❇ #تفسیر_آیه
این آیه،آخرین آیه اى است که در این سلسله بحث ها ما را به شگفتى هاى جهان آفرینش، و شناسائى خداوند از طریق آن دعوت مى کند.
در آغاز به یکى از مهم ترین و اساسى ترین نعمت هاى پروردگار که مى توان آن را ریشه و مادر سایر نعمت ها دانست اشاره مى کند و آن پیدایش، رشد و نمو گیاهان و درختان در پرتو آن است، مى فرماید: او کسى است که از آسمان، آبى (براى شما) فرستاد (وَ هُوَ الَّذی أَنْزَلَ مِنَ السَّماءِ ماءً).
این که مى گوید از طرف آسمان، یعنى از طرف بالا، به خاطر آن است که آسمان در لغت عرب به هر چیزى گفته مى شود که در طرف بالا قرار گرفته باشد، و به خاطر آن است که تمام منابع آب روى زمین اعم از چشمه ها، نهرها، قنات ها و چاه هاى عمیق به آب باران منتهى مى گردد، لذا کمبود باران در همه آنها اثر مى گذارد و اگر خشکسالى ادامه یابد، همگى خشک مى شوند.
سپس به اثر بارز نزول باران اشاره کرده، مى فرماید: به واسطه آن روئیدنى ها را از همه نوع از زمین خارج ساختیم (فَأَخْرَجْنا بِهِ نَباتَ کُلِّ شَیْء).
مفسران در تفسیر نَباتَ کُلِّ شَىْء: گیاهان هر چیز دو احتمال ذکر کرده اند:
نخست این که منظور از آن انواع و اصناف گیاهانى است که همه با یک آب آبیارى و از یک زمین و یک نوع خاک پرورش مى یابند، و این از عجائب آفرینش است که چگونه این همه انواع گیاهان با آن خواص کاملاً متفاوت و گاهى متضاد و اشکال گوناگون و مختلف همه در یک زمین و با یک آب پرورش مى یابند.
دیگر این که منظور، گیاهان مورد نیاز هر چیزى است، یعنى هر یک از پرندگان، چهارپایان، حشرات و حیوانات دریا و صحرا بهره اى از این گیاهان دارند.
جالب این که خداوند از یک زمین و یک آب، غذاى مورد نیاز همه را تأمین کرده است و این یک شاهکار بزرگ است که فى المثل از یک ماده معین در آشپزخانه، هزاران نوع غذا براى انواع سلیقه ها و مزاج ها تهیه کنند.
جالب تر این که نه تنها گیاهان صحرا و خشکى ها از برکت آب باران پرورش مى یابند، که گیاهان بسیار کوچکى که در لابلاى امواج آب دریاها مى رویند و خوراک عمده ماهیان دریا است از پرتو نور آفتاب و دانه هاى باران رشد مى کنند.
سپس به شرح این جمله پرداخته و موارد مهمى از گیاهان و درختان را که به وسیله آب باران پرورش مى یابند، خاطر نشان مى سازد، نخست مى گوید:
ما به وسیله آن، ساقه هاى سبز گیاهان و نباتات را از زمین خارج ساختیم، و از دانه کوچک و خشک، ساقه اى با طراوت و سرسبز که لطافت و زیبائى آن چشم را خیره مى کند آفریدیم (فَأَخْرَجْنا مِنْهُ خَضِراً).
و از آن ساقه سبز، دانه هاى روى هم چیده شده، (همانند خوشه گندم و ذرت) بیرون مى آوریم (نُخْرِجُ مِنْهُ حَبّاً مُتَراکِباً).
همچنین به وسیله آن از درختان نخل خوشه سربسته اى بیرون فرستادیم که پس از شکافته شدن رشته هاى باریک و زیبائى که دانه هاى خرما را بر دوش خود حمل مى کنند و از سنگینى به طرف پائین متمایل مى شوند خارج مى گردد (وَ مِنَ النَّخْلِ مِنْ طَلْعِها قِنْوانٌ دانِیَةٌ).
