🟩 مکتب عسکریین
زمان امامین عسکریین علیهما السلام که استبداد و خفقان، انحراف و کجاندیشی به اوج خود رسیده بود، این دو امام عظیم الشّأن از طرق مختلفه از اصول و فروع اسلام حفاظت و پاسداری نمودند.
مبارزهی حضرت امام هادی علیه السلام، با غلات و بدعتگزاران مانند «ابن حسکه» و «فارس بن حاتم» معرّف تلاش پیگر آن حضرت با مخالفین دین میباشد.
مباحث اختلاف انگیزی همچون مخلوق بودن و یا قدیم بودن قرآن، که باعث فرقه بندیهای فراوانی شد و بیشتر از ناحیهی یهود، یعنی سرسخت ترین دشمنان اسلام مطرح میگردید به وسیلهی امام هادی علیه السلام به بهترین وجه خاتمه پیدا کرد.
مدرسهی امام عسکری علیه السلام بزرگترین مدرسهی اعتقادی، علمی و تربیتی است، با اینکه دورهی ایشان، خفقان، استبداد و مبارزه با نور هدایت اهلالبیت علیهم السلام، به نهایت رسیده بود.
امام عسکری علیه السلام منتقل کنندهی ولایت خاتم الأنبیا صلی الله علیه و آله وسلم به خاتم الاوصیاء یعنی حضرت بقیّه الله الاعظم عجل الله تعالی فرجه الشریف، بوده و مسائل حسّاسی همچون ایجاد شبکه ارتباطی بین شیعیان و زمینه سازی اعتقادی برای دوران غیبت، به دوش آنجناب بوده است.
شک و تردید در دین در زمان امام عسکری علیه السلام به اوج خود رسیده بود ولی امام علیه السلام با تعلیم و تربیت شاگردان و آشکار ساختن معجزات و اقدامات خارق العادّه، یعنی، هم از راه برهان و استدلال و هم از راه شهود راستین در برابر کفر، نفاق، ستم و انحراف ایستاد.
امام علیه السلام در بُعد زمینه سازی غیبت و بیان وظائف علماء در این دوران به ترغیب آنها به بیدار نمودن مردم و تشویق آنان به مقابله با شبکههای ابلیسی و تبلیغات شیطانی میپردازند و میفرمایند:
لولا مَن يَبقى بَعدَ غَيبَةِ قائمِنا مِنَ العُلَماءِ الدّاعينَ إلَيهِ ، و الدالّينَ عَلَيهِ ، و الذابّينَ عَن دينِهِ بِحُجَجِ اللّهِ ، و المُنقِذينَ لِضُعَفاءِ عِبادِ اللّهِ مِن شِباكِ إبليسَ و مَرَدَتِهِ ، و مِن فِخاخِ النَّواصِبِ ، لَما بَقِيَ أحَدٌ إلاّ ارتَدَّ عَن دينِ اللّهِ و لکنهم الذين يمسکون ازمة قلوب ضعفآء الشيعة کما يمسک صاحب السفينة سکانها ، اولئک هم الأفضلون عند الله عزوجل.
توجه امام به اساسیترین وظیفه الهی، یعنی حفظ و حراسات قرآن و سنت نبوی، ایشان را از بیان جزئیترین مسؤلیت باز نمیداشت. آن حضرت همانطور که در پنهان و آشکار یک معلم بزرگ اعتقادات بود، یک مربی اخلاق و عمل نیز بحساب میآمد.
📘 برگرفتهازکتاب “عقیده، تربیت و اخلاق در مکتب عسکریین”
✍️ آیت الله سید محمود بحرالعلوم میردامادی دامظله
https://eitaa.com/Basir_MN