1399/02/05
پاسخ رهبر انقلاب به نامه حجتالاسلام قرائتی برای ترویج و تفسیر قرآن
حضرت آیتالله خامنهای در پاسخ به نامهی حجتالاسلام والمسلمین محسن قرائتی در ارتباط با اهمیت قرآن و ضرورت کار برای ترویج و تفسیر آن مرقوم داشتند:
«بعدالسلام خداوند به جنابعالی توفیق عطا فرموده است و امیدواریم آن را افزایش دهد. حقیر با کار برای ترویج قرآن و تفسیر کاملاً موافقم.»
بخش فقه و معارف پایگاه اطلاعرسانی KHAMENEI.IR در آستانهی فرارسیدن ماه مبارک رمضان، متن پاسخ رهبر انقلاب و نامهی حجتالاسلام والمسلمین محسن قرائتی را منتشر میکند.
بسم الله الرحمن الرحیم
الحمدلله رب العالمین، اللهم صل على محمد وآل محمد
محضر مبارک حضرت آیتالله العظمی خامنهای رهبر عزیز انقلاب اسلامی (دامت برکاته)
سلام علیکم اگر احساس وظیفه نمیکردم، با توجه به وقت عزیز شما و مشکلات بسیار مهم و پیچیده این مقدار از وقت شما را نیز نمیگرفتم. آنچه مرا به نوشتن این چند سطر وادار کرد، چند آیهی قرآن بود:
۱. پیامبر در قیامت از مظلومیت و شهید شدن اهل بیت علیهم السلام سخنی نمیگوید، ولی از مهجوریت قرآن گله میکند. «و قال الرسول یا رب إن قومی اتخذوا هذا القرآن مهجورا» (فرقان، ۳۰)
٢. دومرتبه سفارش شده است که کتاب آسمانی را جدی بگیرید. «خذ الکتاب بقوة» (مریم، ۱۲)
٣. در سخنرانی پیامبر مأمور میشود که از وحی بگوید، «لتبین للناس ما نزل إلیهم» (نحل، ۴۴) در حالی که امروز بسیاری از سخنرانیها از شعر، رؤیا، تاریخ، حکایات و نظرات این و آن پر است، ولی سخنرانی با محوریت قرآن کم است.
۴. قرآن عالم ربانی را عالم قرآنی میداند. «کونوا ربانیین بما کنتم تعلمون الکتاب و بما کنتم تدرسون» (آل عمران، ۷۹)
۵. اساس همهی حوزههای علمیه یک توبیخ قرآنی است که فرمود: «فلولا نفر من کل فرقه...» (توبه، ۱۲۲) در حالی که تدبر در قرآن با دو توبیخ مطرح شده است:
الف) «أ فلا یتدبرون القرآن»
ب) «أم على قلوب أقفالها» (محمد، ۲۴)
۶. مشکل حوزههای علمیه این است، که با اینکه خوشبینانه ده درصد طلاب فقیه میشوند، ولی عمدهی مغزهای حوزوی برای تربیت این ده درصد زحمت میکشند، که البته این زحمت لازم است زیرا شاید ما به تعداد فرمانداریها فقیه نداشته باشیم و برای نود درصدی که قدرت اجتهاد ندارند، برنامهی چشمگیری نظیر شیوهی پاسخ به سؤالات، شیوهی کلاسداری، شیوهی بیان تفسیر و حدیث، شیوهی جذب جوانان به نماز و... وجود ندارد. گرچه در این سالها تخصصهایی به راه افتاده است، ولی خروجی آنها چشمگیر نیست و جای بعضی از تخصصها خالی است.
۷. ای کاش همانگونه که پیامبر فرمود: نباید بین کتاب الله و عترتی جدایی باشد «لن یفترقا»، ما باید تعداد جلسات قرآن را به تعداد جلسات عزاداری محرم و جشنهای نیمه شعبان برسانیم.
۸. گرچه امروز در سایه انقلاب تحولاتی در حوزهها پیدا شده است، لکن کم نیستند کسانی که قرآن و نهجالبلاغه را علم نمیدانند، در حالی که امام رضا علیهالسلام فرمود: «من أراد العلم فلیثور القرآن» (مجمع البحرین، ج ۳، ص ۲۳۸)
۹. با اینکه قرآن، کتاب تزکیه و تهذیب است، در حوزهها معاونت تهذیب هست، در حالی که قرآن مهمترین سرچشمهی تهذیب است، و میتوان آیات اخلاقی را در همان معاونت تهذیب مطرح کرد.
