📚اقتصاددانان اسلامی باید نظریه پردازی کنند📚
اقتصاد بیمار را دکترای اقتصاد غربی نمی تواند مداوا کند.
بلکه اقتصاددانان اسلامی باید وارد عمل شوند، تا این بیمار که قریب ۴۵ سال است درد می کشد معالجه گردد.
دو دهه قبل با یک اقتصاددان اسلامی موقعی که ۱۰ واحد اقتصاد غربی (اقتصاد جزء، اقتصاد کلان و اقتصاد دولتی در سه ترم متوالی) که جزو واحدهای درسی ما بود بحث می کردم و یک نمونه اش که نظر اقتصادی آن اقتصاددان که ریشه در اسلام داشت را پسندیدم، برای شما هم می نویسم، تا بدانید که رفع این بیماری شاید دهها مورد باشد، تنها راه حلش عمل به دستورات اقتصاد اسلامی است نه غربی.
یک موردش این مسئله است.
🌷سود بانکی سپرده ها را حلال و واقعی کنیم.
فرض کنید آقا یا خانم پیری دیگر توان کار ندارد و ماحصل پس اندازش هم ۵۰۰ میلیون تومان است و با این پس انداز باید امورات معیشت خود را بگذراند، تا نیازمند کسی نشود و بیمه هم نیست، که از راه بازنشستگی زندگی خود را اداره کند.
دو راه دارد .
اول: جوانی را می شناسد و مطمئن است، که طرف هنر دارد و اهل کار است، ولی سرمایه برای تولید ندارد.
سرمایه را در اختیار آن فرد قرار می دهد و او هم ابزارکار تهیه و تولید می کنند و سود خالص (پس از کسر هزینه ها مثل اجاره ساختمان، آب، برق، گاز، استهلاک ابزارکار و تجهیزات و هزینه کارگری و مدیریت)را بین خودشان بر اساس قرارداد مکتوب تقسیم می کنند.
این بهترین و حلال ترین سود است.
حالت دوم: کسی که پس انداز دارد، ولی فرد مطمئنی را نمی شناسد و می داند نیازمند سرمایه به بانک مراجعه می کند، در نتیجه صاحب سرمایه هم پولش را به بانک می سپارد و از بانک قول می گیرد، که این مبلغ را به نیازمند واقعی اهل تولید بدهد، تا او بتواند آنرا بکار گیرد و درصد سود ماهانه از در آمد خالصش را به دارنده پس انداز علی الحساب پرداخت کند تا پایان سال مالی محاسبه دقیق انجام و سود خالص را بر اساس قرار داد اولیه بین گیرنده سرمایه و پرداخت کننده سرمایه تقسیم شود.
این می شود سود حلال .
سوال: کدام بانک چنین قرار دادی امضاء می کند، که در پایان سال مالی درصدی که ماهانه بصورت علی الحساب به دارنده سرمایه پرداخت شده، مبلغی تحت عنوان سود واقعی به پس انداز کننده پرداخت و یا اگر تولید کننده ضرر کرده از مبلغ سود پرداختی طی یک سال مالی از سودش کم کند؟!.
در واقع کارشناسان بانک باید ارزیابی دقیقی از فعالیت بنگاه اقتصادی بعمل آورند، آیا او می تواند سرمایه یا پس انداز فرد را به سود تبدیل کند؟
یا مدیریت بنگاه اقتصادی ضعیف است و حتی گاهی اصل سرمایه را سوخت می کند؟
بانک ها باید دقت کنند و مدیریت و کارشناسی و ارزیابی مستمر داشته باشند، تا اصل و سود سپرده گذار دچار سوخت نشود، در آن صورت کسی رغبت نمی کند به بانک اطمینان کند، که بانک واسطه گری نماید.
البته بانک ها هم بابت واسطه گری و ارزیابی و همچنین هزینه کارمندان و تاسیسات بانکی مبلغی بصورت در صدی در سود خالص شریک شوند...
نتیجه: بنظر می رسد اگر اقتصاددانان اسلامی وارد عرصه اقتصاد شوند، می توانند این بیماری که مقام معظم رهبری، روز گذشته در سخنرانی آغاز سال ۱۴۰۳ به آن تاکید داشتند را مرتفع نمایند.
مثل حفظ ارزش پول ملی، کاهش تورم، افزایش سود سپرده گذار که در جهت تولید سوق داده شود نه خرید خودرو برای امور شخصی نه برای امرار معاش یا ...
واقعا رهبری چقدر دیدگاه بازی نسبت به اقتصاد دارد و مثل پیامبر اکرم (ص) معتقد هست: مسئله اقتصادی به دنیا و عقبی فرد مرتبط است (معاش نباشد، معاد هم نیست).
بر خلاف برخی از روحانیون مرتجع که می گویند: انقلاب ما به شکم و معیشت ربطی ندارد» م مقدسی »۱۴۰۳/۱/۲