🔻میز ایران در سازمان اطلاعات بریتانیا
حسین فردوست، رئیس دفتر ویژه اطلاعات دربار، قائممقام ساواک و دوست نزدیک شاه در خاطراتش مینویسد:
🔹«در امآی-۶ من با تمام رؤسای مربوط به ایران ملاقات داشتم: رئیس کل، رئیس ادارهکل خاورمیانه و خاورنزدیک و آسیای جنوب شرقی، رئیس اداره خاورمیانه (که قرار بود بازنشسته شود)، رئیس «شعبه» (دسک) ایران و اکثر یا تمام پرسنل «دسک» ایران. ایران در سازمان مرکزی امآی-۶ یک «دسک» دارد که تمام پرسنل اطلاعاتی آن به زبان فارسی تسلط کامل دارند و هیچگاه پرسنل شعبه عوض نمیشود.
🔹همیشه حداقل دو نفر از پرسنل شعبه در صحنه (ایران) کار میکنند که یکی رئیس امآی-۶ سفارت در تهران است و دیگری معاون او. این دو نفر با رؤسای شبکهها و عوامل انگلیس در ایران و ارگانهای دولتی (مانند دفتر ویژه، ساواک، اداره دوم و غیره) تماس داشتند و کلیه گزارشات خود را فقط به شعبه ایران در ستاد مرکزی ارسال میداشتند و لاغیر. در سازمان مرکزی نیز فقط پرسنل شعبه ایران و رؤسای مربوطه (تا رده رئیس کل) از گزارشات مطلع میشدند و چنین نبود که مثلا پرسنل میز مصر در جریان مسائل ایران قرار بگیرند.
🔹کلیه بایگانی سیصدساله فعالیت اطلاعاتی انگلیس در ایران (از میکروفیلم تا پروندهها) نیز در اختیار پرسنل شعبه ایران است. پرسنل شعبه ایران پس از ۲۰ سال کار، و در موارد استثنایی مانند رئیس خاورمیانه که دیدم پس از ۳۰ سال، بازنشسته میشوند و معمولا مورد استقبال مجامع دانشگاهی و تحقیقی انگلیس قرار میگیرند. آنها پس از بازنشستگی در موارد لازم تجربیات خود را در اختیار پرسنل ایران قرار میدهند و همکاری میکنند و چنین نیست که ارتباط آنها کاملا قطع شود. طبق همین اصل، افراد معدودی که در گذشته در وزارت خارجه با سایر مشاغل مسئولیتهایی داشته و در رابطه با ایران دوستیها و ارتباطات خاصی یافتهاند نیز ممکن است با میز ایران همکاری افتخاری داشته باشند.»
📸 مقر فرماندهی سازمان اطلاعاتی بریتانیا در حاشیه رود تیمز لندن
🌐