🔸مراقب ترفندهای کرونایی باشید!
پلیس فتا:
۱_ ایمیلهای ناشناس با موضوع #کرونا و موارد مرتبط را باز نکنید.
۲_ بسیاری از اپلیکیشنهای تست کرونا جعلی بوده و حاوی بدافزار است لذا تنها از سایت رسمی وزارت بهداشت به آدرس salamat.gov.ir استفاده کنید.
۳_مراقب خریدهای برخط مواد شوینده و ضد عفونی کننده از سایتهای جعلی باشید.
۴_از منابع خبری نامعتبر و اعتماد به اخبار جعلی و شایعات پرهیز کنید.
۵- مراقب پیامکهای دریافت کمک برای بیمارستانها باشید.
آمار تعجب برانگیز و دردناک!
🚦افراد زیادی اطلاعات شخصیشون رو برای رمز اکانتشون انتخاب می کنند و اکانت رو مثل یه گوشت در دسترس گربه قرار میدن که در نتیجه به راحتی قابلیت هک کردن برای اکانتهاشون بوحود بیاد.
توی دنیای امنیت و هک ما همیشه از داده های دم دست افراد استفاده میکنیم.
برای مثالی ساده
اگه شما اکانت اینستاگرام داشته باشید و ایمیل و شماره تلفن رو برای نمایش بذاری به راحتی میشه ایمیل و شماره تماس شما رو پیدا کرد.
حالا اگه حروف و کلماتی مثل نام، فامیل، تاریخ تولد، شماره تلفن اسامی خانوادگی برای رمز هاتون گذاشته باشید با استفاده از یه پرس و جوی ساده دایرکتی و یا به اصطلاح مهندسی اجتماعی اطلاعات شخصی شما قابل دسترسی هست حالا با استفاده از ابزار موجود تمام حالات ایجاد رمز برای اکانت شما فراهم و اماده است و تا هک شدن صفحه تون دیگه راهی نیست.
متاسفم اما باید بهتون بگم 50% از شما از طرف فامیل و آشنا به راحتی قابلیت هک شدن دارید و خودتون نمیدونید!
در انتها تنها چیزی که به ذهنم میرسه این هست که شما رمز هاتون و تغییر بدید به حرف علامت کوچک و بزرگ و اعداد باکاراکتر هایی با طول رشته 12 کاراکتری تغییر بدید و داخل فایلهای متنی داده های خودتون ذخیره و رمز گذاری کنید.
اگه فراموش کارید و امنیت گوشیتون بالاست و برنامه های گوشیتون رو از فروشگاههای مجاز نصب میکنید میتونید تایید دو مرحله ای با شماره تلفن یا ایمیل رو برای اکانت هاتون فعال کنید که اگر کرک رمز هم صورت گرفت شما بتونین جلوی ورود هکر به اکانت هاتون رو بگیرید
🎬نگاهی به فیلم علاءالدین 2019
✅ لایو اکشن علاءالدین در مورد پسریه که امورات زندگیش رو با دزدی میگذرونه و در این بین، یک روز تو بازار با شاهدخت شهر رو به رو میشه. این برخورد زمینه علاقه اونها به رو فراهم میکنه...
نکات فیلم:
⭕️ این فیلم تاکید میکنه که باطن آدمها و تصوری که از خودشون دارن، از امکانات مادی و ظاهرشون مهمتره (علاءالدین با اینکه شاهزاده شده، اما خودش رو باور نداره)
⭕ تو این فیلم یه شاهزاده خانم رو میبینیم که شایسته ترین فرد برای جانشینی پادشاهه ولی قانون و رسم جامعه این اجازه رو نمیده...
