📮 #توییت
⭕️ صادق الحسینی، کارشناس ارشد اقتصاد دانشگاه تهران:
🔹عملا بجز مناطق بسیار کوچکی از شمال کشور، منطقهای که برای کشاورزی خوب باشد، نداریم. کشاورزی ما قرنها بر مبنای این محدودیت شکل گرفته بود اما بقول نائینی با واردات پمپ آب و تغییر روش کشاورزی به اروپایی (اولویت به میزان کشت در هر هکتار بجای میزان آببری) منابع آبی کشور نابود شد.
🔹تنش آبی در جهان نشان میده که ما آسیاییها سرنوشت مشترک داریم. مارکس با تئوری شیوه تولید آسیایی نشان داد که کمبود آب در آسیا عملا باعث ایجاد دولتهای بزرگ مالک آب شده و امکان شکلگیری فئودال و بورژوای مستقل از دولت را از بین میبرد.
🔹ابرچالش آب و کشاورزی جدیه ما هم باید جدی باشیم.
#کشاورزی
@Rasad_tahlil
📊 #شاخص | اقتصاد ایران، چقدر "باز" است؟
🔹در ادبیات اقتصادی مفهومی با عنوان میزان باز بودن اقتصاد (Openness Index) وجود دارد که نشان می دهد اقتصاد یک کشور به چه میزان دروازه هایش را روی اقتصاد جهانی و تجارت بین الملل باز کرده است. معمولا این شاخص به صورت نسبت تجارت خارجی (مجموع ارزش صادرات و واردات) به کل تولید ناخالص اقتصاد تعریف می شود. چنان چه نمودار فوق نشان می دهد، درجه باز بودن اقتصاد ایران از سال 94 تا بهار امسال به مراتب بازتر شده است اما در تابستان امسال به یک باره شاخص باز بودن به 34 درصد افت کرده است. از این نظر در سطح جهانی، ایران در نیمه پایینی جدول قرار دارد و چندین کشور مثل برزیل و چین پایین تر از ایران هستند./ خراسان
#اقتصاد
@Rasad_tahlil
📮 #توییت
⭕️ فرشته رفیعی، روزنامه نگار و دبير اقتصادي خبرگزاري مهر:
🔹فقط ۵درصد صرفهجویی در بودجه ۱۲۷۴هزارمیلیارد تومانی شرکتهای دولتی،معادل بودجه عمرانی، معادل یکسال و نیم یارانه نقدی خانوار،۱.۴برابر بودجه آموزش و پرورش، کمی بیش از یکسال بودجه دفاعی کشور،دوبرابر بودجه طرح تحول سلامت،نیم برابر درآمد نفت است.چرا در بودجه خبری از صرفهجویی نیست؟
#بودجه
@Rasad_tahlil
⭕️ نهادهای مچگیری در ایران چندین برابر کشورهای دیگر است
👤 صادق زیباکلام، استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران:
🔹اگر یک منحنی فساد را از سال ۵۷ تا ۹۷ رسم کنیم، مشاهده خواهیم کرد که منحنی مفاسد اقتصادی رو به صعود است.
🔹در سال ۹۷ تعداد اعدامهای مفسدان اقتصادی بسیار بسیار بیشتر از ۲۰ و ۳۰ سال گذشته است.
🔹چرا علیرغم مبارزات، دستگیریها، مجازاتهای سنگین و حبسهای طولانی، به جای این که ما شاهد کمتر شدن فساد باشیم، این رویه در حال افزایش است و روز به روز بیشتر و بیشتر میشود؟
🔹یک نکته مهم در کشور ما برای انتصاب افراد در بخشهای تجاری و صنعتی وجود دارد و آن مربوط به موشکافی و دقتی است که توسط نهادهای نظارتی صورت میگیرد.
🔹به خوبی میدانید که وزارت اطلاعات سر مساله گزینشها چقدر جدی است در حالی که در کشورهای دیگر اینگونه نیست و گزینشی وجود ندارد.
🔹در کشورهایی مانند هند، ژاپن و اندونزی و... اگر فردی بخواهد رئیس بانک، کارخانه و یا بیمه شود این گونه نیست که تشکیلات اطلاعاتی و امنیتی وی را گزینش و صلاحیتش را تائید کنند.