۱۰. بحمدالله امروز حفظ قرآن و تلاوت و مسابقات قرآنی با گذشته قابل قیاس نیست، اما نسبت به آنچه میتوانیم انجام دهیم، فاصلهها داریم. سزاوار است اقامهی قرآن دوشبهدوش اقامهی نماز باشد. زیرا کلمهی أقیموا، هم برای نماز آمده «أقیموا الصلاة» و هم برای کتب آسمانی آمده است «أقاموا التوراة و الإنجیل و ما أنزل».
۱۱. با اینکه شب قدر شب نزول قرآن است ولی در شب قدر انواع ادعیه، سخنرانیها، مراسم و عزاداریها مطرح است ولی در کمتر مسجدی در شب نزول قرآن از قرآن گفته میشود.
۱۲. با اینکه هدف قرآن بیشتر عموم مردم است، «بیان للناس»(آل عمران، ۱۳۷۸) ولی اکثر تفاسیر «بیان للخواص» است.
۱۳. با اینکه قرآن کتاب تذکر است، « فَذَکِّرْ بِالْقُرْآنِ» (ق، ۴۵)ولی بیشتر موعظهها از دیگران است.
۱۴. با اینکه از آیه «أَفَلَا یَتَدَبَّرُونَ الْقُرْآنَ» (نساء، ۸۲) (که خداوند توبیخ میکند) استفاده میشود تدبر واجب است، زیرا خداوند برای ترک کار مستحب توبیخ نمیکند، اما ما تفسیر را مستحب میدانیم.
۱۵. با اینکه برای هر رشتهی دانشگاهی در کنار معارف عمومی، باید آیات و روایات همان رشته جزء کتب درسی شود، ولی چنین نیست. در ادعیه میخوانیم که اولیای خدا برای هر عضوی یک دعا داشتند، و میگفتند: «و اکف أیدینا عن الظُلم و السرقه، طَهِّر بُطوننا من الحَرام والشُبهة». و بعد از اعضا، برای هر قشری و صنفی یک دعای خاصی داشتند. «و على الشباب بالانابة والتوبة و على النساء بالحیاء والعفة و على مشایخنا بالوقار و السکینة»
۱۶. با اینکه در قیامت درجات معنوی بر اساس قرآن است، «اقْرَأْ وَارْتَقِ» (مکاتیب الا
ئمه، ج ۲، ص ۲۰۶) ولی شهریههای حوزهها بر اساس قرآن نیست.
۱۷. با اینکه قرآن و اهلبیت علیهمالسلام در کنار هم هستند، ولی بحمدالله برای اهلبیت موقوفات هست، ولی برای قرآن و تفسیر موقوفات نیست.
حضرت آقا!
جنابعالی قبل از انقلاب درس تفسیر داشتید، و امروز هزاران روحانی در دانشگاهها و پادگانها و قوای مسلح و ائمه جمعه وجود دارند که بعضی گاهی تفسیر میگویند ولی هنوز در حوزه، دانشگاه و منابر رنگ سخنان مخلوق بیش از سخنان خالق است.
حضرت آقا!
ماشینهایی که هوا گرفته است، در سرازیری با هل دادن روشن میشود، سرازیری قرآن ماه رمضان است و نیاز به سفارشی است حداقل به روحانیونی که در دستگاههای دولتی و در ادارات و قوای سهگانه و امور مساجد و ائمهی جمعه و حوزههای علمیه مشغول به کار هستند. باید همتی جدی باشد، چرا که اگر ما قرآن را به پا نداریم، از خداوند بدترین لقب را که پوچی است، دریافت خواهیم کرد. «قُلْ یَا أَهْلَ الْکِتَابِ لَسْتُمْ عَلَىٰ شَیْءٍ حَتَّىٰ تُقِیمُوا التَّوْرَاةَ وَالْإِنجِیلَ وَمَا أُنزِل» (مائده، ۶۸)
حضرت آقا!
چند ماهی بیشتر به ماه رمضان نمانده است، که نیمی از آن به خاطر تعطیلات عید و پنجشنبهها و جمعهها قابل استفاده نیست، ولی نیمی از آن فرصتی است که ما گام جدیتری بیش از آنچه تاکنون برداشتهایم، برداریم تا قرآن نزد ما مهجور نباشد. خواهشمند است به نمایندگان خود قبل از فرارسیدن ماه رمضان توصیهی جدی بفرمایید که از هماکنون خود را برای بیان تفسیر آماده کنند.
امید است چند جملهی توصیه شما که مصداق تواصوا بالحق است سبب حرکتهای بزرگی بشود، همانگونه که توصیه شما، ما و دیگران را وادار کرد که پرچم نماز میان نسل نو در آموزش و پرورش و دانشگاهها برافراشتهتر گردد و نماز ظهر عاشورا به صورت فرهنگ عمومی درآید و همانگونه که صدها مسجد خوب در جادهها ساخته شد و همانگونه که از یک جملهی شما در این سالها حدود ۵۰۰ میلیارد تومان زکات از طریق کمیتهی امداد جمعآوری و توزیع شد.
