📓 | #یادداشت
💡تبیین، تبلیغ نیست!
به بهانه مشغله فکری این روزهای جبهه انقلاب؛
🖋حمیدرضا فتحی
💠 چند صباحی است که نحوه اقدام موثر در حوزه افکار عمومی و به تبع آن، تبیین به عنوان یکی از موضوعات دارای اولویت در برخی از محافل جبهه انقلاب مورد تأمل واقع شده است.
اما تبیین چیست؟ قبل از پاسخ به این پرسش باید گفت: از جمله گامهای اولیه در شناخت یک مفهوم، تحقیق پیرامون حدود سلبی آن مفهوم است؛ پس پیش از پاسخ به پرسش"تبیین چیست؟" میتوان به پرسش "تبیین چه نیست؟" پرداخت و از این رهگذر به مختصات مفهوم تبیین نزدیک شد.
🖍تبیین، چه نیست؟
پرواضح است امروزه تبلیغ در معنای مرسوم خود از کارامدی لازم برخوردار نیست(مراد از تبلیغ در این یادداشت، تبلیغ در سنت حوزوی است نه تبلیغ به معنای پروپاگاندا!). تبلیغ در معنای معمول خود نتوانسته نیازهای فوری و ضروری افکار عمومی جامعه امروزی را که در مواجهه با حملات ترکیبی ناجوانمردانه است برطرف نماید به نحوی که گرههای ذهنی متعددی که طی سالیان متمادی به دلیل ضعف عناصر داخلی و تلاشهای دشمن خارجی و رسانه های آنها نسبت به موضوعات مختلف مرتبط با دین، نظام و انقلاب، روحانیت و ... در آحاد جامعه شکل گرفته، نه تنها کماکان به حال خود باقی است بلکه روز به روز این گره های ذهنی کورتر هم می شود لذا تبیین، هر چه که هست، همان تبلیغِ به معنای مرسوم و معمول نیست! چون راه علاج مرض پروپاگاندای دشمن تبیین است و از آنجا که کماکان این مرض، رفع نشده لذا تبلیغ، دوای جامعی نیست.
🔅بیان مطلب اینکه
1️⃣ رفتار اجتماعی انسان برخاسته از شناخت اجتماعی اوست. شناخت اجتماعی هم مجموع ذخیره دانایی یک انسان در طول حیات اجتماعی اوست که آنرا کسب کرده است. این ذخیره دانایی راهنمای زندگی انسان است و انسان بواسطه آن، زندگی خود را سامان میبخشد لکن کسب همه این دانایی ها در کلاس درس و بهصورت منطقی، مستدل و نظاممند صورت نمیپذیرد. بخش عمده ای از رفتارهای اجتماعی انسان ناشی از آن دسته شناختی است که در اثر تعاملات اجتماعی و ناشی از آداب، رسوم، عواطف، احساسات و گرایشها ایجاد شده که این امر ناشی از زندگی جمعی انسان است که قراردادهای اجتماعی نیز بدان اعتبار بخشیده است؛ این دسته از شناخت که از آن به عنوان شناخت عمومی(در مقابل شناخت علمی) یاد میشود بیش از آنکه آموخته شود به کار گرفته میشود. این ذخیره دانایی ماهیتی از جنس فرهنگ(و نه علم) دارد و مانند هوایی است که انسان از آن استفاده میکند اما اغلب متوجه آن نیست.
2️⃣ همانطور که گذشت بخش عمده ای از رفتارهای انسان ناشی از دریافت هایی است که غیرآگاهانه، غیررسمی و غیرکلاسیک به او منتقل شده است. عمدتاً انسان، بدون تأمل و استدلال و حتی بدون اینکه پرسشی از او سر بزند از این ذخیره دانایی استفاده می کند. این نوع دانایی بیشتر از روی عادت، تقلید و تکرار است و جنبه خودآگاهی در آن کمرنگ است.
3️⃣ این امر را مقایسه کنید با اتفاقی که امروز در فضای تبلیغ های رسمی شاهد آن هستیم. در تبلیغ، عمدتاً مخاطب به تفکر و تعقل دعوت می شود. مبلیغین همواره به دنبال ایجاد خودآگاهی در مخاطب هستند. محتواهای تبلیغی اکثراً به مثابه درسنامه های آموزشی شامل بحثهای منطقی و استدلالی است؛ گویی ما مسجد را به مدرسه، تبلیغ را به تدریس و منبری را به مُدرسی تبدیل کرده ایم که به مخاطب، نگاهی همچون محصل دارد و او را برای آزمون پایانی مدرسه تجهیز می کند نه برای زندگی در جامعه!
