#سخن_بزرگان
#ویژه
🔵 تذکّرات مهم آیتالله العظمی شبیری زنجانی(مدّ ظلّه) دربارۀ برنامۀ آموزشی جدید حوزههای علمیّه
🔹آیتالله العظمی شبیری زنجانی با اشاره به جایگاه علمی رفیع شیخ انصاری و آخوند خراسانی و کتابهای «رسائل» و «مکاسب» و «کفایه» دربارۀ کماعتنایی به این کتابها در برنامۀ آموزشی جدید حوزههای علمیّه اظهار نگرانی کردند.
👇متن بیانات معظّمٌله، بدین شرح است:
🔸 مقام علمی مرحوم شیخ انصاری تا بدانجا بود که بزرگانی همچون میرزای شیرازی گوشزد میکردند که نمیتوان بهآسانی از کنار نظرات ایشان عبور کرد. مؤسّس حوزۀ علمیّۀ قم، مرحوم آیتالله العظمی حائری، ضمن نقل داستانی از مرحوم میرزای شیرازی اشاره کردند که: «میرزا به توضیح عبارتی از بحث طهارتِ شیخ انصاری پرداخت که ما آن را نفهمیده بودیم.»
🔸در درس شیخ انصاری، بسیاری از فحول مجتهدین حضور داشتند و ایشان در مقابل مقام علمی شیخ، خاضع بودند.
🔸 «رسائل» شیخ انصاری از کتب ارزشمند اصولی است که مؤلّف، خود در اواخر عمر، آن را بهعنوان کتاب سطح تدریس میکردهاست. ویژگیهای علمی مهمّ این کتاب و ارزش والای آن و پذیرش کتاب در جامعۀ حوزوی، سبب شده که این کتاب بهطور طبیعی بهعنوان متن درسی و محور تحقیق قرار گیرد.
🔸 کتاب «کفایة الأصول» هم، از همان زمان مؤلّف، مورد توجّه علما قرار گرفتهاست. از مرحوم آقا رضی شیرازی شنیدم که مرحوم میرزا محمّدتقی شیرازی، در زمان حیات مرحوم آخوند، «کفایه» را تدریس میکردهاست؛ موقعیّت والای علمی میرزا محمّدتقی شیرازی نیز، بر اهل فضل پوشیده نیست.
🔸 از مرحوم آقا شیخ عبدالکریم خوئینی -که شاگرد مرحوم آخوند و مرحوم شریعت اصفهانی بود- شنیدم که میگفت: «منزل آقای شریعت اصفهانی، نزدیک محلّ تدریس آخوند بود و ایشان از پشتبام منزل به درس مرحوم آخوند گوش میکرد. صبحها که به درس آقای شریعت میرفتم، مطالب آخوند را سادهتر بیان میکرد و ما آنجا، تازه مطالب آخوند را میفهمیدیم.» کسانی همچون آقای شریعت، با آن جلالت، اینگونه با مطالب مرحوم آخوند برخورد میکردند.
🔸 دیگر بزرگان معاصر مرحوم آخوند نیز، مقام علمی ایشان را پذیرفته بودند؛ حتّی شنیدم که عالم بزرگ اهل معنای معاصر ایشان، مرحوم شیخ علیمحمّد نجفآبادی (متوفّای 1۳۳۲) در روز وفات خویش مایل بوده که از «کفایه» مرحوم آخوند، مطالبی برای وی بخوانند تا او بشنود.
🔸 توجّه خاصّ علماء به «کفایة الأصول» سبب شده که این کتاب، متن درسی و جایگزین کتب پیشین گردد و در این میان، هیچ الزامی در کار نبودهاست.
🔸 تکامل نظام آموزشی حوزه و ارتقای آن، سودمند است؛ امّا باید توجّه داشت که این صحیح نیست که به هر قیمتی، تحوّل در نظام آموزشی صورت پذیرد؛ بلکه مهمّ، ارتقای متون آموزشی است و تا وقتی که کتب علمی، در سطح بالاتری از «رسائل» و «مکاسب» و «کفایه» تدوین نشده که مورد پذیرش حوزههای علمیّه قرار گیرد، جایگزینکردن کتابهای دیگر، تنها افت تحصیلی را به دنبال دارد.
