🔻چرا رهبر معظم انقلاب برجام را آتش نزدند؟!
در طی روزهای اخیر پس از خروج آمریکا از برجام بسیاری می پرسند چرا علیرغم تحقق پیش بینی ها و افشا شدن ضعف های ساختاری سند سفهی برجام، رهبر انقلاب برخلاف سخن پیشین خود مبنی بر آتش زدن برجام ، باز هم به دولت مجال داد تا برجام را از طریق اخذ تضمین از اروپایی ها ادامه دهد؟
🔻برای درک موضع رهبر انقلاب دو نکته به نظر می رسد:
🔸اول: موضع دولت و سخنان آقای رئیس جمهور دقایقی بعد از اعلام خروج آمریکا از برجام، نشان داد که دولت نمی خواهد مسوولیت این شکست را بپذیرد و تصمیم دارد با تاکید بر چند جانبه بودن این تعهد همچنان از جسم بی رمق برجام استفاده تبلیغاتی کند. بنابراین چنانچه رهبر انقلاب رأساً خروج از برجام را اعلام می کردند، پرونده برجام برای سوءاستفاده های تبلیغاتی باز می ماند. بهترین شیوه این بود که ورشکستگی برجام توسط خود دولت اعلام شود چرا که همانطور که رهبر انقلاب پیش بینی کردند تضمین کردن واقعی برجام توسط سه کشور اروپایی بسیار بعید به نظر می رسد.
🔸دوم: دولت منتخب مردم طی سه سالی که از امضای برجام می گذرد در بدترین شرایط خود از نظر مقبولیت و اعتماد عمومی قرار دارد. شکست برجام به عنوان تنها طرح مدیریت کلان کشور و اعلام بازگشتن تحریم ها (که هیچ وقت برداشته نشده بودند) در واقع به معنای ورشکستگی مطلق دولت است. اگر امروز پروژه برجام از دستور کار دولت خارج شود، چه طرحی برای سه سال باقی مانده ی دولت در دستور کار باقی می ماند؟ تقریباً هیچ!
بنابراین با توجه به خصوصیات روانی و سیاسی دولت طبعاً می توانیم پیش بینی کنیم با خارج شدن برجام از دستور کار، دولت به ایجاد التهابات روانی کاذب و تحریک احساسات عمومی و بازی با پرونده های حاشیه ای رو خواهد آورد و آسیب چنین دولتی بیش از دولتی است که بناست با لفاظی در مورد آینده ی مبهم برجام وقت باقی مانده را سپری کند.
بنابراین باید بین ناامیدی مطلق از بهبود اوضاع و گذران وقت با اندکی امید به آینده یکی را انتخاب کرد و انتخاب دوم که ما را به آستانه انتخابات مجلس شورای اسلامی و تغییر از طریق صندوق رای نزدیک می کند، عقلانی تر است
✅تعطیلی سایت آزمایش اتمی کره شمالی
🔹 کره شمالی در حال اتخاذ تدابیر فنی برای تعطیلی سایت آزمایش هستهای خود است.
🔹کره شمالی میگوید سایت آزمایش هستهای خود را در مراسمی بین تاریخهای ۲۳ تا ۲۵ ماه مه (۲ تا ۴ خرداد) تعطیل میکند.
🔹پیونگ یانگ، تمامی ۶ انفجار اتمی خود را در این سایت انجام داده است که در استان «هامگیونگ شمالی» قرار گرفته است.
🔹پیش از این چینیها خبر داده بودند که یک سایت آزمایش هستهای کره شمالی دیگر قابل استفاده نیست.
🔴 چرا ایران #برجام را آتش نزد؟
🔸برای بسیاری این سوال پیش آمده که با توجه به خروج آمریکا از برجام، چرا ایران _ همانطور که وعده داده بود _ برجام را به آتش نکشید؟ خروج از برجام #تقریبا_هیچ و #خسارت_محض را باید به بهترین شکل مدیریت کرد. در پاسخ، به نکاتی کوتاه اشاره می شود:
🔻۱. #اروپا رسما اعلام کرده است که هم چنان به برجام پای بند است از این رو #آتش_زدن یکطرفه برجام توسط ایران به معنی اعلام خروج ایران از برجام است. این اعلام خروج بهانه کافی به دست اروپائیان خواهد داد تا اندک تعهد و پای بندی ظاهری خود را زیر پا گذاشته و عدم انجام تعهدات اقتصادی شان را نیز به گردن ایران بیندازند. در آن حالت، نتایج #خسارت_محض (برجام) برای ایران مضاعف خواهد شد.
