟ ما ساقط کردیم؟ شنها ساقط کردند، شنها مأمور خدا بودند، باد مأمور خداست، قوم عاد را باد از بین برد. این باد مأمور خداست، این شنها همه مأمورند».
(صحیفهٔ امام، ج۱۲، ص۳۸۰-۳۷۹)
#یومالله_شکست_آمریکا_در_طبس
#تاریخ_سیاسی_معاصر
#تربیت_سیاسی
https://eitaa.com/joinchat/1379663915Ce68dbc3592
📌 درباره یوم الله شکست آمریکا در طبس با فرزندانمان حرف بزنیم.
📆 ۵ اردیبهشت ۱۳۹۹
🔰 فرزندانمان را موحد بار بیاوریم تا قوی و نترس شوند؛
تا اگر در گام دوم انقلاب در جمهوری اسلامی ایران به مسئولیت رسیدند، ترسو و بزدل نباشند.
#ایام_الله
#تربیت_سیاسی
#گام_دوم_انقلاب
https://eitaa.com/joinchat/1379663915Ce68dbc3592
🔰 اگر فقط یکی از دستورات کاردبردی قرآن را رعایت کنید، خواهید دید چه اتفاقی خواهد افتاد
🔻 رهبر انقلاب در سخنان زنده تلویزیونی در پایان محفل انس با قرآن کریم:
🔹️ بخشی از دستورات کاربردی قرآن مربوط است به مناسبات اجتماعی؛ مثلاً غیبت نکنید. این، مناسبات اجتماعی را تنظیم میکند. شما وقتی غیبت میکنید، دل خودتان و برادرانتان را چرکین میکنید؛ واقعیّت یک برادر و خواهر مؤمنی را که پنهان است، بیخودی به رخ این و آن میکشید؛ یک کار غلط و نادرست! او هم نسبت به شما ممکن است این کار را بکند. این، زندگی و روابط اجتماعی را از نظم صحیح خارج میکند.
🔹️ یا در قرآن میگوید اگر با کسی مخالفید، این موجب بیانصافی دربارهی او نشود. این یک دستور کاربردی است. شما ممکن است با کسی مخالف باشید؛ امّا این موجب نشود در آنجایی که حق با او است، این حق را پنهان کنید یا بیانصافی کنید.
🔹️ [یا میفرماید] در امانت خیانت نکنید. امانت فقط پولی نیست که شما دست بنده دارید؛ مقام و مسئولیّتی هم که به وسیلهی شما به من داده شده امانت است. اگر چنانچه این امانت را درست عمل نکنم، این خیانت در امانت است. شما ببینید اگر همین یک دستور را ما عمل بکنیم، چه اتّفاقی خواهد افتاد! ۹۹/۲/۶
💻 @Khamenei_ir
🔹 در احوالات مرحوم آیت الله العظمی سید نورالدین حسینی شیرازی (که حدود شصت قبل رحلت کردهاند) شنیدم که هر سی شب #ماه_رمضان در مجلسی شرکت میکرد و وقتی شب از نیمه میگذشت، وارد نماز شب میشد و در قنوت نماز وَتر، #دعای_ابوحمزه را از حفظ، در سه ساعت، ایستاده و با اشک میخوانْد.
🔹 اگر كسي ۳۰ شب دعاي ابوحمزه را خواند، كمكم آن احساس #درماندگی كه در اين دعا موج میزند، در روحش پيدا میشود.
🔹 اگر انسان مداومت کند، اين حالات، آرام آرام در او شکل میگيرد که از مناجات و دعا #لذت ببرد و آن چيزي را که معصومين(ع) میخواستند به انسان بفهمانند، کمکم بفهمد و طعم دعا را بچشد.
🔹 اگر كسي بخواهد واقعا #ابوحمزهخوان بشود اين کار لازم است. و الا انسان متحوّل نمیشود و موجي در او ايجاد نمیشود و كِشتی آدم راه نمیافتد تا ديگران را سوار كند.
