🇮🇷
درود و رحمت و رضوان الهی بر روح پاک شهیدان دلداده مکتب شهادت در حادثه تروریستی کرمان در سالروز شهادت سردار بزرگ حاج قاسم سلیمانی
🔹 ارائه سخنرانی در همایش "جهان پس از طوفان الأقصی قهرمان بدون مرز ـ ۳"
عنوان بحثی که روز چهارشنبه ۱۳ دی ۱۴۰۲ در همایش "جهان پس از طوفان الأقصی قهرمان بدون مرز ۳ : گرامیداشت چهارمین سالگرد شهید حاج قاسم سلیمانی" در دانشگاه باقرالعلوم علیه السلام ارائه شد، چنین بود:
"بایستههای رویدادنگاری طوفان الاقصی" بود. چکیده این بحث چنین است:
یکی از بایستههای تأمل در حماسه طوفان الاقصی چگونگی انتقال روایت این رویداد به نسلهای آینده است. شاید بتوان گفت شبیهترین رویداد تاریخی با وضعیت این روزهای غزه، جنگهای صلیبی است. سلسله جنگهای صلیبیی بین نُه تا یازده جنگ در بازه زمانی اواخر قرن پنجم هجری تا اواخر قرن هفتم هجری است. نخستین این جنگها با حرکت صلیبیان به سوی قدس از شعبان ۴۹۱ ق. / ژوئیه ۱۰۹۸ آغاز شد و با محاصره بیت المقدس در ۱۴ رجب ۴۹۲ ق./ ۷ ژوئن ۱۰۹۹ ق. و سرانجام سقوط این شهر در ۲۲ شعبان ۴۹۲ ق. / ۵ ژوئیه ۱۰۹۹ م. به انجام رسید. صلاح الدین ایوبی در سال ۵۸۲ ق. حرکت سازمانیافتهای را علیه صلیبیان آغاز کرد و توانست در اواسط رجب ۵۸۳ ق. / سپتامبر ۱۱۸۷ ق. بیت المقدس را از چنگ صلیبیان بیرون آورد.
رویدادهای کنونی غزه از نظر منطقه نزاع، طرفین نزاع، وحشیگری حیرتآور طرف غربی غیرمسلمان، پاس نداشتن حرمت اماکن مقدس از سوی طرف غربی، تأثیرپذیری طرفداران طرف غربی از اخلاق و فرهیختگی طرف شرقی مسلمان، نقطه عطف بودن در روابط شرق مسلمان و دنیای غرب و سرانجام اهمیت جنگ روایتها مشابهتهایی فراوان با جنگهای صلیبی دارد. محور بحث حقیر موضوع اخیر یعنی اهمیت جنگ روایتهاست. بر پایه گزارش جامع مندرج در بخش اول از جلد اول مجموعه ارزشمند ۱۲ جلدی (در ۱۴ مجلد) تاریخ جامع جنگهای صلیبی که به کوشش آقای دکتر عبدالله ناصری طاهری منتشر شده است، در حالی که ۷۶ مورخ و جغرافیدان مسلمان جنگهای صلیبی را روایت کردهاند، ۱۵۴ مورخ و سفرنامهنویس و نویسنده غیرمسلمان به ثبت و روایت جنگهای صلیبی پرداختهاند. غلبه روایتگری دیگران غیر مسلمان از این جنگها، پیامدهایی داشته است که یک نمونه آن رنگ دینی دادن به همه این جنگها و رواج اصطلاح جنگهای صلیبی است در حالی که اغلب مورخان مسلمان از این جنگها با عنوان جنگ فرنگیان (الافرنج، الافرنجه) یاد کردهاند و در حقیقت اصطلاح "جنگ صلیبی" یک برساخته غربی است.
با الهام از این رخداد تاریخی، ما امروزه وظیفه داریم برای رویدادنگاری غزه به منظور جلوگیری از چیرگی روایت غربی در گذر تاریخ بکوشیم. یکی از اقدامات مناسب در این زمینه، تأسیس یک دفتر رسمی در سازمان کنفرانس اسلامی و گردآوری و ثبت دقیق همه اطلاعات (تا حد میسور) مربوط به حوادث میدانی، مکاتبات، اظهار نظرها، یادداشتها، حمایتهای مردمی در سراسر جهان، تصاویر و فیلمها و هر سند احتمالی دیگر است. مسؤولان کشور میتوانند این پیشنهاد را رسما به سازمان کنفرانس اسلامی منتقل کنند و در صورت کوتاهی سازمان، خود پیشقدم شوند و در حد توان خود دست کم برای ثبت دقیق واکنش ایرانیان به این رویداد دفتری را در ایران راهاندازی کنند.
اقدام دیگر کوشش گسترده برای ثبت تاریخ شفاهی غزه کنونی است. هر چند به دلیل وسائل ارتباطی جدید امکان ثبت و ماندگاری اطلاعات بسیار بیش از گذشته است، ولی احساسات و باورها را با روشهای متعارف نمیتوان ثبت کرد. تاریخ شفاهی غزه کنونی از طریق مصاحبه با بازماندگان و شاهدان و کنشگران حماسهآفرین جبهه مقاومت و فرماندهان اسیر اسرائیلی ـ ان شاء الله در آینده نزدیک ـ راهی است برای ثبت رویدادها و احساساتی که معمولا از چشم رسانهها و ابزارهای ارتباطی دور میماند.
۱۵ دی ۱۴۰۲
@MohsenAlviri