#خبر | نگاهداری: اقتصاد دریامحور می تواند نقطه عطفی در برنامه هفتم توسعه باشد
🔻رئیس مرکز پژوهش های مجلس در همایش ملی "آمایش سرزمین با تأکید بر دریا، سواحل و بنادر": ۲/۳ جمعیت جهان در مناطق مجاور دریا و آب راه ها مستقر هستند، لذا بخش عمده ای از اقتصاد امروز مبتنی بر دریاها شکل گرفته و یکی از عللی که اقتصاد امروز ایران دچار یک برون افتادگی نسبت به اقتصاد جهانی است این است که از اقتصاد دریا محور مغفول بوده ایم.
🔻در برنامه هفتم توسعه یکی از مواردی که می تواند باعث ایجاد چرخش ساختاری در اقتصاد کشور شود، بحث اقتصاد دریا است و در این زمینه مرکز پژوهش های مجلس سه حوزه فعالیت را در خصوص اقتصاد دریاها معرفی کرده است، به طوریکه در سطح جزایر، سواحل و ظرفیت های دریایی ایران و کسب و کارهای دریا محور خلاصه می شود.
🔻تمرکز بر این سه محور اقتصاد دریایی در برنامه هفتم توسعه می تواند چرخش ساختاری در بهبود اقتصاد جمهوری اسلامی ایران ایجاد کند.
♨️ متن کامل این گزارش را اینجا بخوانید:
▶️ https://rc.majlis.ir/fa/news/show/1753206
پژوهانه| پایگاه نشر مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی
🌐 @rcmajles_ir
#گزارش_کارشناسی | پیشنهاد تمدید معافیت های مالیاتی برای فعالین حوزه گردشگری
🔻مرکز پژوهش های مجلس طی گزارشی به بررسی پیشنهاد تمدید معافیت های مالیاتی موضوع ماده (۱۳۲) قانون مالیات های مستقیم برای فعالین حوزه گردشگری پرداخت.
🔻توجه به توسعه گردشگری همواره در اسناد بالادستی مختلف مورد تأکید بوده، آمده است که به عنوان مثال در بند «۹» سیاست های کلی اشتغال (ابلاغیه ۱۳۹۰) به «استفاده بهینه از ظرفیت های اقتصادی گردشگری» تأکید شده است. در الگوی ایرانی اسلامی پیشرفت (ابلاغیه ۱۳۹۷)، «گسترش قطب های گردشگری» مورد توجه قرار گرفته است. در بند «۱۷» سیاست های کلی برنامه هفتم توسعه (ابلاغیه ۱۴۰۱/۰۶/۲۰) نیز «توسعه گردشگری» مورد تأکید قرار گرفته است. از این منظر توجه به موضوع گردشگری به عنوان یکی از اولویت های مقام سیاستگذار در کشور بر کسی پوشیده نیست.
🔻در حوزه اجرا نیز دولت سیزدهم در سند تحول خود، بخشی را به صورت ویژه به ترسیم اهداف در زمینه گردشگری پرداخته است (مبحث هشتم). در این میان، دولت تأکید دارد که به منظور «دسترسی پذیری سفر و گردشگری داخلی» باید «از سرمایه گذاری بخش غیردولتی در گردشگری» حمایت کرد. باید توجه داشت یکی از سازوکارهای حمایتی از بخش خصوصی در این حوزه، معافیت های مالیاتی است. این ابزار پیش تر در ماده (۱۳۲) قانون مالیات های مستقیم اعمال شده بود. متن پیشروی، استدلالی بر ضرورت تمدید این مالیات هاست.
♨️ متن کامل این گزارش را اینجا بخوانید:
▶️ https://rc.majlis.ir/fa/news/show/1753266
پژوهانه| پایگاه نشر مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی
🌐 @rcmajles_ir
14.79M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
#پادکست | بررسی لایحه ایجاد منطقه آزاد تجاری صنعتی مازندران
🔻دفتر مطالعات اقتصادی مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی طی گزارشی به بررسی لایحه ایجاد منطقه آزاد تجاری صنعتی مازندران پرداخت.