طَلْع به معنى خوشه سربسته خرما است که در غلاف سبز رنگ زیبائى پیچیده شده و پس از شکافته شدن از وسط آن رشته هاى باریکى بیرون مى آید و و همان ها بعداً خوشه هاى خرما را تشکیل مى دهند.
قِنْوان جمع قِنْو (بر وزن صنف) اشاره به همین رشته هاى باریک و لطیف است.
دانِیَة به معنى نزدیک است، و ممکن است اشاره به نزدیکى این رشته ها به یکدیگر بوده باشد، یا به متمایل شدن آنها به طرف پائین به خاطر سنگین بار شدن.
و نیز باغ هائى از انگور و زیتون و انار پرورش دادیم (وَ جَنّات مِنْ أَعْناب وَ الزَّیْتُونَ وَ الرُّمّانَ).
سپس اشاره به یکى دیگر از شاهکارهاى آفرینش در این درختان کرده، مى فرماید: هم با یکدیگر شباهت دارند و هم ندارند (مُشْتَبِهاً وَ غَیْرَ مُتَشابِه).
با توجه به آیه ۱۴۱ همین سوره که وصف متشابه و غیر متشابه را براى زیتون و انار ذکر کرده، مى توان استفاده کرد که در آیه مورد بحث نیز وصف مزبور درباره همین دو درخت است.
این دو درخت از نظر شکل ظاهرى و ساختمان شاخه ها و برگ ها شباهت زیادى با هم دارند، در حالى که از نظر میوه، طعم و خاصیت آن بسیار با هم متفاوتند، یکى داراى ماده چربى مؤثر و نیرومند،
و دیگرى داراى ماده اسیدى و یا قندى است، که با یکدیگر کاملاً متفاوتند.
به علاوه این دو درخت گاهى درست در یک زمین پرورش مى یابند و از یک آب مشروب مى شوند یعنى هم با یکدیگر تفاوت زیاد دارند و هم شباهت.
این احتمال در تفسیر آیه نیز وجود دارد که عبارت فوق، اشاره به انواع و اصناف مختلف درختان و میوه ها است.
بعضى از میوه ها و درختان با یکدیگر شبیهند.
و بعضى دیگر با هم مختلفند، یعنى هر کدام از این دو، صفتى است براى یک دسته از درختان و میوه ها.
اما طبق تفسیر اول، هر دو، صفت براى یک چیز بودند.
آنگاه از میان تمام اعضاى پیکر درخت، بحث را روى میوه برده مى گوید:
نگاهى به ساختمان میوه آن به هنگامى که به ثمر مى نشیند، و همچنین نگاهى به چگونگى رسیدن میوه ها بکنید که در اینها نشانه هاى روشنى از قدرت و حکمت خدا براى افرادى است که ایمان مى آورند (انْظُرُوا إِلى ثَمَرِهِ إِذا أَثْمَرَ وَ یَنْعِهِ إِنَّ فی ذلِکُمْ لآیات لِقَوْم یُؤْمِنُونَ).
گاهى یک میوه (مانند انار و انگور) داراى صدها دانه است که هر دانه اى از آنها خود جنین و بذر درختى محسوب مى شود و ساختمانى بسیار پیچیده و تو در تو دارد.
شرح ساختمان همه میوه ها و مواد غذائى و داروئى آنها از حوصله این بحث خارج است، ولى بد نیست به عنوان نمونه اشاره اى به ساختمان میوه انار که قرآن در آیه فوق ـ مخصوصاً ـ به آن اشاره کرده است، بنمائیم:
اگر یک انار را بشکافیم و یک دانه کوچک آن را به دست گرفته و در مقابل آفتاب یا چراغ قرار دهیم، و درست در آن دقت کنیم مى بینیم از قسمت هاى کوچک ترى تشکیل شده که همانند بطرى هاى بسیار کوچکى با محتواى مخصوص آب انار در کنار هم چیده شده اند.
در یک دانه کوچک انار شاید صدها از این بطرى هاى بسیار ریز قرار دارد، سپس اطراف آنها را با پوسته اى ظریف که همان پوسته شفاف یک دانه انار است گرفته.