⭕ اگر چه جادو و برآورده شدن آرزو، موضوع اصلی داستانه، اما تغییرات مهم با اراده آدمها اتفاق میوفته نه با جادو
⭕ عشقی که ما تو این فیلم میبینیم عشق شرقیه یعنی علاقه ای که متعهدانه هست و هدفش ازدواجه (نه رابطه عاشقانه) و این نکنه مثبتیه
⭕ اگه یادتون باشه تو فیلم #شاهزاده_ایرانی (#پرنسس_آو_پرشیا) همه دزد بودن، تو این فیلم هم تقریباً همینطوره با این تفاوت که کمتر روش تأکید میشه و چون فیلم فانتزیه، تلخی این موضوع جلب توجه نمیکنه. همینطور لوکیشن های فیلم، ساختمونا و بازار شبیه هستند، انگار کارگردانان هالیوود نمیخوان بین ایرانی ها و عرب ها تفاوتی قرار بدن!
⭕ طبق نظریه شرق شناسی، اگر شرق (غیر اروپا) باشکوه هم نشون داده بشه، طوری بازنمایی میشه که این موضوع مربوط به گذشته است و ربطی به زمان حال نداره. به همین دلیل معمولا تو رسانه ها به نقاط قوت شرقیا پرداخته نمیشه. مثلاً ممکنه خیلی به تاریخ ایران باستان یا اهرام سه گانه توجه بشه، اما زیبایی ها و پیشرفت امروز سانسور میشه.
تو این فیلم هم این اتفاق کاملاً مشخصه.
https://www.instagram.com/p/B7-ZaWSHIG9/?igshid=hfkvdvnef0na
🎬بازیکن شماره یک اماده؛ سواد رسانهای به ورایت اسپیلبرگ
🖋(خطر لو رفتن داستان)
فیلم بازیکن شماره یک آماده وضعیت اسفناک جهان در سال 2045 را نشان میدهد. در آن زمان بیشتر مردم به وسیله تکنولوژی VR یا واقعیت مجازی غوطهوردر دنیایی مجازی هستند و طبق چیزی که ابتدای فیلم گفته میشود مردم دیگر مشکلات خود را حل نمیکنند، بلکه با آن زندگی میکنند و چون واقعیت آزار دهنده است، همه به دنبال راهی برای فرار از آن هستند. این راه فرار همان دنیایی واقعیت مجازی یعنی «واهه یا اوسیس» است که مردم در آنجا آواتار مورد علاقه خود را انتخاب میکنند و هر کاری که دوست دارند، انجام میدهد و فقط برای خوردن، خوابیدن و دستشویی رفتن از «اوسیس» خارج میشوند. به همین علت اکثر مردم به طرز رقت انگیزی در کانکسها زندگی میکنند و غوطهوری در فضای مجازی به زندگی حقیقی آنها لطمه زده.
🔸در این زمان قهرمان فیلم و تیمش و در مقابل شرکتی به نام IOI در حال رقابت برای برنده شدن در مسابقهای هستند که نتیجه آن به دست گرفتن کنترل «اوسیس» است.
آنچه در مورد فیلم لازم است بدانیم:
🔹این فیلم بسیار ظریف به پدیده #سلبریتیهای_مجازی، اشاره کرده است، کسانی که به علت خاص بودن در این فضا معروف میشوند و این موضوع در این فیلم تا حدی مثبت جلوه داده میشود.
🔹 اعتیاد و غرق شدن در فضای (واقعیت) مجازی به خصوص اگر بدون فکر و هدف باشد در این فیلم بد دانسته میشود. اگرچه معایب اعتیاد و استفاده بیش از حد از فضای مجازی در این فیلم نمایش داده میشود اما به دنبال تخریب و مطلقا بد جلوه دادن آن نیست، بلکه تاکید میکند حضور در این فضا نباید جایگزینی برای ارتباط با دیگران به خصوص خانواده شود.
🔸همچنین نسبت به افشای اطلاعات در دنیای مجازی و اعتماد به افراد در آن هشدار داده میشود و همچنین بر روی مسئله #هویت_مجازی و امکان تفاوت آن با هویت حقیقی افراد تاکید میشود.
🔹 در صحنه پایانی فیلم، قهرمان داستان که برنده مسابقه و مالک دنیای مجازی شده، این فضا را دو روز در هفته تعطیل میکند. این نکته مهمی است که در #سواد_رسانه_ای به آن #رژیم_مصرف_رسانه میگوییم.