🔸 توجّه به این نکته لازم است که تدریس متون ارزشمند پیشین، این امتیاز را نیز دارد که طلّاب میتوانند از سالها تجربۀ اساتید گرانقدری که این کتب را با دقّت و حوصله تدریس کردهاند و بر زوایای آنها اشراف کامل دارند، بهرهمند شوند.
🔸 از سوی دیگر، این سه کتاب، سالها مورد توجّه و اعتنای بزرگان بوده و از زوایای گوناگون، بررسی و تحقیق شدهاند و علاوه بر حواشی و شروح بسیاری که در توضیح و تبیین و نقد مطالب این کتابها نگارش یافته، محور درسهای خارج فقهای برجسته در فقه و اصول بودهاند و جایگزینکردن آنها با متون دیگر -که به هیچوجه، این ویژگیها را ندارند- بهمعنای محرومساختن طلّاب و جامعۀ علمی از دهها سال پژوهش و تحقیق است و به تضعیف بنیانهای علمی حوزهها میانجامد و خسارت جبرانناپذیری به همراه دارد. اگر جمعی این کار را بکنند، در دیگران هم تأثیر میگذارد و حوزه به آن سمت حرکت خواهد کرد و این کمبود، دوباره جبران میشود.
📎 کانال معظم له در ایتا
👉 @raveshsonnati
#ویژه
#سخن_معصوم
✔️ استاد علی مومنی
🌺 میلاد با سعادت حضرت زینب کبری سلام الله علیها مبارک باد. 🌺
امام سجاد علیه السلام به حضرت زینب کبری سلام الله علیها فرمود:
🔅أنتِ بِحَمدِ اللّهِ عالِمَةٌ غَيرُ مُعَلَّمَةٍ، فَهِمَةٌ غَيرُ مُفهَّمَةٍ🔅
"ای عمه" تو بِحمدالله دانا و دانشمندی هستی، بدون اینکه کسی تو را تعلیم بدهد و فهمیده و درک کننده ای هستی، بدون اینکه کسی به تو بفهماند. 📚(بحارالأنوار،ج۴۵،ص۱۶۴)
┈••••ه✾ 🌺 ✾ه•••••••┈┈┈
✍🏻 از کسانی که حق بزرگی بر گردن ما مسلمانان دارد وجود پر برکت و فداکاری آن بزرگوار می باشد؛ مخصوصاً در مدیریت محیرالعقول اسرای کربلا بعد از شهادت امام حسین علیه السلام و یاران با وفایشان. برای این ماموریتِ فوقالعاده بزرگ، در شکلگیری شخصیت علمی و معنوی آن حضرت، خیلی سرمایه گذاری شده است؛ هم از طرف خداوند متعال و هم از ناحیه پنج تن آل عبا (علیهم السلام) که غیر معصوم از درک و فهم و تفسیر آن عاجز است.
✍🏻 با این مقدمه کوتاه، تبرکاً و تیمناً به دو ویژگی آن حضرت اشاره می کنیم. تکامل انسان به دو چیز است:
🔸۱- عقل و تعقل
🔸۲- علم و معارف دینی که غذای آن عقل است. (وَ مَا یَعقِلُهَا إلَّا الْعَالِمُون– عنکبوت، آیهٔ۴۳)
➖این دو صفت، به طور کامل در آن حضرت وجود داشت.
🔸اما عقل.