بعد از آن براى این که این بسته بندى کامل تر و محکم تر و دورتر از خطر باشد تعدادى از دانه هاى انار را روى یک پایه با نظام مخصوصى چیده و پرده سفید رنگ نسبتاً ضخیمى اطراف آن پیچیده.
پس از آن پوسته ضخیم و محکمى که از دو طرف داراى لعاب خاصى است به روى همه آنها کشیده، تا هم از نفوذ هوا و میکروب ها جلوگیرى کند، هم در مقابل ضربات، آنها را حفظ نماید، و هم تبخیر آب درون دانه ها را فوق العاده کم کند.
این بسته بندى ظریف، مخصوص دانه انار نیست، بلکه در میوه هاى دیگر مانند پرتقال و لیمو نیز دیده مى شود، اما در انار و انگور بسیار ظریف تر و جالب تر است.
گویا بشر براى فرستادن مایعات از نقطه اى به نقطه دیگر از همین اصل استفاده کرده که نخست شیشه هاى کوچک را در یک کارتن کوچک چیده و میان آنها را از ماده نرمى پر مى کند، سپس کارتن هاى کوچک تر را در یک کارتن بزرگ تر و مجموع آنها را به صورت یک بار بزرگ به مقصد حمل مى کند!
طرز قرار گرفتن دانه هاى انار روى پایه هاى داخلى، و گرفتن سهم خود از آب و مواد غذائى از آنها از این هم عجیب تر و جالب تر است.
تازه اینها چیزهائى است که با چشم مى بینیم و اگر ذرات این میوه ها را زیر میکروسکوپ ها بگذاریم، آنگاه جهانى پرغوغا با ساختمان هاى عجیب و شگفت انگیز و فوق العاده حساب شده در مقابل چشم ما مجسم مى شود.
چگونه ممکن است کسى با چشم حقیقت بین به یک میوه نگاه کند و معتقد شود سازنده آن هیچ گونه علم و دانشى نداشته است؟!
و این که مى بینیم قرآن با جمله انْظُرُوا: نگاه کنید دستور به دقت کردن در این قسمت از گیاه داده براى توجه به همین حقایق است.
این از یکسو، از سوى دیگر مراحل مختلفى را که یک میوه از هنگامى که نارس است تا موقعى که کاملاً رسیده مى شود، مى پیماید، بسیار قابل ملاحظه است; زیرا لابراتوارهاى درونى میوه دائماً مشغول کارند، و مرتباً ترکیب شیمیائى آن را تغییر مى دهند، تا هنگامى که به آخرین مرحله برسد و وضع ساختمان شیمیائى آن تثبیت گردد.
هر یک از این مراحل خود نشانه اى از عظمت و قدرت آفریننده است.
ولى باید توجه داشت که به تعبیر قرآن تنها افراد با ایمان یعنى افراد حق بین و جستجوگران حقیقت، این مسائل را مى بینند و گرنه با چشم عناد و لجاج و یا با بى اعتنائى و سهل انگارى، ممکن نیست هیچ یک از این حقایق را ببینیم.