🔻۲. #آمریکا علاقه مند است که ایران با آتش زدن برجام خیلی سریع از اروپا فاصله بگیرد. هرچند اروپا طی هفته های آتی چنین خواهد کرد اما ایران نباید به دست خود عامل این وحدت باشد. آتش زدن زود هنگام برجام به معنی ایجاد #وحدت و یکپارچگی سریع ائتلاف آمریکایی _ اروپائی است.
🔻۳. ایران تا حد امکان باید اروپا را در فشار #بی_ارادگی و #ناتوانی در مقابل آمریکا قرار دهد. آتش زدن برجام ، تقویت موضع اروپا در همسویی با آمریکاست. هزینه بی ارادگی و تحقیر اروپا در مقابل آمریکا باید به عنوان یک برگ منفی بزرگ و مهم در تاریخ دیپلماسی اروپایی ها ثبت شود.
🔻۴. ایران دو هفته به اروپا فرصت داده تا #تضمین لازم را برای انجام تعهدات برجامی و اقتصادی بدهد. اخذ تضمین قطعی، دستور رهبری معظم بود که علنا اعلام شد. هرچند #اروپای بی اراده هرگز نمی تواند این تضمین را بدهد اما باید این امتیاز را از اروپایی ها گرفت. با آتش زدن زود هنگام برجام ، ایران بیش از گذشته دچار خسارت خواهد شد.
💠 از این رو برای آتش زدن برجام هنوز #فرصت کافی هست.
✳️جامعه مدرسین:
🔴چنگ زدن به ریسمان پوسیده برجام به دور از عقلانیت است
🔰جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با صدور بیانیهای اعلام کرد: مسئولان با یکپارچگی و تبعیت مطلق از ولایت فقیه، راه نفوذ و اختلاف افکنی دشمن را سد کنند و نگذارند در صفوف ملت شکاف و فاصلهای ایجاد شود.
✅در بخشی این بیانیه آمده است: اما متاسفانه مروری بر راهبردها و توصیههای معظم له در موارد مختلفی چون «توجه به ظرفیتهای داخلی، معیشت مردم،تولید، اشتغال، اقتصاد مقاومتی، مبارزه با فساد، دشمن شناسی و....» نشان میدهد مسئولان، قوی و تاثیرگذار وارد میدان نشدهاند و هر روز کشور از بی توجهی به این تذکرات در حال آسیب دیدن است.
🔴حمله جنگندههای اسرائیلی به شمال غزه
🔹️جنگندههای اسرائیلی چند موضع مقاومت در شمال غزه را بمباران کردند
🔹️جنگندههای رژیم صهیونیستی با 4 راکت زمینهای کشاورزی شهرک "بیت حانون" در شمال نوار غزه را هدف قرار دادند.
🔹️پهپادهای رژیم صهیونیستی یک نیروگاه تولید برق در بیت حانون در شمال نوار غزه را با دو راکت هدف قرار دادند که در پی این حملات این نیروگاه کاملا تخریب شد.
