‼️سکونت مستأجر بدون رضايت صاحبخانه
🔷س 5434: #مستأجر هستم و #اجاره_خانه من به تعویق افتاده، #صاحب_خانه می گوید راضی نیستم در این خانه بمانی، آیا سکونت و #نماز خواندن من در این خانه، جایز است؟
✅ج: تا زمانی که #قرارداد #اجاره، فسخ نشده یا مدت آن به پایان نرسیده، سکونت شما جایز بوده و عبادات صحیح است؛ اما باید در اولین وقت ممکن، #اجاره_بها را بپردازید.
#احکام_عبادات #احکام_غصب
🆔 @resale_ahkam
‼️خمس سهام عدالت
🔷س 5435:
۱. با توجه به اینکه واگذاری #سهام_عدالت به صورت اقساط (از محل سودِ حاصل از #سهام)، بوده است آیا این سهام، متعلق خمس است؟ بر فرض وجوب، زمان تعلق چه زمانی است؟
۲. دولت برای برخی از اقشار ضعیف، قیمت سهام را با تخفیف محاسبه کرده و تفاوت قیمت را از محل منابع خود تأمین کرده است، آیا به مقداری که دولت تخفیف داده نیز #خمس تعلق می گیرد؟
۳. حکم خمسِ سودهایی که قبل از آزادسازی (پس از سال 95) حاصل شده و به افراد پرداخت شده یا نشده است، چیست؟
✅ج:
۱) پس از آزاد شدن سهام عدالت، مقداری که قابل فروش است، در اولین #سال_خمسی، خمس آن به قیمتی که خریدار دارد، باید پرداخت شود.
۲) در این صورت نصف سهام، متعلق خمس است و نصف دیگر در حکم #هبه است و خمس ندارد.
در هر دو صورت قبل، کسانی که برای گذران زندگی نیاز به این سهام و سود حاصل از آن دارند به نحوی که با تخمیس آن، سود حاصل از مابقی، کفاف زندگی در حدّ شأن آنها را نمی دهد، پرداخت خمس اصل سهام، واجب نیست.
۳) سودهای مذکور جزء درآمد سالی است که قابل وصول بوده است، که اگر در آن سال دریافت نشده و سال خمسی بر آن گذشته است، باید پس از دریافت، بلافاصله خمس آن پرداخت شود و اگر دریافت شده، حکم #درآمد_بین_سال را دارد.
#احکام_خمس #خمس_سهام_عدالت
🆔 @resale_ahkam
‼️شرط پرداخت مبلغی در صورت پشیمانی از معامله
🔷س 5436: مدتی پیش اقدام به فروش ملک خود نمودم و در پایان قولنامه ذکر شد که در صورت پشیمانی هر یک از طرفین معامله، آن شخص باید مبلغ معیّنی را به طرف مقابل بپردازد.
آیا این این شرط صحیح است ؟
✅ج: این شرط اگر در ضمن عقد لازم باشد و یا عقد مبتنی بر آن منعقد شود اشکال ندارد؛ ولی باید برای این قبیل شرطها که در قیمت مبیع مؤثّر هستند، مدّت معیّنی ذکر شود و الا باطل است.
📕منبع: leader.ir
🆔 @resale_ahkam
‼️شعار برادری و برابری بین شیعه و اهل سنت
🔷س 5437: برخی میگویند شعار برادری و برابری بین شیعه و سنی فقط جنبهی سیاسی دارد و حکم شرعی نیست. آیا این مطلب درست است؟
✅ج: خیر، این مطلب درست نیست. وحدت مسلمین حکم شرعی است. تعبیر حضرت آقا این است که «شعار وحدت مسلمین را یک مسئلهی استراتژیک میدانم_ یک مسئلهی تاکتیکی و مصلحتی هم نیست که حالا بگوییم مصلحت ما ایجاب میکند که با مسلمین غیرشیعه ارتباط داشته باشیم_ مسلمانان، به تدریج این اختلافات مذهبی و طایفهای را کم کنند و از بین ببرند چون در خدمت دشمنان است.» و خدمت به دشمنان هم حرام است.
📕منبع: khamenei.ir
🆔 @resale_ahkam
‼️نجس شدن پارچه مرطوب
🔷س 5438: اشیایی مانند لباس و امثال آن – درحالی که مرطوب باشد - اگر یک قسمت از آن نجس شود، آیا نجاست به تمام آن سرایت میکند، یا فقط همان قسمت نجس است؟
✅ج: فقط همان قسمت نجس می شود و بقیۀ آن پاک است.