• اگرچه خشونت دراین فیلم وجود دارد اما حقیقی و آزاردهنده نیست، در بخشی از فیلم نیز صحنهای از یک فیلم ترسناک نمایش داده میشود که این مورد نیز بسیار کوتاه است.
نکتههای مثبتی مانند: ترویج کارگروهی، پزوهش و تمرین، مطالعه و تلاش برای متخصص شدن در یک زمینه خاص به چشم میخورد.
• در این فیلم مانند بسیاری از فیلمهای خارجی صحنههای جنسی (به جز سکس) وجود دارد که پیشنهاد میکنم نسخه سانسور و دوبله شده آن را با لینک زیر از سایتUPTVS.IR تهیه کنید.
• دیدن این فیلم به همراه نوجوانان را به خانوادهها توصیه میکنم، مخصوصا خانوادههایی که نوجوانان در آن درگیر فضای مجازی هستند. دیدن این فیلم را بهتر است خانوادگی همراه با بحث در مورد موضوعاتی مانند «هویت مجازی، سلبریتیها، رژیم مصرف و میزان استفاده از رسانه و شیوه فعالیت هدفمند در فضای مجازی» باشد.
#محمدعلی_عبدالهی #نقد_فیلم #خانواده_و_رسانه
👉http://www.uptvs.com/دانلود-فیلم-ready-player-one-2018-بازیکن-شماره-یک-آماده.html
🎯 جی.ال. آستین میپرسید: با کلمات چه کار میکنیم؟
— فیلسوفان برای فهمیدن زبانِ روزمره باید ابزارهای جدیدی بسازند
📍حرفهای روزمرهای که به همدیگر میزنیم، یا توصیفی که از تجربههای معمولیمان ارائه میدهیم، در ظاهر ساده و روشناند. به همسرمان قول میدهیم که برای شام خانه خواهیم بود. یا به همکارمان میگوییم که روز قشنگی است، و احساس میکنیم سیبی که خوردهایم بیمزه بوده است. اما اگر همین تجربهها را به آزمونِ تأملات فلسفی بگذاریم، سردرگم میشویم. روز قشنگ دقیقاً یعنی چه؟ یا سیب چطور ممکن است بیمزه باشد؟ جی. ال. آستین، فیلسوف بریتانیایی میکوشید توضیح دهد این حرفها چه معنایی دارند.
🔖 ۱۸۰۰ کلمه
⏰ زمان مطالعه: ۱۱ دقيقه
📌 ادامۀ مطلب را در لینک زیر بخوانید:
http://tarjomaan.com/neveshtar/9673/
✳️ نظریه های ارتباطات ؛ منبع مکمل کتاب "نگاه اول به نظریههای ارتباطات" (تالیف پروفسور ام گریفین ، برگردان و تدریس: دکتر غلامرضا آذری ) 👇👇👇
▪️▪️▪️▪️▪️
https://plink.ir/Tgh5g
گفت و شنود های اِم گریفین با نظریه پردازان ارتباطات
https://plink.ir/EkqWp
مصاحبه با پروفسور ام گریفین
https://plink.ir/CpxH7
آغاز سخن: چیستی و ماهیت نظریه در علوم اجتماعی، انسانی، ارتباطات و رسانه ها (1)
https://plink.ir/95wse
آغاز سخن: چیستی و ماهیت نظریه در علوم اجتماعی، انسانی، ارتباطات و رسانه ها (2)
https://plink.ir/TBTx4
1- نظریه ی مدیریت هماهنگ شده ی معنا
https://plink.ir/77TYM
2- نظریه ی تخطی های مورد انتظار
https://plink.ir/KVpqm
3-نظریه ی کاهش عدم قطعیت
https://plink.ir/XJKKd
4- نظریه ی پردازش اطلاعات اجتماعی
https://plink.ir/9B7yX
5- نظریه ی جدل های رابطه ای
https://plink.ir/HJRI6
6- نظریه ی مدیریت حریم ارتباطی
https://plink.ir/E2ZQN
7- نظریه ی چشم انداز کارکردی درباره ی تصمیم سازی گروهی
https://plink.ir/GrBLn
