🔻 معرفینامۀ انتشارات «کتاب پارسه» (۲)
🔹 اگر در دوران دولت آپارتاید مازاد سرمایه و ثروتهای طبیعی آفریقای جنوبی را اقلیت سفیدپوست تصاحب کرده و به خارج از کشور منتقل میکردند، در دوران حکومت کنگرۀ آفریقا و حتی شخص ماندلا آفریقای جنوبی بهسراغ وامگیری از نهادهای مالی بینالمللی با بهرههای سنگین رفت و در این بین در دامی افتاد که در دوران آپارتاید نیز به آن دام افتاده بود. خوشبینی افراطی به قدرتهای خارجی و حمایتهای تصنعی ایشان از آفریقای جنوبی، بر مبنای نظریۀ بازتولیدِ سرمایهداری از طریق پذیرش مخالفت غیرریشهای خودش و حمایت از آن است.
اندیشمندانی مانند لوفور بر این باورند که نظام سرمایهداری از پذیرش اکثریت مخالفان خویش و حمایت از آنها هراسی ندارد و در واقع انتقادات ایشان چون سبب بهبودی و رفع موانع پیشبرد سرمایهداری میشود، با روی باز پذیرفته میشود. در برهۀ تاریخی خاصی که مبارزۀ مردم آفریقای جنوبی علیه آپارتاید در جریان بود، افکار عمومی جهان شروع به حمایت از مردم تحتستم دولت آپارتاید کرد و خواستار برچیدهشدن این دولت شد. منافع سرمایهداری نیز اقتضا میکرد از مبارزهای حمایت شود که علیه ریشههای سرمایهداری مدرن نباشد و صورتبندی وابستگی آفریقای جنوبی را تغییر ندهد؛ بهبیان روشنتر، چنین اصلاحی سبب عبور سرمایهداری از بحران شد.
🔹 نقد حکومتهای استبدادی از دیگر موضوعات محبوب نشر کتاب پارسه است که در این زمینه باید به چاپ آثار تیموتی اسنایدر، مورخ و نویسندۀ آمریکایی، همانند خودکامگی: بیست درس از قرن بیستم، و در مسیر ناآزادی اشاره کرد.
🔹 حوزههای جدید فناوری اطلاعات و اینترنت موضوعاتی است که در آثاری همچون دیپلماسی دیجیتال، اَبَرسینما، بایگانی همیشگی و اَبَرقدرتهای هوش مصنوعی سعی شده است تا از جنبههای گوناگون به آن پرداخته شود. در چاپ چنین آثاری اعتقاد بر این است که اقتصاد، سیاست، جامعه و... تحتتأثیر تحولات حوزۀ تکنولوژی وارد عرصۀ جدیدی شده که مفاهیمی مانند «انقلاب اطلاعاتی» و «اقتصاد دانشمحور» برای توصیف آنها ابداع شده است.
🔹در کتاب دموکراسیها چگونه میمیرند؟ اثر استیون لویتسکی و دانیل زیبلات، از دانشمندان علومسیاسی آمریکایی، با پیشفرضگرفتن حکومت لیبرالدموکراسی بهمثابۀ بهترین نظام سیاسی موجود، به تحولات بینالمللی و داخلی ایالات متحده پرداخته میشود. این دو نویسنده روند بهقدرترسیدن دونالد ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری ایالات متحده در سال ۲۰۱۶ را با پیشکشیدن مفاهیمی همچون خروج از روال سنتهای معمول و نانوشتۀ ساختار قدرت تحلیل میکنند.
در مجموع میتوان دیدگاه حاکم بر نشر کتاب پارسه را دنبالکردن نوعی از لیبرالدموکراسی معمول جوامع غربی دانست که کژکارکرد در آن اتفاقی استثنایی است، مانند بهقدرترسیدن دونالد ترامپ. چنین دیدگاهی از ارزشهای جریان اصلاحات در کشور متأثر است و تلاش شده چه در آثار تألیفی و چه در آثار ترجمهای، دغدغههای این جریان دنبال شود.
🔹 از مسائلی که در این انتشارات به آنها پرداخته شده است، میتوان این موضوعات را برشمرد: تأکید بر دموکراسی از منظری آسیبشناسانه، حقوق زنان، مسائل جامعۀ ایرانی، نقد رویکرد اقتصادی مبتنی بر صندوقهای اعتباری. در این رویکرد بر پیوستن ایران به نظم نوین جهانی تأکید شده و اعتقاد عمومی در آن این است که ناگزیر پیشرفت تکنولوژی کشورها را به این سمت خواهد برد و کشوری برنده است که بتواند در این فضا به کشنگری فعال و تأثیرگذاری بر دیگر کشورها دست بزند؛ البته با رعایت نظم جهانی و مقتضیات قدرتهای بزرگ همچون ایالات متحده.
🔹 باید اذعان کرد که روند تحولات بینالمللی مبین این نکته است که این نظام ترویجشده، با مشکلات و مسائل مختلفی دستوپنجه نرم میکند و کم نیستند اندیشمندان و متفکرانی که از راهکارهایی برای اصلاح اساسی یا پیریزی یک نظام جدید سخن میگویند: الکس کالینیکوس، ریچارد وولف، جان بلامی فاستر، پل کروگمن، جوزف استیگلیتز، ها جون چنگ، نائومی کلاین و... . این موضوع حلقۀ مفقودۀ آثار این ناشر است.
#گاه_نقد
#کتاب_پارسه
eitaa.com/MajmaNasheran
Ble.im/MajmaNasheran
instagram.com/mananashr