ضرورت بازخوانی مسئله شر
🔸 فراوانی نسبی بلایای طبیعی در سال 98 و خصوصاً مهمان ناخوانده دردسرساز این روزها، که برخی از مردم دنیا را به کام مرگ کشیده، بسیاری را بیمار و رنجور کرده، طیف گستردهای را با اضطراب و تشویش مواجه ساخته، مشکلات اقتصادی فراوان برای آنان ایجاد کرده و در یککلام تمام مناسبات زندگی فردی و جمعی ما را تحت تأثیر قرار داده است، یکبار دیگر پرسش از «مسئله شر» را جدیتر از همیشه کرده است.
🔸 خدا در کجای اینهمه شر و بلا ایستاده است؟ چرا اینهمه رنج را برطرف نمیکند؟ آیا راه از بین بردن کرونا را نمیداند؟ آیا توان مقابله با آن را ندارد؟ آیا به رنج کشیدن ما رضایت داده است؟ آیا کار خلق را به خلق واگذار کرده و در کار ما ناکارآمدی گزیده است؟ آیا اساساً هست تا سایه آسایش و آرامش را بار دیگر به ما ارزانی کند؟
🔸 در مقاله «مسئله شر از دیدگاه ملاصدرا و نورمن گیسلر» کوشیدهام تا پاسخ به این سؤالات را از دیدگاه فیلسوفی شرقی با الهیدانی غربی مقایسه تطبیقی کنم. این مقاله در شماره آتی دو فصلنامه پژوهشی «تأملات فلسفی» چاپ خواهد شد. به مناسبت این ایام و داغ شدن تنور پرسشهای مذکور، نسخه pdf مقاله و لینک چکیده آن در سامانه فصلنامه مذکور را در کانال بارگذاری میکنم.
🔸 در سلسله یادداشتهای آتی نیز میکوشم تا با ادبیاتی روانتر از سطح یک مقاله پژوهشی، مطالبی را در قبال پرسشهای مذکور تحت عنوان «کرونا و عدالت خدا» تقدیم خوانندگان عزیز نمایم. طبعاً پاسخ به این پرسشها مفصل خواهد بود و یادداشتهای سلسلهوار معهود اندکی متراکم خواهند شد. از این بابت عذرخواه مخاطبان بزرگوار هستم و ذهنهای دقیق و پرسشگر را به صبر و بردباری در قبال پاسخ این سؤالات دعوت میکنم و درنهایت از نکات انتقادی خوانندگان محترم استقبال میکنم.
مهدی شجریان
@M_Shajarian