💠🔹هر روز تفسیر کوتاه آیه به آیه،
از ابتدای قرآن
#تفسیر_کوتاه
#سوره_بقره
#صفحه_۴۷
➖➖➖➖➖➖➖
✨اَلَّذِينَ يَأْكُلُونَ الرِّبَواْ لَا يَقُومُونَ إِلَّا كَمَا يَقُومُ الَّذِى يَتَخَبَّطُهُ الْشَّيْطَانُ مِنَ الْمَسِّ ذَلِكَ بِأَنَّهُمْ قَالُواْ إِنَّمَا الْبَيْعُ مِثْلُ الْرِّبَواْ وَ أَحَلَّ اللَّهُ الْبَيْعَ وَ حَرَّمَ الْرِّبَواْ فَمَنْ جَآءَهُ مَوْعِظَةٌ مِّنْ رَّبِّهِ فَانْتَهَى فَلَهُ مَا سَلَفَ وَأَمْرُهُ إِلَى اللهِ وَ مَنْ عَادَ فَأُوْلَئِكَ أَصْحَابُ الْنَّارِ هُمْ فِيهَا خَالِدُونَ{۲۷۵}
كسانى كه ربا میخورند، در قیامت از قبرها بر نمیخیزند مگر همانند برخاستن كسى كه بر اثر تماس شیطان، آشفته و دیوانه شده است.
نمیتواند تعادل خود را حفظ كند، گاهى زمین میخورد و گاهى بر میخیزد.
این بدان سبب است كه گفتند: داد و ستد نیز مانند ربا است. در حالی كه خداوند خرید و فروش را حلال و ربا را حرام كرده است.
پس هر كس كه موعظهاى از پروردگارش به او رسید و از رباخوارى خوددارى كرد، آنچه در گذشته از طریق ربا بدست آورده مال اوست، و كار او به خدا واگذار میشود.
امّا كسانى كه دوباره به رباخوارى بازگردند، آنان اهل آتش خواهند بود و در آن جاودانه میمانند.(۲۷۵)
➖➖➖➖➖➖➖
⬅️ «ربا»، در لغت به معناى زیادى و افزایش است. و در شریعت اسلام به معناى زیاده گرفتن در وام یا بیع است.
مورد ربا، یا پول است یا جنس.
⬅️ رباخوار، به كسى تشبیه شده كه شیطان او را خبط كرده است. «خَبط» به معناى افتادن و برخاستن و عدم تعادل به هنگام حركت است.
⬅️ انتقاد از رباخوارى، ربا گرفتن و ربا دادن، از ابتداى اسلام مطرح بوده است.
در سوره روم كه در مكّه نازل شده است، میفرماید:
«وَ ما اوتیتُم مِن رِبا لِیَربُوا فى اَموالِ النّاسِ فَلا یَربُوا عِندَالله»
یعنى آنچه به قصد ربا میدهید تا براى شما در اموال مردم بیفزاید، بدانید كه نزد خداوند افزون نمیشود. سپس در سورهٔ آل عمران با فرمان «لا تأكلوا الرّبا» از آن نهى گردیده و بیشترین انتقاد از رباخوارى در همین آیات آمده است.
ضمناً آیه «وَ أخذهم الرّبا وَ قَد نُهوا عنه»، یادآور میشود كه در مذهب یهود نیز «ربا» حرام بوده، همچنان كه این حرمت در تورات ذكر شده است.
💠🔹وقتى به امام صادق علیهالسلام خبر دادند كه فلانى رباخوار است، فرمود: اگر قدرت میداشتم گردنش را میزدم.
💠🔹همچنان كه حضرت على علیهالسلام وقتى با رباخوارى مواجه شد، از او خواست توبه كند، وقتى توبه كرد او را رها نمود و به دنبال آن فرمود: رباخوار را باید از عمل خود توبه دهند، همچنان كه از شرك توبه میدهند.
💠🔹از امام باقر علیهالسلام نقل شده است كه فرمود: خبیث ترین درآمدها، رباخوارى است.
💠🔹و رسول خدا ﷺ فرمودهاند:
هرگاه خداوند ارادهٔ هلاك قریهاى را داشته باشد، رباخوارى در آن قریه ظاهر میشود و خداوند، فرد رباخوار، وكیل، شاهد و كاتب ربا را لعنت نموده است.
⬅️ ربا، آثار تخریبى خود را دارد هر چند كه جوامع انسانى آن را در سیستم اقتصادى خود پذیرفته باشند. علّت پیشرفت جوامع غربى، توجّه به علم و صنعت است، نه اینكه رباخوارى موجب ترقّى آنها شده باشد.
📗 بخشی از تفسیر نور
°❀°▪️°❀°▪️°❀°▪️°❀°
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
☑️ ⇦ کــــانال احـادیـث
چـهــارده مـعـصــوم علیـهالسـلام
کلیــڪ ڪنید ⇩⇩⇩
@Ahadis14masuom