در چنین شرایطی آیتالله خامنهای، رئیس جمهور وقت طی نامهای رسمی، از امام درخواست میکند که آقای هاشمی رفسنجانی را به سمت بسیار مهم جانشینی فرماندهی کل قوا منصوب کنند:
«... پیشنهاد مشخص اینجانب که قبلاً نیز کتباً و شفاهاً معروض گردیده، این است که :
۱ـ کلیه امور مربوط به نیروهای مسلح، ارتش، سپاه، ژاندارمری اعم از عملیات، پشتیبانی، امور سازمانی و اداری و غیره به شخص واحدی مفوض و محول گردد.
۲ـ شخص مزبور از سوی حضرتعالی موظف گردد که امور را از نزدیک و با قاطعیت تمشیت کند.
۳ـ دادگاه نیروهای مسلح موظف گردد که در تعقیب قضایی متهمین و اجرای محکومیتها به طور کامل از نظر و دستور وی تبعیت کند. با توجه به همۀ جوانب، به نظر اینجانب، تنها فرد مناسب برای تصدی این مسئولیت مهم، جناب آقای هاشمی رفسنجانی است.»
رهبر کبیر انقلاب نیز بلافاصله طی حکمی، هاشمی رفسنجانی را با تمام اختیارات به سمت جانشینی فرمانده کل قوا منصوب میکنند. با این تدبیر هم پیروزیهایی حاصل میشود و هم هاشمی پرونده جنگ را خاتمه میدهد. ۱ سال و نیم بعد اما جنگ تمام شده و هاشمی در راس قوه مجریه است و دیگر نیازی به این خدمت نیست و هاشمی به حضرت آیتالله خامنهای که خود هاشمی را برای این سمت پیشنهاد داده بود، استعفای خود را تقدیم میکند.
رهبر معظم انقلاب در پاسخ به درخواست استعفای آقای هاشمی رفسنجانی از سمت جانشینی فرماندهی نیروهای مسلح در سال ۱۳۶۸ این گونه نوشتند:
«بسم الله الرحمن الرحیم
جناب حجتالاسلام والمسلمین آقای هاشمی رفسنجانی - ریاست محترم جمهوری اسلامی ایران
با سلام و تحیت، در پاسخ به استعفای جنابعالی از جانشینی فرماندهی کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی با توجه به مسؤولیت خطیر و بسیار مهم ریاست جمهوری و اداره ی کشور و دولت که اکنون بحمدالله با فضل الهی و اعتماد کم نظیر ملت به دست توانای شما سپرده شده است، موافقت و قبول خود را اعلام می دارم. لازم می دانم از زحمات طاقت فرسا و مستمر جنابعالی در تمشیت امور ارتش و سپاه در دوران پر ماجرای جنگ تحمیلی و اداره و فرماندهی نیروهای مسلح و هدایت آن در عملیات جنگ که همیشه با تلاش شبانه روزی و در موارد متعدد با پیروزی های بزرگ برای ملت ایران همراه بود، صمیمانه تشکرکنم.
آن دوران در سابقه ی درخشان مجاهدات جنابعالی صفحه ی منوری است که هرگز از حافظه ی ملت وفادار ما زدوده نخواهد شد "و ما عندالله خیر و ابقی."
خداوند وجود پربرکت شما را برای انقلاب و اسلام محفوظ بدارد و توفیقات خود را بر شما ارزانی فرماید.
والسلام علیکم و رحمةالله
سیدعلی خامنه ای
۱۱/۶/۶۸»
(همان، پذیرش استعفای آقای هاشمی رفسنجانی، ۱۱/۶/۶۸ )
اهدای نشان درجه یک فتح
مدتی بعد از استعفای هاشمی از جانشینی فرماندهی کل قوا، مقام معظم رهبری در حاشیه دیدار با رئیسجمهور و اعضای هیأت وزیران، با اهدای نشان درجه یک فتح، رسما از تلاشهای هاشمی در جنگ تشکر میکنند و میگویند: «یکی از چیزهایی که ما همیشه به عنوان فضایل برجستهی جناب آقای هاشمی در ذهن داشتیم و مشاهده میکردیم، حضور فداکارانه و مدبرانهی ایشان در صحنههای جنگ تحمیلی بود و حقیقتا زبان قاصر است از اینکه آن زحمات و آن فداکاریها را سپاسگزاری کند. من آن شبهای دشوار، آن لحظات پرهموغم و پرمسؤولیتی را که ایشان در مقابل چشم همهی ما گذراندند ـ که همیشه مورد تشکر امام بزرگوارمان (رضواناللهتعالیعلیه) هم بود ـ فراموش نمیکنم. ما حالا میخواهیم این تشکر را به صورت یک حرکت سمبلیک مجسم کنیم و این نشان فتح را به سینهی جناب آقای هاشمی الصاق نماییم.»
(همان، بیانات مقام معظم رهبری در دیدار با رئیسجمهور واعضای هیأت وزیران، در آستانهی هفتهی دولت در سال ۱۳۶۹)
کتک خورده انقلاب و یک بسیجی حقیقی
مقام معظم رهبری در دیدار فرماندهان «بسیج»، به آنها گوشزد میکنند که هاشمی یک بسیجی حقیقی و میدان جنگ دیده است: «مسؤولین عزیز کشور هم، قدر بسیجیها را بدانند. بحمداللَّه خودشان هم بسیجی هستند. رئیس جمهور عزیز ما، یک بسیجی است؛ بسیجی میدان جنگ دیده، خطر کشیده، کتک خوردهی انقلاب و یک بسیجی حقیقی. بقیهی مسؤولین هم، بحمداللَّه هر یک، کم و بیش حظ و سهمی از بسیجی و بسیجیگری دارند.»
(همان، بیانات مقام معظم رهبری در دیدار فرماندهان «بسیج» سراسر کشور، ۱۳۷۱/۰۸/۲۷)
۵- مواضع صریح درباره تخریب هاشمی
تخریب آیتالله هاشمی رفسنجانی، سوژه ثابت سالهای بعد از انقلاب بوده و تنها نقشآفرینان آن متفاوت بودهاند و دلیلش هم طبعا تاثیرگذاری اوست. بررسی کمپینهای تخریبی علیه هاشمی رفسنجانی نشان میدهد که هرچند طی برهههای مختلف این کمپینها مشغول کارند اما بازار گرم آنها ایام انتخابات است.
(۱۱)