متن شبهه:
بابام بهم گفت ۳۰ سالت شده چرا نماز نمیخونی؟
گفتم سخت نگیر پدر جان خود حضرت محمد هم اولین نمازشو تو سن چهل سالگی خونده!
پاسخ شبهه:
1⃣با مطالعه پیرامون تاریخ ادیان و مذاهب و همچنین آیات و روایات نقل شده از معصومین (ع)، این مطلب کاملاً روشن میشود که قدیمیترین عبادت در تمامی ادیان پیش از اسلام نماز بوده است، در مورد سابقه تاریخی نماز در روایتی از امام صادق (ع) نقل شده است:
💎«هِیَ آخِرُ وَصَایَا الْأَنْبِیَاءِ»(۱)؛ نماز آخرین وصیت و سفارش پیامبران بوده است و از این روایت بهروشنی فهمیده میشود که تمامی یکصد و بیست و چهار هزار پیامبر با نماز مأنوس و سفارش کننده به آن بودهاند.
2⃣برخی آیات و روایات که بیانگر نمازگزار بودن پیامبران صاحب شریعت و پیروان آنها است، به شرح ذیل است:
از هنگام اقامت حضرت آدم و حوا علیهماالسلام در زمین، خداوند نماز را بر حضرت آدم (ع) واجب کرد. (۲)
3⃣کشتی نوح (ع) دارای پنجرهها و سوراخهایی بود که از آن نور خورشید به داخل منعکس میشد و از این طریق وقت نماز را تشخیص میدادند. (۳)
4⃣حضرت ابراهیم (ع) آنگاه که همسر و فرزند خود را در کنار کعبه نو بنیاد نهاد، دست به دعا برداشت و به خدای متعال چنین گفت: خدایا من، خاندان خود را در سرزمینی غیر حاصلخیز و کنار خانهات ترک کردم تا نماز را به پا دارند، پس دلهای مردم را در هوای (گرو) آنان قرار ده. (۴)
5⃣وقتی حضرت موسی (ع) به کوه طور آمد و پیام رسالت را دریافت کرد، خداوند به او فرمود: من خدای یکتا هستم. پس مرا عبادت کن و نماز را بپا دار. (۵)
6⃣حضرت عیسی (ع) در گهواره به امر خداوند اینگونه سخن گفت: من بنده خدا هستم که کتاب آسمانی را بر من نازل کرد و مرا پیامبر قرار داد و هر جا که باشم مرا مایه برکت قرار داد و به نماز و زکات تا وقتیکه جان در بدن دارم مرا توصیه کرد. (۶)
7⃣علاوه بر پیامبران اولوالعزم، در آیات و روایات متعددی از نماز پیامبرانی همچون شیث (ع)، ادریس (ع)، یونس (ع)، صالح (ع)، اسماعیل (ع)، اسحاق (ع)، یعقوب (ع)، لوط (ع)، شعیب (ع)، داوود (ع)، زکریا (ع)، ایوب (ع) و… سخن به میان آمده که همگی گویا وجود نماز در تمامی ادیان و شریعتهای پیش از اسلام است. (۷)
8⃣اما در خصوص کیفیت و چگونگی اقامه نماز در ادیان مسیحی و یهودی و سایر ادیان آسمانی پیش از اسلام باید گفت: آنچه بر اساس تاریخ ادیان و آیات و روایات غیر قابل انکار است اینکه نماز بهعنوان عبادت در کلیه ادیان وجود داشته و دارد و متناسب با تکامل دین، روند تکاملی داشته است و این تکامل در دین مبین اسلام – همانند جنبههای دیگر آن معارف، مثل قوانین و مقررات اجتماعی – متناسب با انسان رشد یافته عصر خاتمیت به اوج خود رسیده است. (۸)
9⃣بنا بر آنچه گفته شد؛ نماز در ادیان آسمانی گذشته نیز سابقه داشته است، اگرچه برگزاری آن به شکلهای متفاوت بوده است.
🔟اما اینکه پیامبر اسلام (ص) پیش از بعثت و نزول قرآن نماز مىخواندند؟ اگر نماز مىخواندند نماز ایشان چگونه بود؟
علامه طباطبایی در تفسیر سوره علق به تشریح این مسأله پرداخته و بیان داشتهاند: سیاق این آیات دلالت دارد بر اینکه رسول خدا (ص) قبل از نزول قرآن نماز مىخوانده. کما اینکه در بسیارى از آیات سورههاى مکى و از آن جمله سورههایى که قبل از سوره اسراء نازل شده، نظیر سوره مدثر و مزمل و غیر آن دو سخن از نماز کرده و به تعبیرهایى مختلف از آن یاد کرده، هر چند که کیفیت آن را ذکر نکرده، اما اینقدر هست که نمازهاى قبل از معراج با شکل خاص خودیعنى دو رکعتی و مشتمل بر مقدارى تلاوت قرآن و نیز مشتمل بر سجده بوده و در بعضى از روایات هم آمده که رسول خدا (ص) در اوایل بعثت با خدیجه (س) و على (ع) نماز مىخواند، در این روایات هم نیامده که نماز آن روز به چه صورت بوده است. (۹)
📚پینوشتها👇
(۱)-الکافی، ج۳، ص ۲۶۴
(۲)-مجلسی، بحارالانوار، ج ۱۱، ص ۱۹۶
(۳)-مجلسی، بحار الانوار، ج ۱۱، ص ۳۳۳
(۴)-ابراهیم (۱۴)، آیه ۳۷
(۵)-طه (۲۰)، آیه ۱۴
(۶)-مریم (۱۹)، آیه ۲۹
(۷)-برای اطلاع بیشتر رجوع کنید به کتاب سیمای نماز، حسین انصاریان، فصل: نماز در آیینهی حیات انبیا و امتها
(۸)-یکصد و ده پرسش درباره نماز، مجتبی کلباسی، انتشارات ستاد اقامه نماز، نهم، ۱۳۸۸ ش، ص ۱۱۴
(۹)_طباطبایى سید محمدحسین، تفسیر المیزان، موسوى همدانى سید محمدباقر، قم، دفتر انتشارات اسلامى جامعهى مدرسین حوزه علمیه قم، ۱۳۷۴ ش، پنجم، ج۲۰، ص.
کانال بصیرت،پاسخ به شبهات وشایعات
جهت عضویت
@Antishobhe 👈👈👈