🌠٧. يكى از موضوعات مهم در امام شناسى مسأله شفاعت ايشان است. تمام كتابهاى مهم اعتقادى شيعه و سنّى مسأله شفاعت را بنابر روايات متعدد بيان كردهاند.
در قرآن بيش از بيست مرتبه از مسأله شفاعت سخن به ميان آمده
و مرحوم مجلسى در بحارالانوار، ٨٦ حديث در اين باره نقل فرموده است.
فخررازى در تفسير آيه
✨عَسى أَنْ يَبْعَثَكَ رَبُّكَ مَقاماً مَحْمُوداً
مىگويد: همه مفسّران گفتهاند: مقام محمودى را كه خداوند در اين آيه به پيامبرش وعده داده، همان مقام شفاعت اوست.
بنابراين از نظر قرآن و روايات، در اصل شفاعت انبيا و اولياى خدا هيچ ترديد و اختلافى وجود ندارد.
🌠٨. كسانى كه داراى بينش و عقايد فكرى و رهبرى درست باشند و فقط در عمل دچار لغزشهايى شده باشند، مشمول شفاعت شافعان مىشوند.
قرآن مىفرمايد:
✨ لا يَمْلِكُونَ الشَّفاعَةَ إِلاّ مَنِ اتَّخَذَ عِنْدَ الرَّحْمنِ عَهْداً؛
فقط كسانى از شفاعت بهرهمند مىشوند كه ميان خود و خدايشان پيمانى داشته باشند و خدا و اولياى او و راه آنان را قلباً پذيرفته باشند.
آرى، كسانى كه در اين دنيا از اولياى خدا و علماى ربّانى پيروى كرده باشند، در آن روز هم مىتوانند از آنان بهره گيرند و مشمول شفاعت آن بزرگواران باشند، يعنى بايد بذر شفاعت را در دنيا كاشت تا در آخرت برداشت كرد.
🌠٩. ممكن است سؤال شود چرا خداوند بهطور مستقيم گناهكاران را مورد عفو قرار نمىدهد تا نيازى به شفاعت ديگران نباشد؟ در پاسخ بايد گفت:
🕯اوّلًا، شايد دليل آن سركوبى روح تكبّر انسان و امر به تواضع در برابر بندگان صالح خدا باشد، همانطور كه به شيطان امر شد در برابر آدم سجده كند. قرآن درباره گروهى مىفرمايد:
همين كه به آنان گفته مىشد بياييد تا رسول خدا براى شما استغفار و دعا كند، آنان سرهاى خود را به سوى ديگر برگردانده و با تكبّر مخصوصى بىاعتنايى مىكردند.
🕯ثانياً، مقام شفاعت از پاداشهايى است كه خداوند به دليل عبادت و بندگى اولياى خدا به آنان داده است، نه اينكه كمبودى در عفو خداوند است كه با شفاعت و واسطه شدن مردان خدا جبران مىشود.
🕯ثالثاً، انسان همين كه ديد اولياى خدا مانند انبيا، امامان، شهدا، علما، صالحان و يا قرآن و... در قيامت اهل شفاعت هستند، سعى مىكند در دنيا خود را به آنان نزديك و از پرتو رهنمودهاى آنان استفاده كند.
🕯 از همه گذشته، عطاكردن مقام شفاعت جاذبهاى در افراد به وجود مىآورد كه اگر به مقام نبوّت و امامت نمىرسند، دست كم خود را به مقام شهدا و صالحان و علما برسانند.
🌠١٠. واسطهها هم با مقام و دستورى كه از سوى خدا دارند، شفاعت مىكنند و اگر خداوند آن مقام يا اجازه شفاعت را به آنها مرحمت نفرموده بود، هيچكس حق شفاعت كردن نداشت.
❣بنابراين شفاعت و واسطهگرى آن بزرگواران نيز در حقيقت شعاعى از لطف خداوند است، قرآن مىفرمايد:
✨مَنْ ذَا الَّذِي يَشْفَعُ عِنْدَهُ إِلاّ بِإِذْنِهِ؛
كيست كه در حضور خدا حق شفاعت داشته باشد، مگر به اذن او.
🌠١١. اگر كسى بگويد كه در بعضى آيات قرآن مسأله شفاعت نفى شده است مانند آيه:
وَ اتَّقُوا يَوْماً لا تَجْزِي نَفْسٌ عَنْ نَفْسٍ شَيْئاً وَ لا يُقْبَلُ مِنْها شَفاعَةٌ وَ لا يُؤْخَذُ مِنْهاعَدْلٌ وَ لا هُمْ يُنْصَرُونَ؛
و از آن روز بترسيد كه كسى مجازات ديگرى را نمىپذيرد و نه از او شفاعت پذيرفته مىشود و نه غرامت از او قبول خواهد شد و نه يارى مىشوند.
💢پاسخ آن است كه اين خطاب قرآن به يهوديان خودخواهى است كه بنابر يك عقيده موهوم خود، خيال مىكردند هرگز به قهر خدا دچار نمىشوند و حتّى اگر عذابى باشد، فقط براى چند روزى است وگرنه نژاد يهود، برترين نژاد و نور چشم نظام آفرينش است و در قيامت نيز مشمول لطف و شفاعت خداوند خواهند بود. همچنين پاسخ به بتپرستانى است كه عقيده داشتند كه اين سنگ و چوبى كه مىپرستند، شفاعتكننده آنهاست. بنابراين خداوند براى سركوب اين خرافات و روح خودخواهى يهوديان مىفرمايد: در آن روز هر كسى سر و كارش فقط با عمل خودش مىباشد و جاى عوض و رشوه و شفاعت نيست.
♥️آرى، شفاعت مردان خدا كه به دليل بندگى حق به مقام محمود رسيدهاند كجا و شفاعت سنگ و چوب بىعقل و شعور كجا؟ پس اگر در آياتى مىخوانيم كه شفاعتى نيست، بايد مورد و زمينه و ويژگىهاى شفاعتكننده و شفاعت شونده را هم درنظر بگيريم.
🌠١٢. بر اساس روايات درجات شفاعتكنندگان يكسان نيست، بلكه بالاترين مقام براى پيامبراسلام صلى الله عليه و آله، سپس انبيا و امامان معصوم عليهم السلام، آنگاه علماى ربّانى و شهدا و ديگران است و مقدار و اندازه شفاعت بستگى به مقام شفاعتكنندگان دارد.
📚شرح قرآنی دعای ندبه
حجت الاسلام و المسلمين محسن قرائتى
کانال الدولة الزهرائیة (عج) در ایتا
http://eitaa.com/joinchat/2080309258Cc6c103cb84