8- نظریه سازه گرایی
https://plink.ir/B33j6
9- نظریه ساخت یابی انطباقی
https://plink.ir/ad8lT
10- نظریه ی انتقادی ارتباطات در سازمان ها
https://plink.ir/RNUxO
11- نظریه ی برنامه چینی یا برجسته سازی
https://plink.ir/xNktE
12- نظریه ی فریبکاری میان فردی
https://plink.ir/UxdVx
13- نظریه ی توازن رسانه ها
https://plink.ir/YpMWe
14- نظریه ی تطابق ارتباطی
https://plink.ir/ISITD
15- نظریه ی چهره - مذاکره
https://plink.ir/1SbIf
16- نظریه ی رمزگان گفتاری
https://plink.ir/LD3al
17- نظریه ی گروه خاموش یا ساکت شده
https://plink.ir/M2pXl
18- نظریه ی جدل های رابطه ای (بخش دوم)
https://telegra.ph/factnameh-fact-checks-simpsons-predictions-2020-03-04
سیمپسون ها و پیش بینی کرونا!
واقعیت یا...!
سوگیریهای شناختی شماره ۱۷
💠اعتماد به نفس کاذب💠
اعتماد به نفس کاذب (Overconfidence effect) نوعی سوگیری شناختی است که اطمینان فرد به داوریهایش فراتر از دقت عینی آن داوریها است.
برخی افراد بیش از اندازه به تواناییهاشان اطمینان دارند وریسکهای بزرگتری را در زندگی روزمره میپذیرند.
تحقیقات نشان میدهد اعتماد به نفس کاذب در میان نخبگان پدیدهای شایع است ، زیرا بیشترشان به غلط گمان میبرند که همیشه حق با آنهاست.
افراد در اثر اعتماد به نفس کاذب مسائل اخلاقی را ممکن است دست کم بگیرند. وقتی پای داوری اخلاقی به میان میآید، بیشتر مردم گمان میکنند از دیگران اخلاقیتر عمل میکنند.
نتایج یک تحقیق جدید نشان میدهد که بیش از نیمی از افراد خود را به لحاظ اخلاقی در ده درصد بالای جامعه میدانند. خیلیها به سادگی گمان میکنند آدمهای خیلی خوبی هستند و در هر چالش اخلاقی کار درست را انجام میدهند.
مطالعات نشان میدهند در اثر اعتماد به نفس کاذب خیلیها در این باره که چقدر به نیازمندان کمک میکنند یا چقدر برای فعالیتهای خیرخواهانه و داوطلبانه وقت میگذارند اغراق کنند.
اعتماد به نفس بیش از اندازه میتواند سبب شود فرد بدون تأمل کاری را انجام دهد و این درست جایی است که احتمال سر زدن عمل غیراخلاقی بسیار بالاست.
به باور دانیل کانمَن، دانشمند برجسته علوم شناختی، اعتماد به نفس کاذب خطیرترین سوگیری شناختی است.
یک دلیلش این است که قوه داوری انسان در مقابل این سوگیری بسیار آسیبپذیر است.
نتایج یک پژوهش مفصل در ایالات متحده حاکی است که ۹۳ درصد افراد بر این باورند که کیفیت رانندگیشان از میانگین جامعه بالاتر است در حالی که این قضیه به لحاظ آماری غیر ممکن است.
دلیل دیگر این است که اعتماد به نفس کاذب به راحتی راه را برای خطاهای شناختی دیگر هموار میکند.
به بیان دیگر اعتماد بیش از حد به خودمان و داوریهایمان باعث میشود که خود را عاری از خطا بدانیم.
در چنین شرایطی فرد به راحتی در دام انواع سوگیریهای شناختی میافتد.
در اثر اعتماد به نفس کاذب برخی از مهمترین فجایع انسانی رخ داده است.