4️⃣ دوباره این مواجهه را مقایسه کنید با کاری که دشمن در حال پیاده سازی آن در جامعه ما است. نظام سلطه با امپراطوری رسانه ای خود از طریق ایجاد یک جریان ثابت و مستمر از اطلاعات و سرگرمی، سعی میکند توده مردم را به مصرفکنندگان منفعلی تبدیل کند که صرفاً به دنبال لذت بردن از محتوا هستند و در نتیجه با پدید آوردن غلبه روایت خود از واقعیت ها گفتن و شنیدن هر سخن مخالف و معارضی را با هزینه های بالای فردی و اجتماعی مواجه می کند. آیا در چنین فضایی،اساساً فردی از توده مردم به دنبال کشف حقیقت است که بتوان او را از طریق تبلیغ و کاملاً روشمند و خودآگاه به حقیقت رساند؟
آیا برای مرضی که در لایه فرهنگ پدید آمده می توان نسخه هایی در لایه علم پیچید؟!
ادامه دارد...
#تبلیغ #تبیین #فرهنگ
#پژوهشکده_باقرالعلوم
🆔 eitaa.com/rboresearch
🆔 ble.ir/rboresearch
🆔 t.me/rboresearch
💬 غسل با دستمال خیس
.
✍🏻 پرسش: با دستمال خیس یا اَبر اسفنجی میشه غسل کرد؟!
.
✅ در غسل، عضو باید شسته شود، اگر آب دستمال یا ابر اسفنجی به مقداری باشد که شستن صدق کند، اشکال ندارد.
#احکام_شرعی
#غسل
#آیت_الله_خامنه_ای
📲 #پژوهشکده_باقرالعلوم
🆔 eitaa.com/rboresearch
🆔 ble.ir/rboresearch
🆔 t.me/rboresearch
#خبر
✍️ «اطلس ترکیه» رتبه اول جایزه پژوهشهای برتر حوزه دیپلماسی فرهنگی
🔸«اطلس دینی اهل سنت ترکیه» تألیف مسعود صدر محمدی در مراسم اعطای جایزه پژوهشهای برتر در سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و در بخش تألیف کتاب، حائز رتبه اول شد.
🔹در این مراسم که به مناسبت هفته پژوهش برگزار شد، مسعود صدرمحمدی برای کتاب «اطلس دینی اهل سنت ترکیه» که توسط انتشارات پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم علیهالسلام منتشر شده است، حائز رتبه اول شد.
🔻 جزئیات بیشتر خبر در لینک زیر 👇
http://rbo.ir/__a-3859.aspx
📲#پژوهشکده_باقرالعلوم
🆔 eitaa.com/rboresearch
🆔 ble.ir/rboresearch
🆔 t.me/rboresearch
🔰 فصل دوم شماره هشتم ویژهنامه فلسطین
💠 گفتوگوهایی درباره آگاهی فلسطین
✍🏻 بازانديشى پيرامون فلسطين به مثابه يک مسئله محوری در واقعیت و در حوزه اندیشه؛ به عنوان مسئلهای که شرط ضروری ایجاد یک جنبش اجتماعی در جهان اسلام است؛ به مانند آگاهی شکلدهنده به نیروی عصیان در وجود ابژههای غیر غربی؛ و به عنوان آشکار کننده برتریجویی و استکبار انسان سوژه بر دیگران، بخش مهمی از مسیری است که برای طراحی «فلسطین به مثابه آگاهی» بدان نیاز داریم.