🔹نکته قابل توجه این است که نهادها و سازمانهای مچگیری در ایران چندین برابر کشورهای دیگر است. شما فقط بشمارید و ببینید که ما چه تعداد نهادهای اطلاعاتی، بازرسی و امنیتی داریم که متعلق به قوای مجریه، مقننه و قضائیه هستند اما چرا باز مفاسد اقتصادی رخ میدهد؟
🔹به نظر میرسد مسئولان ما نمیخواهند به صورت ریشهای به این مساله بپردازند که چه اتفاقی در این میان افتاده که این میزان فساد را شاهدیم؛ علیرغم این همه حفاظت، حراست، بازرسی، کنترل، احکام سنگین و مچگیری، علیرغم این همه دقتی که در گزینش مسئولان به کار میبریم بازهم فساد وجود دارد.
🔹معتقدم تا هنگامی که ما به این سوال بنیادی نپردازیم مفاسد نه تنها کاهش پیدا نمیکند بلکه افزایش هم مییابد. اعتقاد دارم ریشه مفاسد اقتصادی در اقتصاد ناکارآمد دولتی نهفته است.
🔹کشورهایی که مفاسد اقتصادی آنها به گرد پای جمهوری اسلامی ایران هم نمیرسد، اقتصاد باز دارند که به دولت وابسته نیست. متاسفانه مادامی که اقتصاد دولتی باشد، این فساد افزایش پیدا میکند./ ایلنا
#اقتصاد
@Rasad_tahlil
⭕️ سلیمی نمین: امکان پیش بینی وقوع فتنه ای در سال ۹۸ وجود ندارد/ طرح قطعی وقوع فتنه ۹۸ میتواند التهاباتی را به وجود آورد
👤 عباس سلیمی نمین، مدیر دفتر مطالعات و تدوین تاریخ معاصر ایران:
🔹به هیچ وجه امکان پیش بینی وقوع فتنه ای در سال ۹۸ وجود ندارد، برای وقوع فتنه باید مجموعهای از عوامل داخلی، خارجی و ... در هم تنیده باشد تا در نهایت تبدیل به فتنه شود اما اینکه شرایط برای وقوع فتنه در سال ۹۸ فراهم است در حد یک احتمال است و قطعیت ندارد بنابراین کسی نباید سخن از قطعیت به میان آورد.
🔹فتنه با دشمن بیرونی ایجاد نمی شود، فتنه زمانی شکل میگیرد که عوامل مختلف در هم تنیده شوند یعنی حق و باطل، دوست و دشمن در هم آمیزند؛ در شرایط فتنه افرادی که تا دیروز با ما بودند، در مقابل ما قرار می گیرند و زمینه ساز موفقیت دشمن می شوند.
🔹به اذعان آمریکایی ها مقامات این کشور برای صفرکردن نفت ایران و از این مسیر ایجاد شورش در کشور برنامه ریزی کرده اند اما اینکه آیا موفق میشوند، پاسخ منفی است.
🔹دلایل متعددی در توانمندی ایران برای ناکام گذاشتن آمریکاییها در رسیدن به اهدافشان علیه ایران وجود دارد، کسانی که بحث فتنه ۹۸ را به صورت قطعی مطرح میکنند باید قرائنی ارایه بدهند تا قطعیت آن را ثابت کند که به طور مثال کسانی در داخل اقداماتی در دستور کار دارند یا اینکه اعلام شود ما توانایی مقابله در برابر تحرکات دشمن را نداریم بنابراین آنها قادرند نظم جامعه را بر هم بزنند.
🔹صحبت درباره احتمال وقوع فتنه ۹۸ نیازی به قرائن ندارد زیرا احتمال آن براساس اظهارات آمریکاییها قابل طرح است اما قطعیت آن را نمیشود پذیرفت؛ واقعیت آن است که طرح قطعی وقوع فتنه ۹۸ میتواند التهاباتی را به وجود آورد./ خبرآنلاین
#سیاسی
@Rasad_tahlil
⭕️ تاجیک: هر اتفاقی در جامعه امروز می تواند محرکی برای بروز و ظهور اعتراضات رادیکال باشد/ ایران بدترین دورانش را طی چهل سال گذشته سپری می کند
👤 محمد رضا تاجیک، فعال سیاسی اصلاح طلب و استاد علوم سیاسی دانشگاه شهید بهشتی:
🔹مردم اصلی جامعه ما به طور تاریخی در پرتو یک فرهنگ سیاسی نهادینه شده زندگی می کنند. این فرهنگ، یک نوع فرهنگ دیجیتالی و دوانگار است که براساس این فرهنگ دیجیتالی، تغییر رفتار مردم بسیار سهو و سریع انجام می گیرد که در این شرایط مردم از یک شرایط ایجابی به یک شرایط سلبی کشش پیدا می کنند.
🔹مردم زمان انتخابات دست افشان و پای کوبان بنرهای انتخاباتی را به دوش می گیرند و از پیروزییکی از کاندیدها دفاع می کنند پس از انتخابات راه دیگری را می پیمایند و از انتخاب خود ابراز پشیمانی می کنند.
