⬛️ امام صادق عَلَیْهِ السلام
🔺من أحب الاعمال الي الله عز و جل إدخال السرور علي المؤمن : اشباع جوعته أو تنفيس كربته أو قضاء دينه .
🔺از جمله دوست داشتني ترين اعمال نزد خداي متعال شادي رسانيدن به مؤمن است و سير كردن او از گرسنگي ، يا رفع گرفتاري او يا پرداخت بدهيش .
📕منبع: الكافي ج 3 ص 276
🆔 @resale_ahkam
‼️فراموش کردن سلام نماز
🔷اگر سلام نماز را فراموش کند و هنگامی یادش بیاید که صورت نماز به هم نخورده و کاری هم که عمدی و سهویِ آن نماز را باطل میکند، مثل پشت کردن به قبله، انجام نداده، باید سلام را بگوید و نمازش درست است.
📕منبع: رساله آموزشی امام خامنهای
🆔 @resale_ahkam
‼️منظور از ترتیب در نماز و حکم آن
🔷نمازگزار باید نماز را به ترتیبی که گفته شد انجام دهد و هر یک از اجزای آن را در جای خود بیاورد، پس اگر عمداً این ترتیب را به هم زند، مثلاً سوره را پیش از حمد بخواند یا سجود را پیش از رکوع به جا آورد، نماز باطل میشود.
📕منبع: رساله آموزشی امام خامنهای
🆔 @resale_ahkam
‼️رعایت نکردن سهوی ترتیب اعمال نماز
🔷مقدم شدن سهوی جزئی بر جزء دیگر:
1⃣رکنی را بر رکن دیگر مقدم داشته است، مانند آن که دو سجده را فراموش کند و پس از آن که به رکوع رکعت بعد رفت یادش بیاید: نماز باطل است.
2⃣غیر رکنی را بر رکن مقدم داشته است، مانند آن که دو سجده را فراموش کند و تشهد بخواند و آنگاه یادش بیاید که دو سجده را به جا نیاورده است: باید رکن را به جا آورد، و آنچه را اشتباهاً پیش از آن خوانده دوباره بخواند.
3⃣رکنی را بر غیر رکن مقدم داشته است، مانند آنکه که حمد را فراموش کند و پس از آن وارد رکوع شد متوجه شود که حمد را نخوانده است: نمازش صحیح است.
4⃣غیر رکنی را بر غیر رکن مقدم داشته است، مانند آن که حمد را فراموش کند و به خواندن سوره مشغول شود، ولی پیش از آن که به رکوع برود متوجه شود که حمد را نخوانده است: در این صورت، باید آنچه را فراموش کرده (مثلاً حمد) بخواند و بعد از آن، چیزی را که اشتباهاً جلوتر خوانده (مثلاً سوره) دوباره بخواند.
📕منبع: رساله آموزشی امام خامنهای
🆔 @resale_ahkam
‼️موالات در نماز
🔷نمازگزار باید اجزای نماز، مانند رکوع و سجود و تشهد و غیره را با «موالات» یعنی پی در پی به جا آورد و میان آنها فاصلهی طولانی و غیر متعارف نیندازد، پس اگر میان اجزای نماز به قدری فاصله شود که در نظر بیننده از حالت نماز خواندن خارج شود، نمازش باطل است.
📕منبع: رساله آموزشی امام خامنهای
🆔 @resale_ahkam
‼️موالات در اذکار نماز
🔷 اگر میان کلمهها یا حروف یک کلمه سهواً فاصلهی غیر متعارف بیندازد، ولی به طوری نباشد که صورت نماز از بین برود، اگر در وقتی ملتفت شود که وارد رکن بعد از آن شده است، نماز صحیح است و تکرار آن کلمات و جملات لازم نیست، ولی اگر پیش از وارد شدن در رکن بعدی ملتفت شود باید برگردد و آنها را دوباره بخواند.
📕منبع: رساله آموزشی امام خامنهای
🆔 @resale_ahkam
‼️وجوب امر به معروف و نهی از منکر
🔷امر به معروف و نهی از منکر از واجبات و فرایض بسیار مهم و بزرگ اسلامی به شمار میرود، و افرادی که این فریضهی بزرگ الهی را ترک میکنند یا در برابر آن بیتفاوتند گناهکار خواهند بود و کیفری سخت و سنگین در انتظار آنها است. امر به معروف و نهی از منکر نه تنها به اتفاق فقهای اسلام واجب است، بلکه اصل وجوب آن جزو ضروریات دین مبین اسلام به شمار میآید.
📕منبع: رساله آموزشی امام خامنهای
🆔 @resale_ahkam
‼️موارد وجوب قضای نماز
🔷هر کس نماز واجب را در وقت آن ترک کند باید قضای آن را به جا آورد، هر چند در تمام وقت نماز خواب بوده یا به واسطهی بیماری یا مستی، نماز را نخوانده باشد، اما کسی که در تمام وقت بیهوش بوده و بی هوشی به اختیار او نبوده، قضا بر او واجب نیست، همچنین کافری که مسلمان شده و زنی که در حال حیض یا نفاس بوده.