🔻در حال حاضر نزدیک به ۱۰۰ منطقه آزاد و ویژه اقتصادی مصوب در کشور وجود دارد که در ۲۹ سال اخیر (از سال ۱۳۷۲ تا ۱۴۰۰) به تصویب رسیده اند؛ مشتمل بر ۱۶ منطقه آزاد تجاری صنعتی و حدود ۸۱ منطقه ویژه اقتصادی. مطابق بند «۱۱» سیاست های کلی اقتصادی مقاومتی ابلاغی ۱۳۹۲/۱۱/۳۰، مناطق آزاد و ویژه اقتصادی مکلف هستند حوزه عمل خود را در راستای چهار هدف اصلی این مناطق، توسعه دهند که عبارتند از: ۱. انتقال فناوری های پیشرفته، ۲. گسترش و تسهیل تولید، ۳. صادرات کالا و خدمات و ۴. تأمین نیازهای ضروری و منابع مالی از خارج. در ماده (۱) قانون چگونگی اداره مناطق آزاد تجاری صنعتی نیز اهداف زیر برای مناطق آزاد تصویر شده است: ۱. تسریع در انجام امور زیربنایی، ۲. عمران و آبادانی، ۳. رشد و توسعه اقتصادی، ۴. سرمایه گذاری و افزایش درآمد عمومی، ۵. ایجاد اشتغال سالم و مولد، ۶. تنظیم بازار کار و کالا، ۷. حضور فعال در بازارهای جهانی و منطقه ای، ۸. تولید و صادرات کالاهای صنعتی و تبدیلی و ۹. ارائه خدمات عمومی.
🔻وسعت مناطق آزاد بیش از سه برابر وسعت شهرک ها و نواحی صنعتی کشور بوده، اما میزان اشتغال در شهرک های صنعتی بیش از سه برابر اشتغال در مناطق آزاد کشور است.
♨️ متن کامل این گزارش را اینجا بخوانید:
▶️ https://rc.majlis.ir/fa/news/show/1751796
پژوهانه| کانال اطلاع رسانی مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی
🌐 @rcmajles_ir
13.22M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
#پادکست | سلامت در برنامه هفتم توسعه؛ ضرورت توجه به شفافیت به منظور مدیریت تعارض منافع
🔻دفتر مطالعات اجتماعی مرکز پژوهش های مجلس طی گزارش پژوهشی به بررسی سلامت در برنامه هفتم توسعه و ضرورت توجه به شفافیت به منظور مدیریت تعارض منافع پرداخت.
🔻موقعیت تعارض منافع از دلایل فساد و ناکارامدی در حوزه های مختلف است که مصادیق مختلفی از آن در حوزه سلامت نیز وجود دارد؛ بنابراین ضمن شناسایی دقیق مصادیق آن، لازم است برای مدیریت هریک راهکارهای متناسب اتخاذ شود. در بین راهکارهای اصلی مدیریت تعارض منافع شامل ایجاد شفافیت، تعیین قواعد و استقرار سازوکار و ایجاد محدودیت، راهکار شفافیت به دلیل نقش مهمی که در پیشگیری از سوءاستفاده از موقعیتهای تعارض منافع دارد و از طرفی اجرای مؤثر راهکارهای دیگر نیز تا حد زیادی به تحقق آن وابسته است از اهمیت مضاعف برخوردار است.
🔻برخی از احکام مصوب حوزه سلامت در قوانین برنامه های توسعه، نظیر پرداخت مبتنی بر عملکرد، کاربرد راهنماهای بالینی، خرید راهبردی خدمات سلامت، ممنوعیت اشتغال همزمان در بخش دولتی و غیردولتی ناظر بر مدیریت تعارض منافع بوده اند که اجرای مؤثر آنها مستلزم بسترهای شفافیت است.