🔹جنبش ها از هر انگیزه و انگیخته ای برای شکوفایی، فراگیرشدن و تحمیل و تقاضای خواسته های خود استفاده می کنند.
🔹این فضا و جامعه درهم رفته بوده و هر امری (حتی امر بدیهی و طبیعی که خارج از اراده دولت هاست) در این جامعه می تواند محرکی برای بروز و ظهور اعتراضات رادیکال در جامعه باشد. گفتنی است در آینده نیز شاهد بروز چنین فضاها و اعتراضاتی در جامعه خواهیم بود.
🔹در حال حاضر اصلاح طلبان نمره قابل قبولی را از منظر بنده و بسیاری از مردم دریافت نمی کنند. به تعبیری دیگر، شمار زیادی از اصلاح طلبان مورد قبول مردم نیستند.
🔹انتظارات مردم از این افراد از اصلاح طلبانی که نمره تجدید را اخذ کرده اند بالا است ولی متاسفانه در دولت، مجلس و شورای شهر تهران این انتظارات به هر علت داخلی و خارجی برآورده نشد. جامعه بدترین شرایط را در 4 دهه گذشته دارد و در دولت کنونی بنا به دلایل داخلی و خارجی شاهدظهور و بروز این مشکل هستیم.
🔹در خصوص شهرداری و شورای شهر نیز باید گفت که انتخابات و تغییرات پی در پی شهرداری تهران و عدم ثباتی که در مدیریت شهری وجود داشت، نمود زیادی نداشته و هیچ چیز جدید را نسب به گذشته در بر نداشته تا عرضه کند که همین موضوع از عمده مشکلات درون شورای شهر و شهرداری تهران است.
🔹در مجلس نیز ما با طرح ها، لوایح و اقدامات موثر و جدیدی رو به رو نبوده ایم. تمامی این عوامل باعث شد تا ایماژ مردم نسبت به اصلاح طلبان دچار مشکل شود و سیپدی جریان اصلاحات در ذهن مردم اندک اندک روبه خاکستری و سیاهی بروند.
🔹در شرایط کنونی شاهد هستیم که سرمایه اجتماعی دولت به حداقل ممکن رسیده است. برخی از آمارها زیر10 درصد را نشان می دهند./ دیده بان ایران
#سیاسی
@Rasad_tahlil
📮 #توییت
⭕️ مهدی مهرپور، سردبیر نود اقتصادی:
🔹برخی رسانهها درباره برکناری مدیرعامل سایپا، تحلیل کردهاند، "برکناری سروش نشان دهندهی این است که وزیر جدید صمت، اهل مصالحه با خودروسازان نیست و قرار است خبرهایی شود!"
🔹مدیرعامل سایپا را 3 ماه پیش شریعتمداری منصوب کرد، سروش در تیم رحمانی و لاریجانی نبود، 3 ماهه برکنار شد!!
⚙ #صنعت
@Rasad_tahlil
⭕️ نیازهای اولیه مردم قاچاق میشود؛ این چه نوع مدیریت و کشورداری است
👤 امیر خجسته، عضو هیئت رئیسه کمیسیون اصل 90 مجلس:
🔹از دولت انتظار داشتیم در بودجه 98 معیشت مردم را شفاف ببیند. معیشت مردم در بودجه دیده نشده و امروز مجلس در معرض یک آزمایش بزرگ در رابطه با معیشت مردم است. انتظار میرود درست تصمیمگیری و معیشت مردم را به نحو مطلوب مدیریت کنیم.
🔹(با انتقاد از اینکه فرار مالیاتی از درآمد مالیات و همچنین فرار از پرداخت عوارض گمرکی از میزان اخذ شده بیشتر است، ادامه داد) اگر شفافسازی کنیم به طور قطع منابع مالی خوبی از طریق شرکت ملی نفت، شرکت پخش فرآوردههای نفتی، شرکت گاز و پتروشیمی داریم.
🔹سایپا و ایران خودرو متعهد به تحویل 270 هزار خودرو با قیمت قبل هستند. متاسفانه خودروسازان قیمتها را سه نرخی کردند و جوابگوی مردم نیستند. به کمیسیون اصل 90 تاکنون هیچ جوابی ندادند. آقای وزیر شما از جنس مردم هستید این مسئله را باید حل کنید و خودرو باید با همان قیمت قبل به مردم تحویل داده شود.