غرق شدن تایتانیک
فاجعه اتمی چرنوبیل
نابودی فضاپیماهای کلمبیا و چَلنجِر و
لکة نفتی خلیج مکزیک در سال ۲۰۱۰.
خود را خیلی دست بالا گرفتن، به شکلهای مختلف ظاهر میشود.
گاهی فرد الکی گمان میکند بر اوضاع مسلط است در حالی که مدتهاست کنترل اوضاع از دستش خارج شده.
اعتماد به نفس کاذب باعث اشتباه محاسبه در برنامهریزی میشود.
فرد بهرهوری خویش را دست بالا میگیرد، در محاسبه مدت زمان مورد نیاز دچار خطا میشود و پایان کار به تأخیر میافتد.
اعتماد به نفس کاذب چنان میتواند رشد کند که فرد همه تصمیمات را بر اساس نظرات خودش بگیرد و هیچ توجهی به واقعیتها و مشورتهای کارشناسان نکند. فرض کنید در بازار بورس چند سهم عمده خریدهاید که چند سال است حسابی سود میدهد. این میتواند اطمینان خاطرتان را چنان بالا ببرد که گمان کنید هر سهمی که شما دست رویش بگذارید طلا میشود.
در اینگونه مواقع فرد فقط بر اساس آنچه به دلش مینشیند عمل میکند نه آنچه واقعاً دارد اتفاق میافتد.
بیشتر افراد گمان میکنند از دیگران باهوشتر، صادقتر، بهرهورتر و اخلاقیترند.
واقعیت این است که بیشتر افراد کمابیش در یک حد هستند.
فرد در اثر اعتماد به نفس کاذب انتظاراتی غیرواقعی پیدا میکند و در نتیجه در برابر شکست و ناامیدی آسیبپذیر میشود.
با چند مثال فرضی اثر اعتماد به نفس کاذب را در مناسبتهای مختلف بیشتر بررسی کنیم:
🔴 قاسم گمان میکند همسرش هیچگاه او را ترک نمیکند چرا که کشته مرده اوست. او آن قدر از همسرش سوءاستفاده میکند که ناچار میشود او را ترک کند.
🔴نیلوفر قصد ادامه تحصیل دارد و گمان میکند تنها دانشگاهی که شایسته اوست هاروارد است و فقط برای ورود به هاروارد تقاضا میدهد. شش ماه بعد او از هاروارد پذیرش نمیگیرد و یک سال شانس ادامه تحصیل در دانشگاههای دیگر را از دست میدهد.
راهکارهای فراوانی هستند که با به کارگیریشان میتوان اثراعتمادبه نفس کاذب را به حداقل رساند.
🔹در زندگی روزمره به واقعیتهای عینی همیشه توجه کنیم.
🔹با خودمان صادق باشیم.
🔹به انتقاد دیگران بویژه افرادمورداعتماد باصبر و حوصله گوش دهیم.
🔹از مقایسه خودمان با دیگران خودداری کنیم.
🔹درپایبندی به تعهدجدی باشیم و وقتی کاری را قبول میکنیم در محاسبه انرژی و زمانی که باید صرف کنیم واقعگرا باشیم.
هر چند راهکارهای فوق دربه پایین رساندن اثراعتماد به نفس کاذب نقش دارند اما نباید فراموش کرد تا این راهکارها بدل به عادت نشوند نمیتوان ازشراعتماد به نفس کاذب درامان ماند.
#سوگیری_شناختی
#شک
سوگیری شناختی شماره (۱۸)
💠نوآوری گرایی💠
نوآوریگرایی (Pro-innovation bias) نوعی سوگیری شناختی است که فرد برای فواید یک محصول جدید بیش از اندازه ارزش قائل میشود.
در حالی که به محدویتهای همان محصول اهمیتی نمیدهد.
از این منظر فرد میپندارد کل جامعه باید نوآوری را بدون هیچ تغییری بپذیرد.
تولیدکنندگان محصولات دیجیتال، نوآوریهای هر کالای جدید را بیش از هر چیز تبلیغ میکنند.