#استاد_میرباقری
☑️ @mirbaqeri_ir
🔰 سخننگاشت | برخی آیات قرآن برای تنظیم قواعد زندگی است، مانند:
👈 ثروت باید وسیله رسیدن به مقامات انسانی و معنوی باشد
🔻 رهبر انقلاب در سخنان زنده تلویزیونی در پایان محفل انس با قرآن کریم:
به قارون نمیگفتند که هر چه را داری یا نداری دور بریز؛ میگفتند آنچه را داری وسیله قرار بده. پول و ثروت دنیا وسیله است، وسیلهی رسیدن به مقامات عالیهی بشری و انسانی است، وسیلهی رسیدن به مقامات معنوی است؛ میتواند وسیله باشد. شما میتوانید با پول دنیا را آباد کنید، زندگیهای انسانها را نجات بدهید، تبعیض را برطرف کنید، فقرا و ضعفا را از حالت فقر و ضعف بیرون بیاورید. ۹۹/۲/۶
💻 @Khamenei_ir
💥 دعای ابوحمزه، توسعۀ اضطرار میآورد.
«اگر #اضطرارِ انسان به نان است، نان به او می دهند! دلیلش این است که اگر بیشتر از نان به او بدهند، هدر می شود. من که از خدا جز نان نمیخواهم، طبیعی است که اگر بیشتر بدهند، این نعمت من را خسته می کند و حوصلهام را سر میبرد و نمیدانم با آن چه کار کنم!
یکی از اساتید ما میگفت: دیدهاید اینهایی که از بالای ماشین هندوانه پرت میکنند؟ در لحظهای که طرف مقابل حواسش پرت است، اگر پرت کنند، هم هندوانه میشکند، هم طرف آلوده میشود! ما هم وقتی چیزی را نمیخواهیم، اگر به ما بدهند، هم خودمان آلوده میشویم و هم نعمت را ضایع میکنیم.
پس به اندازه #فقر و اضطرارمان به ما میدهند و طبیعی است که گسترش و #توسعه_اضطرار ، #توسعه_رحمت میآورد.
وسعت اضطرار به این است که سحرها بلند بشوید دعای ابوحمزه بخوانید! دعای ابوحمزه، کمکم فضای #جمال_الهی و فضای #افتقار_من، فضای بدیهای من و فضای محاسن او، و موانع و مشکلات من را برایم روشن میکند. آنوقت انسان، #زبان_دعا پیدا می کند، زبان دعا که پیدا شد همان میشود که فرمودند: «مَنْ أُعْطِيَ الدُّعَاءَ أُعْطِيَ الْإِجَابَة».
#استاد_میرباقری
☑️ @mirbaqeri
💥 گاهی انسان میبیند در شب اول، #ابوحمزه نخوانده؛ در شب دوم نخوانده؛ شب دهم هم نخوانده؛ شب بیستوپنجم هم نخوانده! پس کِی میخواهد از ماه رمضان بهرهمند شود؟!
«فضایل ماه رمضان بدون مراقبه، درک نمیشود. درک فضیلتهای این ماه، محاسبه و مراقبه میخواهد و اگر کسی میخواهد در ماه رمضان ۱۰ ختم قرآن داشته باشد، باید مراقبه کند.
من نمیگویم همهْ این کار را بکنند؛ ولی امام (ره) که یک کشور را اداره میکردند در ماه رمضان ملاقاتهایشان _ الا برای کارهای ضروری_ تعطیل بود. بیرون ماه رمضان گاهی روزی ۱۸ ساعت مسائل حکومتی را تدبیر میکردند ولی ماه رمضان تعطیل بود.
گاهی آدم میببیند سحر شد، هیچ کاری نکرده. در شب اول، #ابوحمزه نخوانده. در شب دوم هم نخوانده. شب دهم نخوانده!... شب بیست و پنجم هم نخوانده. خُب، پس کی میخواهد از ماه رمضان برخوردار شود؟!»
#استاد_میرباقری
☑️ @mirbaqeri_ir
📝 در هر که نظر کردم، در خود گرهی گم بود...
📆 ۸ اردیبهشت ۱۳۹۹
🔰کمکم که پا به سن میگذاری، اگر حواست به دور و برت باشد و از احوال دیگران غافل نباشی، میبینی که در این دنیا هر کس ابتلایی دارد.
🔰بچهتر که هستی، خیال میکنی فقط تویی که فلان مشکل را داری و آرزو میکنی مشکلت حل شود تا پس از آن خوش و خرم زندگی کنی.
🔰بزرگتر که میشوی، درک میکنی که اصلاً اینجا جای خوش بودن نیست؛
کسی که در اینجا خوش است، اصلاً مؤمن نیست. دنیا برای مؤمن زندانی است که از بودن در آن رنج میبرد و همواره آرزوی آزادی از این زندان را میکشد.
