🔺عقل حکم میکند به عمل به دین، ولو با احتمال وجود خدا و آخرت 2⃣
(توضیحی به مناسبت استدلال امام رضا (ع) در مواجهه با ملحد) 👇
1⃣ غالب رفتارهاي ما در این جهان مادی بر اساس اعتنا به دفع ضرر محتمل يا جلب منفعت محتمل است، نه علم قطعی و حتی اطمینان. عقل هم به ما توصیه میکند که به این احتمال، اعتنا کنید.
ما در ضررهاي مادي به اخبار مردم عادي نيز توجه ميكنيم. مثلا اگر در شب مسافرتي داشته باشيم و در مسير، چند نفر از مردم شهر ما را از احتمال خطر راهزنان باخبر سازند، تغيير مسير ميدهيم.
2⃣ عقل میگوید در اعتنا به احتمال، ميزان احتمال (درصد وقوع) و نوع محتمل (درصد شدت زيان يا سود حاصل از وقوع) را در هم ضرب کنید و هرجا حاصل ضرب بالاتر باشد در اجتناب از آن جديت بيشتري انجام شود. براي مثال اگر براي سفر، دو مسير خطرناك باشد که در هر دو، بيست درصد احتمال مواجهه با راهزن باشد اما نوع خطر در يكي، دزدان مسلح و قاتل و در ديگري دزدانی كه به گرفتن اندکی پول بسنده ميكنند، باشد، عقل اجتناب از اولی را ضروريتر ميشمارد.
3⃣ در مورد خدا، آخرت و قیامت، حداقل احتمال وجود آنها (و در نتیجه احتمال ضرر و نفع اخروی) را می دهیم.
4⃣ در اينجا، هم احتمال، بسيار قوی است (چون خبر دهنده ي آن علاوه بر ادله ي عقلي و فطري، پاکترین انسانهای تاريخ و صادقترين مخبرين، مانند انبيا، ائمه و اولياي الاهي هستند) و هم محتمل، فوق العاده چشمگير است (چرا كه يک سوي آن زجر و درد و عذاب ابدي در جهنم و سويه ي ديگر آن آسايش وصف ناپذير و آرماني در بهشت برين است) و حاصل ضرب آنها بسیار بالا می رود
5⃣
در نتیجه عقل حکم قطعی می کند که احتمال وجود خدا و آخرت را جدی بگیرید و به آموزه های آن عمل کنید.
🖌 ابوالفضل ساجدی
https://eitaa.com/Basir_MN