🔻
اشتغال
✔️ #ماده۶- به منظور توسعه اشتغال به ویژه اشتغالهای حاصل از ایجاد کسب و کارهای خرد خانگی و کارگاههای خرد و کوچک با اولویت استقرار درمناطق محروم و روستایی از سال اول برنامه اقدامات زیر انجام میگیرد:
الف. سازمان موظف است نسبت به تأیید صلاحیت مؤسسات و شرکتهای ارائه دهنده خدمات توسعه کسب وکار با وظایفی نظیر طراحی مدلهای کسب وکار برای ایجاد و توسعه بنگاهها، تسهیل فرایند تأمین، مالی کسب مجوزهای، لازم تضمین مالی یا بیمه ای برای کسب و کارها و تسهیل شکل گیری شبکههای تأمین، تولید، بازاریابی و فروش اقدام نماید.
ب. وزارت، تعاون کار و رفاه اجتماعی موظف است با همکاری دستگاههای اجرایی و نهادهای توسعه ای برای ایجاد یا توسعه کسب و کارهای خرد خانگی تا دو نفر شاغل کارگاه های خرد (تا هفت نفر شاغل) و کوچک (تا بیست نفر شاغل)، اقدامات زیر را انجام دهد.
۱- نسبت به تهیه برنامه کمی سالانه به تفکیک سهمیه وزارتخانههای جهاد کشاورزی، صنعت معدن و تجارت؛ میراث، فرهنگی گردشگری و صنایع دستی؛ آموزش و پرورش؛ ارتباطات و فناوری اطلاعات، تعاون کار و رفاه اجتماعی؛ معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری بنیاد شهید و امور ایثارگران؛ سازمان زندانها و اقدامات تأمینی و تربیتی و همچنین نهادهای توسعه ای با توزیع استانی برای اشتغالزایی از محل ایجاد و توسعه کسب و کارها اقدام نماید.
۲- نسبت به انتخاب نهادهای توسعهای کسب وکار برخوردار از مدل تجربه و شبکه تسهیلگری به عنوان رابط میان دولت و مردم و دارای ماهیت غیردولتی اعم از نهادهای عمومی غیردولتی مانند بنیاد برکت ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) و کمیته امداد امام خمینی (ره)؛ سازمانهای خیریهای سازمانهای مردم نهاد و بخش خصوصی و تعیین سهمیه برای هر یک از آنها با وظایف شناسایی ظرفیتهای محیط کسب و کار شناسایی و اهلیت سنجی متقاضیان تسهیلگری ارتقای کسب وکارها و کمک به تشکیل نهادهای مردمی مرتبط با محوریت اعضای جوامع محلی اقدام نماید.
▫️تبصره ۱- وزارت، تعاون کار و رفاهاجتماعی میتواند بر اساس عملکرد سالانه هر یک از دستگاهها نسبت به جابه جایی سهمیه آنها اقدام نماید دستگاههای اجرایی و نهادهای توسعه ای میتوانند حسب عملکرد واحدهای استانی،خود سهمیه های ابلاغی را تا بیست و پنج درصد (۲۵%) میان استانها جابه جا نمایند.
▫️تبصره ۲- نهادهای توسعه ای میتوانند علاوه بر اجرای سهمیه خود بر اساس قراردادهای منعقده با دستگاههای اجرایی فوق الذکر عاملیت اجرایی تحقق اهداف آنها بر عهده گیرند.
▫️تبصره ۳- هزینههای تسهیلگری نهادهای توسعه ای کسب وکار بین یک درصد (۱) تا یک و نیم درصد (۱.۵) تسهیلات اعطایی به متقاضیان براساس قرارداد منعقده با وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، متناسب با کیفیت ارائه خدمات تعیین و به طور مستقیم از تسهیلات اعطایی کسر و به حساب آن نهادها واریز میشود.
▫️تبصره ۴- استخدام و بکارگیری افراد برای انجام وظیفه تسهیلگری در دستگاه اجرایی ممنوع است و تسهیلگران از طریق قراردادهای پیمانکاری و مبتنی بر محصول ایجاد کسب وکار و اشتغال، با نهادهای توسعه ای کسب و کار فعالیت مینمایند.
پ. تسهیلات اعطایی به کسب و کارهای خرد خانگی و کارگاههای خرد به صورت قرض الحسنه و در خصوص کارگاههای کوچک به صورت تسهیلات ارزان قیمت است.
▫️تبصره ۱- مابهالتفاوت نرخ تسهیلات ارزان قیمت اعطایی به کارگاههای کوچک از طریق مشارکت مالی دولت با بانکها یا پرداخت ما به تفاوت نرخ تسهیلات تأمین میشود.
▫️تبصره ۲- سازمان موظف است در سقف اهداف سالانه این نوع کسبوکارها که با پیشنهاد وزارت، تعاون کار و رفاه اجتماعی به تصویب شورایعالی اشتغال میرسد و همچنین میزان تسهیلات مورد نیاز برای هر یک از کسب کارهای مذکور در بند (ب) این ماده، منابع قرض الحسنه مورد نیاز و منابع بودجه عمومی برای تلفیق با منابع بانکی را در بودجه سنواتی پیشبینی نماید.
▫️تبصره ۳- بانک مرکزی موظف است ضمن تعیین سهم بانکهای عامل در اعطای منابع قرض الحسنه نسبت به توسعه روشهای مالی زنجیره ای افزایش دامنه شمول وثایق مانند مابه التفاوت ارزش وثیقه از مانده، تسهیلات منافع حاصل از قراردادها و سایر داراییهای قابل توثیق؛ اصلاح سازوکارهای اعتبارسنجی، وثیقه گذاری ضمانت و پذیره نویسی و ایجاد مشوقهای لازم برای بانکها در تسریع تشکیل پرونده اعطای تسهیلات و ایجاد کانالهای ارتباطی با مردم از طریق نهادهای توسعهای اقدام نمایند.
▫️تبصره ۴- اعطای تسهیلات به متقاضیان ایجاد و توسعه کسب و کارهای خرد ،خانگی بر مبنای تعهد دهیاران و معتمدین در مناطق (روستایی و معتمدین محلی در مناطق شهری انجام می پذیرد و در صورت وجود معوقات به میزان بیش از چهار درصد (۴)، اعطای تسهیلات به متقاضیان آن روستاها یا محلات شهری تا زمان رسیدن به معیار سقف چهار درصد (۴) تعویق مییابد.
@Jameisargran
🔺پایان فصل اول
ادامه دارد....⬇️⬇️⬇️⬇️