جمعه 2/8/99-6ربیع الاول 1442- 22اکتبر 2020 – درس 9و10اصول فقه الاداره –استصحاب- ادله حجیت استصحاب- روایات – صحیحه سوم زراره -
الرواية الثالثة:
و هي رواية زرارة «عن أحدهما عليه السلام قال: قلت له: من لم يدر في أربع هو ام في ثنتين و قد أحرز الثنتين؟. قال: يركع ركعتين و أربع سجدات و هو قائم بفاتحة الكتاب و يتشهد و لا شيء عليه، و إذا لم يدر في ثلاث هو أو في أربع و قد احرز الثلاث قام فاضاف اليها ركعة اخرى و لا شيء عليه، و لا ينقض اليقين بالشك، و لا يدخل الشك في اليقين، و لا يخلّط احدهما بالآخر، و لكن ينقض الشك باليقين، و يتمّ على اليقين فيبنى عليه، و لا يعتدّ بالشك في حال من الحالات» .
وجه استدلال :
امام میفرماید (و لا ينقض اليقين بالشك ) در حالی که مکلف در حالت مذکوره بر یقین برعدم اتیان به رکعت چهارم دارد بعد شک در اتیان آن میکند استصحاب عدم اتیان میکند و طبق فتوای امام باید رکعت چهارم را اتیان نماید وجوبا و این یعنی استصحاب تامه الارکان یعنی یقین سابق و شک لاحق و عدم نقض یقین سابق به شک لاحق . تا اینجا استدلال بر استصحاب تام است ( مثل دو صحیحه سابق )
اعتراض اول
این روایت مثبت قاعده "اشتغال یقینی یستلزم الفراغ الیقینی "است و ونه استصحاب مراد از یقین یقین به فراغ ذمة و مراد از شک شک در فراغ ذمة است گویا امام ع میفرماید لابد از تحصیل یقین به فراغ ذمه هستی و نباید اکتفا به شک در این فراغ نمایی لذا روایت از استصحاب بیگانه است .
جواب اول :ظاهر جمله :" لاینقض الیقین بالشک" وجود یقین بالفعل نزد مکلف می باشد که با شک نباید نقض شود در حالی که در قاعده اشتغال مکلف باید