واکنش ایران به قطعنامه جدید آژانس اتمی چگونه باشد ؟
🔸️قطعنامه شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی علیه جمهوری اسلامی ایران تصویب شد و از تهران خواست تا فورا با بازرسان این آژانس همکاری داشته باشد.
🔸️ در این قطعنامه که با مخالفت چین و روسیه روبرو شد، نویسندگان با تکرار ادعاهای ساختگی درباره کشف مواد هستهای در سه مکان اعلام نشده در ایران، خواستار همکاری ایران با آژانس بینالمللی هستهای شدهاند.
🔸️قطعنامه مورد اشاره، به گفته منابع دیپلماتیک شب گذشته تحویل دبیرخانه آژانس شد که «ضروری و فوری میداند» تا ایران بدون تأخیر توضیحات فنی موجهی را درباره ادعاهای مطرح شده و همچنین امکان دسترسی به سایتها و تجهیزات برای جمعآوری نمونهها فراهم کند.
🔸️در خصوص این قطعنامه چند نکته به ذهن نگارنده می رسد .
1️⃣ این قطعنامه در راستای سیاست فشار حداکثری علیه ایران تصویب شده اما نکته جالب اینجاست که مثل سالهای قبل از اجماع حداکثری علیه ایران برخوردار نیست و ۲ قدرت اتمی و دارای حق وتو در شورای امنیت سازمان ملل به آن رای منفی داده اند .
2️⃣ روز گذشته گروسی مدیرکل آژانس اتمی اگرچه بابت غنی سازی ۶۰ درصدی ایران ابراز نگرانی کرده بود اما آن را قانونی دانست و این یک اعتراف بسیار مهم است؛ زیرا ایران طبق NPT حق دارد تا هر میزان بخواهد اورانیوم غنی کند حتی ۹۹ درصد .
🔸️پس اعتراف مدیرکل آژانس اتمی به قانونی بودن غنی سازی ۶۰ درصدی خود یک پیشرفت مهم است.
3️⃣ نگرانی کشورهای غربی و واضعان این قطعنامه طبیعی است ، زیرا آنان انتظار دارند هم جمهوری اسلامی تحریم های حداکثری را تحمل کند و هم برنامه اتمی خود را مطابق برجام عقب ببرد ؛ مبرهن بوده که پذیرش چنین خواسته ای از سوی ایران غیر مشروع و غیر عقلانی است .
4️⃣ ادعاهای آژانس اتمی درباره یافت شدن اورانیوم در ۳ مکان اعلام نشده قابل پذیرش نیست، زیرا یکم ، آدرس این مکان ها توسط سازمان جاسوسی اسرائیل در اختیار آژانس قرار گرفته و دوم این که اسرائیل به صراحت از عملیات ربایش اسناد اتمی ایران سخن گفته و بسیار محتمل است که مامورانش آن مکان ها را آلوده به اروانیوم کرده باشند تا پرونده ای جدید بر ضد برنامه اتمی بگشایند .
5️⃣ وقتی مدیرکل آژانس اتمی ماههای گذشته برای دادن توضیح به سران رژیم صهیونیستی درباره پرونده اتمی ایران به تل آویو می رود، یعنی این سازمان بین المللی خود را ملتزم به پاسخگویی به رژیمی می داند که اولا به معاهده NPT نپیوسته است و ثانیا دارای سلاح اتمی است.
🔸️پاسخگویی آژانس به چنین رژیمی از کدام اصل حقوقی ناشی می شود و چه توجیهی دارد ؟
6️⃣ پرواضح است که در این شرایط نباید ایران کوچکترین حرکتی که معنایش ضعف و کرنش در برابر این قطعنامه باشد ، نشان دهد. بلکه بالعکس وقتی تحریم های حداکثری در حال اجراست ، عملا چنین قطعنامه ای جز کارکرد تبلیغاتی، ارزشی در بطن خود ندارد و باید در برابر آن با قاطعیت برخورد کرد .
7️⃣ کاهش سطح همکاری با آژانس اتمی می تواند بهترین پاسخ باشد اما افزایش سطح غنی سازی اورانیوم فعلا واکنش متناسبی به این قطعنامه نیست و باید برای مراحل بعد ( البته در صورت ادامه این رویه از سوی غربی ها ) حفظ شود .
8️⃣ ایران هوشمندانه باید به غنی سازی خود ادامه دهد و بالعکس همچنان در NPT باقی بماند تا قدرت غنی سازی خود و میزان اورانیوم غنی شده سطح بالایش را به رخ جهانیان بکشد و از این طریق برای خود ایجاد بازدارندگی نماید.
🔸️طبیعی است که غنی سازی ۶۰ درصدی بر مبنای NPT حق ایران است و باید تداوم یابد .
@taghaviniaa