♨️ متن کامل این گزارش را اینجا بخوانید:
▶️ https://rc.majlis.ir/fa/report/show/1750430
پژوهانه| کانال اطلاع رسانی مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی
🌐 @rcmajles_ir
12.6M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
#ویديو_کامنت | بهینه سازی مصرف انرژی ضرورت ملی است
🔻 بابک نگاهداری رییس مرکز پژوهش های مجلس گفت: کشور ما در طی ۵۰سال گذشته با ۲درجه افزایش دما، ۵۵ میلی متر کاهش بارش و ۲۷۰ میلی متر افزایش تبخیر روبه رو شده است .
🔻نگاهداری تصریح کرد: ایران پس از کشورهای چین، آمریکا، هند، روسیه و ژاپن در رتبه ششم انتشار دیاکسیدکربن در جهان قرار دارد و سهمی معادل ۲.۱۴ درصد از کل انتشار گازهای گلخانهای جهان را به خود اختصاص داده است. این موید آن است که شدت انرژی در کشور بالا بوده و علیرغم هدفگذاریهایی نظیر سیاستهای اصلاح الگوی مصرف اقدام موثری برای بهینه سازی مصرف انرژی صورت نگرفته است.
🔻رییس مرکز پژوهشهای مجلس توضیح داد: دو برابر سهم جمعیتی گاز گلخانهای تولید میکنیم، ۸۰ درصد از انتشار گازهای گلخانهای مربوط به بخش تولید، عرضه و مصرف انرژی در تمامی بخشهای اقتصادی، خانگی، صنایع، حمل و نقل و نظایر آن است.
♨️ متن کامل این گزارش را اینجا بخوانید:
▶️ https://rc.majlis.ir/fa/news/show/1752857
پژوهانه| پایگاه نشر مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی
🌐 @rcmajles_ir
11.14M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
#گزارش_تصویری | مراسم گرامیداشت هفته بسیج
🔻با حضور جمعی از خانواده شهدا و حجت الاسلام ابوترابی فرد، امام جمعه موقت تهران
۱۴۰۱/۰۸/۰۸
پژوهانه| پایگاه نشر مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی
🌐 @rcmajles_ir
#خبر | نگاهداری: فرهنگ بسیج محدود به تاریخ، جغرافی و یا حوزه های فعالیتی خاص نیست
🔻بابک نگاهداری رییس مرکز پژوهش های مجلس در مراسم گرامیداشت هفته بسیج: فرهنگ بسیج محدود به تاریخ، جغرافی و یا حوزه های فعالیتی خاص نیست.
🔻بسیج بیشتر از اینکه یک سازمان باشد یک فرهنگ است و فراگیری این فرهنگ در کشور، باعث خوشبختی و خرسندی است.
🔻مروری بر تعاریف امام خمینی (ره) از بسیج مستضعفان نشان میدهد که ایشان فعالیتهای بسیج را محدود به زمان و تاریخ نمیدانستد، بلکه در تاریخ هر جا جبهه حق در برابر جبهه باطل ایستادگی کرده، فرهنگ بسیج جاری بوده است.
🔻فعالیتهای بسیج در حوزه خاصی تعریف نشده است، بلکه در حوزههای مختلف علمی، فنی، سازندگی، فرهنگی و اجتماعی گسترش دارد، بسیج در واقع فرهنگی است که هرجا جبهه حق احساس نیاز کند، حضور پیدا کرده تا نیازمندیها را مرتفع کند، لذا فرهنگ بسیج محدود به تاریخ، جغرافی و یا حوزههای فعالیتی خاص نیست.
♨️ متن کامل این گزارش را اینجا بخوانید:
▶️ https://rc.majlis.ir/fa/news/show/1753343
پژوهانه| پایگاه نشر مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی
🌐 @rcmajles_ir
#گزارش_کارشناسی| پیشنهاد الحاق دو وزارت به شورای عالی فناوری ها و تولیدات دانش بنیان
🔻دفتر مطالعات آموزش و فرهنگ مرکز پژوهش های مجلس به بررسی پیشنهاد الحاق «وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی» و «وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی» به «شورای عالی فناوری ها و تولیدات دانش بنیان» موضوع جزء «۱» بند «الف» ماده (۸) قانون جهش تولید دانش بنیان (مصوب ۱۴۰۱/۰۲/۳۱)» پرداخت.