توجه به قرآن و سفارش به تفسیر و تدبر توسط حضرتعالی با اراده خداوند راهگشاست و برّی است که باید همه در این بر مشارکت کنند. به امید روزی که تمام حوزهها و تمام مدرسین برای تفسیر سهم و جایگاهی در شأن کتاب آسمانی قرار دهند و همانگونه که سایر کتب محوریت دارد، تفسیر قرآن هم محور باشد.
والسلام علیکم و رحمةالله
مرید قدیم؛ محسن قرائتی
هدایت شده از خط حزب الله
🔔 شمارهی جدید نشریهی #خط_حزبالله منتشر شد:
♨️ #سخن_هفته: علیرغم #تحریمهای_بیسابقه، ایران اولین ماهوارهی نظامی خود را به #فضا فرستاد؛ #نور_انقلاب به #ثریا رسید
🔶 #اطلاعنگاشت: پای درس #تفسیر_قرآن «آیتالله خامنهای»| ۲؛ #انفاق کار مردمان باهوش است
✅ #روایت_پیشرفت: #تحریم به نفع ماست به شرطی که...
🔷 #درس_اخلاق: با فضیلتترین کارها در #ماه_رمضان چیست؟
❇️ #عکسنوشت: شرط شکستناپذیری #ملتها
@Khattehezbollah
خط حزبالله ۲۳۴ | نور انقلاب به ثریا رسید
🍀شمارهی دویستوسیوچهارم هفتهنامهی خط حزبالله با عنوان «نور انقلاب به ثریا رسید» منتشر شد.
⬅️ به گزارش خط حزبالله، در هفتهی گذشته که سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران علیرغم تحریمهای بیسابقه موفق به پرتاب ماهوارهی نظامی «نور۱» شد که با موفقیت در مدار قرار گرفت، همچنین این خبر با واکنش سیاستمداران و رسانههای غربی مواجه شد. خط حزبالله در سخن هفتهی این شمارهی خود به این موضوع پرداخته است.
🔷 نشریهی خط حزبالله در ادامه بازخوانی کتاب «طرح کلی اندیشه اسلامی در قرآن» در شمارهی این هفتهی خود دو موضوع «مغفرت» و «انفاق» را مورد بررسی قرار داده است، که در قالب اطلاعنگاشت منتشر میگردد.
💐 دیگر بخشهای نشریهی خط حزبالله به شرح زیر است:
🔸ابلاغیه رهبر انقلاب اسلامی در موافقت با آزادسازی سهام عدالت/ خبر هفته
🔸ثروت بزرگی که من دارم/ مکتب حاج قاسم
🔸تحریم به نفع ماست به شرطی که.../ روایت پیشرفت
🔸با روزه و تلاوت قرآن مهیا بشوید برای لیله القدر/ کلام امام
🔸با فضیلتترین کارها در ماه رمضان چیست؟/ درس اخلاق
🔸فضائل استثنایی همسر پیامبر(ص) / روایت تاریخی
🔸معلّمین خودشان را برای این مسئولیت بزرگ آماده کنند/ مطالبه رهبری
🔸ماه رمضانهای امام خمینی (ره)/ خاطرات رهبری
🔸شرط شکستناپذیری ملتها/ عکس نوشت
🔸محبت، احترام و اطاعت پدر و مادر / خانواده ایرانی
🔸تحول اخلاقی جامعه بر دوش جوانان است/ حزب الله این است
🌷طبق رسم هفتگی خط حزبالله و به برکت خون شهدا شمارهی این هفته به روح مطهر شهید علیاکبر شیرودی تقدیم میشود.
نسخه مطالعه وب-شماره234.pdf
2.08M
نشریه خط حزب الله شماره 234
انتشار توسط پایگاه اطلاع رسانی رهبرانقلاب
@khattehezbollah
@roze_shahid
هدایت شده از مسابقه ی آنلاین خط حزب الله
🔷پنجمین مسابقه ی آنلاین نشریه ی خط حزب الله در سال جهش تولید،از شماره ی 234 این نشریه آماده شده و در اختیار علاقه مندان قرار می گیرد.
