🔰
در گِلمانده!
🔸 بررسی ریشههای جنگ یکساله اوکراین و عاقبت اعتماد به آمریکا
✍
دکتر الهام عابدینی
🔹سال ۲۰۰۸ یک نظرسنجی در روسیه برگزار شد که بررسی نتیجه آن احتمالا بتواند ابعاد جدیدی از آنچه برای روسیه مهم است، آشکار کند. در این نظرسنجی «السکاندر نوسکی» به عنوان محبوبترین شخصیت تاریخ روسیه از سوی مردم این کشور انتخاب شد. نوسکی در قرن ۱۳ میلادی از قهرمانان مبارزه با آلمان و سوئد مهاجم بوده است.
🔹به نظر میرسد این نکته بیانگر مطلبی مهم درباره اهمیت هویت روسی برای روسیه حتی در قرن ۲۱ میلادی است. هرآنچه سبب آسیبزدن به هویت روسی شود برای روسها خطری جدی محسوب میشود و گسترش ناتو تا لب مرز روسیه، یکی از مهمترین خط قرمزها بوده است.
🔹در سال ۲۰۱۴ یانوکوویچ از قدرت برکنار شد و کمی بعد روسیه به کریمه لشگرکشی و خاک کریمه را به روسیه ضمیمه کرد. پس از آن جنگ داخلی در شرق اوکراین میان جداییطلبان و ارتش اوکراین با همراهی گردان راست افراطی نازیِ «آزوف» آغاز شد. حدود ۳۹ درصد از جمعیت دونباس در شرق اوکراین، روستبار هستند و آنها میگویند گروههای با گرایش راستافراطی به دنبال سرکوب آنان هستند.
🔹در فوریه ۲۰۲۲ حمله روسیه به اوکراین آغاز شد و یکی از اهداف جنگ، نجات اوکراین از خطر گسترش فاشیسم بود. پوتین در نخستین هفتههای جنگ گفت، گروه پرنفوذ آزوف در حال گسترش «نازیسم» در اوکراین هستند.
🔹«جان مرشایمر» تحلیلگر برجسته نظریه واقعگرایی در سال ۲۰۱۴ پس از اقدام روسیه به الحاق کریمه در یادداشتی با عنوان «چرا بحران اوکراین تقصیر غرب است؟» نوشت: غرب میخواهد بگوید علت بروز بحران اوکراین، تجاوز روسیه است اما واقعیت اینکه، آمریکا و متحدان اروپاییاش مسئول اصلی بحران اوکراین هستند. ریشه اصلی مشکل، گسترش ناتوست؛ عامل اصلی یک استراتژی وسیعتر برای خارجکردن کامل اوکراین از مدار روسیه و ادغام آن با غرب.
🔹وی با یادآوری انقلاب نارنجی در ۲۰۰۴ و انقلاب میدان ۲۰۱۴ نوشت: خلع غیرقانونی رئیسجمهوری حامی روسیه و کسی که در فرایندی کاملا دموکراتیک انتخاب شده بود، برای پوتین - که به درستی نام کودتا را روی آن گذاشته است- همچون کاردی بود که به استخوانش اصابت کرده و صبرش را لبریز کرده باشد.
🔹«جرج کنان» از دیپلماتهای ارشد آمریکایی در دوران جنگ سرد، در مصاحبهای در سال ۱۹۹۸، اندکی پس از تصویب نخستین مرحله از گسترش ناتو در مجلس سنای آمریکا، پیشبینی کرد که گسترش ناتو بحرانی را شعلهور خواهد کرد.
🔹«جان مرشایمر» همچنین پس از آغاز جنگ میان روسیه و اوکراین در سال ۲۰۲۲، درباره دلایل و پیامدهای جنگ اوکراین سخنرانی و بار دیگر تاکید کرد آمریکا مسئول بروز بحران اوکراین است. وی گفت هرچند پوتین به صورت رسمی مسئول آغاز جنگ و کشاندن روسیه به میدان نبرد است اما این آمریکاست که با سیاستهایش سبب شد پوتین وضع اوکراین را به عنوان تهدید تلقی کنند. این آمریکا بود که خواست با عضویت اوکراین در ناتو، سنگر نظامی غرب را تا مرز روسیه بیاورد.
🔹 «تد گالن کارپتنر» تحلیلگر ارشد اندیشکده کاتو در مارس سال گذشته نوشت آمریکا و ناتو به آغاز جنگ اوکراین کمک کردند. به نوشته وی، آغاز جنگی همهجانبه علیه اوکراین تصمیم شخص پوتین بود اما اقدام او در واقع پاسخی به اقدامات تحریک کننده اوکراین و ناتو بود. کارپنتر همچنین در یادداشت دیگری نوشت: اقدامات خصمانه آمریکا به طور مشخص سازمان سیا و پنتاگون، به بروز جنگ در اوکراین منجر شد. وی یادآورشد: پوتین بارها گفته بود پیوستن اوکراین به ناتو عبور از خط قرمز روسیه است اما آمریکا با اقداماتی چون اعطای ۳ میلیارد دلار کمک امنیتی از سال ۲۰۱۴ (پس از به قدرت رسیدن دولت نزدیک به غرب)، ارسال تسلیحات مرگباری چون موشکهای ضد تانک جاولین و برگزاری رزمایشهای مشترک نظامی با نیروهای اوکراینی، اقدامات تحریکآمیز انجام داد. وی همچنین نوشت سیا از سال ۲۰۱۴ برنامههای مخفیانه برای آموزش شبه نظامیان و نیروهای عملیات ویژه در منطقه شرق اوکراین گذاشت.
🔹افکار عمومی به ویژه در کشورهای غیر غربی نیز بیشتر به سمت مقصر دانستن ناتو نسبت به روسیه تمایل داشت. در نظرسنجی یوگاو از ۱۴ کشور عربی، بیشتر پاسخدهندگان، ناتو را به عنوان مقصر جنگ اوکراین سرزنش کردند.
🔹میزان حمایت غرب و ناتو از اوکراین در این جنگ نشان میدهد پیروز نشدنِ روسیه در این جنگ برای آنها مهم است؛ هرچند تحلیلگران معتقدند میزان این حمایت و زمانبندی آن نشان میدهد این کمکها به اندازهای نیست که اوکراین بتواند به سرعت در جنگ بر روسیه پیروز شود و اتفاقا سبب فرسایشیشدن جنگ میشود و میتوان گفت هدف اصلی غرب، تضعیف روسیه و گرفتارکردن آن در جنگی طولانی مدت و هزینهزاست.
🔸
متن کامل را در ۹دی ۵۱۳ بخوانید
🔺
به کانال هفتهنامه ۹دی بپیوندید🔻
http://eitaa.com/joinchat/389742592Cfbd77cc21a