📕منبع: leader.ir
🆔 @resale_ahkam
‼️تصرف در ملک مشاع بدون رضايت شريک
🔷س 5439: ما در خانه ارثی زندگی میکنیم، کدورتی بین ما و بعضی از وارثان وجود دارد، اگر بعضی از #ورثه، ابراز عدم رضايت کنند با توجه به این که #شراکت به صورت #مشاع است، زندگي کردن و نماز خواندن در این خانه براي ما چه حکمي دارد؟
✅ج: اگر حتی یکی از ورثه، رضايت نداشته باشد، #تصرف جایز نيست و حکم #غصب را دارد و نماز در آنجا نیز صحیح نیست.
#احکام_غصب #تصرف_در_خانه_ارثی
🆔 @resale_ahkam
‼️بیان عیوب کالا هنگام معامله
🔷س 5440: آیا هنگام فروش ماشین باید تمام عیب و نقص های آن به خریدار گفته شود و درصورتی که نگوییم معامله صحیح است؟
✅ج: گفتن عیب واجب نیست، اما نباید عیب آن را مخفی کند یا دروغ بگوید و معامله صحیح است، ولی اگر مشتری عیب را نداند و بعد از معامله بفهمد، حق فسخ معامله یا دریافت ارش را دارد.
#احکام_خرید_و_فروش
#گفتن_عیب_کالا
#مخفی_کردن_عیب_کالا
#دروغ_در_معامله
#غش_در_معامله
🆔 @resale_ahkam
‼️ارتباط با خویشاوندان
🔷س 5441: آیا صله رحم، با خویشاوندانی که دیدن آنها موجب آزار و اذیت روحی می شود و باعث فراهم شدن بستر تهمت، غیبت و هتک حرمت می شود، واجب است؟
✅ج: قطع رحم با خویشان نسبی جایز نیست، اما صله رحم فقط با مراوده حضوری و رفت و آمد نیست و با احوال پرسی و پیغام فرستادن از طریق تلفن یا نامه هم محقق می شود.
📕منبع: leader.ir
🆔 @resale_ahkam
‼️موالات در غسل
🔷س 5442: آیا میشود وسط غسل آن را رها کرد و بعد از مدتی (مثلاً ۴ ساعت) ادامه داد؟
✅ج: اشکال ندارد و تفاوتی در مقدار زمان فاصله شده نیست.
📕منبع: leader.ir
🆔 @resale_ahkam
‼️نجس کردن اثاثیه میزبان
🔷س 5443: آيا اگر مهمانى يکى از اثاثيه هاى ميزبان را نجس کند، مطلع کردن ميزبان واجب است؟
✅ج: اطلاع دادن در غير از خوردنى و آشاميدنى و ظرف هاى غذا، لازم نيست.
📕منبع: khamenei.ir
🆔 @resale_ahkam
‼️نوازندگی با غیرآالات موسیقی
🔷س 5444: آیا زدن بر ظرفها و سایر وسایلی که جزء آلات موسیقی نیستند، در عروسی ها توسط زنان جایز است؟ اگر صدا به بیرون از مجلس برسد و مردان آن را بشنوند چه حکمی دارد؟
✅ج: جواز این عمل بستگی به کیفیت نواختن دارد. اگر به شیوه متداول در عروسی های سنّتی باشد و لهو محسوب نشود و فسادی هم بر آن مترتّب نگردد، اشکال ندارد.
📕منبع: leader.ir
🆔 @resale_ahkam
‼️دریافت اجارهبها بصورت یکجا
🔷س 5445: به پیشنهاد مستأجر، اجاره یکسال بطور یکجا و در پایان زمان اجاره طی یک چک پرداخت میشود. آیا اگر مبلغ چک، بیش از مجموع اجارههای ماهانه باشد چنین کاری وجاهت شرعی دارد یا نه؟
✅ج: اگر از اول وجه اجاره را ـ به ملاحظه اینکه نسیه یکساله است ـ بیشتر از مقدار وجه اجاره نقد، در عقد اجاره تعیین کنند اشکال ندارد ولی افزودن مبلغی بر اجاره قراردادی در عقد اجاره به حساب مدت تأخیر، ربا و حرام است.
📕منبع: leader.ir
🆔 @resale_ahkam