🔻سال های اخیر بخشی از ظرفیت ها در حوزه سیاستگذاری کلان و نیز در سطح قوای مقننه و مجریه در راستای حمایت از توسعه فعالیت های دانش بنیان در کشور معطوف شده است. چنانچه مقام معظم رهبری (مدظله العالی) سال جاری را با عنوان «سال تولید؛ دانش بنیان و اشتغال آفرین» نام گذاری کرده اند. در حوزه تقنین نیز قانونگذار به توالی با تصویب قوانینی چون «قانون حمایت از شرکت ها و مؤسسات دانش بنیان و تجاری سازی نوآوری ها و اختراعات» (مصوب ۱۳۸۹/۰۸/۰۵) و «قانون جهش تولید دانش بنیان» (مصوب ۱۴۰۱/۰۲/۳۱) سعی در تعریف سازوکارهای حمایتی از حوزه دانش بنیان ها داشته است.
🔻♨️ متن کامل این گزارش را اینجا بخوانید:
▶️ https://rc.majlis.ir/fa/news/show/1753240
پژوهانه| پایگاه نشر مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی
🌐 @rcmajles_ir
#خبر | نقش مرکز پژوهش ها در پایداری و قوام قوانین نقش بسیار کلیدی است/ بسیجیان با درک استقامت دشمن را شکست دادند
🔻امام جمعه موقت تهران: صراط مستقیم صراط حقی است که پایداری و قوام دارد، بسیجیان با درک این معنا که دفاع از مسیر حق یک وظیفه عمومی است درعرصه جهاد قدم نهادند و دشمن را شکست دادند.
🔻خداوند در قران تاکید میکند که مسیر باطل پایدار نیست و تنها مسیر حق است که پایدار خواهد بود، صراط مستقیم با واقعیت ها انطباق دارد به این معنا که در این صراط دانش و علم محوریت دارد.
🔻نقش مرکز پژوهش ها در پایداری و قوام قوانین نقش بسیار کلیدی است، هر میزان این نهاد بتواند پشتوانه علمی طرح ها، لوایح، قوانین و تصمیمات مجلس را ارتقا ببخشد راه پایداری و استقامت را هموار کرده است.
♨️ متن کامل این گزارش را اینجا بخوانید:
▶️ https://rc.majlis.ir/fa/news/show/1753347
پژوهانه| پایگاه نشر مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی
🌐 @rcmajles_ir
#گزارش_کارشناسی| ارزیابی مطالعات اولویت بندی و پیشنهادهایی برای بهبود سیاستگذاری صنعتی
🔻دفتر مطالعات انرژی، صنعت و معدن مرکز پژوهش های مجلس به ارزیابی مطالعات اولویت بندی و پیشنهادهایی برای بهبود سیاستگذاری صنعتی پرداخت.
🔻در دو دهه گذشته، براساس گزارش های مرکز ملی آمار ایران، به رغم تلاش های گوناگونی که برای توسعه صنعتی در کشور صورت گرفته است، سهم بخش صنعت از ۱۴ درصد تولید ناخالص داخلی در سال ۱۳۸۰ به حدود ۲۰ درصد در سال ۱۳۸۹ رسیده و پس از آن با افول تدریجی، به کمتر از ۱۳ درصد در سال ۱۴۰۰ کاهش یافته است. این در حالی است که بخش صنعت در کشورهای موفق مانند کره جنوبی و چین، حداقل سهمی بیش از ۳۰ درصد تولید ناخالص داخلی را به خود اختصاص می دهد.
🔻یکی از مهم ترین دلایل کم دستاورد بودن و افول توسعه صنعتی کشور فقدان استراتژی توسعه صنعتی است.فقدان استراتژی توسعه صنعتی موجب شده تا تلاش ها و سیاستگذاری های صنعتی، منسجم، هماهنگ و هم افزا نباشند.
