📊 همبستگی تورم و نقدینگی در اقتصاد ایران
✍احسان سلطانی، کارشناس اقتصادی
🔹بر پایه نظریات اقتصاددانان پولگرا، نسبت نقدینگی به تولید ناخالص روی افزایش قیمتها تاثیر می گذارد، نه صرف عدد نقدینگی.
🔹تحولات دو دهه اخیر اقتصاد ایران نشان می دهد که نرخ تورم در درجه اول با متغیر کلیدی قیمت ارز همبستگی بالایی دارد، نه با نقدینگی یا نسبت نقدینگی به تولید.
🔹بی تردید رشد نقدینگی روی قیمتها تاثیرگذار است، اما صرف تمرکز ایادی اقتصاد خوانده بنگاهی و بانکهای حکومتی و رانتی بر نقدینگی از این رو است، که با دادن آدرس انحرافی، اثرات مخرب شوکهای ارزی (موتور خلق تورم) را کم اهمیت جلوه دهند.
🔹شوکهای قیمت ارز ابزار کلیدی و اصلی حاکمیت برای کسب درآمد با اخذ مالیات تورمی از جیب مردم است. شوکهای قیمت ارز برای پرداخت هزینه های ناکارآمدی، فساد، دزدی، ویژه خواری و رانت خواری از جیب مردم صورت می گیرد.
🔹در اقتصاد ایران بیش از ۴ سال است که شوکهای قیمت ارز نه تنها عامل خلق تورم، بلکه عامل محرک خلق نقدینگی نیز شده است.
@rasad_tahlil
⭕️تاثیر طبقه اقتصادی و اجتماعی به کیفیت آموزشی در ژاپن کمتر از 10 درصد اما در ایران بین 35 تا 45 درصد است!
👤رضا امیدی، جامعهشناس در گفتوگو با روزنامه شرق
🔹اینکه شما در کجای ژاپن متولد شوید، در چه طبقه اقتصادی و اجتماعی باشید و... کمتر از 10 درصد بر دسترسی شما به کیفیت بالای آموزشی تأثیر دارد. براساس برآوردهایی که از نتایج آزمونهای تیمز و پرلز شده، این شاخص برای ایران بین 35 تا 45 درصد است.
🔹در مقطع ابتدایی یک استاندارد این است که تعداد دانشآموز در کلاس باید بین 15 تا 20 نفر باشد اما امروز در ایران حدود 60 درصد دانشآموزان ابتدایی در کلاسهای با تراکم بالای 26 نفر درس میخوانند. یا 15 درصد در کلاسهای بالای 36 نفر و در این زمینه در مدارس دولتی اکثر شهرهای بزرگ با مشکل مواجه هستیم.
🔸در اروپا سهم دولت در تأمین مالی آموزش بالای 90 درصد است و مابقی را هم عموما نهادهای خصوصی و بنیادهای خیریه و موقوفات تأمین میکنند و سهم خانوادهها بسیار ناچیز است. اما در ایران طی چند دهه اخیر همه سیاستهای دولتها در راستای تحمیل هرچه بیشتر تأمین هزینههای مدرسه به خانوارها بوده است.
🔸در آزمون پرلز که در سال 2016 برگزار شد ایران در بین 50 کشور رتبه 45 را داشت و نزدیک به 35 درصد دانشآموزان ایرانی شرکتکننده در آزمون نمره کمتر از 400 گرفته بودند که بهمعنای ناتوانی در روخوانی و درک مطلب است. از طرفی ایران نسبت به دوره قبل آزمون پرلز، بیشترین افت نمره را در بین کشورها داشته است.
🔹در آزمونهای تیمز هم وضعیتمان بهتر نیست. در آزمون سال 2019، در بخش ریاضی پایه چهارم و هشتم حدود 32 درصد دانشآموزان ایران نمره کمتر از 400 کسب کردهاند. در علوم هم تقریبا همین وضعیت بوده است.
🔹نسبت دانشآموزان خصوصی به کل دانشآموزان در انگلستان طی دو دهه اخیر از حدود 12 درصد به شش درصد رسیده است؛ اما در 40 سال اخیر در تمام برنامههای توسعه یکی از اهداف کمیمان در حوزه آموزش، نسبت دانشآموزان غیرانتفاعی به کل دانشآموزان بوده است.
🔹برای مثال، در برنامه ششم هدفگذاری شده که ۱۶ درصد دانشآموزان در مدارس غیرانتفاعی درس بخوانند که البته تا قبل از کرونا این شاخص به حدود ۱۴ درصد رسید؛ اما کرونا باعث شد این رقم به حدود ۱۲ درصد برسد.