🔰من در دنیا زندانی نفس خویشم و اگر بتوانم از این زندان فرار کنم، حتی در همین دنیا و در بطن گرفتاریها میتوانم آرام باشم؛
چون خوب میدانم که پروردگار من مرا میبیند و اگر اراده کند، ابتلای من پایان مییابد.
🔰با تو هستم،
با تو که این روزها با این ابتلای سنگین دست و پنجه نرم میکنی.
با تو هستم برادرم، با تو هستم خواهرم...
https://eitaa.com/joinchat/1379663915Ce68dbc3592
📌 گوش جانم صدای شُرشُر گناه و آلودگی را نمیشنود!
⏳۲ دقیقه
📆 ۱۱ اردیبهشت ۱۳۹۹
🔰لوله آبراه پشت بام خانه، از میان دیوار اتاق مطالعه من به سوی چاه باران ساختمان رفته است. این است که وقتی باران میآید یا کسی روی پشت بام چیزی میشوید، صدای شُرشُر آب در اتاق من بلند است.
داشتم نماز ظهر میخواندم که صدایی حواسم را پرت کرد؛ خیلی سعی کردم توجه نکنم، ولی هر لحظه انگار بیشتر میشد. چیزی شبیه چِکچِک یک شیر آب بود، اما در سکوت خانه، خیلی آزاردهندهتر از این حرفها بود.😬
بعد از نماز و در هنگام تعقیبات، به این فکر میکردم که علت این صدا چه میتواند باشد.🤔 هرچه میخواستم فکرش را از ذهنم بیرون کنم، شیطان دست بردار نبود. بالأخره سجده شکرِ پایان تعقیبات را که به جا آوردم، برخاستم و به سوی پشت بام رفتم.
دیدم شیلنگی که به شیر آب وصل است در دهانه آبراه افتاده و هر چند ثانیه یک قطره آب از آن به درون آبراه چکه میکند. عجیب بود،😯 ولی فرو افتادن همین قطرههای کوچک در لوله آب چنین صدای آزاردهندهای پدید میآورد. شیر آب را سفت کردم و راه افتادم به سوی پایین.
در راه پله ناگاه با خود گفتم:
چِکچِک چند قطره آب مرا این چنین آزار داد و حواسم را متوجه خود کرد و تا عاملش را پیدا نکردم و از بین نبردم، آرام نشدم؛
چه بر سرم آمده که آلودگی گناه و غفلت، نه قطره قطره، که پرفشار بر لوح دلم میریزد، ولی نهتنها به فکر چاره نمیافتم، که حتی متوجه آن هم نمیشوم؟!😔
کاش در فرصت این ماه مبارک، گوش جانم دوباره شنوا شود و خودم و آنچه بر سرم میآید برایم مهم شود!
#تدبر
#ماه_مبارک_رمضان
https://eitaa.com/joinchat/1379663915Ce68dbc3592
💥 شهید مطهری حقيقتاً #اهل_تعلّم بود.
💥 اگر يک #عالِم_رباني پيدا کرديد، بايد به هر قيمت که شده، ملازمش بشويد.
«شهید مطهری حقيقتاً #اهل_تعلّم بود. بخش زیادی از عمرش را برای تعلم گذاشته بود. هر کجا استاد خوبي پيدا کرده بود، از کنار اين استاد نگذشته بود. خيليها #علامه_طباطبايي را ديدند، پاي درسش هم نشستند، اما پنج شش نفر استفاده کردند. بقيه هر کدام يک خوشهاي چيدند و رفتند.
اين را توجه داشته باشيد اگر ميخواهيد به جايي برسيد، اگر يک #استاد_رباني پيدا کرديد، بايد ملازمش بشويد به هر قيمت شده. البته این کار، لوازم دارد. بعضيها _ من دیدهام_ مدام ميروند اصرار ميکنند. اصرار به درد نميخورد! آدم بايد #تهيأ پيدا کند. اگر تهيأ پيدا شد، آن #معلم_الهي خودش دنبال شاگرد ميگردد. اگر تهیائی ديد، او بيشتر دنبال شاگرد ميگردد که علمش را برساند.»
#استاد_میرباقری
☑ @mirbaqeri_ir