انجمن علوم اجتماعی دانشگاه رضوی با همکاری بنیاد پژوهش های اسلامی آستان قدس رضوی برگزار میکند
🔶️سلسله نشست های المزار با محوریت زیارت پژوهی
نشست چهارم: نقد و بررسی کتاب آسیب شناسی زیارت
🟤نویسنده: حجت الاسلام والمسلمین دکتر محسن محمدی
🔴ناقدین: حجت الاسلام والمسلمین سیدرضا شیرازی
حجت الاسلام والمسلمین محمد پهلوان
⏰زمان: شنبه ۱۴۰۲/۱۷/۴ ساعت ۱۰ تا ۱۲
🏠مکان: بنیاد پژوهشهای آستان قدس رضوی، تالار شیخ طوسی
🔸سلسله سخنرانیهای علمی الهیات زیارت و علوم اجتماعی
⏰ ۲۴ لغايت ۲۷ تیرماه ۱۴۰۲، ساعت ۱۷ الی ۱۸:۳۰
#نشست_علمی
#الهیات_زیارت
#علوم_اجتماعی
@razaviac
🚩 نقش عاشورا در علم و عمل اجتماعی شیعیان
💠 واقعه عاشورا به عنوان عنصری محوری در فرهنگ، تاریخ و دانش اسلامی است که در علم و عمل اجتماعی شیعیان انعکاس یافته و تاثیرگذار است. اولین لایه این تأثیرگذاری که عمیقترین سطح آن نیز هست، آن بخش از تحلیلهایی است که نسبت به عاشورا در احادیث وجود دارد و در بخشی از معارف و دانشهای شیعیان بازتاب آن یافته است.
❇️ بر این مبنا عاشورا به صورت واقعهای الهی دیده میشود که از آدم تا خاتم وجود داشته و تا روز قیامت نقش آفرینی خواهد کرد. در چنین رویکردی، عاشورا ناظر به یک واقعه در مقطعی تاریخی و موقعیتی نیست، بلکه اتفاقی است که رخ داده، تمام نشده و ازلی و ابدی است. بر این اساس، عاشورا به حسبِ ظاهری در مقطعی از زمان به وقوع پیوسته ولی به لحاظِ حقیقتِ آن، سرمدی و جاویدان بوده و با همه عالم و اهل عالم گره خورده است.
✴️ از این منظر، هیچ یک از کنشگرانِ واقعه عاشورا از این مسأله مستثنی نیستند و این موضوع محدود به امام حسین علیه السلام یا اصحاب ایشان نیست و حتی کسانی که در جبهه مقابل امام نیز قرار گرفتهاند، مشمول این حکم میشوند. از این رو است که بر اساس آیات، احادیث و روایات، واقعه عاشورا با فطرت الهی پیوند می خورد و در واقع، عهد و پیمانی است که خداوند با همه بندگانش بسته است.
🌀 در حادثه عاشورا همه بر شاکله وجودی خود عمل میکنند. ظاهر و باطن جدا نیست، حقیقت فرد ظاهر شده و تعین یافته است. باطن عرفانی و فلسفی این واقعه، جدای از رفتار اجتماعی و سیاسی شیعیان نیست و درعمل و حیات آنان نیز قابل پیگیری و تسری است و در علم اجتماعی شیعیان تاثیرگذار بوده است و در چند سطح و لایه درس متناظر با خود را دارد.
♻️ درسی که از واقعه عاشورا می توان گرفت کاملا سیاسی و اجتماعی است و از طرف دیگر با حقیقت و معنویت عالم نیز پیوند می خورد و به همین تناسب در شاکله و شخصیت شیعیان، به لحاظ نظری، فکری و رفتاری اثرگذار و متجلی است و تمسک به آن، بخشی از هویت تشیع را شکل می دهد.
♦️در کنار جلوه و تجسم عاشورا در هویت شیعی، انعکاس و بازتاب تفکر عاشورایی را در عملکرد و کنش سیاسی شیعیان نیز می توان ردگیری کرد. واقعیت این است که مقاومتهای سیاسی شیعیان در طول تاریخ همواره ملهم از حرکت امام حسین(ع) و واقعه عاشورا بوده است و یکی از شواهد این مدعا، حرکت مردم در پیروزی انقلاب اسلامی است که یکی از پایههای اساسی این حرکت سیاسی، مراسم و مناسک دهه محرم و واقعه عاشورا بوده است و حتی خود حضرت امام خمینی(ره) در حرکت سیاسی خود که مبارزه با ظلم و استبداد بود از حضرت امام حسین(ع) و واقعه عاشورا ملهم بود و این نگاه و نگرش را به بدنه جامعه هم تزریق می کردند.
🔻به طور کلی تشیع هر جای تاریخ که کوشیده در برابر ظلم و استبداد زمانه اش بایستد به امام حسین(ع) و حرکت ایشان اقتدا کرده است.
