♦️نواب صفوی زمینهساز
ملی شدن نفت - 2
نصراله شیفته از سردبیران نشریاتی همچون «باختر امروز» دکتر فاطمی و «مرد امروز» محمد مسعود از روزی که خبر کشتهشدن رزمآرا پخش شد، چنین نقل کرده است:
«... وقتی خبر کشتهشدن رزم آرا توسط فداییان اسلام را به دکتر فاطمی دادم، در همان لحظه مهندس حسیبی (از سران جبهه ملی) هم در کنارش ایستاده بود، ناگهان به ساعت مچی خود نگاهی کرد و گفت «الحمدلله. از این لحظه دیگر نفت ایران ملی شده است».
در راه ایجاد حکومت اسلامی
اما تمامی این حرکات و عملکرد نواب صفوی و یارانش نه به عنوان یک عملیات مسلحانه صرف و نه حتی فقط برای باز شدن راه ملی شدن صنعت نفت بلکه برای برپایی حکومت اسلامی بود.
حضرت آیتالله خامنهای درباره وجوه و ابعاد ناشناخته شهید نواب صفوی و یارانش فرمودهاند:
«... اینها را بهعنوان چند نفری كه فقط بلدند گلولهای از دهانه اسلحهای خارج كنند و به سینه كسی بنشانند، معرفی میكردند. حتّی بزرگان آن دستگاه جبّار منحوس كه خودشان مظهر اوباشگری و چاقوكشی و الواطی بودند و جزو افرادی بهشمار میرفتند كه ارزش نداشتند از آنها یاد شود... به این جوانان مؤمنِ صالحِ پاكبازِ مخلصِ و بیطمع و بیاعتنای به دنیا و به زخارف دنیا، چاقوكش میگفتند! بعضی از مردم نیز همینطور میشناختند و باور میكردند و بعضیها هم باور نمیكردند و بعضی هم غافل بودند. از مسئله فداییان اسلام، غفلت شد. اگرچه شاید آن زمان، آمادگی هم نبود كه بخواهند آنچه را كه میگفتند- كه همان حكومت اسلامی بود- بر سرِپا كنند. برای این كار، یك حركت عمومی در درازمدّت لازم بود؛ لیكن سخن اینها در بین فریادها و عربدههای مستانه دشمنانشان گم شد...»
فداییان اسلام برنامههای خود برای ایجاد یک حکومت اسلامی را در کتابی تحت عنوان «راهنمای حقایق» و یا «اطلاعیهای از برنامه انقلابی فداییان اسلام» در سال 1329 انتشار دادند که در آن، ضمن تحلیل اوضاع سیاسی و تاریخی ایران، مانند یک قانون اساسی جزء به جزء اداره کشور را از طریق یک حکومت اسلامی بیان کرده و حتی برنامههای هر وزارتخانه و سازمان و مؤسسه دولتی را نیز در آن درج نمودند.
نواب در میان جامعه جهانی
نواب صفوی در سمینارها و کنفرانسهای متعدد اسلامی از جمله در کشورهای مصر و اردن شرکت داشت و بسیار مورد استقبال قرار گرفت.سخنرانی ۴۵ دقیقهای او در یکی از این سمینارها چنان پرشور،دقیق، علمی و سیاسی بود که با استقبال بسیار شرکتکنندگان مواجه گردید. این استقبال چنان بود که وقتی سخنرانی نواب تمام شد، اغلب رؤسایجمهور و وزرای حاضر در آن همایش، قصد دیدار او را داشتند.
در یکی از همین سمینارها در کشور اردن، که ملک حسین (پادشاه وقت اردن) هم حضور داشت، نواب، ملک حسین را از اینکه زیر یوغ استعمار انگلیس قرار داشته باشد، برحذر نمود. نواب صفوی در سفر به مصر، مهمان سازمان اوقاف آن کشور بود. رئیس آن سازمان تعریف کرده است که نواب در کنار رئیسجمهور، نجیب پاشا سخنرانی کرد و شعار آزادسازی کانال سوئز را سر داد.
او با اعلام موجودیت نامشروع رژیم صهیونیستی در بهار 1327، به وسیله سخنرانیها و فراخوانهای خویش، بیش از 5 هزار تن از جوانان مسلمان را برای اعزام به فلسطین و نبرد با اسرائیل آماده ساخت که با مانع تراشی عمال رژیم شاه و همچنین پیش آمدن ماجراهای ملی شدن صنعت نفت، به فراموشی سپرده شد.
شهادتی که جوامع اسلامی را تکان داد
سرانجام در 27 دی ماه 1334، سید مجتبی میرلوحی ملقب به «نواب صفوی» و 3 تن از یارانش، در مقابل جوخههای آتش رژیم شاه قرار گرفته و با سر دادن ندای «الله اکبر» به شهادت رسیدند.