به جهت کمال عقلش، به آن حضرت "عقیله" می گفتند. اگر چه لغت نویسان، عقیله را به معنای گران بهاترین و ارزشمندترین زن نوشته اند؛ ولی شکی نیست که ارزش و قیمتِ انسان، به کمالِ عقل اوست. عقیله به کسی می گویند که تمامی موانع عقل را از بین ببرد که بعضی از آنها هواهای نفسانی و غرائز سرکش و طغیانگر حیوانی و عواطف و احساساتِ کنترل نشده و وسوسه های شیطانی است. انسان بعد از رفع موانع، مراحلِ تکاملی عقل نظری و عملی را طی کرده و به مبدأ عقل کلّ متصل می شود آن هم به صورت دوام و ثبات چون "عَقِیلَة" صفت مشبّهه است و دلالت بر ثبوت و دوام دارد. دستور است ما هم از خدا بخواهیم که:
🔅اللّهم ارزُقنِی عَقلاً کاملاً🔅
"انتهای دعای عالِیة المَضامِین در مفاتیح الجنان "
🔸اما علم الهی.
بر اساس روایتِ نقل شده از امام سجاد علیه السلام، که خطاب به حضرت زینب سلام الله علیها فرمود: ای عمه، شما "عالِمَةٌ غَيرُ مُعَلَّمَةٍ" هستی یعنی علم تو، علم لدنّی است نه ظاهری و اکتسابی و "فَهِمَةٌ غَيرُ مُفهَّمَة" هستی یعنی فهم و درک و دریافت شما از حقایق عالم از طریق تفهیم الهی است مثل " فَفَهَّمْنَاهَا سُلَيْمَانَ". (انبیاء، آیهٔ۷۹)
✍🏻 چنانچه بعضی گفتهاند فهم، اخص از علم است یعنی فهم، معرفت قلبی همراه با اخلاص و صفای باطن را گویند. و دلالت این مطالب بر عصمت و طهارت، ولایت تکوینی و علم غیب آن حضرت در نزد اهلش، بدیهی است. به جهت کمال عقل و علم، فهم الهی و حکمت، پختگی و درایت، فراست و شجاعت، شهامت و صبر، تحمل و استقامت آن حضرت بود که توانست آن خون های مبارک شهداء کربلا را به پیکر زخم خورده اسلام، طوری تزریق نماید تا اسلام زنده شده و به حیات و بقاء خودش ادامه بدهد.
🔶ترویج دین اگر چه به خون حسین شد
🔸تکمیل آن به عقل و کمالات زینب است
👉 @Fatemiyeh_alyasin
👉 @raveshsonnati
7.82M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
#سیره_بزرگان
💥قدرت اراده در یادگیری
✔️ حجت الاسلام والمسلمین حاج سید جواد گلپایگاني:
🔹كان السيد الخوئي قدس سره كل خميس توجد عنده تعزية في البيت يذهب له السيد نصر الله المستنبط قدس سره (صهر السید الخوئی)
السيد نصر الله قدس سره كان خطه جدا جميل السيد الخوئي قدس سره ايضا خطه جميل ولكن ليس مثل خط السيد نصر الله قدس سره.
🔹في بعض الاحيان عندما يذهب السيد المستنبط للمجلس يقول السيد الخوئي قدس سره اكتب فلنشاهد خطي افضل ام خطكم؟
🔹مرة من المرات في احد مجالس الخميس عندما حضر السيد المستنبط قدس سره اعطى السيد الخوئي قدس سره للسيد ورقة. وقال له اكتب يقول السيد المستنبط قدس سره قلت له سيدنا مرات كتبنا خطي احسن قال لا اكتب الشي الذي انا اقوله: وهو "اللهم اجْعَلْني لِنَعْمائِكَ مِنَ الشّاكِرينَ" فكتب السيد المستنبط قدس سره على الورقة والسيد الخوئي قدس سره ايضا كتب على الورقة، السيد المستنبط قدس سره يرى ان خط السيد الخوئي قدس سره جدا جميل افضل
🔹فسال السيد المستنبط قدس سره السيد الخوئي قدس سره كيف؟ قال انا من الليل للصبح لم انم اكتب بهذه الكتابة وبهذا الخط حتى يكون خطي اجمل، واني رايت من احد الخطاطين الترك هذه العبارة فالى الصبح اتعلمها.
💠مرکز النجف الاشرف للتالیف والتوثیق والنشر
👉 @raveshsonnati
❇️ با استعانت از الطاف الهی، سلسله مباحث خارج نحو با گرایش نحو متعالی برگزار میگردد.