#نکته
1️⃣ تبیین واقعه عاشورا؛ از این منظر این حادثه مشیتی الهی و رسالتی عظیم بر دوش امام حسین بوده و صحرای کربلا ظرفِ تحقق این وظیفه الهی است.
2️⃣ توصیف واقعه عاشورا؛ در اینجا در توصیفِ چگونگی زیست و رفتار امام، عملِ امام خالصانهترین عمل نسبت به خداوند سبحان و تعالی و عین وجه الله و عمیق ترین مرتبه توحید و اوج شیفتگی جمال الهی قلمداد میشود.
3️⃣ تجویز واقعه عاشورا؛ در این سطح، به پیامدهای نهضت عاشورا پرداخته شده و امام چون اسوهای تصور میشود که برای تمامی انسانها در همه اعصار آموزندهاند. در این ساحت، تاثیر عاشورا بر فقه اجتماعی شیعی، نحوه تعامل شیعیان با قدرتهای موجود و عمل و رفتار شیعیان در ادوار تاریخ مورد توجه قرار میگیرد.
🎙استاد پارسانیا
🆔@parsania_net
انجمن علوم اجتماعی دانشگاه رضوی
🔸سلسله سخنرانیهای علمی الهیات زیارت و علوم اجتماعی ⏰ ۲۴ لغايت ۲۷ تیرماه ۱۴۰۲، ساعت ۱۷ الی ۱۸:۳۰
لینک مجموعه سخنرانی های «الاهیات زیارت و هنر» و «الاهیات زیارت و علوم اجتماعی» در این لینک قابل دسترسی است.
https://theopilgconf.ir/news
🏴ای بهترین ذخیرۀ اربابِ بی کفن
ذُخرُ الحسین! نام تو را هم خدا گذاشت
🏴دریا اگر به مشک تو سقا وفا نکرد
دریایی از وفای تو را عشق جا گذاشت
🏴یاد حسین، آب روی آب ریختی
وقتی فرات تشنه لبان را رها گذاشت
🚩 تاسوعای حسينی روز يقين و وفاداری ، بر شيعيان جهان تسليت باد.
#دانشگاه_علوم_اسلامی_رضوی
@razaviac
🌱 جان نباشد جز خبر در آزمون
هر که را افزون خبر، جانش فزون🌱
(مثنوی مولانا)
🔆 فرارسیدن هفدهم مرداد روز خبرنگار، فرصتی گران مایه برای قدردانی و تجلیل از تلاشهای صادقانه، منتقدانه و حقیقت طلبانه خبرنگاران و اصحاب رسانه در مسیر روشنگری، شفافیت و رهیافت دسترسی آزاد به اطلاعات است.
🔆جامعه امروز بیش از هر زمان دیگری مشتاق آگاهی و دسترسی کامل و شفاف به اطلاعات است و در این بین انعکاس صحیح و سریع اخبار و اطلاعات جز با تلاش خبرنگاران ممکن نخواهد بود.
💐روز خبرنگار بر تمامی فعالان عرصه خبر و رسانه مبارک💐
▫️انجمن علمی علوم اجتماعی دانشگاه علوم اسلامی رضوی
متنخوانی رساله الحروف
دکتر فاطمه شهیدی
دوشنبهها ساعت ۸:۳۰ تا ۱۰
خانه اندیشهورزان علوم انسانی
از ۲۳ مرداد
ثبتنام:
https://ble.im/mrhedayati
۰۹۱۰۲۱۰۹۳۰۷
پژوهشکده علوم اسلامی بنیاد پژوهش های اسلامی با همکاری انجمن علوم اجتماعی دانشگاه رضوی برگزار میکند
🔶فقه مضاف(با محوریت فقه زیارت)ظرفیت ها و آسیب ها
🟢 ارائه کننده: آیت الله ابوالقاسم علیدوست
⚪ دبیر جلسه: حجت الاسلام والمسلمین سیدرضا شیرازی
⏱️چهارشنبه ۲۵ مرداد ساعت ۸ تا ۱۰
🕌دانشگاه علوم اسلامی رضوی، ساختمان شماره ۲، تالار شیخ بهایی
🖤شهادت نبی مکرم اسلام حضرت محمد مصطفی «صلیالله علیه و آله» و سبط اکبر ایشان حضرت امام حسن مجتبی علیه السلام بر همهی مسلمانان تسلیت باد.
#دانشگاه_علوم_اسلامی_رضوی
@razaviac
🏴🏴🏴🏴🏴🏴🏴🏴🏴🏴🏴
🖤شهادت ولینعمتمان، حضرت علیبنموسی الرضا علیه السلام بر عاشقان و زائرانش تسليت باد.
@razaviac
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
▫️حجت الاسلام پارسانیا
💢 در طول تاریخ حوزه های شیعی خصلت انقلابی داشتند.
#حوزه_انقلابی
#کلیپ
#استاد_پارسانیا
💠@parsania_net