🔹(با انتقاد از قاچاق بیرویه طیور و دام خطاب به وزیر جهاد کشاورزی) نیازهای اولیه مردم قاچاق میشود؛ این چه نوع مدیریت و کشورداری است؛ چرا باید نیاز اولیه مردم به خارج از کشور برود و ما سکوت کنیم؟ این دیگر کار آمریکا نیست و خودمان درگیر هستیم باید این موضوع را مدیریت کرد./ تسنیم
#اقتصاد | #بودجه
@Rasad_tahlil
⭕️ انتقادات رئیس اتاق بازرگانی ایران از بودجه ۹۸/ چرا بودجه شرکتهای دولتی ۵۲درصد بیشتر شد؟
👤 غلامرضا شافعی، رئیس اتاق بازرگانی ایران:
🔹نخستین مشکل در بودجه 98 تدوین خوش بینانه این لایحه بدون توجه به شرایط فعلی است.
🔹لازم است برای داشتن برنامه بودجه ای واقعی، منابع درآمدی براساس واقعیات جامعه برآورد شود.
🔹در لایحه بودجه 98 وابستگی درآمدهای دولت به نفت به شدت افزایش یافته
🔹بیش برآورد درامدهای نفتی، دولت را در سال 98 با تنگناهای مالی جدی مواجه میکند و در چنین شرایطی دستکاری نرخ ارز و وابستگی بیشتر دولت به منابع بانکی دور از ذهن نیست.
🔹بودجه شرکتهای دولتی 52 درصد رشد داشته ضمن آنکه عملکرد بسیاری از این شرکتها نشان میدهد که این شرکتهای دولتی کارایی لازم را ندارند.
🔹متأسفانه هر ساله در بودجهها نرخ ارز به طور مشخص تعیین نمیشود و در واقع دولت نرخ ارز را فدای تراز شدن بودجه میکند و نرخ ارز را طوری در نظر میگیرد که با فروش دلار حاصل از نفت، درآمدها و هزینههای خود را تراز کند.
🔹متأسفانه در چنین شرایطی در صورت کسر بودجه نرخ ارز کانالی برای تأمین کسر بودجه دولت میشود و این درحالی است که دست کاری نرخ ارز تبعات شدیدی در اقتصاد کشور خواهد داشت.
🔹بودجه ریزی در کشور ما به شیوه معکوس صورت میگیرد نه شیوه منطقی در ابتدا مصارف بودجهای را تعیین میکنند و براساس مصارف و هزینهها به دنبال تأمین منابع میافتند.
🔹(با اشاره به لزوم هدفمند کردن معافیتهای مالیاتی) متأسفانه اخذ مالیات برای بسیاری از فعالیتها و نهادها که به دلایل مختلف از پرداخت سهم مالیاتی خود سرباز میزنند حذف شده و دولت باید به سمت حذف برخی رانتها حرکت کند./ تسنیم
#بودجه
@Rasad_tahlil
هدایت شده از "کانال رصد" تحلیلهای روز
📢📢 همراهان عزیز کانال تحلیلی رصد می توانند غیر از ایتا ما را در #سروش، #گپ، #بله و #تلگرام نیز دنبال کنند
🔹سروش:
▫️ sapp.ir/Rasad_tahlil
🔹گپ:
▫️ gap.im/Rasad_tahlil
🔹بله:
▫️ ble.im/Rasad_tahlil
🔹تلگرام:
▫️ t.me/Rasad_tahlil
@Rasad_tahlil
⌛️رصد دوشنبه (1بهمن، 14جمادی الاول، 21ژانویه):
1319؛ رحلت محدث بزرگ شیعه "حاج شیخ عباس قمی" صاحب مَفاتیحُ الجَنان
1343؛ اعدام انقلابی "حسنعلی منصور" توسط "بخارایی" عضو هیأت مؤتلفه اسلامی
1348؛ ارایه نظریه "ولایت فقیه" توسط حضرت امام خمینی در نجف اشرف
1353؛ در گذشت دکتر "محمد قریب"، بنیانگذار طب نوین اطفال در ایران و از بنیانگذاران بیمارستان مرکز طبی کودکان
1357؛ انحلال "شورای سلطنت" به دنبال استعفای رییس آن "سید جلال الدین تهرانی" در پاریس
1357؛ "بختیار" در یک پیام تلویزیونی گفت: "در صورتی که امام به تهران بیایند موضع نخست وزیری را رها نمی کنم"
1379؛ رحلت فقیه جلیل و عالم خدمتگزار آیت الله "مهدی حائری تهرانی"
1793م؛ اعدام "لويي شانزدهم" پادشاه فرانسه در جريان انقلاب اين كشور
1924م؛ مرگ "ولاديمير لنين" پايه گذار اتحاد جماهير شوروی سابق
@Rasad_tahlil