📕منبع: رساله آموزشی امام خامنهای
🆔 @resale_ahkam
‼️مصرف وام در غیر مورد قرار داد
🔷س 1486: اگر از بانک #وام_تعمیر_خانه یا #وام_خرید_کالا دریافت کنیم و آن را صرف مورد دیگری کنیم، اشکال دارد؟
✅ج: پولهايى كه بانكها مىپردازند غالباً #وام (قرض) نيست، بلكه تحت عنوان يكى از #عقود_اسلامى از قبيل جعاله، مشاركت، مضاربه و امثال آن مىباشد. بنابراين، گيرنده پول فقط طبق همان قراردادى كه منعقد كرده حق تصرّف دارد، وگرنه #تصرّف_غاصبانه و موجب ضمان است.
#احکام_بانک_ها #امور_بانکی #مصرف_وام_بر_خلاف_قرار_داد
🆔 @resale_ahkam
‼️قضای نماز باطل
🔷هرگاه بعد از وقت نماز بفهمد نمازی را که خوانده باطل بوده باید آن را قضا کند، مثل شخصی که بر اثر جهل به حکم شرعی، غسل را به نحوی انجام داده که شرعاً باطل است، بر وی قضای نمازهایی که در این حالت با حدث اکبر خوانده واجب است.
📕منبع: رساله آموزشی امام خامنهای
🆔 @resale_ahkam
‼️ترتیب در نماز قضا
🔷در نماز قضا ترتیب واجب نیست جز در میان قضای ظهر و عصر و مغرب و عشا از یک روز، همچنین دوره کردن نماز به معنای تکرار نماز برای احراز ترتیب لزومی ندارد، بنابراین کسی که قصد دارد نماز قضای یکسال را بخواند میتواند آنها را به ترتیب زیر به جا آورد: ابتدا مثلاً بیست بار نماز صبح، بعد بیست بار هر یک از نماز ظهر و عصر و سپس بیست بار هر یک از نماز مغرب و عشا و تا یکسال به همین صورت ادامه دهد، همانطور که میتواند با یکی از نمازها شروع کند و به ترتیبی که نمازهای پنجگانهی یومیه را میخواند آن را ادامه دهد.
📕منبع: رساله آموزشی امام خامنهای
🆔 @resale_ahkam
‼️شک در تعداد نماز قضا
🔷کسی که چند نماز او قضا شده و شمارهی آنها را نمیداند، مثلاً نمیداند دو نماز بوده یا سه نماز، کافی است مقدار کمتر را بخواند (یعنی همان مقداری که یقین به قضا شدن آن دارد).
📕منبع: رساله آموزشی امام خامنهای
🆔 @resale_ahkam
‼️شرکت در مسابقه ای که جایزه می دهند
🔷س 1487: آیا شرکت و #دریافت_جایزه، در مسابقاتی که به #برنده_مسابقه جایزه می دهند، جایز است؟
✅ج: در صورتی که مفسده ای نداشته باشد و به گونه ای نباشد که از #بازنده مالی گرفته شده و به برنده داده شود، فی نفسه اشکال ندارد.
#احکام_مسابقات #احکام_برد_و_باخت
🆔 @resale_ahkam
‼️احکام نماز قضا
🔷اگر شخصی سه بار غسل جنابت کند، مثلاً در روزهای بیستم، بیست و پنجم و بیست و هفتم ماه و بعد یقین کند که یکی از آن غسلها باطل بوده است بنابر احتیاط واجب باید نمازها را به طوری که یقین به فراغت ذمه پیدا کند قضا نماید
📕منبع: رساله آموزشی امام خامنهای
🆔 @resale_ahkam
‼️نماز مستحب به جای نماز قضا
🔷 نوافل و نمازهای مستحب به جای نماز قضا محسوب نمیشود و کسی که نماز قضا بر عهدهی او باشد، واجب است آن را به نیت نماز قضا بخواند.
🔷افرادی که در حال حاضر قادر به قضای همه نمازهای فوت شده نیستند واجب است به هر مقدار که قدرت دارند، قضا و هر مقداری که قادر نیستند وصیت نمایند.
📕منبع: رساله آموزشی امام خامنهای
🆔 @resale_ahkam
‼️مدت زمان بقاء وضو
🔷س 1488: آیا وضویی که قبل از نماز ظهر و عصر گرفته شده، برای خواندن نماز مغرب و عشا هم با علم به اینکه در این مدت هیچیک از مبطلات وضو از وی سرنزده است، کافی است؟ یا آنکه هر نمازی نیت و وضوی جداگانه ای دارد؟
✅ج: برای هر نمازی وضوی جداگانه لازم نیست. با یک وضو تا زمانی که باطل نشده، میتواند هر مقدار نماز که می خواهد بخواند.
