در روایتی دیگر امام حسن عسکری علیهالسلام در ضمن گفتگو با یکی از یارانش، از فرزند با تعبیر رزق یاد میکند: قَالَ هَلْ رُزِقْتَ وَلَداً قُلْتُ لَا. فَقَالَ اللَّهُمَّ ارْزُقْهُ وَلَداً؛ آیا دارای رزق فرزند شدهای، جواب داد: خیر، سپس فرمود: پروردگارا به او فرزندی روزی کن.[3]
وقتی معنای رزق را معنایی وسیع لحاظ کنیم، مییابیم کسانی که دارای فرزند صالح هستند، در حقیقت دارای یک رزق بسیار با برکت هستند که خدا به آنها عنایت کرده است. فرزند صالح علاوه بر اینکه خودش یک سرمایه است، میتواند سرمنشأ خیرات و برکات مادی و معنوی دیگری برای والدینش باشد.
افرادی که به دلیل ترس از تأمین نیازهای اقتصادی، از فرزندآوری خودداری میکنند، از این حقیقت غفلت میکنند که خود فرزند یکی از اسباب رزق و کلید افزایش آن است. افراد زیادی را سراغ داریم که به محض تولد فرزند، زندگیشان از لحاظ اقتصادی متحول شده و ثروتمند شدهاند. از سویی دیگر یک فرزند اگر به درستی تربیت اقتصادی شده باشد، میتواند با پدر و مادرش همکاری کرده و باعث افزایش سرمایه و ثروت آنها شود.
بنابراین زوجهایی که به خاطر نگرانی از مشکلات اقتصادی، فرزندآوری را به تأخیر انداخته و یا به فرزند کم قناعت میکنند، میتوانند روی این فرزند هم به عنوان یک رزق و سرمایه حساب ویژهای باز کرده و برای داشتن آن برنامهریزی کنند. فرزند ذاتاً این شایستگی را دارد که به همراه خود برکت و افزایش روزی را به ارمغان بیاورد. همچنین اگر پدر و مادر، فرزندشان را به شیوهای صحیح، از نظر اقتصادی تربیت کرده و توانمندیها و مهارتهایش را ارتقا داده و او را سختکوش و تلاشگر پرورش دهند، این فرزند نه تنها برای پدر و مادر هزینهساز نخواهد شد، بلکه به اقتصاد خانواده خود کمک شایانی خواهد کرد.
پینوشت:
[1]. ترجمه المیزان، ج3، ص214.
[2]. وسائل الشیعه، ج20، ص14.
[3]. الخرائج و الجرائح، قطب الدين راوندى، ج1، ص478.
@Maktab_sadegh2