🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸
#حکایت
📌 #قسم_دروغ
📍در تفسیر مجمع البیان در شأن نزول برخی آیات مربوط به عهد و پیمان و قسم این داستان آمده که
🔺 مردی خدمت 🌾رسول اکرم (ص) عرضه داشت: من یک همسایه ی ملکی به نام امرءالقیس دارم. او قسمتی از زمین مرا غصب کرده و به زمین خویش افزوده است و چون آدم ثروتمند و زورمندی است، کسی نمی تواند از من حمایت کرده و علیه او شهادت دهد، در حالی که همه می دانند حق با من است.
🌾رسول اکرم (ص) آن مرد غاصب را احضار کرد و راجع به مطلب مورد دعوی از او پرسش نمود.
🔻 او منکر شد و گفت: اصلا من نمی فهمم این مرد چه می گوید، تصرف غصبی یعنی چه؟!!
🌾رسول اکرم (ص) فرمود: این مرد مدعی، چون شاهد بر ادعای خود ندارد تو باید قسم بخوری که تصرفی در ملک او نکرده ای، او آماده شد که قسم بخورد.
🔺آن مرد مدعی گفت: یا رسول الله، این آدم فاسق و بی بند و باری است و هیچ ابایی از دروغگویی ندارد، قسم دروغ می خورد و خیلی راحت زمین را تصرف می کند.
🌾رسول اکرم فرمود: در قانون قضاء، راهی جز این نیست، اکنون که تو شاهد بر ادعای خود نداری باید تن به سوگند او بدهی و دست از ادعای خود برداری. آن مرد غاصب که آماده برای قسم خوردن شد
🌾رسول خدا (ص) فرمود: من فعلا به تو مهلت می دهم که درباره ی کار خود بیندیشی و آنگاه اقدام به قسم خوردن نمایی.
✳️در این موقع این دو آیه از جانب خدا نازل شد و رسول خدا (ص) آن آیات را بر آنها تلاوت فرمود:«ولا تشتروا بعهد الله ثمنا قلیلا إنما عندالله هو خیر لکم إن کنتم تعلمون * ما عندکم ینفد و ما عندالله باق و لنجزین الذین صبروا أجرهم بأحسن ما کانوا یعملون؛ و پیمان خدا را به بهاى ناچیزى مفروشید زیرا آنچه نزد خداست اگر بدانید همان براى شما بهتر است. آنچه پیش شماست تمام می شود و آنچه پیش خداست پایدار است و قطعا کسانى را که شکیبایى کردند به بهتر از آنچه عمل می کردند پاداش خواهیم داد.» (نحل/ 95-96)
🔻آن مرد غاصب به محض شنیدن این آیات، دگرگونی در حالش پیدا شد و با لحنی جدی گفت: آری، حق است.
✅آنچه نزد من است، سرانجام فانی می شود و آنچه نزد خداست باقی می ماند.
🌾ای رسول خدا، این مرد راست می گوید و من قسمتی از زمین او را به ناحق تصرف کرده ام و اکنون نمی دانم آن چه مقدار بوده است، اینک که چنین است، هر مقداری که او میخواهد از زمین برگیرد و معادل آن را هم بر آن بیفزاید، بخاطر بهره ای که من در این مدت از زمین او برده ام.
✳️اینجا بود که آیه ی بعدی هم نازل شد و به افراد مؤمن صالح العمل، رسیدن به زندگی پاکیزه و طیب را بشارت داد که: «من عمل صالحا من ذکر أو أنثى و هو مؤمن فلنحیینه حیاة طیبة و لنجزینهم أجرهم بأحسن ما کانوا یعملون؛ هر کس از مرد یا زن کار شایسته کند و مؤمن باشد قطعا او را با زندگى پاکیزه اى حیات [حقیقى] بخشیم و مسلما به آنان بهتر از آنچه انجام مى دادند پاداش خواهیم داد.» (نحل/ 97)
📚منـابـع
سیدمحمد ضیاءآبادی- عطر گل محمدی 7- صفحه 195-197
🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃
🆔 @rasti1
🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸
❣سخن را زیوری چون راستی نیست
❣جمال مه بجز ناکاستی نیست
💛مولانا
🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃
🆔 @rasti1
🗞✏️🗞✏️🗞✏️🗞✏️
#نشر_اکاذیب چیست؟
🖊نشر اکاذیب به معنای انتشار و اشاعه اخبار دروغ و وقایع خلاف واقع به قصد اضرار به غیر یا تشویش اذهان عمومی یا مقامات رسمی است.
🖊 هر کس به قصد ضرر زدن به دیگران یا تشویش اذهان عمومی اقدام به بیان اکاذیب کند، مجرم محسوب میشود.
🗞✏️🗞✏️🗞✏️🗞✏️🗞✏️
🆔 @rasti1
🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸
#یادداشت
#صداقت
رفتار اغلب ما در خانه🏚 با بیرون خانه 🏤متفاوت است.
رفتارمان در غم 🏴و شادی🏳 ، سفر و حضر ، عزا و عروسی متفاوت است.
رفتارمان نزد عوام و خواص متفاوت است.
〽️ایکاش این نقص فقط در مورد رفتار بود ، علاوه بر این اعتقادات و احساسات ما هم در همه ی اینها متفاوت است.
این دوگانگی ها، ما را از سیر الی الله باز داشته است.
👈ما در تعارض ها و تضادها گم شده ایم .
👌یکی از علل اینکه فاطمه زهرا س صدیقه نامیده اند، برای این است که تمام رفتار و احساسات و ابعاد وجودی ایشان با اعتقاداتشان یکی بود.