💠 مدرس: استاد حجة السلام و المسلمین سجاد قربانی (زید عزّه)
✳️ مخاطبین: اساتید ادبیات، فضلای درس خارج فقه و اصول که تسلط کامل بر نحو دارند.
❇️ پیش نیاز: تسلط کامل بر دروس ادبی رایج حوزه، انگیزه برای مطالعه پژوهشهای سنگین و جدید نحوی، آمادگی برای پذیرش نظریات جدید؛
🕰 زمان برگزاری: دوشنبه تا چهارشنبه ساعت ۱۲:۳۰ الی ۱۴
💠 مکان برگزاری: قم؛ مدرسه علمیه امام کاظم علیه السلام
📅 شروع: از دوشنبه ۲۱ آذر ۱۴۰۱؛
📌دوره به صورت حضوری و مجازی خواهد بود. ( شرکت در دوره به صورت مجازی، مستلزم پرداخت ۵۰ هزار تومان میباشد)
🔖جهت ثبت نام از لینک زیر اقدام بفرمائید:
https://formafzar.com/form/l0ap5
🌐جهت کسب اطلاع بیشتر به کانال زیر مراجعه کنید:
https://eitaa.com/joinchat/3280928965C37d1129dcb
هدایت شده از روش سنتیِ تحصیل علوم حوزوی
سالروز فاطمیه اول و شهادت حضرت فاطمه زهرا صدیقه کبری را محضر امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف و همه شیعیان و محبان او تعزیت عرض می کنیم.
@raveshsonnati
#ویژه
#سخن_معصوم
🏴شهادت جانگداز حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها تسلیت باد. 🏴
✍🏻استاد علی مومنی
💢(مصیبتی بزرگتر از مصیبت کربلا)
امام_صادق "علیه السلام" فرمود:
🔅ولَا کَیَوْمِ مِحْنَتِنَا بِکَرْبَلَا وَ إِنْ کَانَ کَیَوْمِ السَّقِیفَةِ وَإِحْرَاقِ الْبَابِ عَلَى أَمِیرِالْمُؤْمِنِینَ وَفَاطِمَةَ وَالْحَسَنِ وَالْحُسَیْنِ وَزَیْنَبَ وَأُمِّ کُلْثُومٍ وَفِضَّةَ وَقَتْلِ مُحَسّنٍ بِالرَّفْسَةِ لَأَعْظَمُ وَأَمَرّ🔅
(هیچ بلا و مصیبتی) مثل روز محنت و بلا ومصیبت ما در کربلا نیست، اگرچه روز سقیفه و سوزاندن درب خانه بر امیرالمؤمنین و فاطمه و حسن و حسین و زینب و ام کلثوم و فضه و کشته شدن محسن در اثر لگد به پهلوی (مادرم زهرا) بزرگتر، تلختر و دردناکتر از روز محنت در کربلا بود؛ زیرا که این روز سقیفه و مصیبتهای وارده بر فاطمهی زهرا (س) و علی(ع) اصل و ریشهی بلاها و مصیبتهای بعدی بر اهل بیت (ع) است.
📚(الهدایه الکبری، چاپ بیروت، ص ۴۱۷)
✍🏻اگرچه در ظاهر، مضمون این حدیث به نظر عجیب بیاید ولی با دقت بیشتر و مطالعه عمیق تر در روایات و احادیث و تاریخ و بررسیِ دقیق حوادثِ بعد از رحلت پیامبر اکرم "ص" روشن و آشکار می شود که ریشهی آن همه مصیبتهای جانسوز و جانکاه و تلخ و ناگوار در کربلا و مصیبت های وارده بر بقیه معصومین "علیهم السلام" از روز سقیفه بود که حق مسلّم الهیِ حضرت علی "ع" غصب شد و به گردن مبارکش طناب و ریسمان انداخته و کشان کشان و با دست های بسته برای بیعت اجباری به مسجد آوردند و تنها حامی آن حضرت، فاطمهی زهرا "س" بود که با لگد و غلاف شمشیر مورد بی حرمتی قرار گرفت و درِب خانه اش را آتش زدند و فدکش را غصب نمودند، به صورتش سیلی زده و بین در و دیوارش گذاشتند و پهلویش را شکسته و محسنش را سقط کردند.