📚 آنچه در این فصل میخوانیم سهگام آغازینی است که ما برای طی این مسیر برداشتیم
🔻پیوند تهیه اثر:
http://pbshop.ir/__p-p-673.aspx
📲#پژوهشکده_باقرالعلوم
🆔 eitaa.com/rboresearch
🆔 ble.ir/rboresearch
🆔 t.me/rboresearch
سلسله نشستهای
#جمهوری_اسلامی_شناسی (فصل دوم)
بررسی سامانه حکمرانی فرهنگی کشور
┄┄┅••=✧؛❁؛✧=••┅┄┄
نشست هجدهم:
مجمع ناشران انقلاب اسلامی
میثم نیلی
مدیرعامل مجمع
┄┄┅••=✧؛❁؛✧=••┅┄┄
🗓 پنجشنبـــــه ۲۰ دی ۱۴۰۳
📍قـــــم، میدان جانبازان، جنب مصلی
سالن جلسات پژوهشکده باقرالعلوم (ع)
❇️ برای ثبت نام روی اسم نشست بزنید:
👈 جمهوری اسلامی شناسی
🆔 راه ارتباطی: @hatef_69
📲 #پژوهشکده_باقرالعلوم
🆔 eitaa.com/rboresearch
🆔 ble.ir/rboresearch
🆔 t.me/rboresearch
#خبر
✍️ كتابی كه فرهنگ حجاب را در خانوادهها پیادهسازی میكند
🔸نویسنده كتاب «دخترم چادر نمی پوشد» در رادیو گفتوگو تاكید كرد: این اثر زبانی شیرین داشته و راهكارهایی را برای فرهنگ سازی حجاب ارائه میدهد.
🔹خانم سیده زهرا موسوی كه با بخش با اهالی كتاب و كلمه در برنامه زنده رویداد همراه بود، با اشاره به ایده شكل گیری این كتاب گفت: كتاب به سفارش پژوهشكده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (ع) متعلق به سازمان تبلیغات اسلامی نوشته شده است.
🔸وی افزود: این اثر قرار است با مخاطبین در بدنه جامعه ارتباط بگیرد و كاری علمی در این حوزه تولید شود تا مخاطب را در سطوح مختلف جذب نماید.
🔻 جزئیات بیشتر خبر در لینک زیر 👇
http://rbo.ir/__a-3861.aspx
📲#پژوهشکده_باقرالعلوم
🆔 eitaa.com/rboresearch
🆔 ble.ir/rboresearch
🆔 t.me/rboresearch
#مناسبت
📆 ۲۰ دی ۱۲۳۰ هجرے شمسے
▪️قتل #امیرکبیر صدراعظم ناصرالدین شاه به دستور پادشاه قاجاریه (۱۸ ربیعالاول ۱۲۶۸ق)
🔹میرزا تقی خان فراهانی فرزند کربلایی قربان، آشپز میرزا ابوالقاسم قائم مقام، در اصل از هزاوه و خانوادهای فقیر بود.
🔸وی در دستگاه قائم مقام پرورش یافت و دبیری کارآمد و منشی لایقی شد. وی سمتهای متعددی در زمان فتحعلی شاه و محمدشاه قاجار داشت و در خدمت ناصرالدین میرزای ولیعهد، فعالیت میکرد. میرزاتقی خان پس از مرگ محمدشاه قاجار تلاش فراوانی در به سلطنت رساندن ناصرالدین شاه نمود و لقب اتابک اعظم گرفت.
🔹نزدیکی وی به شاه به حدی بود که ناصرالدین شاه قاجار تنها خواهر خود را به عقد میرزاتقی درآورد، هرچند مهد علیا مادر شاه، از این امر راضی نبود. پس از صدر اعظمی و فرونشاندن ناآرامیها و به جریان انداختن امور کشور، به #امیرکبیر ملقب گردید و بیشتر از قبل مورد حسادت درباریان واقع شد. سرانجام با بدگوییهای فراوانی که نزد شاه از او کردند، به دستور شاه قاجار از صدارت عزل گردید و بدخواهان از ترس تغییر نظر شاه، حکم قتل وی را نیز از سلطان گرفتند.
🔸وی را در حمام فین #کاشان با گشادن شریان بازویش به قتل رسانده و سپس جسدش را به عراق برده و در #کربلا به خاک سپردند.
📲#پژوهشکده_باقرالعلوم
🆔 eitaa.com/rboresearch
🆔 ble.ir/rboresearch
🆔 t.me/rboresearch
🔺 #نامه معروف #امیرکبیر به ناصرالدین شاه
🔸در این نامه، امیرکبیر، پسر ناصرالدین شاه را به جرم #رشوه از حکومت قم عزل کرده و به شاه می نویسد: #اداره امور #مملکت با #توصیه عمه و خاله نمیشود!
📲#پژوهشکده_باقرالعلوم
🆔 eitaa.com/rboresearch
🆔 ble.ir/rboresearch
🆔 t.me/rboresearch