گرایش به نوآوری باعث میشود خریداران گمان کنند اگر آخرین محصول آن شرکت را نخرند یا آخرین مدل گوشی همراه را نداشته باشند، از بقیه جامعه عقب میافتند.
در این حالت ذهن وزن زیادی برای نوآوریهای آن محصول قائل میشود اما در واقعیت ممکن است چند مدل طول بکشد تا مجموع نوآوریهای یک شرکت به تغییرات عمده منجر شود.
مثلاً خیلی اوقات مجموع امکانات یک گوشی همراه با مدل بعدیاش تفاوت چندانی ندارد اما نوآوریگرایی مقاومت در برابر خرید آخرین مدل را کاهش میدهد.
گاهی اوقات حتی محصول جدیدتر بهتر نیست با اینکه چند نوآوری دارد.
کما اینکه بسیاری از شرکتها به علت اشکالات فنی یا مسائل دیگر تولید محصول جدید را بعد از چندی متوقف میکنند.
اما نوآوریگرایی نمیگذارد فرد محدودیتها را به روشنی ببیند و همیشه از این که آخرین مدل هر چیزی را میخرد دفاع میکند.
یکی از مثالهای معروف تاثیرات نوآوریگرایی در افکار عمومی برمیگردد به دهه پنجاه و شصت میلادی.
در آن سالها با پیشرفت هر روزه فناوریهای اتمی و نوآوریهای ناشی از آن، باوری همگانی پدید آمده بود که انرژی اتمی به زودی و احتمالا در اوایل قرن بیست و یکم جایگزین همه سوختهای فسیلی خواهد شد، کارکردهای نظامی انرژی اتمی به حداقل خواهد رسید و به جایش نوآوریهای انرژی اتمی راهکارهای فراوانی برای بسیاری از مسائل بشر خواهد داشت.
خوشبینانه گمان میرفت که در سراسر جهان انرژی اتمی برای همه چیز از صنعت تولید دارو تا مولدهای برقی به کار گرفته خواهد شد.
این باور سالهای بعد نیز ادامه یافت.
مثلاً راجر اسمیت، مدیر عامل وقت جنرال موتورز، در سال ۱۹۸۶ پیشبینی میکرد با شروع قرن جدید در جامعهای بدون کاغذ زندگی خواهیم کرد.
این باور و موارد مشابه تحت تاثیر نوآوریخواهی شکل میگیرند. در واقع این سوگیری شناختی مانع از توجه به محدویتهای هر نوآوری است.
مثلاً در مثال بالا با اینکه فناوری انرژی اتمی فصل جدیدی را در علم و صنعت گشود اما محدویتها و خطرات فراوانی را نیز به همراه داشت.
محدویتهایی که تا همین امروز بسیاری از دانشمندان و پژوهشگران را به خود مشغول کرده است.
به همین دلیل پیشبینیهای این چنینی هیچگاه به واقعیت نپیوستند.
نکته دیگری که خیلی اوقات از یاد میرود این است که بسیاری از نوآوریها در طی زمان مورد استقبال عمومی واقع نمیشود.
شاید اگر فهرستی از اختراعات بشری تهیه کنیم بهتر بتوان دریافت که چه تعداد زیادی خلاقیت و نوآوری به دلایل مختلف موفق نشدند جایی در زندگی بشر پیدا کنند.
نوآوریگرایی میتواند هزینههای گزافی را به انسان تحمیل کند. بهترین راه این است که پیش از هر خریدی فرد کاملا به نیازهایش بیندیشد و ببیند:
♦️نوآوری مدنظر چقدر نیازهایش را برطرف میکند؟
♦️آیا محصول جدید تفاوت معناداری با محصول قبلی دارد؟
♦️آیا هزینه خرید محصول جدید در قیاس با محصولات مشابه منطقی است؟
♦️آیا نیازهایی که با محصول جدید برطرف میشوند نیازهای ضروریاند؟
اندیشیدن به چنین پرسشهایی به فرد کمک میکند در انتخاب و خرید، از اثر نوآوریگرایی به دور باشد.