📕منبع: leader.ir
🆔 @resale_ahkam
🔺استفتاء درباره افزایش قیمت کالاها👇
https://eitaa.com/resale_ahkam/6684
‼️قرائت اشتباه در نماز
🔷س 1490: بنده در تلفظ لغات در نمازخیلی دقت می کنم وسعی می کنم که درست تلفظ کنم.
چندی در نماز یومیه سوره کوثر را می خواندم و فکر می کردم عبارت «وانحر» با "ه" می باشد، برای همین آن را به صورت "ه" تلفظ می کردم. حکم نمازهای گذشته ی من چیست؟
✅ج: نمازهایی را که با اعتقاد به صحت به صورت مذکور خوانده اید، صحیح است.
📕منبع: leader.ir
🆔 @resale_ahkam
‼️نماز قضای شخص زنده
🔷هیچ کس نمیتواند نماز قضای دیگری را که در حال حیات است به جا آورد، هر چند او از خواندن نماز قضا عاجز باشد، اما بعد از مردن مانعی ندارد، و شخص مکلف تا زنده است باید نمازهای واجبش را خودش، به هر نحو که میتواند انجام دهد و نماز نایب چه با اجرت و چه بدون اجرت برای او مجزی نیست.
📕منبع: رساله آموزشی امام خامنهای
🆔 @resale_ahkam
‼️نماز قضای پدر و مادر
🔷 اگر پدر یا مادری اصلاً نماز نخوانده باشد بنابر احتیاط واجب در این صورت هم قضای نمازها بر پسر بزرگتر واجب است.
🔷 منظور از پسر بزرگتر، بزرگترین پسری که بعد از مرگ پدر و مادر در حال حیات است میباشد، بنابراین اگر پسر بزرگ – چه بالغ باشد یا غیر بالغ – قبل از پدر و مادر فوت کند تکلیف قضای نماز پدر و مادر بر پسر بزرگی واجب است که هنگام وفات آنها زنده باشد.
📕منبع: رساله آموزشی امام خامنهای
🆔 @resale_ahkam
‼️تردید در اقامت ده روز
🔷س 1491: در صورتی که من به منطقهای اعزام شوم که زمان کار و فعاليت من مشخص نيست و نمیدانم ده روز در آنجا اقامت خواهم داشت یا مدت اقامت من کمتر خواهد بود، تکليف نماز و روزه من چگونه است؟
✅ج: حکم مسافر را داريد و نماز شکسته است و روزه صحيح نيست، مگر این که در یک منطقه سی روز به #حالت_تردید باقی بمانید، که در این صورت از روز سی و یکم نماز شما تمام است و در ماه رمضان باید روزه بگیرید، هر چند قصد توقف ده روز را نداشته باشید.
#احکام_نماز #نماز_مسافر #نماز_شخص_مردد
🆔 @resale_ahkam
‼️ملاک پسر بزرگ بودن
🔷ملاک واجب بودن قضای نماز پدر و مادر این است که فرزند مذکر از دیگر اولاد میت- اگر میت اولاد ذکور داشته باشد – بزرگتر باشد، بنابراین اگر فرزند بزرگ میت، دختر و فرزند دوم او پسر باشد قضای نمازهای پدر و مادر بر پسر که فرزند دوم است واجب است.
📕منبع: رساله آموزشی امام خامنهای
🆔 @resale_ahkam
‼️وجود مانع در اعضای وضو
🔷س 1492: اگر بعد از گذشت مدتی از وضو، متوجه وجود مانع در اعضای وضو شوم، و ندانم این مانع از قبل بوده یا خیر، آیا دوبار وضو بگیرم، و نماز بخوانم؟
✅ج: اگر بعد از وضو چیزی که مانع از رسیدن آب است در اعضای وضو ببیند، و نداند موقع وضو بوده یا بعد پیدا شده، وضوی او صحیح است. ولی اگر بداند که در وقت وضو ملتفت آن مانع نبوده، احتیاط واجب آن است که دوباره وضو بگیرد.
📕منبع: leader.ir
🆔 @resale_ahkam
‼️استفاده از وام دیگران
🔷س 1493: آیا کسی که نیاز مبرم به وام دارد، می تواند وام ازدواج شخص دیگری را در إزاء مبلغی پول از او دریافت کند، و اقساط آن وام را پرداخت نماید؟
✅ج: اگر بانک وام ازدواج را به یکی از زوجین بدهد، دریافت آن مبلغ از آن فرد، قرض گرفتن از او می باشد؛ و پرداخت مبلغی علاوه بر اصل وام، ربا و حرام است.
📕منبع: leader.ir
🆔 @resale_ahkam