طرید
🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸
🆔 @rasti1
🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸
#توریه
🔺توریه :به معنای پنهان کردن معنای اصلی و ظاهر کردن معنای غیر از آن است. توریه در اصطلاح فقهی بیان واقعیت به نحوی است که مخاطب یا مخاطبان دچار اشتباه شوند. توریه با کذب تفاوت دارد و موضوعاً از آن خارج است.
🔻 در منابع فقهی، #توریه بهعنوان یکی از راههای نجات از دروغگویی و سوگند دروغ، در ابواب گوناگون مطرح شده است.
🔺واژه توریه در قرآن نیامده، ولی در تفاسیرو منابع حدیثی، آیات متعددی از مصادیق توریه شمرده شده است.
🔻 همچنین در بعضی احادیث اشاره شده است که گاهی، حتی پیامبران و امامان (علیهم السلام) نیز به اقتضای مصلحت، توریه میکردهاند. توریه دارای شرایطی است که از جمله آنها میتوان به توانایی بر توریه کردن و ضایع نشدن حق دیگران در صورت توریه اشاره کرد.
🔺درباره جواز و عدم جواز توریه و اخلاقی بودن یا نبودن آن میان عالمان اخلاق اختلافاتی وجود دارد.
👈ویکی شیعه
🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸
🆔 @rasti1
🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸
📌اینگونه می فریبند...
البته نه اینکه همیشه این چنین باشد
ولی در خیلی از موارد داشتن...
🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸
🆔 @rasti1
🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃
📌تفاوت #توریه و #تقیه در چیست؟
📍 #توریه:
#توریه این است که انسان بدون این که #دروغ بگوید، به گونهاى حرف بزند که طرف مقابل برداشت دیگرى کند.
✅نقل است یکى از اهل سنت از شیعه اى پرسید جانشین بعد از پیامبر(ص) کیست؟
🔺شیعه جواب دادند کسى که دخترش در خانه او است. آن شخص تصور کرد که ابوبکر را مىگوید؛ چون دخترش عایشه زن پیامبر بود. ازاینرو آزارى به شخص شیعه نرساند؛ در حالى که منظور او امیرالمؤمنین(ع) بود.
🔻استفاده از توریه در موردى که گفتن سخن راست براى انسان یا مؤمنى ایجاد مزاحمت کند، مانعى ندارد.
📍دروغ مصلحتى تنها در صورتى جایز است که موضوع بسیار با اهمیتى مانند:
حفظ جان مؤمن، حفظ آبروى مؤمن، دفع فتنه و فساد و دفع ضرر بدنى و مالى در برابر ظالم یا اصلاح بین دو نفر باشد.
🔻در چنین مواردى دروغ مجاز شمرده شده است، گرچه در همین موارد نیز بهتر است توریه کند (یعنى به گونهاى بگوید که دروغ نگفته باشد).
💢دروغ به لحاظ اخلاقی از بزرگترین گناهان است و به لحاظ شرعی از حرام های مسلم شریعت است، زیرا کلید تمامی بدی ها و سرمنشأ همه شرها است.
⚜ امام حسن عسکری در این زمینه در طی روایت فرموده است: تمام خباثت ها در خانه ای قرار دارد و کلید آن خانه، دروغ است (جامع السعادات، ج 2، ص 323).
♻️اما اگر شخصی برای امور جزئی توریه کند و یا دروغ مصلحتی بگوید اگر چه از نظر شرعی در ابتدا گناه کبیره نیست ولی از نظر اخلاقی رفته رفته تأثیر منفی بر روح او می گذارد و مرتکب آشکار می شود گناه کبیره به شمار می آید.
📍#تقیه:
#تقیه در لغت به معناى سپرگیرى است و نوعى دستور حفاظتى و به عبارت دیگر رعایت اصل استتار حرکت در برابر دشمنان است.
🔺تقیه اقسامى دارد:
1⃣تقیه مداراتى: این قسم از تقیه در واقع نوعى حرکت اجتماعى و براى حفظ وحدت و مصالح امت اسلامى است.
2⃣ تقیه در برابر خطرات فردى. مانند از دست رفتن جان و... لیکن نکته مهم آن است که موارد تقیه تحت قاعده اهم و مهم مىباشد. یعنى آن جا که حفظ جان اهم است باید تقیه نمود و آن جا که رعایت مصلحت اهم دیگرى مانند حفظ کیان اسلام در بین باشد تقیه حرام است. مىتوان گفت در رابطه با حفظ آبرو و حیثیت نیز مسأله همین طور است. یعنى آن جا که حفظ حیثیت اهم باشد تقیه رواست ولى در صورتى که خلاف تقیه اهم از حفظ آبرو باشد تقیه جایز نیست.
💠لیکن در این رابطه دو نکته را باید در
نظر داشت:
الف) فرض تقیه براى حفظ آبرو فرض بسیار بعیدى است و شاید اصلا مصداق خارجى نداشته باشد. زیرا تقیه عمل بر طبق مذهب مخالف مانند بدون مهر نماز خواندن و امثال آنهاست... و انجام این امور براى حفظ آبرو خیلى بعید به نظر مىرسد.
ب) شناخت موارد اهم و مهم بدون تشخیص ملاکهاى احکام ممکن نیست از این رو در مواردى که فرضا چنین مسألهاى پیش آید باید به طور موردى و جزئى از مرجع تقلید استفتا کرد.
👈برگرفته از پرسمان
🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃
🆔 @rasti1