🔴 بخشی ازتوصیه به
#سواد_رسانهای در قرآن کریم 👇
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِنْ جَاءَكُمْ فَاسِقٌ بِنَبَإٍ فَتَبَيَّنُوا أَنْ تُصِيبُوا قَوْمًا بِجَهَالَةٍ فَتُصْبِحُوا عَلَى مَا فَعَلْتُمْ نَادِمِينَ [6] اى كسانى كه ايمان آوردهايد، اگر فاسقى برايتان خبرى آورد تحقيق كنيد، مباد از روى نادانى به مردمى آسيب برسانيد، آنگاه از كارى كه كردهايد پشيمان شويد. (6)
چند نکته ای درباره آیه ۶ حجرات، در باب «خبر فاسق»
✅این آیه دستور به تحقیق و بررسی درباره خبری داده که راست و دروغ آن مشخص نیست.
✅این دستور تفحص و تبیین درباره اموریه که جنبه و تاثیر اجتماعی دارن نه مسائل خصوصی زندگی افراد.
✅ما در جامعه اخبار زیادی رو دریافت می کنیم. اولین پیام این آیه اینه که با شنیدن اخبار، اگر گوینده خبر فاسقه، بدون تحقیق نپذیر. زیرا ممکنه این پذیرش صدمات جبران ناپذیر داشته باشه.
✅آثار منفی پذیرش بدون تحقیق خبر فاسق فقط برای خودت نیست دامنگیر دیگران هم می شه و باعث آسیب به مردم و پشیمانی می شه.
✅فاسق یعنی کسی که عادل نباشه. برخی معتقد به اصالت العداله هستند. می گن اگر درباره فسق و عدل کسی خبر نداریم، بنا را باید بر عدل بذاریم. درحالیکه این غلطه. فسق و عدل صفات وجودی هستن. در صورتیکه فسق نباشه می توان حکم به عدل داد. اما وقتی نبود فسق رو نمی دونیم، نمی تونیم به عدل حکم بدیم.
✅گاهی مطلبی رو می شنویم، اون مطلب مرکب از یک خبر و یک استنباط از خبره. ما خبر و برداشت صاحب خبر رو ناخودآگاه با هم می پذیریم. مثلا یه کانال مغرض خبر دستگیری چند نفر کُرد رو منتشر میکنه و بعد اضافه می کنه این افراد از اهل سنت بودن. ذهن شما ناخودآگاه میره سمت اینکه دستگیری این افراد به اهل سنت بودن اونا مربوط میشه. اینجا فورا احساس ظلم از طرف نظام در شما شکل میگیره و منجر میشه درونتون نسبت به نظام موضع بگیرید. همه این آثار ناخودآگاه هستن.
اما قرآن اینجا میگه «فتبیّنوا». تبیین کنید. تبیین یعنی جدا کردن این دو تا خبر از هم و هرکدام رو جداگانه بررسی کردن. اگر تبیین کنیم، دیگه نتیجه مد نظر آون کانال رو نمی پذیریم و بدون در نظر گرفتن سنّی بودن بازداشت شدگان، صحت خبر بازداشت رو بررسی می کنیم. اینطور از پیش آمدن آون آثار ناخودآگاه جلوگیری کردین.
✅نکته بعدی اینه که اینجا گفته اگر این خبر رو بدون تحقیق پذیرفتید، با جهالت باعث مصیبت و دردسر شدید. جهالت در مقابل عقله و جهل در مقابل علم. یعنی گاهی انسان به چیزی علم داره ولی بخاطر بی عقلی باعث دردسر برای خودش و جامعه میشه. پذیرفتن شایعات بی اساس از شبکه ها و کانال های بی شناسنامه و گاه شهره به دروغ مثل بی بی سی، عین جهالته. جهالت در مقابل عقلانیت. و این جهالت باعث آسیب به مردم و پشیمانی میشه.
#سربازان_سایه
✅شما هم
#بدون_سانسوری شوید👇
http://eitaa.com/joinchat/404946944Ceab6f2b794