♨️ متن کامل این گزارش را اینجا بخوانید:
▶️ https://rc.majlis.ir/fa/news/show/1753117
پژوهانه| پایگاه نشر مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی
🌐 @rcmajles_ir
#گزارش_کارشناسی| بررسی و تحلیل وقایع سیل مردادماه سال ۱۴۰۱ در بخش های زیربنایی
🔻دفتر مطالعات زیربنایی مرکز پژوهش های مجلس طی گزارشی به بررسی و تحلیل وقایع سیل مردادماه سال ۱۴۰۱ در بخش های زیربنایی پرداخت.
🔻سیلاب مردادماه ۱۴۰۱ خسارات متعددی در بخش های مختلف زیربنایی به همراه داشته آمده است که این خسارت ها در زیرساخت های شهری، جاده ها و ابنیه فنی، شبکه و تأسیسات آب رسانی، توزیع برق و واحدهای مسکونی شهری و روستایی، بخش کشاورزی و حیات وحش رخ داده است. هرگونه اقدام هنگام وقوع بحران باید قبلاً و در زمان پیش از بحران برنامه ریزی شده باشد. این بخش از فعالیت مهم ترین نقص در عملکرد دستگاه های اجرایی به ویژه وزارت نیرو و ستاد بحران است.
🔻به رغم وجود قوانین و مقررات متعدد برای جلوگیری از تغییر کاربری های منابع آبی و تالاب ها، جلوگیری از تجاوز به حریم منابع مهم آبی، جلوگیری از بر هم خوردن تعادل اکوسیستمی و ...، به دلایل مختلف ازجمله منافع شخصی و عدم نظارت مؤثر ازسوی دستگاه های نظارتی امکان اجرای آنها فراهم نشده است.
♨️ متن کامل این گزارش را اینجا بخوانید:
▶️ https://rc.majlis.ir/fa/news/show/1753524
پژوهانه| پایگاه نشر مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی
🌐 @rcmajles_ir
#گزارش_کارشناسی| تدوین راهبردهای برنامه هفتم توسعه در حوزه محیط زیست
🔻دفتر مطالعات زیربنایی مرکز پژوهشهای مجلس گزارشی در خصوص تدوین راهبردهای برنامه هفتم توسعه در حوزه محیط زیست منتشر کرد.
🔻باتوجه به تأکید رهبر معظم انقلاب پیرامون مسئله محوری در برنامه هفتم توسعه، در این گزارش ضمن تحلیل مسائل محیط زیست با استفاده از مطالعات پیشین و دریافت نظرات خبرگان، ۳۱ مسئله در ۷ محور کلان مدیریت یکپارچه سرزمین، سازوکارهای مالی و اقتصادی، سازوکارهای اجتماعی و فرهنگی، سازوکارهای حقوقی و قانونی، سامانه های پایش و سازوکارهای نظارت زیست محیطی، ساختار سازمانی و تعاملات و همکاری های بین المللی شناسایی شده است.
🔻براساس تحلیل عملکرد-اهمیت و با استفاده از نظرات خبرگان حوزه محیط زیست ۱۴ مسئله راهبردی اولویت دار برنامه هفتم مشخص شده اند که میتواند مبنایی جهت تدوین سیاستهای کلی و احکام برنامه هفتم قرار گیرد.
🔻براساس تحلیل مسائل حوزه محیط زیست، راهبردهای مختلفی نظیر تقویت ظرفیت نظارتی سازمان حفاظت محیط زیست، استقرار نظام جامع ارزیابی زیست محیطی، ارتقای سامانه جامع دیدبان محیط زیستی، متناسب کردن جرائم زیست محیطی متناسب با ارزش اقتصادی تخریب شده و تقویت دیپلماسی محیط زیست جهت تدوین برنامه هفتم پیشنهاد شده است.
♨️ متن کامل این گزارش را اینجا بخوانید:
▶️ https://rc.majlis.ir/fa/news/show/1753564
پژوهانه| پایگاه نشر مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی
🌐 @rcmajles_ir