📲جهت شرکت در مسابقه به سایت خط رشد،قسمت مسابقه خط حزب الله مراجعه کنید. http://khateroshd.ir/
دانلود و مطالعه ی نشریه:
khateroshd.ir
@khatqom
🔔 شمارهی جدید نشریهی #خط_حزبالله منتشر شد:
♨️ #سخن_هفته: #نسخه رهبر انقلاب برای مقابله با #ویروسهای_اقتصادی؛ #واکسن_تولید
🔶 #اطلاعنگاشت: پای درس #تفسیر_قرآن آیتالله خامنهای (۳)؛ فقط در #جامعه_عادلانه است که #انسانها به #تکامل میرسند
✅ #مطالبه_رهبری: این #دعا فقط برای خواندن نیست!
🔷 #برش_دیدار: همان که #ماهواره میسازد، از عهده #ساخت_خودرو هم برمیآید
❇️ #خاطرات_رهبری: گفتم #مارک_خارجی را از کاپشنهای ایرانی بکنند
@Khattehezbollah
هدایت شده از خط حزب الله
#کلام_امام
🤲 با روزه و #تلاوت_قرآن مهیا بشوید برای #لیلةالقدر
🕌 در یک #حدیثی است که #پیغمبراکرم فرمودند که #ماه_رمضان آمد، اقبال کرد، آمد.
🔻مهمانی خدا، مهمانیای که در آنجا سفرهای که پهن کرده است #قرآن_مجید است و محلی که در آنجا ضیافت میکند مهمش «لیلة القدر» است و ضیافتی که میکند #ضیافت_تنزیهی و ضیافت_اثباتی و تعلیمی[است].
✅این راههایی که به #دنیا باز است و شهوات است، اینها را سدش کنید تا مهیا بشوید برای #لیلة_القدر.
@khattehezbollah
نسخه مطالعه وب-شماره235.pdf
5.08M
نشریه خط حزب الله شماره 235
انتشار توسط پایگاه اطلاع رسانی رهبرانقلاب
@khattehezbollah
@roze_shahid
خط حزبالله ۲۳۵ | واکسن «تولید»
☘ شمارهی دویستوسیوپنجم هفتهنامهی خط حزبالله با عنوان « واکسن «تولید»» منتشر شد.
🔶 به گزارش خط حزبالله، صبح روز چهارشنبه (۱۷ اردیبهشت ماه) رهبر انقلاب به مناسبت هفتهی کار و کارگر و در راستای شعار سال یعنی «جهش تولید»، در دیدار تصویری با هفت مجموعهی تولیدی با آنها به گفتگو نشستند. رهبر انقلاب نیز در بیانات ۵۷ دقیقهای خود، کالبدشکافی دقیقی از اهمیت مسألهی کار و کارگر، مفهوم جهش تولید، وظایف مردم و دولت در قبال آن، و راهحلهای ممکن برای رهایی از چالشهای اقتصادی پیشرو را ارائه فرمودند. نظر به اهمیت این موضوع، خط حزبالله در شمارهی این هفتهی خود، به جای «سخن هفته»، بخشهایی از بیانات ایشان که مرتبط با وظایف دولت (به معنای سه قوه) در قبال این موضوع است را مورد بازخوانی قرار داده است.
🔷 همچنین نشریهی خط حزبالله در ایام ماه نزول قرآن، بخشهایی از مجموعه سخنرانی حضرت آیتالله خامنهای در ماه مبارک رمضانِ سال ۵۳ که با عنوان «طرح کلی اندیشه اسلامی در قرآن» شناخته میشود، مرور میکند. برای این کار در هر شماره دو کلیدواژهی شاخص از محتوای این سخنرانیها را بررسی کردهشود. «هجرت» و «هدفهای انبیا» موضوع این بخش از نشریهی این هفته است.
💐 دیگر بخشهای نشریهی خط حزبالله به شرح زیر است:
🔸گفتم مارک خارجی را از کاپشنهای ایرانی بکنند/ خاطرات رهبری
🔸همان که ماهواره میسازد، از عهده ساخت خودرو هم برمیآید / برش دیدار
🔸این دعا فقط برای خواندن نیست!/ مطالبه رهبری
🔸مرا در فراق خود بسوزان و بمیران/ مکتب حاج قاسم
کنار گذاشتن غیرخدا، شرط ورود به ضیافتالله/ کلام امام
🔸نگاه محبت الهی را متوجه خودتان کنید/ درس اخلاق
🔸وظیفه حفظ زن و بچه بر عهده همه ماست/ خانواده ایرانی
🔸هنر امام حسن، جلوگیری از جریان سلطنت در اسلام/ انسان ۲۵۰ ساله
🔸قدر دل باطراوت خود را بدانید/ حزب الله این است
🔸قرآن کتاب زندگی است/ عکسنوشت
🌷طبق رسم هفتگی خط حزبالله و به برکت خون شهدا ، شمارهی این هفته به روح مطهر شهید عبدالجلیل کارکوبزاده تقدیم میشود