✍🏻تحمل این همه مصیبتهای جانسوز و جانگداز، فقط برای دفاع از خلافت بلافصل امیرالمؤمنین "ع"و پرده برداشتن از چهره نفاق غاصبین و خائنین حق ولایت و امامت بود.
🔰مرحوم آیة الله غروی کمپانی در باره اینکه ریشه کربلا از سقیفه است چنین سروده است:
🔸فما رَماهُ اِذْ رَماهُ حَرمَلَه
🔸وإنَّما رَماهُ مَنْ مَهَّدَ لَه
🔸سهمٌ اَتی مِن جانِبِ السقیفَة
🔸و قَوسُهُ عَلی یدِ الخَلیفَة
🔸و ما أصابَ سَهْمُهُ نَحْرَ الصَّبِی
🔸بل کبِدَ الدینِ وَ مُهجَةَ النَّبی.
➖حرمله نبود که تیرانداخت ، بلکه تیرانداز کسی بود که زمینه ساز آن تیر حرمله بود.
تیری از سوی سقیفه آمد که کمان آن به دست خلیفه بود و تیر او نه بر گلوی کودک (علی اصغر) بلکه بر دل دین و قلب پیامبر نشست.
🔅اللهم العن ظالمی حق فاطمه و عجل فرج ولدها المهدی "علیه السلام🔅
👉 @Fatemiyeh_alyasin
👉 @raveshsonnati
#سخن_بزرگان
💥 وجوب عینی اجتهاد بر مستعدین از اهل علم در این زمان
🔵 تصویر صفحه اول رساله علمیه آیه الله العظمی سیدعبدالهادی شیرازی
👉 @raveshsonnati
#ویژه
⚫️ درگذشت مرجع بزرگ جهان تشیع حضرت آیت الله العظمی حاج سید محمد صادق روحانی را به ساحت مقدس بقیةالله الاعظم ارواحنا فداه و حوزههای علمیه تسلیت عرض مینماییم.
👉 @raveshsonnati
#سیره_بزرگان
💥 اخلاق کمنظیر مرحوم شیخ بهایی رحمه الله
✔️آیتالله شبیری زنجانی
🔹مجلسی اوّل در روضة المتّقين (شرح عربیاش بر كتاب من لا يحضره الفقيه) در شرح مشيخه ذیل عنوان «عمر بن توبة أبويحيى الصنعاني» به تناسب اینکه وی کتابی در فضیلت سوره قدر دارد و شیخ طوسی از وی در باب زیارات روایاتی نقل کرده است که مشتمل بر ثوابهای فراوان است، از استادش شیخ بهایی به عظمت یاد میکند و میگوید:
🔸 زمانی که من در درس شیخ بهایی شرکت میکردم، يک روز درباره روایات ثواب اعمال اشکال کرد که اگر مثلا فلان عمل ثواب هزار حج داشته باشد برای خود حج قدر و منزلتی نمیماند.
🔸 من از آن روایات دفاع کردم و شیخ بهایی در آن مجلس هیچ پاسخی نداد، بلکه تا آخر عمر هم راجع به اشباه و نظائر این روایات مطلبی نگفت با اینکه من در آن موقع اصغر شاگردان شیخ بهایی بودم و ظاهراً به بلوغ هم نرسیده بودم و در مجلس درس شیخ غالب فضلای عصر حاضر بودند و شیخ چون به تمام علوم احاطه داشت، به راحتی میتوانست مرا اسکات کند ولی انانیت به خرج نداد و حرف مرا پذیرفت.
🔸 ما چنین فردی را به چشم دیدیم که در اخلاق نظیر نداشت و الآن هم «تشاهد في أبناء هذا الزمان ما تشاهد»
📚 جرعهای از دریا ؛ ج ۳ ص ۲۵۱
👉 @raveshsonnati