⚠️نقشه راه «جان بولتون» علیه ایران
⏪شهریور 96، جان بولتون مشاور امنیت ملی کاخ سفید یادداشتی در نشریه «نشنال ریویو» با عنوان (چگونه از برجام خارج شویم؟) نوشت و چند راهکار را به عنوان روش خروج آمریکا از برجام اعلام می کند:
1⃣مشورت با بازیگران اصلی مانند انگلیس، آلمان، اسرائیل و عربستان سعودی و اعلام این که آمریکا به دلیل نقض آشکار برجام از سوی ایران و رفتار غیرقابل پذیرش این کشور، در پی خروج از آن است
2⃣انتشار اسناد و دلایل مضر بودن برجام برای منافع ملی آمریکا، چگونگی نقض برجام از سوی ایران و توضیح چرایی بدترشدن رفتار ایران بعد از این توافق (توجیه افکار عمومی)
3⃣بعد از اعلام موارد فوق، فورا نیازمند کمپین دیپلماتیک در اروپا و غرب آسیا هستیم و باید تاکید کنیم که تهدید ایران در اولویت راهبردی و دیپلماتیک است
4⃣توسعه و اجرای تلاش های مربوط به کنگره و دیپلماسی عمومی جهت ایجاد حمایت داخلی و خارجی (اِعمال تحریم های گسترده تر و جامع تر علیه ایران-مرتبط ساختن رفتار ایران در تمام دنیا و همکاری اش با کره شمالی و فعالیت های تروریستی اش-آشکار کردن ارتباط میان رفتار ایران و برنامه موشکی اش و اعلام این موضوع که منافع آمریکا با برجام تأمین نمی شود)
🔴جان بولتون دیگر اقدامات لازم را چنین توصیف می کند:
🔸قرار دادن جنگنده F35 در اختیار اسرائیل
▪️قرار دادن سامانه دفاع موشکی تاد در اختیار ژاپن
▪️ممنوع کردن ورود و خروج هواپیماها و کشتی های ایران از سوی متحدین آمریکا
▫️ممنوع کردن همه نوع ویزا برای ایرانیان
🔸مطالبه غرامت از ایران به همراه اعلام ضرب الاجل به دلیل عملیات تروریستی از جمله 11 سپتامبر
▪️اعلام حمایت آمریکا از اپوزیسیون دموکراتیک ایران (گروهک تروریستی منافقین)
▪️تسهیل در تحویل بمب های سنگرشکن
▫️حمایت دولت آمریکا از تمایلات ملی گرایانه کردها
🔸فراهم کردن کمک برای بلوچ ها، عرب های (جدایی طلب) خوزستان، کردها و دیگران و همچنین کمک به مقاومت داخلی اتحادیه های کارگری، گروه های دانشجویی و زنان
▪️سازماندهی فعال اپوزیسیون برای اهداف سیاسی در سازمان ملل
♦️اروپا برای حفظ برجام چه تضمینهایی باید بدهد؟
📝 بعد از خروج جنجالی آمریکا از برجام، بازیگران کلیدی اروپا (انگلستان، آلمان و فرانسه) خواستار حفظ توافق هستهای و پایبندی جمهوری اسلامی ایران به تعهدات برجامی شدند. از طرفی دیگر خروج آمریکا تردیدهایی را در مورد تأمین منافع برجامی ایران ایجاد و ادامه حضور در توافق هستهای را با ابهام مواجه کرده است.
📝 ادامه حضور ایران در برجام بهصورت منطقی به رفتار و مواضع اروپاییها و تضمینهایی که برای حفظ منافع برجامی ارائه میکنند بستگی دارد. اما مهمترین تضمینهایی که اروپاییها باید ارائه دهند شامل چه مواردی میشوند؟
💡 تحلیل و ارزیابی
1⃣ حوزه اقتصاد بهصورت کلی و بخشهای انرژی و تبادلات مالی و بانکی بهصورت ویژه مهمترین حوزههایی به شمار میآیند که باید اروپاییها تضمینهایی عینی و عملی جهت حفظ منافع ایران ارائه دهند.
2⃣ حوزه نفت مهمترین مسئله بخش انرژی است. لازم است تا اروپاییها بهصورت عملی تضمین کنند: - مشکلی بر سر راه فروش نفت ایران به وجود نیاید؛ - ایران بتواند پول نفت فروختهشده را به داخل منتقل کند؛ - محدودیتی برای خرید تجهیزات استخراج نفت ایجاد نشود و – مانعی برای سرمایهگذاری خارجی در بخش نفت و انرژی ایران وجود نداشته باشد.
3⃣ در بخش پولی و بانکی لازم است اروپا تضمین کند که بانکهای بزرگ اروپایی مانعی بر سر راه نقل و انتقالات پولی ایجاد نکرده و اعتبار لازم برای معاملات و خریدهای بینالمللی ایران را فراهم کنند.
4⃣ هرگونه ادامه برجام بدون اخذ تضمینهایی در دو بخش پیشگفته، امکان انتفاع ایران از برجام در حداقلیترین سطوح ممکن را نیز از بین میبرد و از توافق هستهای چیزی نمیماند غیر از محدودیتهای بیسابقهای که بر فعالیتهای هستهای ایران اعمال شده است.