⛔️تناقضات القرآن
✍ اصغرزمانی
✅نقدی بر روایت تاریخی فوق
🔻۱_ روایت فوق به لحاظ سندی مشکل جدی دارد ؛ زیرا این قضیه را ابن شهر اشوب در کتاب «مناقب» (ج۴، ص۴۲۴) از کتاب «التبدیل» نوشته ابوالقاسم کوفى نقل کرده است.
🔻اولا خود ابوالقاسم کوفی متهم به غلو است. ثانیا، این مطلب تنها در کتاب ابوالقاسم کوفى آن هم به صورت مرسل (بدون سند)آمده و ابن شهر اشوب نیز از او نقل کرده است، بنابراین نمى توان براى اثبات قضیه تاریخى به آن اکتفا کرد (محمد الصدر،تاریخ الغیبه الصغرى ، ص ۱۹۶).
🔻۲_ روایت فوق به لحاظ محتوایی هم دچار مشکل است؛ زیرا در متن روایت فوق آمده که کندی به شاگردش گفت که این سخن تو نیست و شاگردش هم گفت این سخن امام عسکری است، بعد هم کندی گفت که" این سخن جز از این خاندان برنمی آید" این سخن یعنی کندی با عظمت علمی امام عسکری و خاندان اهل بیت آشنا بوده است؛ آیا چنین فرد مسلمانی که با جایگاه اهل بیت نیز آشنا است می تواند تناقضات القرآن بنویسد!؟
🔻۳_ بنا بر تحقیق بزرگانی مثل سیدبن طاووس، شیخ عبدالله نعمه؛آقا بزرگ تهرانی؛ سید محسن امین و شهید مطهری؛جناب کندی شیعه و مدافع عقاید دینی می باشد و بخاطر موقعیت علمی و اجتماعی مورد حسد بوده به همین خاطر نسبت های ناروای متعددی به او زده شده است.
🔻۴_ اساسا نظریات فلسفی جناب کندی بگونه ای است که نمیتوان چنین مطلب سخیفی را به ایشان نسبت داد.
🔻نمونه ای از نظرات جناب کندی را از
مقاله وزین "انتقال علوم یونانی به عالم اسلام" استاد محمد علی جاودان تقدیم میکنم.
🔻کندی همان طور که فیلسوف ودانشمندی بزرگ بود، مسلمانی درست اعتقاد بود. وی کتابهای متعددی در حمایت از دین اسلام و رد مذاهب انحرافی نوشته است.(ابن ندیم در فصل "کتبه فی الجدلیات" چند نمونه از این گونه نوشته های کندی آورده است ر.ک: الندیم؛ الفهرست؛ ص 318.)
🔻کندی از فیلسوفانی است که در هر مسئله که میان اصول مسلم اسلامی و پارهای از نظرهای فلسفی تعارضی می یافت، جانب اسلام را میگرفت؛چنانچه از نظرهای او راجع به حدوث زمانی عالم و حشر اجساد و اثبات امکان معجزه و صحت وحی نبوی، این حقیقت به خوبی روشن میشود.(مرتضی مطهری؛ خدمات متقابل اسلام و ایران؛ چ 8 ،1357 ،فخری؛ سیر فلسفه در جهان اسالم؛ ص 86)
🔻برای کندی رسالت حقیقی فلسفه معارضه با وحی آسمانی یا ادعای گستاخانه برتری یا حتی برابری با آن نبود. او معتقد بود فلسفه باید از این ادعا که والاترین راه وصول به حقیقت است، دست بردارد و چاره ای ندارد جز اینکه به مرتبتی پایینتر تن در دهد.(فخری؛ سیر فلسفه در جهان اسلام؛ 108)
🔻کندی اولین فیلسوف بزرگی است که برای تقریب و تطبیق فلسفه با دین، کوشیده است.(محمدعلی ابوریان؛ تاریخ الفکر الفلسفی فی الاسلام؛ دار النهضة العربیة، 1973 ،ص 2)
🔻چنانچه در میان موافقان و مخالفان کندی هیچ کس دربارۀ نقش اساسی او در این زمینه، تردید نکرده است. نوشته های کندی نشان میدهد وی یکی از مدافعان انطباق سلوک عقلی با نصوص دینی است. رسالهای که کندی در تفسیر و توجیه سجدۀ موجودات عالم، در برابر خداوند دارد، نمونه های بسیار خوب از این تقریب و تطبیق و یا تفسیر فلسفی نظرهای قرآن کریم است. او در این رساله میکوشد سجده جرم اقصای عالم در برابر حق را، بر اساس مقدمات و مبانی فلسفی توضیح بدهد و آن را توجیه کند. در واقع او نظرهای قرآن را کاملاً قبول دارد؛ در عین حال معتقد است؛ فلسفه مقدمات لازم و توانایی فهم آن نظرها را دارد. بنابراین بر اساس همان مبانی و مقدمات، کوشید بیان و زبان قرآن را بفهمد و آن را بیان و تفسیر کند.
🔻آیا میتوان به چنین فیلسوف ژرف نگر و دین مداری نوشتن کتاب"تناقضات القرآن" را نسبت داد!!؟