#سوگیری_شناختی
سوگیریهای شناختی شماره (۱۹)
💠تازگی انگاری💠
#تازگی_انگاری (Recency illusion) نوعی سوگیری شناختی است که طی آن ذهن وزن بیشتری برای اطلاعات تازه قائل میشود تا دادههای قبلی.
تجربه تازگیانگاری برای هر کسی آشناست.گاهی اوقات وقتی برای نخستین بار با موضوعی آشنا میشویم به غلط گمان میکنیم آن موضوع برای بقیه نیز تازگی دارد اما بعد میفهمیم که سالیان زیادی از عمر آن موضوع میگذرد.
آرنولد زویکی، استاد زبانشناسی دانشگاه استنفورد، برای نخستین بار این عبارت را در سال ۲۰۰۵ به کار برد. او فهمید افراد در مواجهه با واژه یا عبارتی که برایشان جدید است به غلط تصور میکنند که آن واژه یا عبارت تازه وارد زبان شده در حالی که آن کلمه یا عبارت سالها در آن زبان کاربرد داشته است.وی مطالعات بیشتری انجام و تعریف تازگیانگاری را گسترش داد: "باوری که فرد بر اساس آن میپندارد آنچه به تازگی متوجهاش شده پدیدهای متاخر و تازه است."
یک مثال فرضی را با هم مرور کنیم:
جواد سالهای زیادی است که اخبار روز را دنبال نمیکند. او از امروز که فرصت یافته، تصمیم دارد اخبار روز را پیگیری کند. اینجاست که این سوگیری شناختی میتواند نقش بازی کند. به این معنا که بسیاری از مفاهیمی را که جواد برای اولین بار میشنود، برایش این تصور را ایجاد میکند که احتمالاً این مفاهیم برای دیگران نیز جدید است و تازگی دارند در حالی که آن مفاهیم سالها وجود داشتهاند. اینجاست که جواد در دام تازگیانگاری میافتد.
تازگیانگاری خود به پدیدهای میانجامد که از آن با عنوان "وهم تکرار" (frequency illusion) نیز یاد میشود.
فرض کنید آتنا پس از سالها تصمیم میگیرد ماشینش را عوض کند. به همین دلیل شروع میکند به مطالعه و تحقیق درباره خودروهای مختلف. در این میان یک یا دو ماشین نظرش را جلب میکنند. وهم #تکرار که خود نتیجه توجه گزینشی است باعث میشود آتنا هر جا میرود همان ماشینها را بیند. حتی ممکن است وسط یک فیلم یا یک تبلیغ تلویزیونی دوباره همان ماشین ظاهر شود. اینجاست که آتنا ممکن است در #وهم_تکرار گرفتار شود و نتیجه بگیرد در انتخاب آن ماشین درست عمل کرده چون همه جا هست در حالی که واقعیت این است که آتنا پیش از آن توجهی به ماشینها نداشته و اکنون توجه گزینشی به ماشینها دارد.
تازگیانگاری ممکن است باعث شود موقعیت تاریخی در درک پدیدهها را دست کم بگیریم.
سناریوی خیالی زیر را در نظر بگیرید:
عثمان رئیس یک شرکت خدمات مالی است. خیلی اتفاقی مطلبی را درباره پرورش خلاقیت در کارکنان میخواند و از یک روش پیشنهادی آن خوشش میآید. گمان میکند آن روش خیلی جدید است. روز بعد کارکنان را جمع میکند و از آنان میخواهد همان روش را به عنوان وظیفه روزانه اجرا کنند. در اینجا عثمان اسیر تازگیانگاری میشود و بر اساس آن تصمیم میگیرد. به علاوه وی نمیداند که به لحاظ تاریخی آن روش در چه موقعیتی و به چه علتی به کار رفته است و آیا اساساً با شرایط فعلی شرکت وی جور درمیآید یا خیر؟
اگر اطلاعاتی برای ما جدید است به این معنی نیست که برای بقیه هم تازگی دارد.
