✳️ تدابیر ماه رمضان، «افطار» بخش دوم
حکایت افطار و ظرف چینی / آیا پنیر و سبزی، خوب است؟
1️⃣حکمت آغاز افطار با آب گرم
🔹حکمت آغاز افطار با آب فاتر، این است که در اثر گرسنگی و تشنگی، معده دچار افزایش حرارت میشود و گرمای آن، موجب هجوم و سرازیر شدن مواد رطوبی و فضولات سایر اندامها به معده میگردد. از اینرو، توصیه شده است ابتدا، حتما آب گرم میل شود تا این فضولات را شُسته و از معده و بدن، دفع و خارج شود.
2️⃣آب گرم بریزید تا برود
🔸برای تقریب به ذهن: حتما دیدید وقتی جایی میگیرد و راه آن بند میآید، گفته میشود آب داغ و گرم بریزید تا باز بشود. حکمت آب گرم در افطار نیز اینگونه است؛ زیرا در اثر روزه، سموم بدن در معده جمع میشوند و آماده خروج از بدن. حال اگر در ابتدای افطار، آب گرم بنوشید باعث میشود تا این سموم از بدن خارج شود اما اگر همان لحظه افطار، آب سرد یا غذا بخورید، باعث میشود این فضولات بدن با غذا در معده ترکیب و مجددا وارد اندامها شود.
🔹بنابراین، اولین غذای افطاری، باید دو ویژگی مهم دارا باشد: پاککننده معده باشد؛ افت قند خون حاصل از گرسنگی را جبران نماید. (آب فاتر و خرما این ویژگیها را دارند).
3️⃣آب سرد، یعنی خداحافظ روزه
🔸لازم به ذکر است خلط بلغم و سایر زوائد از اعضای بدن در انتهای روز و هنگام افطار در معده جمع می شود. بدبویی دهان نیز ناشی از همین مواد زائد موجود در معده است. حال اگر معده -که برای هضم غذا نیاز به حرارت مناسب دارد- با نوشیدن آب سرد و آب یخ، کاهش دهید، این امر مزید بر علت شده، عامل خارجی (نوشیدن آب سرد) و عامل داخلی (خلط بلغم جمع شده در معده) دست به دست هم داده و هضم غذا دچار اختلال میشود.
4️⃣باز کردن افطار با پنیر و سبزی، ممنوع؟
🔹با توجه به تجمع فضولات و سموم از سایر اندامها در معده در هنگام افطار، اگر به جای آب ولرم، بلافاصله آب سرد و یا غذای سنگین در افطار و شام و یا حتی غذای سبکی مثل پنیر و سبزی میل شود، چه خواهد شد؟ غذا با آن سموم و فضولات در معده، ترکیب شده و مجددا به سایر اندامها، بازگشت داده میشود و زمینهساز و تشدیدکننده بیماریها است. بنابراین، بیهوده نیست که بیان میشود: «خاصیت دارویی روزه، در افطار، نهفته است».
🔸در نتیجه آنچه امروزه، مرسوم است بلافاصله بعد از اذان مغرب، پنیر و سبزی، آش و فرنی میل می شود، اشتباه بوده و باعث بازگشت مواد زائد جمعشده در معده به خون میشود.
5️⃣باز کردن افطار با میوه؟
🔹این پندار نیز اشتباه است؛ زیرا بدن در هنگام افطار به «مواد گرم» نیاز دارد و نه میوه؛ از اینرو، حتما ابتدا با آب ولرم و خرما و عسل، افطاری را باز کرده، نیم ساعت بعد، میتوانید پنیر و سبزی، سوپ و ... میل نمائید.
6️⃣مرد باشید و تا نیم ساعت، چیزی میل نکنید
🔸پس حتما ابتدا آب ولرم با هفت عدد خرما یا دو قاشق عسل، افطار را آغاز کنید و تا نیم ساعت، چیزی میل نفرمائید تا بدن به پاکسازی معده توسط روزه، اقدام نماید و فضولات و مواد زائد تجمع یافته در معده را به خارج از بدن هدایت کند.
🔹و در مدت نیم ساعت، نماز مغرب و عشاء را بخوانید. سپس میتوانید پنیر و سبزی، سوپ، آش، فرنی و ... میل نمائید.
🔸بنابراین، مثل مرد بایستید و نمازتان را بخوانید. شما که شانزده ساعت، گرسنه بودید، نیم ساعت دیگر هم صبر کنید تا خاصیت دارویی روزه با «افطار صحیح»، تکمیل شود.
7️⃣آب یخ و حکایت ظرف چینی در افطار
🔹اشتباه بسیاری از ما این است که منتظریم تا بلافاصله با شنیدن صدای اذان مغرب، با خوردن مقدار زیادی آب سرد، تشنگی خود را رفع کنیم. در حالیکه مضر سلامتی، است. با خوردن آب فراوان سرد و یخ، نهتنها عطش برطرف نشده بلکه گاهی «دل درد» نیز به آن اضافه میشود. زیرا معده خالی، توانایی نگهداری و جذب آب خیلی سرد را ندارد و بلافاصله آب را وارد روده می کند.
🔸بنابراین، بلافاصله با آغاز افطار، آب سرد و یخ، می نوشید، از نظر طب سنتی و پزشکی، مذموم و مضر جسم، است. شروع افطار با آب سرد، بدن شما بعد از یک دوره گرسنگی و افزایش حرارت معده، با خوردن آب سرد، دچار «انقباض شدید معده» شود که این امر، درد معده و بروز مشکلات مختلف گوارشی را در پیدارد.
🔹همچنین به این دلیل که در ابتدای افطار، «کبد» تمایل شدیدی به جذب آب، دارد، آب یخ، توقف چندانی در معده نکرده، بلافاصله وارد «روده» می شود که این مساله میتواند باعث بروز «رفلکس پاراسمپاتیک» شدید و حتی در مواردی، زمینهساز سنکوپ و «مرگ ناگهانی» در آینده نیز گردد.
🔸زیرا وقتی که شما افطار را با آب سرد، شروع میکنید، مثل آن است که روی یک «ظرف چینی داغ» آب سرد بریزید. چه خواهد شد؟ ظرف چینی، ترک میخورد. مشابه همان بلایی که سر «ظرف چینی» میآید، بر سر معده شما نیز خواهد آمد.