⭕️ این همه ایرانستیزی و روسناستیزیِ تحریرالشام برای چیست؟
🔹 به مجرد سقوط حلب، کنسولگری ایران در حلب مورد تعرض مسلحین قرار گرفت. در دمشق هم تنها سفارتی که خبر و تصاویر غارتش منتشر شد سفارت جمهوری اسلامی ایران بود. ابومحمد جولانی تقریبا مصاحبهای نبود و موضعی نبود که در این روزها اتخاذ کند و اسم ایران و حزبالله را در آن بعنوان عامل اصلی مشکلات سوریه مطرح نسازد. گنگهای مسلحین هم در هر کجایی توانستند برای ایران کُری خواندند و پرچمها و نمادهای مرتبط با ایران را پاره کردند و آتش زدند. هیچ نیرو یا مقام رسمی وابسته به ایران هم دیگر در سوریه باقی نماند و همگی سوریه را ترک کردند.
🔸 در نقطه مقابل روسها که متحدین دولت بشار اسد بودند با همه رخدادهای این روزها و محدودیتهای ایجاد شده، هنوز پایگاههای خودشان را در سواحل غربی سوریه تخلیه نکردهاند. حتی تصاویر عبور کاروان نظامیان روسی از میان مسلحین منتشر شده است بیآنکه مورد تعرضی قرار گیرند. سفارت روسیه در دمشق هم مورد هجوم قرار نگرفته و جولانی تقریبا در هیچ کدام از مواضع اخیرش نامی از روسیه به میان نیاورده؛ یک تغییر آشکار در موضعگیریها.
🔹 تمام اینها در حالی بود که خلال پیشرویهای همین دو هفته پیش، اساسا تلفاتی که معارضین در درگیریها میدادند بواسطه بمباران شدید جنگندههای روسی بود نه مقاومت ارتش سوریه یا اندک نیروهای مرتبط با ایران. بیشتر تلفات غیرنظامی در سمت معارضه خلال سالهای گذشته هم بواسطه حملات جنگندههای روسی بوده که حجم آتشی باور نکردنی داشتند. در نقطه مقابل از آخرین عملیات رسمی ایرانیها و نیروهای وابسته به آنها در سوریه سالها میگذرد. رویه و تعامل میدانی نیروهای وابسته به ایران هم در جنگ خونین سوریه متمایز از خود ارتش سوریه بود.
🔸 اضافه کنید که از این سو تمام هم و غم ایران و حزبالله در پانزده ماه گذشته طوفان الاقصی بود و فلسطین و غزه؛ حزبالله و ایران چه جانفشانیها که برای غزه نکرد و چه هزینهها که ندادند و تمام دنیای عرب و مسلمان بر این غیرت و مردانگی صحه میگذاشتند. اما از آن سو آن کسی که جماعت مسلح سوری به خونش تشنهاند و قبر پدرش را به آتش کشیدند، دقیقه نود توسط پرواز روسی از سوریه خارج شد و هماینک به احتمال قوی با خانواده در مسکو نشسته است.
🔹 یک پاسخ ارجاع به خاستگاههای دینی مذهبی این جماعت است. اما از این منظر هرچند از دید ایشان ایران و حزبالله شیعهی مشرک و منحرف بودند ولی روسها هم کافران حربی تلقی میشدند. مگر آنکه بپذیریم این جماعت تنفرش از شیعه بیش از کافر است که این در تناقض با چهرهی جدید این جماعت است که اقلا فعلا خود را در جلوگیری از تشدید رفتاری با شیعیان خود سوریه نشان داده.
🔸 یک پاسخ دیگر ارجاع به حقد و کینه منتج از جنگ و کشتههای آن است اما همانطور که ذکر شد روسها تلفات بیشتر و کورکورانهای به این جماعت مسلح وارد کردند. یعنی چه بسیار محلهای که یکجا توسط بمباران روسها هوا میشد اما حضور نیروهای وابسته به ایران در نبردهای میدانی بود و خیلی وقتها تن به تن و کوچه به کوچه. شاید گفته شود چون ایران و حزب الله روی زمین با آنها میجنگیدند و روسها بالای آسمان حس انتقامشان نسبت به ایران و حزبالله بیشتر بوده باشد اما این اساسا تقلیل این تمایز رفتاری بارز به احساسات پساجنگ است.
🔹 بهنظر میرسد ما با یک تصمیم و سیاست اتخاذ شده از سوی تحریرالشام -یا دیگرانی- روبرو هستیم نه خاستگاههای دینی مذهبی یا غلیان احساسات انتقامجویانه. یعنی تمام تناقض رفتاری این جماعت مسلح روی کار آمده در دمشق در نسبت با ایران و روسیه به یک سیاست مدون این جماعت بازمیگردد که در یک کلام "سیاست دوری از ایران" است. دقت کنید که سکوت معنادار تحریرالشام در قبال اسرائیل و پیشرویهای عجیب این رژیم در داخل خاک سوریه نیز با این سیاست همخوانی دارد.
🔺 تمام کنشگران منطقهای خوب میدانند که سیاست اصولی جمهوری اسلامی ایران در منطقه تقویت جبهه مقاومت در برابر اسرائیل و آمریکا است. ایران پیش از این در ماجرای روی کار آمدن طالبان نشان داد ولو جریانی اسلامگرا قدرت بگیرد که نسبتی با هویت شیعی جمهوری اسلامی نداشته باشد، ایران ابایی از همافزایی با آنها ندارد. روابط موردی جمهوری اسلامی با چهرههایی از حرکت القاعده -آنطور که در رسانهها مطرح شده- نیز مویدی دیگر بر این سیاست اصولی ایران است. اغراق نیست اگر ادعا شود که ایران اینک در انتظار کمترین موضع ضد اسرائیلی از هیات تحریرالشام است تا گاردش را نسبت به این گروه تغییر دهد اما آنچه در بالا بیان شد نشان میدهد که قرار نیست تحریرالشام موضعی بگیرد که ولو ذرهای به ایران نزدیک گردد. اتفاقا مطابق با این سیاست باید تحریرالشام تا میتواند بر طبل دشمنی با ایران بکوبد.
#مقاومت
#ایران
#سوریه
🌺🇮🇷
@Mobin_rfm