🔸الان در تهران مناطقی داریم که بیش از ۸۰ درصد مدارسشان غیردولتی هستند؛ در سوی دیگر سؤالات کنکور را ببینید، که چقدر غیراستاندارد است. شما میبینید، ۸۰ درصد شرکتکنندگان کنکور رشته ریاضی درس ریاضی را زیر 10 درصد میزنند یا فقط نیمدرصد شرکتکنندگان این درس را بالای 80 درصد میزنند، چرا اینگونه است؟ این نشان میدهد که سؤالات نرمال نیست./ شرق
@rasad_tahlil
⭕️اجازه فروش نفت به نهادهایی مثل آستان قدس خلاف «ملی شدن صنعت نفت» است
👤 جعفرزاده ایمن آبادی، نماینده سابق مجلس
🔹دولت آقای رییسی در لایحه بودجه سال گذشته و امسال پیشنهادی را برای تفویض اختیار فروش نفت و کسب درآمد برای برخی اشخاص معرفی شده از جانب نهادهایی همچون صندوق بازنشستگی و آستان قدس رضوی قرار داده است که ما نسبت به این مساله از نگاه کارشناسی انتقاداتی داریم.
🔹 بر اساس قانون اساسی موضوع فروش نفت باید در حیطه اختیار دولتها باشد و درامدهای حاصل از فروش نیز باید به حساب خزانه واریز شود اما با این تفویض اختیار به هر حال اجرای صحیح این اصل از قانون اساسی مبهم است.
🔹 در بودجه سال جاری این اختیار به نهادهایی همچون آستان قدس رضوی و ستاد کل نیروهای مسلح داده شده است، این موارد باید توسط مجلس اصلاح شود./ موج
@rasad_tahlil
⭕️چند واکنش به تیتر روزنامه سازندگی
👤وحید یامین پور، معاون وزیر جوانان
🔹حضور بورکینافاسو در اجلاس بینالمللی زنان تاثیرگذار با حضور ۳۰۰ فعال اجتماعی و نخبه از ۹۶ کشور را تمسخر میکنند.
اسرائیل برای اخراج ایران از کمیسیون مقام زن ملل متحد کشورهای گواتمالا، بنین، لیبریا، مونتهنگرو و لیبی را با خود همراه کرد که توانست با ۲۹ رای از ۵۲ رای به هدفش برسد.
🔹تاسف برانگیز است که هنوز خود حقیربینی و غنج رفتن برای بلوندها و چشم آبیها مبنای قضاوت و تحلیل این جماعت در دیپلماسی عمومی و روابط بین الملل است
👤Parnassus
🔹اگر ایران میزبان ناکشورهای ذرهای غربی نظیر ایسلند و لیختناشتاین بود، همین جماعت از فرط ذوق تسمهتایم پاره کرده بودند؛
🔹اما حالا پیرو فرمایشات ذهن استعمارزدهی خود بورکینافاسویی را تمسخر میکنند که امروز به فرانسه اولتیماتوم داده که ظرف ۱ ماه ارتش خود را از خاک این کشور خارج کند.
👤طاها زینالی
🔹امثال اینها تحت عنوان روزنامهنگار مستقل و مترقی از نهادهای غربی جایزه میگیرند. اما در حقیقتْ مرتجع و نژادپرستند و وابسته به گفتمان و ساختار قدرت امپریالیستی.
@rasad_tahlil
⌛️ رصد دوشنبه (3بهمن، 1رجب، 23ژانویه)
🌸 57ق؛ میلاد باسعادت، پنجمین امام، باقرالعلوم، حضرت امام محمد باقر (سلام الله علیه) 🌸
1341؛ مردم "قم" طاقنصرتی را كه برای استقبال از شاه توسط مأمورین تهیه و نصب شده بود، به آتش كشیدند
1352؛ گلسرخی،دانشیان،سماكار،علامهزاده و بطحائی به اتهام تلاش برای ترور شاه و فرح در دادگاهنظامی به اعدام محكوم شدند
1357؛ تصرف شهر "قم" توسط مردم انقلابی. رژیم تانکها و گشتی ها را از شهر خارج کرد
1357؛ امام خمینی خطاب به"سیدجلالالدین تهرانی":"بااین استعفا(استعفا از شورایسلطنت)خدمت بزرگی به ملت خود كردید"
1357؛ تشكیل كمیته استقبال از حضرت "امام خمینی"
1358؛ بستری شدن "امام خمینی" در بیمارستان قلب تهران
363ق؛ رحلت "نُعمان بن محمد" از علمای شیعه آفریقا
639ق؛ وفات "رشیدالدین صوری" گیاه شناس و طبیب برجسته مسلمان
1099ق؛ رحلت عالم بزرگ و فقیه جلیل "محقق خوانساری"
1965م؛ مرگ "وينستون چرچيل" سياستمدار و نخست وزير پيشين انگلستان
@Rasad_tahlil
#تیتر_یک
▪️ مرور صفحات اول روزنامه های آفتاب یزد، اعتماد، ایران، خراسان، شرق، قدس، کیهان و وطن امروز
@Rasad_tahlil