#تفسیر_نمونه
ذیل آیه ۹۹ #سوره_انعام
@Roznegaar
#کانال_روزنگار ::
🔹 امروز: چهارشنبه #بیستم_شهریور 1398 هجری خورشیدی
☀️ رویدادهای مهم امروز در #تقویم_هجری_خورشیدی :
1307 ه.ش : آغاز بهکار رسمی بانک ملی ایران در تهران/بانک ملی ایران که از 17 شهریور شروع به کار کرده بود امروز توسط شاه و هیئت دولت رسماً افتتاح شد و مورد بازدید قرار گرفت
1314 ه.ش : بنا به پیشنهاد فرهنگستان و تصویب هیئت وزیران نام تعدادی از شهرهای ایران تغییر یافت
1316 ه.ش : یازدهمین دوره مجلس شورای ملی افتتاح شد
1320 ه.ش : تولد پرویز پورحسینی، بازیگر تئاتر و سینما و تلویزیون ایرانی
1320 ه.ش : تولد محبوبه مقبلی، بازیگر تئاتر و سینما و تلویزیون ایرانی
1324 ه.ش : سید مهدی فرخ نماینده مجلس از طرف دولت به سمت استانداری آذربایجان انتخاب گردید
1326 ه.ش : ابراهیم خواجه نوری به معاونت پارلمانی نخست وزیر و ریاست تبلیغات گمارده شد
1333 ه.ش : در بوشهر به علت گرمای شدید 25 نفر به هلاکت رسیدند
1333 ه.ش : کشف شاخه نظامی حزب توده در تهران
1339 ه.ش : به دنبال تصویب لایحه اخذ جرائم رانندگی بوسیله افسران، از امروز به مرحله اجرا گذارده شد
1351 ه.ش : تولد سهراب بختیاریزاده، بازیکن فوتبال ایرانی
1353 ه.ش : هیلا سلاسی امپراطور کهنسال اتیوپی از امپرطوری خلع گردید
1357 ه.ش : ابولحسن بنی صدر در پاریس اعلام کرد جمعه سیاه تهران سه هزار نفر کشته داشت
1357 ه.ش : شهادت شهید مجید حدادیان
1360 ه.ش : شهادت دومین شهید محراب آیت اله سیداسداله مدنی به دست منافقان در تبریز
1365 ه.ش : شهادت شهید ناصر ضیغمی
1365 ه.ش : عملیات کوچک انصار در هورالعظیم توسط سپاه پاسداران
1378 ه.ش : افتتاح بزرگترین طرح آبرسانی خاورمیانه در تبریز
1380 ه.ش : ارتحال آیت اللَّه سیدعباس خاتم یزدی استاد برجسته حوزه علمیه قم
1386 ه.ش : برگزاری یازدهمین جشن بزرگ سینمای ایران در کاخ سعدآباد
1388 ه.ش : نامه سرگشاده مهدی کروبی به صادق لاریجانی رئیس قوه قضاییه درخصوص دخالت نظامیان و شبه نظامیان در امور قضائی
1389 ه.ش : روز ملی گرگان
1392 ه.ش : درگذشت عبدالمحمد آیتی ، از چهرههای ماندگار و پژوهشگر معاصر در حوزه فلسفه، تاریخ و ادب فارسی و عربی و نویسنده و مترجم ایرانی
@Roznegaar
#کانال_روزنگار ::
امروز: چهارشنبه #یازدهم_محرم 1440 هجری قمری
🌙 رویدادهای مهم امروز در #تقویم_هجری_قمری :
61 ه.ق : آغاز حركت اسرا و اهلبیت حضرت اباعبدالله الحسین (سلام الله علیهم) به سوی شام
61 ه.ق : روز تجلیل از اسراء و مفقودین
279 ه.ق : درگذشت محدث شهیر "ابوعیسی ترمذی"
317 ه.ق : یورش به مكه و قتل عام حجاج خانه خدا توسط حكومت قرمطی بحرین
@Roznegaar
#کانال_روزنگار ::
♦️ امروز: چهارشنبه #یازدهم_سپتامبر 2019 میلادی
🎄 رویدادهای مهم امروز در #تقویم_میلادی :
1798 م : اشغال رسمی جزیره "سریلانکا" توسط استعمارگران انگلیس
1862 م : تولد "ویلیام سیدنی پورتر" نویسنده آمریکایی
1882 م : ابداع ورزش "جودو" توسط یک معلم ورزش ژاپنی
1944 م : ورود نیروهای متفقین به خاک آلمان در جریان جنگ جهانی دوم
1946 م : آغاز به کار نخستین تلفن همراه (موبایل)
1948 م : درگذشت محمدعلی جناح بانی استقلال پاكستان و قائد اعظم این كشور
1971 م : درگذشت نیکیتا سرگیویچ خروشچف رهبر شوروی
1973 م : درگذشت سالوادور آلنده ریس جمهور شیلی در جریان کودتای خونین شیلی
1973 م : کودتای خونین شیلی و قتل سالوادورآلنده رئیس جمهور این کشور
2001 م : واقعه مشکوک ۱۱سپتامبر و تخریب برجهای دوقلوی تجارت جهانی در نیویورک(حمله مشکوک تروریستی به برج های تجارت جهانی در نیویورك و ساختمان وزارت دفاع در واشنگتن)
@Roznegaar