بهتر است پیش از هر چیز درباره هرآنچه برایمان جدید است مطالعه کنیم تا درکی درست و تاریخی از قضیه به دست آوریم.
#سوگیری_شناختی
سوگیری شماره (۲۰)
💠ادراک گزینشی💠
#ادراک_گزینشی (Selective perception) نوعی سوگیری شناختی است که ذهن هر آنچه را درست میپندارد دریافت میکند و هر چه را مخالف پندارد نادیده میگیرد.
در این فرایند فرد اطلاعات را گزینشی دریافت میکند.
به زبان ساده فرد تصویر را آن طور که دوست دارد میبیند نه آن گونه که واقعاً هست.
معلمی را در نظر بگیرید که بین شاگردانش استثنا قائل میشود. وی ممکن است به راحتی از خطای دانشآموز محبوبش چشمپوشی کند در حالی که اگر همان خطا از دانشآموز دیگری سر زند واکنش نشان دهد.
یا برعکس پیشرفت دانشآموزی را که به او علاقه ندارد نادیده بگیرد در حالی که برای کوچکترین پیشرفت دانشآموز محبوبش پاداش در نظر گیرد.
اثر ادراک گزینشی در موقعیتهای مختلفی در زندگی واقعی خود را نشان میدهد.
با چهار مثال فرضی مسئله را مرور کنیم.
مثال یک: صادق برای خرید چند قلم میوه به بازار میرود. او همیشه میوههایی را انتخاب میکند که به زعمش مزه خوبی دارند. او در حالی چنین تصمیمی میگیرد که هیچگاه میوههای دیگر را امتحان نکرده تا ببیند آیا از طعمشان خوشش میآید یا خیر؟
مثال دو: شاهین طرفدار پر و پا قرص یک حزب سیاسی است. وی در هر شرایطی به آن حزب رأی میدهد زیرا گمان میبرد آن حزب باورهایش را نمایندگی میکند صرف نظر از این که آیا آن حزب واقعاً به پیشرفت جامعهاش کمکی میکند یا خیر؟
مثال سه: هما مطالعات فراوانی درباره ضرر و زیان سیگار کشیدن داشته است. او هر گاه فرد جدیدی را ملاقات میکند بر اساس اینکه آیا طرف سیگار میکشد یا خیر تصمیم میگیرد با او ارتباط برقرار کند یا نه؟
مثال چهار: سمیه طرفدار پر و پا قرص تیم فوتبال بنفش است. هر زمان که بازی تیم محبوبش را میبیند به خطاهای بازیکنان حریف واکنش نشان میدهد اما به خطاهای تیم محبوبش بیاعتنا است.
یک تحقیق کلاسیک درباره ادراک گزینشی در دهه پنجاه میلادی نشان داد که افراد هر آنچه را بخواهند میبینند و برعکس
در این پژوهش از تعدادی از دانشجویان دانشگاه پرینستون و کالج دارتموث خواسته شد فیلم یک مسابقه فوتبال نسبتاً خشن بین این دو دانشگاه را تماشا کنند، سپس تعداد تقریبی خطاهای هر تیم را تخمین بزنند. یافتههای تحقیق نشان داد که هر گروه تعداد خطاهای تیم مقابل را تقریباً دو برابر واقعیت گزارش کرد که حکایت از ادراک گزینشی شرکتکنندگان داشت.
یکی از مهمترین علل ادراک گزینشی این است که افراد هر روز با دادههای بسیار زیادی مواجه میشوند و در نتیجه نمیتوانند به همه آنان توجه یکسانی نشان دهند. ذهن انتخاب میکند که به چه چیزی واکنش نشان دهد.
ادراک گزینشی در طراحی تبلیغات تجاری نیز نقش دارد.مصرفکنندگان ممکن است از یک تبلیغ بیشتر خوششان بیاید یا کمتر فقط بر اساس اینکه درباره فلان شرکت یا محصول چه عقیدهای دارند.
#سوگیری_شناختی
#تعصب
#شک